www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

karpi

Veteran
 • Content Count

  9,413
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3
 • Feedback

  100%

karpi last won the day on December 13 2018

karpi had the most liked content!

Community Reputation

2,054 Excellent

1 Follower

About karpi

 • Rank
  Veteran

Profile Information

 • Location
  TIMISOARA

Other Information

 • Gear
  degete

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Corzile se acordeaza intotdeauna de "jos in sus " adica slabesti tensiunea bine sub ton apoi "tragi " in sus tonul pana la inaltimea corecta , dupa care cu mana tragi de coarda (ca si la tras cu arcul) ca sa se intinda bine coarda si sa forteze si cheita sa ajunga in pozitia de blocare a rotatiei ulterioare , daca dupa aceasta " tragere cu arcul " a coborat tonul repeti acordajul corzii pana are stabilitate si dupa ce ai tras de coarda cu mana . Cand tragi de coarda cu mana acest lucru va forta rotirea tijei cheitei astfel ca rotita dintata sa se "rezeme "perfect pe "melc" astfel no o sa mai zbarnaie fiind sub tensiunea exercitata de coarda .. Daca acordezi " de sus in jos " din cheita, va ramane un spatiu mic intre melc si rotita dintata astfel cand canti tensiunea corzi este marita de la ciupit si /sau benduri ( bending - a indoii ..intinde coarda cu degetul ptr efect de vibrato sau slide-in ) se tensioneaza coarda ce va roti tija cheitei respectiv rotita dintata ce se va sarii pana se " culca " pe " melc " . Din aceasta cauza trebuie acordajul sa se faca " de jos in sus" .astfel coarda / roata dintata / melcul este blocat sub tensiunea corzi nu mai are ce sa zbarnaie . Cand acordezi de "sus in jos " de cele mai multe ori ramane un mic spatiu intre roata dintata si melc , tija cheitei este presata de catre coarda tensionata de peretii bucsei din " headstock " tu auzi acordajul OK si pe moment pare corect , dar in aceasta pozitie " instabila " ,mentinuta momentan de frecarea intre tija si bucsa , chiar si o mica tensiune in plus ( de la cantat etc ) va " roti " tija cheitei care astfel "sare " din acea pozitie-instabila pana se blocheaza roata dintata de melc ..astfel va cobora tonul . ( rotirea aceasta este de zecimi de milimetrii dar suficienta ptr o dezacordare ) Zbarnaiala ! cand ramane acel spatiu amintit inseamna ca " melcul " este " in aer " si zbarnaie liber .Chiar simti si intre degete cand acordezi daca tija melcului are joc sau este " fix " .Daca are joc poate sa zbarnaie si bineinteles la tensionarea corzii cand canti se va dezacorda din cauza celor descrise . Probabil lipseste si " vazelina " ce pe langa ungerea angrenajului ar estompa " zbarnaiala " .
 2. karpi

  Guitar Works - How to play the seven major modes

  Eram curios ce moduri interesante o sa arate . cred ca ar trebui sa pui titlul Seven modes of a major scale
 3. Da vad , pe care mi-a afisat-o TSM10 scria , acum vad ca lateral sun pdf-uri cu diferite tipuri . Dar ai nevoie de un sistem " biamp" daca vrei sa ai sound cat mai tare dar si mai " curat " la cei 126 dB in varf . Nu stiu daca ai inteles din ce am postat anterior ...medii-inaltele in etajul final al amplifului ( unul singur pentru toata banda de frecvente ) vor fi distorsionate daca vrei sa dai basii la maxim .Deci poti utiliza doar cam 50% din puterea amplifului ca sa capeti sunet curat . Acolo este problema in prima faza . Apoi difurile sa reziste ( "power handling " adica la ce putere rezista si nu se ard ), firmele dau date de putere ce au fost masurate nu se stie cu ce " brust de zgomot complex" timp de 0,n secunde .(?) numai ca la unele difuri dupa cateva secunde de " incalzire " le scade SPL-ul cu vre-o 3dB.( scadere cu 3dB suna de partca etajul final scade la 1/2 din puterea de iesire ) Ce a postat @vektor pare mult mai convenabil . woofer 15" , tweeter 1,5" , max output 136dB freq limita joase 41 Hz in loc de doar 60 Hz , rezerva de " power handling " mai mare , fata de 126 dB la TSM10 . Oricum ambele mi se par cam scumpe . 244 $ costa un EMINENCE de 12" /400W cu Neodym magnet tot cu SPL 96dB ..deci poti cumpara patru bucati cu 1000$ si ai 1600W "power handling" iar din cauza mai mult de patru ori suprafata mai mare de mebrana (4x12" fata de numai 1x10" !) ai inca +6dB castig in SPL adica 112dB/1W/1m . CE LA 400 w VA FI 139dB .Mai completezi cu doua tweetere . Sau 8 bucati de Eminence Beta-12LTA 12" Full-Range/PA Driver 80$ bucata si nu mai ai nevoie de tweetere de medii-inalte ( SPL 98dB /1W/1M , POWER 220w , Freq. range 48-8000 Hz . Excursia maxima a membranelor este impartita pe fiecare dif , deci totul suna mai curat deoarece nu se intermoduleaza bassi cu medi-inaltele ca si in cazul unui singur dif de 1000W Dar ai mai multe de carat . Pentru club /restaurant doua boxe-coloana ( line array vertical ) cu cate 4x12 sunt arhi suficiente . Pe vremuri cantam cu doua boxe cu 4x12difuri de 12W de banda larga sunau excelent ptr voce , inca nu se amplificau bass si tobe Cu doua boxe 4x12" difuri cu 50W ( adica aveam in total 400 W RMS ) dadeam concerte in sala cu 300 locuri , am fost nevoiti sa amplificam bass si tobe si chitara si era cam tare .In sali de aprox 800 locuri era suficient si OK .Pentru sala polivalenta mai imprumutam de la trupe amplifuri si boxe . Mai tarziu am avut boxe cu palnie cu difuri de 18" pentru bass cu amplif separat cu crossover electronic dupa mixer . Dar dupa ce am plecat din teatru nu mai aveam cine sa ne ajute cu caratul sculelor am renuntat la boxele mari cu palnie . Nu suna cu nimic mai tare sau mai bine boxele ce sunt acum prin cluburi fata de coloanele full-rrange cu cate 4 difuri , doar in sub-bass au in plus ce defapt nu este interesant ptr o trupa de blues-rock ci pentru muzica electronica . Adica exista un compromis intre calitate si gabaritul instalatiei .
 4. https://www.seeburg.net/en/speakers/tsm-10/37 Zice ca este Biamplification .....2x500W cica 500W la diful de Joase si 500W la diful de inalte deci 1000W! Ar fi apox 230V x 4A= 920W Iar in specificatii scrie P= 230V x 0,5A !!!!! = cea ce rezulta numai P= 115W !!!!!!! (daca blocul de alimentare are randamentul 100% dar nu exista asa ceva ..deci aprox 100 W poate sa scoata din 230 x 0,5A ) Este ceva dubios ! 126dB zice ca are SPL maxim probabil la 500 W SPL 1W/1m = 96dB la presupusul 400W /1m ar fi 122dB difurile sunt cam slabute cu SPL 96 dB in instalatiile scumpe (cum este si aceata boxa activa la 1200 Euro ) au difuri cu SPL 145dB/1w/1m cea ce este o diferenta ENORMA ! in puterea radiata la aceiasi putere electrica al amplifului suna cam de patru ori mai tare . (cu difurile cu SPL de 96dB/1W/1m este necesara "P" putere electrica al amplifului sa fie = P x 100 (putere "P" de o suta de ori mai mare ) ca sa sune ca si cele cu SPL 145dB/1W/1m la puterea doar " P" . In cazul acesta ar trebui P= 400w x 100 = 40000 w !! ca difurile cu 96dB sa sune ca si difurile cu 145dB la 400W . adica ceva cam imposibil in primul rand difurile nu rezista ..dar probabil nici la 400W -500W nu prea rezista ..(??) mai ales cel de 1" de inalte ...cu 400W poti sa fierbi cafea ..un dif DE MEDII-JOASE cu SPL 96dB are randamernt scazut de aprox maxim n=4%. Diful de inalte cu palnie ( presupun ca are palnie ) poate avea randament mai mare de sa zicem 15%-25% in functie de frecvente etc ..deci ca sa sune la fel de tare ca si joasele are nevoie doar de un amplif cu aprox 1/4 din puterea amplifului de joase adica aprox doar 100W .( tot ramane problema cu incalzirea ce trebuie disipata cumva probabil; are lichid magnetic ) Bobina difului de inalte 1" cu aprox cu conductor de 0,2 mm cam 60 de spire la 500W .??. Aprox. 96% din putere electrica injectata devine caldura ...buna de fiert cafea sau de incalzit camera .. ESTE CURIOS DE UNDE SCOATE 400/1200w din 230V la 0.5 A consum . Rated Current - - - 0,5 A @ 230 V O fi vreun "PERPETUM MOBILE " consuma 115W si scoate 1200W o sa primeasca premiul "NOBEL". Atentie la ce cumparati .
 5. Am primit videourile de ieri seara .Sunetul otzara comprimat de camera dar este OK . Aceasta este ultima piesa din cele patru compozitii cantate ce pana acum nu avea titlu asa ca in lipsa de " inspiratie " are titlul de " Capcana " Blues ....mai funky mai progrock avand ca si colegi de trupa unii din cei mai buni muzicieni/instrumetisti .
 6. karpi

  Epiphone

  O chitara Epiphone este foarte OK , cum zic colegi de forum ..trebuie un cunoscator sa aleaga chitara sa o verifice indiferent de ce marca este . Pe de alta parte pana inveti tu sa canti " consumi " chitara ajungi la doua ori refrett etc . Pentru invatat este OK ORICE CHITARA ! In prezent mai toate copiile si si cele noname sunt la nivel decent , cu alegerea atenta pot fi mai OK decat una de o firma scumpa dar cam rebut .Cel mai important esta gatul chitarei nu "shaspe"-ul ci faptul ca sa fie din lemn bun si "quarter sawn " ) cu planul fibrelor cat mai catre perpendicular pe fretboard ( tastiera ) ca sa fii sigur ca nu se flambeaza gatul prea usor de la orice adiere .schimbare de tempratura ca in concert sa ajungi acordat doar la ultima piesa cand lemnul s-a stabilizat cu schimbarea de temperatura . In cazul gaturilor din paltin estre OK sa fie " U" shape mai ales daca nu este " quarter sawn " ."U" shape este " cea mai plina adica material mult in gat deci rezistenta mai mare la flambare ./ incovoiere . Cu tastele este un LOZ in PLIC ..greu le poti deosebi care sunt din material mai rezistent la " frecare " de catre corzi . Si aici ar trebui un " metalurgist " care se pricepe la aliaje (?). Asadar ai nevoie de cineva bun cunoscator ale acestor probleme . Am vazut in magazine zeci de chitare pana in 1000 RON foarte bune . Trebuie o chitara ieftina dar reusita atat pentru a invata dar si mai tarziu pentru exerasre . Nu cumperi chitara la 4000 sau 10000 Ron sa o freci cu invatatul si pt exersare . Diferenta intre o chitara pro si una ieftina este foarte mica !! pana in cativa ani nici nu observi diferentele doar cand stii deja sa canti profi incepi sa observi diferente si in ton si in alte calitati .. O chitara de concert este pentru concert , o pastrezi in stare cat mai OK si canti la ea numai cand este nevoie de acele calitati super profesaionale .( in studio sau concert ). Ptr exersare , invatare , mai tarziu poate in turneu duci o chitara buna de trambalat si nu chitara super pro de maestru ,.
 7. Iata programul festivalului In 2 Martie la " Capcana " ( fost Daos ) Bujor Hariga si Arpi Kajtar vor fi acompaniati de " Tony Khunn -klape ( care este si unul din cei mai buni chitaristi de Jazz si nu numai ,din Timisoara ) Victor Miclaus - bass ( un super bassist in mai toate genurile ) Levi Molnar -baterist , unul din cei mai buni , tobar al trupei "|Survolaj " Adica supergrupuri . Hariga Bujor si nici eu Kajtar Arpi nu o sa cantam bluesuri clasice , eu de ex. cant mai catre " powerblues " , Hariga tot asa ceva dar in alta maniera . Zsolt Szabo -chitarist Survolaj probabil canta toata trupa cu Boghy Nagy - voce Laci Farkas - cu trupa sa de Blues - el fiind chitaristul trupei "Quo Vadis " Va fi a seara " deasa " ! Fuiecare sustine cate un recital ( adica patru trupe ) Daca mai este timp va fi un jamsession dupa recitaluri . O poza dupa una din repetitii cele cu Hariga nu le-am primit inca ..probabil lucreaza la ele si la cele cateva filmari ..
 8. A aparut interviul despre " Zgomotele Orasului " in Arta Sunetelor , cei interesati potcciti mai multe despre istoricul concertului si alte amintiri /observati dupa cum au fost intrebarile . Am mai completat unele aspecte dar acelea o sa apara in carte " ...Iar Interviul 2019 este programat să apară în a patra carte de interviuri ce va fi denumită: Interviuri rock volumul IV...." Multe intamplari si aspecte mi-le amintesc intotdeauna dupa ce am trimis deja materialul ..hehe http://www.artasunetelor.ro/Interviu_cu_Kajtar_Arpad_2019.html
 9. karpi

  Guitar impedance matching

  Ce i-ti lipseste , ce timbru /ton simti ca nu-l mai poti realiza ? Personal la interfata ( Zoom R8 ) prefer joasa impedanta , cu 1Mohm apar niste " inalte tzaraite " de care de fapt vreau sa scap asa ca nu are rost acea versiune caci suna mai bine pe mai joasa impedanta .Mai alers la Strat si Tele , iar la humbucker nu prea ajuta deoarece cine are nevoie de ton tzarait ce dupa trebuie cu trei EQ sa-l fac sa sune cumva . Nici la chitara acustica nu este necesar , adaptorul de impedanta ptr piezo este in chitara si oricum foarte rar este nevoie de un sound tzarait la foarte putine piese " mai exotice " cu o setare de tonuri neobisnuita . Ce poate sa faca o problema ce o simti ar fi un compresor mai slabutz care are doar setari fixe , unul OK are toate reglajel si " enchanse " ptr eventualele pierdere in inalte este mai bun , dar de obicei nici acele inalte nu sunt necesare la chitara . Eu ma tot " disciplinez " sa mai tai din inalte si in backtrack si in solo , de fapt mai toti au sounduri " brown " departe de acele inalte ce le-ar " favoriza " o intrare de 1M .Recunosc ca mi-e greu ..avand banda larga / prea larga la disapozitie ( nefiind amplif +boxa+dif ) setez sounduri " ireale " apoi in mix incep sa tai la inalte si joase ..ca sa fac sa sune unde trebuuie . Inaltele suna bine doar daca se aude doar acea una singura chitara , cum pornesc alte instrumente sau deranjeaza sau se pierd si degeaba am filtrat ridicat inalte suna si mai prost , ce a ajutat au fost mixajul perste chitara acustica a unui " maracas" sau " tamburina " mixate atent ai impresia ca soundul este al chitarei acustice ...Se folosesc multe astfel de smecherii acustice pe care nici nu le observi in mix . .. O alta rezolvare ar fi " reamp" -ul ce cu VST este OK si usor .canti cu care sound vrei car suna ptr tine OK la playabilitate si dinamica apoi in mix .fixezi /selectezi soundurile tipuri de amplif /distors ce se potrivesc cel mai bine ptr produsul final si la nevoie mai selectezi si " simulatoare de boxa "' sau amplfuri cu IF .
 10. karpi

  Upgrade doze epiphone les paul special 2

  Precis gasesti scheme cu GOOGLE . https://www.google.com/search?q=guitar+wiring+schematics+with+serie+capacitor+,+HP+filter&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjArtvqp9DgAhVnAxAIHfKGD9IQ_AUIDigB&biw=1024&bih=677 https://www.google.com/search?q=gibson+guitar+with+rotary+switch+tone+control&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwin5KyKqNDgAhWHpIsKHYpLCrUQ_AUIDigB&biw=1024&bih=677#imgrc=MzNhfjcrp6_DyM: Dar cum am montat in Strat este/pare destul un capacitor pe potmetrul de volum al dozei , eu am pus si un switch ca sa-l pot deculpa cand vreau distors "high gain" si as avea inalte prea multe , atuncea schimb pe fara condensator si cu reducerea volumului la " 9" dispar inaltele suparatoare ( filtru trece jos cu rezitenta serie ce apare catre iesire impreuna cu capacitatea cablului ..etc ) Asa am eu in Strat dar cu un switch pot deconecta capacitorul : https://www.google.com/search?q=guitar+wiring+schematics+with+serie+capacitor+,+HP+filter&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjArtvqp9DgAhVnAxAIHfKGD9IQ_AUIDigB&biw=1024&bih=677#imgdii=1dxoxtpNDOlqvM:&imgrc=QBxalgOL25nDmM: Un prieten avea un Gibson , ce era cu un switch rotativ din care selectai diferite tonuri , unele erau prin condensator serie caci altfel nu avea de unde sa " deschida " soundul . Dupa schema Gibson BB King cu rotary switch ..pare se ca are si bobine si condensator in filtru .
 11. karpi

  Impro Gibson Vs Fender

  Ne place ! O piesa cu atmosfera " happy " fara text doar cu " meteo " sau " love " . Spor la piese proprii si mult succes ! PS. din pacate : "..Daca muncesti nu mai ai timp sa castigi bani .." pe de alta parte ... "on the road " tot cantand ...nu prea mai ai timp sa te ocupi de muzica ta .
 12. Probabil aveti setat volumul la limita . Atat ampliful cat si difuzorul aproape de limita maxima de putere intra in " limitare" cu distorsiuni . Unul din semnale care la un moment dat este mai tare va suprasatura ampliful drept care orice alt sunet care este mai slab nici nu mai influenteaza . Amplif de banda larga ..adica tot spectrul de la bass- la --->inalte ca sa ramai in plaja " liniara " nu prea poti sa amplifici basii i mai mult de 50% din puterea electrica RMS maxima .!!! Daca in cazul unui amplif de banda larga cresti puterea basului ( aici ma refer la bass de la pian ,electric , orga , chitara bass , bas synth nu la " basii din voce " ) pana la limita maxima RMS inaltele si mediile vor fi " limitate " si distorsionate . Inaltele si mediile plutesc pe " valurile " de joase astfel ies din limita de liniaritate ( sinus).acest lucru in amplif ,..electric .. In difuzor in partea mecanica se intampla ceva similar la capetele cursei "X max " , deplasarea mebranei ..aceasta nu mai poate raspunde linear la semnale mai slabe .De ex un bas puternic apasa membrana catre in fata la maxim si tine mebrana in acea pozitie , mediile si inaltele in aceiasi membrana sunt limitate si modulate puternic de pulsatia basului .(cursa maxima de deplasare a membranei Xmax - este "'tipic " de 3-4mm !! ) Deci si in cazul difului trebuie sa ai o rezerva de " dinamica " .putere in interiorul domeniul liniar . In consecinta nu se poate utiliza calitativ un amplif de banda larga ( tot spectrul audio )la puterea maxima pentru PA . Trebuie sa reduceti puterea sa faceti un compromis intre joasele dorite si claritate ..deci cum a spus " @marcianpetrescu " EQ , , limitatoare ..compresoare , ..ar fi bine..." side chane compresor " . In cazul unui amplif pe doua cai amplif pentru Bass si amplif ptr. Medi-inalte , basul se poate duce pana la maxim din puterea electrica si difuzor caci nu va influenta mediile si inaltele . Medile +inalte cu ampliful separat nu vor mai fi limitate distorsionate . Reglati sunetul Medii inalte ca sa aveti sunet clar , la instrumente trebuie compresoare ca sa limitati " semnalul " la un maxim ce inca suna curat si nu acopera vocea .Eventual la pian " sacrificati din basi " daca moduleaza vocea . Basul il reglati dupa ce ati reglat medii-inaltele ca sa aveti un balans corect in frecventele redate .si sa nu moduleze inaltele adica sa difuzorul sa nu fie saturat cu basi s sa nu mai poata reda clar medi-inalte . Boxele Medii-inalte active ar fi OK deoarece ar fi sistem de amplif separat de bass . Dar este nevoie si de un amplif de bass /sub bass ca sa fie separata treaba . La boxele active cred ca este problema dac sunt ptr " banda larga " adica un fel de PA ptr mici evenimente , ar p[utea sa nu aiba difuzoare de medii cu SPL mare ci ceva dif. de bass-medii de " uz casnic " cu SPL mai moderat .Daca difurile au in domeniul mediilor SPL cu 3dB mai mic este deja " o durere " inseamna o pierdere destul desemnificativa . Deci atentie nu orice " boxa activa" este OK . Ptr voce se utilizau " coloane " cu cate 4 difuri cea ce inseamna la aceiasi putere electrica putere acustica emisa / radiata aproape dubla . 4 difuri au +6dB fata de un singur dif .( exact ca la Mershall cu 8 difuri are +9dB fata de un singur dif ) Doar transportul este mai greoi . Reduceti volumul la nivelul unde suna bine ,probabil acolo are sistemul vostru puterea utilizabila . Ca o fi limita difului sau al amplifului ar trebui sa verifice cineva care se pricepe . 1-imaginea de sus ...basul aproape la maximumul limitei , unele varfuri de inalte " ce plutesc " pe joase ies din zona liniara si sunt limitate /taiate .Unda sinus de bass , va imaginati o sinusoida ce trece prin mijocle mediilor inaltelor se vede ca este aprox 50% din limita maxima dintre cele doua linii albe . 2-imaginea de sub ..se vde basul la mxim , incadrat aprox intre cele doua linii albe de limita mediile+inaltele sunt taiate , rectangularizate , limitate distorsionate .Se vede ca in zona ce trece de linia alba micile " oscilatii de medii-inalte nu mai influenteaza de loc tubul saui tranzistorul amplificator ce este saturat in acel domeniu si practic acele medii si inalte " au disparut " !! , numai basul mai suna . ( Intre cele doua linii albe ale celor doua poze este aceiasi limita maxima a placii de sunet din PC dar pentru ca sa se vada limitarea mai clar am scazut scara afisajului la imaginea 2/. cea cu basii la maxim .) Img. 1/. Img 2/. Am " trasat " cu mouse cu galben linia basului din semnalul complex ca sa vada si cei care nu sunt familiarizati cu diagrame / oscilograme . Aceste doua imagini ce nu aveau linia basuului nu le-am putut sterge , nu am gasit cum se pot sterge .
 13. karpi

  Upgrade doze epiphone les paul special 2

  Cred ca am amintit in postare faptul ca " trebuie sa inveti .experimentezi " cum sa-ti formezi soundul .Cum am descris inregistrandu-ti chitara si formand tonul dupa un track " model " ca sai ai comparatie si mediul acuustic asemanator. Nu exista " doza fuzzy " , dozele pot sa aiba diferite caracteristici cel mai important ar fi frecventa de rezonanta .dar care influnteaza in mare soudul " clean " ( direct ). Neclaritate ., fuzzy , etc vine din preamp, distors , EQ . Ar putea fi in unele cazuri un reglaj nefericit intre rezonanta dozei si banda de trecere al "simulatorului de amplif " , sau efectiv toata instalatia de amplificare si formare ton .Trebuie sa i-ti cunosti sculele si sa faci reglajele astfel ca sa ai sunetul dorit . Fa cum am descris , deoarece ce ti-se pare un sunet de chitara din trupa " de o anumita factura " deoarece tui auzi sunetul in trupa unde mai suna cateva instrumente ale caror armonice tu ( creierul ascultatorului ) le atribuiesti chitarei ,Tu nu auzi chitara separat ci intr-un context . Daca auzi intr-o " pauza " sunetul chitarei ...mare atentie !! numai si numai in acea pauza are acea setare de " sound " cand suna si celelelte instrumente este schimat " soundul " . Plus atentie si la " contraste " , in anumite conditii perceptia este tare pacalita , de acea este bine sa experimentezi cu " model " in mediul trupei . Se utilizeaza si live " multiband sidechane compressor " cu care automat se schimba reglajul EQ si compresor in functie de amplitudine comandat de exemplu de sunetul solistului .Adica daca am solo la chitara in functie de volum sau cuplat de mixerist efectul i-mi ridica frecvente ptr solo si automat reduce frecvente pe instrumentele de acompaniament ..similar se face si ptr voce , cand canta vocalistul semnalul sau sonor comanda "sidechane compresor " ce sachimba timbrul EQ al backingului astfel ca sa iasa in evidenta vocea , cand se opreste vocea reglajul trupei revine automat iar EQ-compresor al microfonuylui de voce reduce volumul acestuia in pauza de cantat vocal deci nu ai zgomot captatt sau alte efecte nedorite ..tot asa si cu chitara solo ai un regklaj eq+compresor pentru " backing " cand ai solo reduce " trupa " pe frecventele chitarei si ridica frecventele si volumul chitarei cum se opreste chitara din solo cu reducerea volumului automat se reface soundul global anterior sau/si decuplarea efectului de catre solist sau mixerist ..deci automat sau manual , astfel reglajele revin automat la cel anterior ...etc . Adica atentie nu este acelasi sound incontinu ! nici a trupei si nici a chitarei solo si asta si live !. In studio chiar nu stiim cate overdubbing s-au facut si cate reglaje s-au schimbat automat sau manual la mixare .masterizare pe langa ce a reglat chitaristul chiar din chitara in timpul cantatului. Distors . din cauza ca semiconductoarele sunt elemente electronice neliniare produc IMD ( intermodulatie ) , ca sa se reduca IMD-ul respectiv sunetul " fuzzy " etc ...se face un " pre EQ " al sunetului unde se taie joasele care pot sa faca nasoale , apoi se distorsioneaza dupa care iarasi urmeaza un EQ cu care se obtine soundul dorit . A nu se marii " gain" -ul in anumite cazuri ci se umbla la EQ sa reduci anumite portiuni de frecventa ce "murdaresc " soundul . Vrei claritate ..sau reduci " gain /distors " la limita posibilitatilor sau in caz de vrei neaparat " high gain " reduci din basi si tai drastic cu " gate " ca sa ai o " definitie " mai buna .Si exista combinatia celor doua posibilitati ca sa ai un sound optim .. Tranzistoarele bipolare ( cele "obisnuite" _) sunt vestite in producerea IMD in zonele neliniare , cu mare atentie in proiectare se pot utiliza .Astfel metoda " clasica " si cea mai ieftina era cu taierea/limitarea basilor inainte de distors si utilizarera unui EQ pe iesire ptr a " forma soundul " . Deci pentru " claritate " trebuie distors cu IMD cat mai redus , elemente de circuit ce produc IMD redus ar fi Tub electronic , FET si MOSFET .cu acestea se pot face distorsuri ce suna relativ " clar " .( IMD= InterModulation Distortion) Si cele digitale sunt OK dar trebuie sa fii atent si acolo la " gain " si EQ daca vrei definitie /claritate . Dozele nu prea au nici o vina in problema neclaritatii .Principalele cerinte ar fi output mare si timbru bun si daca se poate sa fie imune la " zgomote " . Pe youtube respectiv pe un video demo ..pot sa-ti produc cu aceiasi chitara aceiasi doza ,cu acelasi distors si acelasi amplif 100 de tonuri si i-ti arat diferite doze chitare etc si pot explica ce vreau deoarece tu nu vezi ce si cum am produs sunetele demo .. Deci atentie sa fim mai critici cu ce ni-se prezinta .."nu tot ce zboara se mananca ". pe yutube sunt si binevoitori care se pricep , alti binevoitori ce sunt pe langa ,sau alti cu interese si tot asa ) A propos '" youtube " , fi atent la marii chitaristi , vezi live in concerte ,cum tot i-si regleaza ton si volum la diferite faza ale cantatului , vezi cum i-si cauta acel " sweetspot " .Nu exista ton preset 100% tot timpul trebuie sa adaptezi reglajele la conditiile date .Este o aiureala cu soundurile ce se pot descarca cand ii vezi chiar pe cei care sunt " parintii " soundurilor cum tot i-si regleaza soundul .. Ai soudurile " factory preset " te pui si le " alterezi " ptr nevoile tale dar trebuie sa inveti /experimentezi ce setari trebuie . Chitara " clean " pe un combo openback suna de pe la 260Hz pana pe la 4500Hz . Cu cobori catre mai joase cu un amplif+dif pe clean , se " murdareste" soundul corzilor groase 6 si 5 ..nu mai ai definitie..devine un fel de " vuiet " ...deci trebuie sa reduc din EQ joasele pana la claritate /definitie maxim posibila . Acelasi lucru ai si cu distors ..joasele trebuie reglate cu atentie doar cat este absolut necesar in cazul definitiei ptr solo , plus se schimba pe doza " bridge " la nevoie de definitie mai buna . etc etc Tu trebuie sa experimentezi caci altfel nu-ti vine a crede ca este atat de "simpla " rezolvarea . Producatorii de pedale , doze , amplifuri etc au un interes da a vinde scule " minune " astfel au creat o intreaga " mitologie " ca sa le sustina piata .
 14. karpi

  Ce soft sa folosesc pentru MIDI prin USB ?

  Ai dreptate , si eu am intr-un PC Creative EMU ce are Asio al sau si are latentza foarte mica . Pentru celalalt PC eu utilizez Zoom R8 ca si interfata audio pe USB si are un ASIO foarte OK .. Deci ai nevoie si de o interfata cu ASIO bun , nu stiu cum este cu Asio4all am inteles ca la unii a functionat in cazul meu cu Win7 a rezultat " blue screen" ce nu am mai vazut de la 486 din anii "tineretii " . ,,.hehe , poate de atunci ..au mai imbunatatit asio4all . Oricum sa faci un " backup" al sistemului , apoi faci experiente cu asio4all . La doar redare SF2 pana la un moment nu ai nevoie de latentza mica merge si cu ASIO al Windows , doar ptr cantat in realtime este problema . Parca si Cackewalk si Cubase au ceva ASIO caci apare in plus im lista de preferinte ..ceva "high speed super ..bau bau .." dar cel de la EMU si al Zoom este parca mai bun ,. Am mai facut asemenea fente de lene , ca sa nu cuplez ZoomR8 am folosit tonuri MIDI cele al Windows ( generice , obisnuite )cel mai simplu sound fluier sau flaut ce nu consuma CPU am inregistrat , apoi in MIDI am schimbat pe ce instrument am dorit . Asta functioneaza unde nu conteaza atat de mult " expresivitatea " unui anumit instrument adica tonuri mai monotone ca si dinamica timbrala caracteristica ..Este ceva mai mult de bibilit postrecording cu reglajele de expresia MIDI , manual in Pianoroll/mixer al DAW decat daca " simti tonul " in mana cand canti /inregistrezi .Dar probabil cunosti si tu aceste probleme ,le-am scris ca poate si altii mai la inceputuri cauta rezolvari . Sforzando ..functioneaza si daca tin minte bine are in el convertor de SF2 sau asa ceva si inainte de a incarca un sunet il converteste si il pune in " biblioteca proprie " ...dar fata de "sfz+" parca "se misca greoi " . .Cubase 9 "are un " mixer " asemanator cu Jeskola XS-1 in care poti cum am descris ca pe un singur canal MIDI din mixer sa incarci parca 8 instrumente MIDI asa ca nu am avut nevoie de "sfz+" .Trebuie sa incerc nu mai tin mintee daca "sfz+" are si versiune de 64 biti , oricum in Cackewalk trebuie sa vad cum este cu acel bridge de 32->64 ptr VST . De " inregistrat " SF2 este exact ca si cu MIDI soundfont Adica inregistrezi pe un canal MIDI "evenimentele "apoi corectezi " timing -ul " in pianoroll .. redai /asdculti mai corectezi ton , dinamica etc . Ca sa ai un fisier audio a ce ai cantat cu SF2 .faci " downmix " acea inregistrare pe canalul MIDI respectiv , salvezi in format "wav" apoi daca este nevoie aduci acel fisier /track in mixer pe un canal audio .Astfel poti " inchide" trackul MIDI ala acelui instrument ce reduce consumul CPU/VST. Astfel ai resurse VST si CPU ca sa folosesti acel canal MIDI ptr un alt instrument .. Cand DAW-ul ajunge la capatul puterilor este bine sa faci downmix to " wav" al canalelor MIDI , salvezi cu nume de ex " sesiunea 001" , apoi salvezi inca odata cu alt nume de ex " sesiune 002 " , in aceasta aduci in locul canalelor MIDI trackurile downmix in format " wav " .apoi poti sterge canalele MIDI ca sa lucrezi numai in "wav" ca sa ai putere CPU su VST pentru efectele de mixare .masterizare . Daca este nevoie de ceva corectii te poti itoarce la " sesiunea 001" corectezi canalul MIDI respectiv faci iarasi un downmix al acelui canal ce il duci , acum corectat , in " sesiune 002" . Acest mod de lucru este ptr reducerea incarcarii al DAW - VST ce are o limita ,( degeaba am ajuns la CPU cu viteza mai mare si RAM mai mult si SSD rapid la 64 biti ..DAW-urile au pare-se o limita - limitare ? interna probabil ca sa nu fie chiar profi )
 15. karpi

  Upgrade doze epiphone les paul special 2

  De ce crezi sau de unde stii ca dozele tale nu sunt destul de OK ? Fac pariu ca ai doze bune . Am mai multe doze "noname " toate suna bine ! Da la o chitara Harley Benton am doze ce suna mai "brown " este excxelenta pentru "ritm " trag cu aceasta chitarele ritm si nu mai trebuie nici un EQ sau cabsim suna exact acolo are semnal mare duce distorsul in domeniu saturat foarte usor . Pentru sounduri deschise la alte doze humbucker tot noname ,am splitat ca sa am singlecoil si suna perfect ptr scena . Nu pot spune care doza este mai buna , toate sunt bune , unele mai convenabile ptr anumit sound diferentele insa sunt mici. . Tot ce trebuie sa faci este sa inveti cum sa reglezi "procesorul " gain , compresor , EQ , "simulatore "tip de amplif/ overdrive /distors, cabsim sau EQ . Cel mai bine este sa pui in mixerul unui DAW pe un track cu o piesa in care i-ti place soundul chitarei , pe alt canal din mixer pui /inregistrezi chitara ta testand tonuri /reglaje din procesorul tau pana te apropii de soundul dorit , apoi eventual cu efecte VST in mixerul DAW-ului cu amplifuri /cabsim /reverb pana ce chitara ta suna cat mai aproape si se integreaza in piesa .Colectii de VST free gasesti cate vrei .Mai ales cele pe 32 biti gasesti multe free caci DAW-urlie "mari " au trecut pe 64 biti , dar unele DAW-uri au integrat un " bridge " ptr a utiliza si VST de 32 biti , exista si un bridge plugin ptr cele care merg numai cu 64 biti . mai poti interveni postrecording .\Astfel ai putea sa inveti care este de fapt reglajul necesar al cate unui sound . Singura asteptare de la o doza este sa sune " balansat " adica fiecare coarda sa se auda la fel ca tarie sa aibe semnal mare ca sa nu trebuiasca sa amplifici mult din preamp ( astfel ai zgomot captat de doza mai mic ). Cu singlecoil si doze noiseless cu sound de singlecoil este alta treaba , tu cred ca poti sa splitezi humbuckerele tale daca doresti si acest tip de sound .
×

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.