www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Știm cu toții că cel mai bine e să folosești os pentru prăgușul de chitară. întrebarea este: De care?

Scuze dacă am postat unde nu trebuie.

 

De animal, de preferat mare, care să se potrivească chitarei tale. Eu am luat de pe ebay. Din punct de vedere al tonului, la chitare electrice nu prea contează materialul. Doar să fie solid.

 

I-auzi! It is known?!

 

În cazul ăsta, este un tip de prăguş disponibil, mult mai bun decât cele de plastic. Iniţial am căutat din oţel, alamă, cupru, un material mai solid. Problema cu alea este că dacă nu ţi se potrivesc perfect, e cam greu să le modifici. Pe cel din os l-am scurtat atât cât îmi trebuia destul de uşor.

 

E bine ca sa nu fie rau!

Acum serios: pentru ca este rezistent si vibreaza destul de puternic, deci ai sustain bun (cele de metal sunt mai rezistente, dar vibreaza mai putin). As simple as that.

 

De ce trebuie să "vibreze"?

Edited by 'mnezãu
Posted

Energia care-l face să "vibreze puternic" de unde vine?

Din vibratia corpului si a gatului, care rezoneaza datorita vibratiei corzilor. cu cat vibreaza mai puternic instrumentul, cu atat sustainul este mai bun.

Man exista instrumente cu mai mult sustain decat altele. Nu am zis ca daca pui nut de os, gata, o sa ai sustain "cacalau", pentru ca este un factor minor, dar are, totusi, o contributie. Si, cel mai important, este un material dur, deci nu ti se rup bucati din el chiar asa usor (exagerez, dar am vazut chitare carora li se rupsese o bucata din nut, deci acordajul era varza, orice faceai)

Posted

Din vibratia corpului si a gatului, care rezoneaza datorita vibratiei corzilor.

Deci energia din corzi este prin magie preluată de corp și gât și abia apoi ajunge la nut?

 

cu cat vibreaza mai puternic instrumentul, cu atat sustainul este mai bun.

Energia care face să vibreze corpul și gâtul de unde vine?

Posted

Cu cat vibreaza mai bine corpul gatul si orice alta componenta cu atat mai multa energie este absorbita si disipata in directia nedorita. La chitara asta inseamna mai putin "sustain", adica durata de vibratie perceptibila este mai mica. Acest lucru este valabil si pentru acustice si pentru electrice. La acustice insa mai intra in discutie si proiectia sunetului si atunci este importanta si rezonanta. La electrice de proiectia sunetului se ocupa amplificatorul si difuzorul.

 

In concluzie (lucru demonstrat teoretic "matematic" si practic) pentru un sustain cat mai bun este nevoie de o cat mai mare rigiditate a ansamblului mecanic in punctele de sprijin ale coardelor (nut, bridge, frets-neck), si deci, o rezonanta cat mai redusa. Pentru un sunet cat mai bun.... asta este o cu totul alta discutie. Sunetul bun este ceva foarte subiectiv si personal. Rezonantele (parazite pentru chitarele electrice) absorb diferite armonici din vibratia corzilor ducand la formarea timbrului personal adica al "tonului" chitarei.

  • Like 3
Posted

Hmmm, multe răspunsuri amuzante... :)

Una peste alta eu am de la un os de cal. Înainte aveam nut de plastic și nu am sesizat vre-o diferență între cele două. Ce-i drept dozele mele au un output puternic.

În cazul floyd-rose-ului aveam nut-ul din metal. Dens ca dracu' deci vibrofagie canci și suna excelent...

Cineva spunea mai sus că e mult mai important materialul în cazul chitarelor acustice, lucru logic ținănd cot de faptul că sunetul (vibrația) nu este ajutat electric.

Precizez că nu am întrebat de dragul întrebării sau în necunoștintă totală de cauză ci pentru a dezbate și amănuntul acesta.

Posted

...răspunsuri amuzante... :)

 

Precizez că nu am întrebat de dragul întrebării sau în necunoștintă totală de cauză ci pentru a dezbate și amănuntul acesta.

 

Când începi o dezbatere cu o "axiomă" de genul "Știm cu toții că cel mai bine e să folosești os..." nu poţi să nu te aştepţi şi la răspunsuri amuzante. Mai ales când recunoşti că eşti în necunoştinţă parţială de cauză...

 

Nu-i nimic, bun venit în forum ! Step in line and don't make sudden movements ! :)

 

.

  • Like 2
Posted

Cicã prãgușurile self lubricating se uzeazã mai repede, adicã se adâncesc șanțurile corzilor. Ascultam pe youtube mai alaltãieri cum se plângea Guthrie Govan (cam la o lunã - când se afla în concert - trebuia sã schimbe prãgușul).

ie de la Rotosounduri :D

 

Am nut TUSQ de mai mult de un an si nu am absolut nicio problema cu el. A ramas intreg chiar si cu Rotosounduri :))).

Posted

Când începi o dezbatere cu o "axiomă" de genul "Știm cu toții că cel mai bine e să folosești os..." nu poţi să nu te aştepţi şi la răspunsuri amuzante. Mai ales când recunoşti că eşti în necunoştinţă parţială de cauză...

 

Nu-i nimic, bun venit în forum ! Step in line and don't make sudden movements ! :)

 

.

 

Mulțumesc pentru primire! :) nu m-am deranjat deloc din cauza răspunsurilor, nu mă înțelege greșit. Simțul umorului e o calitateși o dovadă de inteligență așa că mă bucur cănd colegii nostrii de pe forum fac uz de fraze comice.

 

Am folosit fraza de început exact cu subtextul la care face referire FiveseveN. Vreau să vedem dacă-i mit sau realitate. Eu acum am în lucru un nut din bronz. la finalizarea proiectului postez rezultatele.

 

În ceea ce priveste sustainul și transmiterea vibrației de la coardă la lemn eu știu așa (dacă e greșit corectați-mă):

Cu căt punctele de prindere/sprijin sunt mai fixe cu atât vibrația nu se sparge/risipește. Niște cheițe praf care vibrează, un bridge care zdrăngăne din toate șuruburile, un tail piece slobod, un nut moale care absoarbe vibrația în loc să o transmită mai departe lemnului vor contribuii puțin câte puțin la culegerea de înjurături populare și frustrări cauzate de sustainul minimalizat.

  • Like 1

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.