www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Ecranare Cavitati


leo1984
 Share

Recommended Posts

De ce ar "tăia din înalte" aluminiul și cuprul nu? Nu e mai probabil să-ți fi imaginat diferența?

Poate nu m-am exprimat clar. Am folosit cupru si am sesizat diferenta de ton. Nu stiu cum ar fi fost cu aluminiu, dar presupun ca la fel. Este vorba de fender-ul ce il am de vanzare... Diferenta de ton am sesizat-o imediat ce am scos folia...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ma intrebam daca ecranarea cavitatilor unei chitare se poate face si cu banda de aluminiu auto adeziva. Stiu ca se folosete folie de cupru, dar este cam greu de gasit si la un pret destul de mare-cea de aluminiu este cam 15 lei rola.

 

Se poate face cu aceleasi rezultate ca si in cazul folosirii foliei de Cu. Eu am reusit la un Strat MIM.

Un element important este adezivul foliei trebuie sa fie conductiv; cand lipesti fasiile suprapunerea lor trebuie sa fie conductiva, adica in final obtii o suprafata conductiva. Asta o verifici cu un multimetru sau cu un circuit cu baterie-bec(led). Si dupa realizarea acoperirii cavitatii trebuie sa modifici electrica - star grounding.

 

http://www.guitarnuts.com/wiring/shielding/shield3.php

 

Banda de aluminiu folosita la izolatii termice caserate cu Al, am folosit eu.

Edited by boc
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

asa cum existenta este atat de subiectiva, asa pot zice si eu, ca mi s-a razbelit de voi, astia care ii dati pe altii in parti pentru va credeti voi destepti. Daca sunteti experimentati asa cum pretindeti, poate ati stii si sa va impartasiti cunostiintele fara sa dati in cap(apropos de tact, ironic,nu? ipocrizie, much?). Fiecare care are dreptul la parerea proprie, motivata sau nu, sau poate voi sunteti obisnuiti in alt regim, nu?. nu ma asteptam la replici de genul "esti PROST, BA!! daca nu ai aceeasi parere cu mine, expertu' ".

Poate voi nu v-ati prins ca oamenii sunt complecsi si ca nu ii cunoasteti personal si ca nu sunt toti la fel ca voi...iarasi ironic pentru "o anumita varsta" sa nu cunoasteti lucrurile astea, de fapt mai mult ar face parte din "cei 7 ani de acasa".

Asta a fost asaaa...off-topic, pentru un cerc restrans de like-angii experimentati. :)

 

Cat despre aluminium versus cupru la ecranaj, imi pare rau, tot absurda consider afirmatia cum ca taie din inalte. Oricine care are o idee vaga despre ce face un ecran isi poate da seama ca e asa. Asa pot naste si eu un guitar voodoo din asta si sa zic: "am taiat putin din lemnul din headstock si am mai putin sustain => big headstock, mai mult sustain...deci CBS mai bun ca pre-CBS la sustain". Absurd, nu? Bun.

 

Sanatate!

Edited by lefmir
Link to comment
Share on other sites

a fost constatarea mea. poate mi s-a parut, poate nu eram in forma etc. oricum, nu consider ca apartin nici taberei celor experimentati, nici celei a celor :) care au o vaga idee...:) imi place sa cred ca, cat de cat, stiu sa dau in corzi si am vazut ceva chitari la viata mea, deci as putea sa spun ca pe partea de hardware mai am acoperire, dar pe software nu :) nici nu am pretins. doar mi-am dat cu parerea....

:)

 

insa citisem pe undeva cam aceleasi constatari, si, de asemenea, si ca daca ecranajul e prea aproape de fundul dozei o face mai hot...nu dati cu paru :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Prea aproape de fundul dozei probabil se comporta similar cu un baseplate

Doar că ăla e

1. Feromagnetic.

2. De zeci de ori mai gros.

 

Am întâlnit tot felul de teorii despre cum s-ar putea genera interacțiuni între doze și ecran dar deocamdată nici una consistentă. Iar ce știm despre memoria audio și alte efecte psihoacustice, plus posibilitatea de a fi schimbat alte variabile (cum a menționat red) mă fac să cred că influența tonală e iluzorie.

Link to comment
Share on other sites

Doar că ăla e

1. Feromagnetic.

2. De zeci de ori mai gros.

 

Am întâlnit tot felul de teorii despre cum s-ar putea genera interacțiuni între doze și ecran dar deocamdată nici una consistentă. Iar ce știm despre memoria audio și alte efecte psihoacustice, plus posibilitatea de a fi schimbat alte variabile (cum a menționat red) mă fac să cred că influența tonală e iluzorie.

 

În plm, facem chitare cu roboţi şi nu poate verifica cineva dacă odată ce pui nişte folie în cavitate se schimbă nişte valori pe undeva, care ar putea influenţa tonul.

Link to comment
Share on other sites

oricum, nu consider ca apartin nici taberei celor experimentati, nici celei a celor :) care au o vaga idee... :) imi place sa cred ca, cat de cat, stiu sa dau in corzi si am vazut ceva chitari la viata mea, deci as putea sa spun ca pe partea de hardware mai am acoperire, dar pe software nu :) nici nu am pretins. doar mi-am dat cu parerea....

Nu ma refeream la tine, stai linistit.

 

Oricum toate threadurile astea sunt degeaba, prin afara e plin de guitar voodoo, dar trebuie sa mai si filtrezi ce-i pe acolo.

Edited by lefmir
Link to comment
Share on other sites

 

ca parerea mea (sau cea a lui barbarossa) nu e motivata corespunzator si e in general nepotrivita

Am zis eu asta vreodata in viata asta? Eu sunt ala care zice "taci, tu nu vezi asa ceva decat in poze"(era un destept in alt topic, de parca sta el cu mine in casa sa vad ce fac si sa imi miroasa fiecare basina) ca "eu fac asta de ani de zile" si ca "sunt zeul chitarei"? De asemenea nu se aplica musai tie(tu esti mult mai temperat si mai de bun simt decat altii de aici), si in niciun caz userului barbarossa. Am incheiat acest off-topic lung, si cumva inutil. Mie chiar imi pare rau ca m-am enervat, desi o fac destul de des in ziua de azi, din cauza oamenilor care ma inconjoara. Nu-mi place cand oamenii ma judeca si ma subestimeaza fara sa ma cunoasca, sau cumva se cred atat de destepti incat ei cred ca au vazut toate tipurile de persoane de pe lumea asta. Pe mine ma dezamageste si ma uimeste, in mod special, un anumit user, care ma ataca desi eu credeam ca avem o relatie de prietenie. Poate am deschis eu cutia pandorei sau am "omorat" vreun membru al "mafiei" chitarististice. italiano vero! In fine.

 

 

On topic: Sam, gasesti la brico la 20-30 de ron rola. La cate chitare ai tu, cred ca te avantajeaza o rola intreaga :)

Edited by lefmir
Link to comment
Share on other sites

Din: GuitarNuts.com - Shielding a Strat

 

"Shielding and regrounding your guitar will not signficantly alter its tone, other than that it may sound a bit more alive because faint harmonics that were buried in hum can be heard more clearly when the hum is removed. Also, you will typically be able to play at higher gain levels before hum becomes objectionable. This means more tube saturation and sustaining feedback. These instructions have been online at various URLs since early in 1996. During that time I have never received an e-mail from anyone who wanted to know how to put the hum back into their shielded guitar!

Probably the greatest benefit of reducing hum is the accompanying increase in sustain and dynamic range. As you reduce hum you can crank the gain higher on your amplifier before the hum becomes intrusive. With the increased gain you get better sustain and you can vary your picking attack for much better dynamics as you play."

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Un "capac" de doza , o folie din metal ce inconjoara doza , o piesa polara "blade" ce "prezinta o spira in scurtcircuit " taie din inalte .Din aceasta cauza unii demonteaza de pe humbucker-e capacul din metal ...dar nu stiu cata diferenta este in ton din cauza capacului la un humbucker mi-ar fi trebuit doua chitare perfect identice ca sa pot face diferenta intre una cu capac si una fara capac.

 

Eventual se poate face un ecranaj in jurul bobinei fara a inchide in "bucla " panglica din metal ( sa nu se atinga capetele panglicii din metal care se pune ca si ecranaj) astfel nu mai reprezinta o spira in scurtcircuit deci nu va taia inaltele!

 

Ecranarea cavitatii din corpuul chitarei nu prea influenteaza tonul ,,,metalul este prea departe de circuitul magnetic si bobina.

Daca spun unii ca se creste capacitatea intre firele instalatiei si ecranaj .nu se pune odata ce firele dozelor sunt de cele mai multe ori ecranate , dar si in cazul utilizarii firelor torsadate neecranate ..acestea sunt prea departe de ecranaj ca sa fie influentat tonul de marirea capacitatii ce apare catre masa ..

 

Ecranarea reduce ceva din zgomotul captat de firele din instalatia ellectrica din chitara ..oricum corpul chitaristului ecraneaza din spate chitara ..asa ca tinand mainile pe corzile care sunt legate la masa prin "bridge " zgomotul este mic.

 

Ce capteaza doza in sine nu se poate "ecrana" ptr acest caz se utilizeaza "humbucker"-ul sau alte instalatii cu aducerea zgomotului captat de dozele active in contrafaza cu acelasi zgomot captat de o doza sau bobina pasiva sau ne-activa ca nu capteaza corzile ci doar zgomotul care astfel se "stinge" in mare parte in functie de tipul de instalatie utilizate .

 

 

Alta treaba este cu dozele piezo ..la acestea conteaza foarte mult ca de lung este firul ecranat pana la adaptorul de impedanta . ca sa nu se piarda din inalte .Brum-ul captat de in cazul dozelor piezo poate fi destul de mare datorita impedantei de intrare foarte mare al adaptorului de , 10 MOhm , daca instalatia are EQ se pot limita basii se taie mult frecventele de sub 100Hz.La acest tip de doza ar ajuta mult un ecranaj dar in electroacustice nu prea am vazut .

La chitara mea electroacustica daca ridic din EQ basul apare brum..foarte "adanc" ..cand pun mana pe Jack se reduce aproape de tot ...deci ar trebui sa-i fac la corzi legatura la masa .dar de obicei nu se foloseste bas atat de "ridicat" .

 

Daca ar fi chitara electro- clasica nu stiu ce s-ar putea face cu corzile de nylon......legi un fir la masa instalatiei care il legi cumva da mana ..dar iarasi nu prea se foloseste bas mult asa ca ....

 

Asa ca nu strica un ecranaj .

Edited by karpi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Buna, tuturor celor interesati de acest topic !

 

Cel mai simplu si eficient mod de ecranare a unei chitare electrice care cere asta este cu... SPRAY GRAFITAT ! Va spun din proprie experienta! Am luat un astfel de spray de la un mag. de electronice de pe str. Maica Domnului din Bucuresti (~ 40 lei), am spray-at incet si cu grija putin intr-un capacel de pet (suc, apa min), apoi, cu un betisor igienic pt. urechi inmuiat in acel lichid, am "vopsit" bine tot ce-a fost nevoie, inclusiv canalele prin care trec cablurile dozelor, ale mufei jack mama si capacul care acopera cavitatea potentiometrelor si a selectorului dozelor, inclusiv locul in care se aseaza acest capac, incat atunci cand l-am pus la loc, a facut contact cu restul ecranajului.

Rezultatul este f. eficient: hum redus 99.99 %, si fara niciun fel de modificare a sunetului chitarei. Daca ti se pare ca e tonul modificat, e numai din cauza ca a disparut hum-ul, care acoperea ca o ceata tonul curat al chitarei.

Atentie ! Sa nu dati cu lichid grafitat si pe partile electronice !

Succes, prieteni !

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Stie cineva unde pot gasi folie de cupru autoadeziva (in tara)? Am cautat la toate magazinele de bricolaj (mai putin la Brico care era in renovare) si nu am gasit decat de aluminiu.

Sam, nu te mai chinui cu folie, omule ! Fa cum am zis eu mai sus, si o sa fii f.f. multumit ! Sprayul cu grafit e solutia cea mai ok !

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.