karpi

Veteran
 • Content count

  9,327
 • Joined

 • Last visited

 • Feedback

  100%

Community Reputation

1,981 Excellent

About karpi

 • Rank
  Veteran

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  TIMISOARA

Other Information

 • Scule
  degete

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.acidplanet.com/artist.asp?songs=386149&T=2253
 1. Dimarzio vs Seymour Duncan

  Pentru un sound bun la bridge eu zic ca cele mai OK sunt dozele cu pol magnetic " blade " . Poti avea inalte dar automat cum dai mai tare in coarda se reduce din inalte si astfel ramane soundul plin ! Explicatia ar fi spira in scurt circuit formata de polul magnetic blade .Spira in scurt creste inmpedanta pe inalte odata cu intensitatea curentului .deci cu cat mai tare ciupesti/lovesti coarda cu atat mai tare taie " tzaraitul " ./armonicele foarte /pre inalte. Am astfel de doze pe chitara " Reghin LP " sunt doze Hofner ... La multi vad humbucker -e blade nu stiu cum suna dar probabil are acelasi efect de " curatire " . Piesele polare " mici " sub fiecare coarda avantajeaza inaltele , iar "teava " la Humbucker-ele Dimarzio probabil asigura ceva inale : sparky " in plus . De fapt orice /fiecare doza este OK doar ca poate avea alt sound .ce este OK ca doar nu vrei sa sune fiecare piesa la fel intr-un mix sa sune trei chitare la fel .iarasi nu-i OK ..etc
 2. wow ai taiat asta fara nici un ghidaj !!
 3. Nu stiu dupa ce formule si rezultate dupa ceva experiente au fost stabilite acele " goluri " am vazut mai multe feluri ... In principiu ar fi vorba despre " oprirea " unor reflexii nedorite ce apar in corp ,care se reflecta de pe margini catre calus .. Ceva similar cu bucatele de lemn lipite in anumite puncte de placa de rezonanta la chitare acustice .pe langa nervurile de rezistenta ca sa " rupa " cate o unda stationara pe anumita fercventa(e)..Si acele nervuri si "| pastile " din lemn au diferite configuratii de la lutier la lutier ... Probabil functioneaza similar cu " artificial harmonics " in cazul chitarei , atingi intr-un nanumit punct urca la octava sau cvinta etc ..in cazul corpului poate scoate armonica reflexiei din spectrul unde deranjeaza sau doar o atenueaza ... Daca faci niste raze catre calus vezi co toate sunt intersecrtate " intrerupte " de aceste gauri , numai pe directia/pe linia in continuarea " gatului " ai foarte putin material ce 'reflecta catre calus " . Daca asculti cu urechea lipita de corpul unei chitare electrice auzi cum suna in lemn daca are un fel de " reverberatie /hall " nu=i OK ..( bineinteles trebuie sa amortizezi corzile dupa pragus si inainte de calus in functie de tipul constructiv ...ca sa nu auzi reflexia din corzi .. Asa ceva ar fi logic , plus am citit pe undeva ca au inceoput sa faca aceste " chambered LP " dupa ce nu au mai putut folosi Mahonul de Honduras ..poate nu numai ptr "rezonante " ci ca sa aduca la aceiasi masa si alte feluri de lemne (?).
 4. Dimarzio vs Seymour Duncan

  Cum se poate observa soundul unei doze daca se dau exemple cu distors si zeci EQ si Cabsim .. .? Pe youtub pot sa prezint o comparatie si sa scot sa sune cel mai bine cea mai " slaba " doza ..este greu sa prinzi o pacaleala cand nu esti de fata sa vezi totul .. De cateva zile tot urmaresc o pedala reverb .cu " shimmer " .ar fi OK nu stiu daca de fapt am nevoie dar ..goanga ( de fapt pot sa fac efectukll dar trebuie sa leg mai multe pedale combinatie ce trebuie doar odata apoi sa desfac totul ...etc ..ar fi mai comod o singura pedala )...apoi vad ca unul compara Zoom cu alta firma ..de fapt sunau la fel dar efectiv lovea altfel in corzi ca sa avantajeze una din pedale .altul mai rafinat facea alte smecherii caci oricum nu ne arata ce regleaza .. Va dati seama ca la o doza cand fac comparatii filmez o plansa sau doua doze si scriu ca acum suna doza 1 apoi doza 2 nu stii reglajele nu stii ce am corectat /stricat , nu stii daca este corecta descrierea setarilor pe care le afisez pe ecran .. ..doar poti sa intuiesti daca ai ceva experienta ca ceva ar putea fi si necurat .. Cel mai simplu ...doze cu Z "mic " au mai multe inalte cele cu Z" mare " mai putine inalte . DFooze cu Z " mic " nu neaparat au output mai mic deaorece conteaza forta magnetului cat si distanta spirelor bobinei de magnet .//a[pproape de magnet linile de forta magnetica sunt mai puternice ..deci o "doza inalta si ingusta " cu Z" mic " cu mai putine spire ar putea avea inate mai multe dar si output mare .. O doza " lata " cu Z" mare " cu spirele exterioare la distanta " mare " de magnet poate sa aiba l output mare dar "fara inalte " deoarece spirele catre exterior unde densitatea liniilor de camp magnetic este tot mai mica, spirele incep sa devina " filtru trece jos " ( bobina in serie ) ..Am o asemenea doza pe o chitara ce o folosesc ptr soundul " brown " ce este super caci nu mai trebuie sa ma strofoc sa caut zeci de filtre , eq , cabsim ....am nevoie de " brown sound " folosesc chitara cu aceasta doza " lata " .cu High Z are output mare fara inaltele deranjante .. A si am uitat sa scriu cum ca la doza Dimarzio pe care o am are polurile magnetice " tuburi din tabla de fier " si nu suruburi cu sectiunea " plina " deci si acest lucru intervine ptr soundul specific ..
 5. Amplificator tuburi de bass

  Da ! Cel mai mare problema este cutia si designul . Fica-mea acum multi ani zice mamei ..." tot ce construieste tata este fara cutie ..." .OK cateva au avut cutie in afara de cele de pe masa din atelier dar cutiile erau doar ptr protectie ca sa nu se distruga ceva la ransport .aratau ca naiba dar sunau super ....hehe Ceva important! Suruburile trebuie fixate bine si rigidizate asigurate cu ceva lac sau adeziv ca sa nu se desfaca la vibratii , atat de la boxa cvat si de la transport . Odata intr-un turneu am ajuns la Brasov unde am constatat ca jumatate dim amplificatoare erau in pericol din cauza ca s-au desprins piese din cauza ca s-au desfacut suruburile , trafuri pe care le mai tinea sfantul duh ..etc ( boxele le-am pus pe scaune caci era loc , eram doar trupa in autobus iar toate amplifurile ( nu aveam nici un " combo " ) intr-o lada mare ce avea loc pe podea imediat langa usa caci era enorm de grea astfel amplifurile au primit toate zdrunciturile si vibratiile calatoriei cu toate ca era un bus Karosa foarte frumos si OK ) Deci fixeaza asigura suruburile ..pe langa saibe grover si cu adeziv sau lac ce va umple filetul si impiedica slabirea suruburilor .
 6. Probabil este rupt cablul la lipitura .Daca capsula nu este distrusa se poate recositorii /lipi . Daca capsula nu mai este OK se poate pune alta noua " microfon electret " nu costa mult . Dar daca nu te pricepi otzara la electronica trebuie sa te adreseziu unui electronist .Nu-i mare lucru dar conteaza care terminal este masa si care este celalalt terminal ..care primeste si +5V din PC . .In rest mecanic poti sa fixezi cu banda adeziva sau cu " tub izolant termocontractabil " .ce il incazesti chiar si cu o bricheta si se muleaza pe capsula sipe cablu astfel ridigizeaza si fixeaza capsula ...
 7. Amplificator tuburi de bass

  Arata SUPER ! Inca o observatie .. traful de iesire este mai OK sa fie departe de cel de retea ..in afara de influenta electromagnetica ar fi si echilibrul adica sa nu traga trafurile doar pe o parte al amplifului sa fie mai comod la transportat ..loc exista p sasiu .. Primului tub poti sa-i montezi un ecranaj ( tub ( , se poate monta si un ecranaj despartitor ptr triodele de preamp ,, din tabla de fier ..asta daca intra ceva brum de l;a traf de retea .. Oricum este foarte fain ampliful .. Setup ..este OK sa ai o boxa adecvata si sa dai gain cat sa ai un sound bun ..
 8. Amplificator tuburi de bass

  Exact , eu nu am folosit dar trebuie sa cumpar si eu ca este comod si OK . Am folosit Gel "Skotch " si sillicon " Bizon " ce se utiliuzeaza la instalatii de apa , canaslizare . Recunosc ca nu am tinut cont daca este ignifug sau nu ...sa nu se aprinda ...dar daca este la aprins /foc / flacara deja este o problema mare in amplif .. Socluri de bachelita a salvat de cateva ori traful de iesire ( cand era ars intrerupt diful sau intrerupt cablul de dif in timpul cantatului ) deoareca sa strapuns sa carbonizat oleaca si conducea curent intr-o veselie dupa ce este otzara carbonizat si iaca asa treful de iesire nu a ajuns la strapungerte ..daca erau socluri de ceramica ..precis ajungea traful strapuns ..deci este si un avantaj soclul mai putin calitativ . Soclul prost functiona ca si un fel de eclator ...hehe .. De fapt soclul ceramic de de " kalit " este ptr inalta frecventa si inalta tensiune parca deoarece are " scurgeri " mici fata de socluri din bachelita sau textoolit .. Asa cu toate componentele unele au avantaje dar si dezavantaje .. Nu stiu daca colegul nostru stie de faptul ca : ....in cazul unui amplif pe tuburi cu traf de iesire .. .NU este voie sa se puna in functiune fara sarcina ..adivca fara difuzor in cazul nostru deoarece se distruge traful de iesire si pot sa urmeze si alte componente . Chiar si pentru masuratori statice trebuie o sarcina artificiala de omajul cerut 5 Ohm , 8 ohm sau 16 ohm !Ptr masuratori in regim dinamic cu semnal pe itrare ce se amplifica aceasta sarcina artificialla sa ramana " rece " si la puterea maxima ...la wattajul maxim preconizat ..Daca se incalzeste inseamna ca creste ohmajul si poti sa ai unele erori .Deci un rezistor " mare " .In lipsa de altceva se poate confectiona din sarma rezistiva de la " reshou electric " sau de la termosuflante ..ce se poate gasi ca si piesa de schimb in magazine de componente de schimb ptr . electrocasnice ..Se indreapta firul acela si se tot indoaie la jumatate si asa de mai multe ori indoit si torsadat ajungi la un rezistor de ohmajul doritde ce sa ramana rece la putere mare , cu un ohmetru de incredere masori verifici ohmajul .Prinzi pe o placa izolatoare la care ii pui niste terminale de care vei lega rezistorul si firele ptr conectat la amplif ..
 9. Amplificator tuburi de bass

  Wow ce bine arata ! O observatie . Conectoarele acele cu "lame elastice " si surub de fixare /strangere nu stiu cat de OK sunt ptr un amplif ce va fi transportat /trambalat etc ..??? Asa ceva este OK la instalatiile fixe ca si prizele de tensiune din apartament sau la candelabre ..deci ceva static ce nu se mai misca nu este suppus vibratiilor . Am patit cu mai multe scule in turnee /deplasari s-au desprins conectiuni ( fire ) si din amplifuri facute de noi si din scule profi chiar si intr=o orga profi ..De la vibratii efectiv se rupe firul .In cazul lipiturii /cositoririi in locul " incalzit " se " caleste" deciapare o tensiune in material intre partea incalzita si cea de langa ..aici se poate rupe /frange de la vibratii. Dar sI in cazul contactoarelor cu asemenea lamele si surub de fixare se poate intampla la fel ,plus un surub la vibratii se mai poate desface si se poatr deforma si lamela++capatul conexiunii cositorite sau doarfirul " gol " , in cazul unui fir " monofilar " atentie sa nu fie " zgariat " capatu unde fgixezi firul ...acolo se poate rupe de la vibratii ..in mod asemanator cum se " taie " geamul ....ce se va crapa exact pe linia " zgarieturii " cu diamantul ... Mai ales la blocul de alimentare cat la firele catre iesirea de difuzor trebuiefoarte bine asigurata fiabilitatea conexiunilor . Exista tot felul de " gel-uri " dar in unele cazuri se poate utiliza si "varnish "niste tuburi de material izolator ce se contracta la incalzire , cu acestea este OK sa asiguri legatura ca sa tina strans impreuna si firul dar si cosa de conexiune . In scule " de fabrica '" poti sa vezi /gasesti cum sunt fixate unele componente cu " gel " .. Plus acei condensatori fixati numai prin cositorirea terminalelor ??? la vibratii /transport nu stiu cat rezista ..ar trebui fixati cu " gel " ce sa " lipeasca " corpul condeului de placa .. Vibratii pot survenii chiar doar ca pui ampliful pe boxa si canti ..va vibra totul ..la anumite frecvente de " rezonanta " a cate unui fir acesta se poate rupe la /langa lipitura ..punct de fixare . La transport cu masina chiar daca impachetezi intr=o cutie cu burete etc tot nu poti amortiza toate oscilatiile / vibratiile deci exista prosibilitatea de asemenea defectari mecanice . Pericole marii lla amplifuri pe tuburi ar fi ..deslipirea unor fire ce cionduc tensiunea anodica ce daca bnu sunt fixate bine pot face probleme si mai mari daca se ating ici=colo prin amplif intre componente .. La conectarea catre jack-ul de iesire catre dif ..atentie !! la functionarea /amplificare fara sarcina pe iesirea trafului acesta se va distruge ce poate duce si la distrugerea altor componente .. Deci aici la fel trebuie sa se faca o conexiune cat mai fiabila si sa pui un jack-mama de calitate .
 10. Amplificator tuburi de bass

  BIAS = PSF ============= PUNCTUL STATIC DE FUNCTIONARE . BABESTE ... Daca o componenta activa ca si tub electronic , ...nu are acest BIAS ( negativare ) va functiona in regim incorect . 1/.Sau in pauza este blocat tubul si se va " deschide din curentul dat de semnalul de amplificat ..caz in care ai un efect de GATE ..respectiv sunetul trece numai daca are o anumita marime de tensiune /amplitudine ...va suna " gatuit " numasi partile mai " puternice vse vor amplifiuca .. 2/.Sau tubul este prea deschis curge prin el curent mare si in " gol " cand nu are semnal de amplificat ..iar cand " vine semnalul " acesta la o amplityudine mai mare duce in limitare /saturatie tubul deci va distorsiona . Cu u n BIAS mai HOT ampliful este mai " nervos " dar tubul se va uza relativ repede . Se dau valorile curentului de BIAS de catre producatori SAU PROIECTANTII DE AMPLIF ..PTR DIFERITE TUBURI SAU MONTAJE .. Punctul ideal este undeva la " mijloc " cand trec frumos si semnalele pianissimo ..de volum mic cat si cele cu amplitudine mare ajung " mai tarziu la limitare /distorsiune . In functie de clasa de montaj A , B ,sau AB punctul de functionare este ales corespunzator ptr functionare buna corecta .. Gasestri videouri cu explicatii unele mai bune unele mai greoaie dar sunt multe si mai sunt si articole ...cu BIASing Ca si un exemplu mai ilustrativ ar putea fi o orga de lumini ...acum ptr simplificare zicem ca-i cu un trenzistor ... Ai o sursa de curent /tensiune ..de 12 V , treci printr-un tranzistor de putere prin C =>Edi n acesta intr-u bec incandescent si inchizi circuitul la sursa . Becul nu lumineaza ..cu un divizor *( sau uin potmetru ) intre punctele E=C dai o tensiune * curent ( in B baza tranzistorului ..cand ajungi cu tensiunea catre valoarea de 0,65V incepe sa lumineze becul cum dai curent mai mult becul va lumina tot mai tare pana la un punct cand nu mai creste luminozitatea ..aici intra in " saturatie " componenta activa .. Acum reglam BIAS-ul astfel ca filamentul sa lumineze doar ca jarul de la o tigareta , in acest caz daca intre E si B printr=u n condensator de separare in curent continu introducem o tensiune alternativa de pe iesirea unui amplif semnalul aleator al muzicii va face ca becul sa " palpaie " ....va " paklpaie " optim la un anumit volum la o anumit reglaj al BiIAS-ului . Daca " deschizi prea tare becul va lumina si fara semnal din amplif iar daca dai semnal doar la volum mai mare va creste putin luminozitatea .pe ritmul semnalului din amplif .. Daca reduci BIAS-ul de ex la 0,3V vei observa ca numai semnalul de peste un volum va trece si va aprinde becul ..adica numai semnalele mai mari de aprox 0,7V , daca reduci volumul de pe amplif se poate urmari clar cum doar cateva varfuri mai mari decat 0,7V de semnal muzical vor trece /strapunge si vor aprinde becul ... Cam asa se intampla cu tuburile si tranzistoarele ..
 11. La montarea corzilor noi > Scoti corzile uzate si reglezi calusul , piesele mobile " sadle " de la corzile 1 , 2 si 3 le muti catre spate ..adica te departezi de gat ===> 4 , 5 si 6 lasi cum a fost caci de obicei eventual coarda 4 poate sa aiba un scurta prioada de timp pitch mai inalt ce il rezolvi daca tragi de coarda si apesi puternic cu degetul chiar langa calus ( sadle ) astfel se " frange coarda si ai intonatia OK ..eventual mai muuti catre " spate " putin calusull . La corzile 1 , 2 si 3 dupa ce sunt montate reglezi usor catre gat calusul ( din surubul calusului ( si controlezi daca ai octava OK ..adica sta este intonatia , pe tasta 12 trebuie sa sune octava corzii libere . Cand corzile " obosesc |"( se intinde otzelul ) acestea se aseaza mai bine pe calus si vor avea " lungimea activa mai mare , in acest caz dupa un timp inaltimea tonului la octava ( tasta 12 ) va cobora si trebuie sa cotectezi mutand calusul corzi catre gatul chitarei astfel sa scurtezi coarda ca sa sune la tasta 12 exact octava .Poti sa verifici inaltimea corecta cu un aparat " acordor " daca inca nu auzi diferenta .Inaltimea tonului la tasta 12 trebuie sa fie identica cu " flagioletul " produs la tasta 12 ... Testing Guitar Intonation Using Harmonics Cand dupa un timp nu mai poti urca tonul din calus deoarece coarda se tot uzeaza , trebuie sa schimbi coarda ...si incepi de la inceput reglajele calusului cum am descris . Oricat de scumpe corzi cumperi cam dupa doua luni trebuie sa le inlocuiesti cu un set nou daca vrei sound frumos ..eventual daca canti rar si stergi corzile dupa fiecare cantat / exersat si tii chitara ferita de umezeala si praf pot sa tina soundul vre=o 4-5 luni ...mai mult nu am reusit cu nici o metoda .. Ptr exersatt si cantat cu distors poti folosi corzile pana acestea nu falseaza la octava si nu se mai poate corecta intonatia din calus ..deci le inlocuiesti cu unele noi .. Buzz .. nu se trage de coarda asa puternic cum faci tu sau eventual cand vrei sa faci un fel de " slap " plesnit ca si efect ., se loveste cu pana ciupeste fin cat sa sune coarda plin si corect , daca lovesti /ciupesti tare vei avea un " punch " folosit doasr cu coarda estompata ca si efect ritmic / percfutionist ..taca taca ...dar care totusi are inaltime de ton aproximativa ..se utilizeaza ptr a da ritm unor parti muzicale ..acompaniate ..etc . Tonul normal il optii ciupind doar cat este necesar ca sa ai soundul bun frumos si corect , ciupind puternic mai apare si o urcare a tonuluiu exact ca si la timpan de percutie ..cand lovesti /tragi coarda aceasta va fi tensionata si tonul urca . Este OK o chitara ieftina doar trebuie sa citesti , intrebi , sa te documentezi si sa inveti sa o reglezi .. Truss rod .....cand schombi garnitura de corzi de la o grosime la alta la acordajul corect vei avea diferita tensiunea produsa de corzi ...deci si gatul va fi incovoiat usor mai tare sau mai putin ..de aici apare problema frett buzz si schimbarea actiuni ( inaltimea corzilor fata de taste ) deoarece gatul se incovoieaza in diferite grade in functie de tensiunea corzilor care produc nu mai stiu cate Kg Forta ( 6=7 parfca sau mai mult ? ) Exxista zeci de videouri pe youtube cu setarea gatului ...icu titlul ceva de genul .. how to ..."truss rod setting ". Din videoce este postat de tine am vazut doar ca cineva trage de coarda ca si Wilhelm Tell cand trage cu arcul ...asa ceva nu se face normal la cantat ..cum am scris doasr ca si efect interesant .. Corzi ...indiferent cat de scumpe sau ieftine sunt corzile vor face la fel cu intonatia . Corzile mai scumpe tin soundul frumos mai mult timp , corzile ieftine se oxideaza mai repede si soundul lor se face unul " murdar , inrtunecat ...aceasta se refera la corzile 4 , 5 si 6 ( cele matisate )care sub stratul de sarma matisata ruginesc / se oxideaza si nu mai oscileaza pe frecvente inalte din spectrul lor .Ca si comparatie , coarda noua suna " asemanator cu sunetul produs de o coarda de bass de la un pian , coarda uzata / oxidata in interiorul matisajului suna ca si timbru asemanator cu un contrabas cu corzi din " matze " ...adica inchis fara strakucire ) blop , blup ..( ..hehe ..explicatie mai simpla ). Stii ce a zis Lenin ... ( Invatati , Invatati ,Invatati ) Guitar Intonation Using sadles https://www.youtube.com/results?search_query=Guitar+Intonation+Using+sadles
 12. Amplificator tuburi de bass

  50W este suficient ptr o trupa la repetitii sau in local mic /restaurant . 100W aduce un castig de doar +3dB i fata de 50W ! 3dB se considera diferenta cea mai mica care se percepe clar de un ascultator ca si crestere sau scaderea volumului sunetului auzit .Nu se simte o diferenta doboratoare . Ptr ca sa auzi dublu de tare este nevoie de o crestere cu 10dB !..cu .doar+ 3 dB va suna mai curat mai plin dar nu mult mai tare . DIFUZORUL !!! Datorita faptului ca majoritatea amplifurilor pe tuburi peste 100W sunt o problema , doar daca te gandesti la gabarit ..la Kg datorita celor doua trafuri mari cel de alimentare si cel de iesire ..etc si alte probleme .. Ca sa se mareasca puterea acustica se utilizeaza difuzoare de randament cat mai mare de la SPL 99dB in sus . Se utilizeaza mai multe difuzoare ! Cu fiecare dublare a numarului difuzoarelor avem un castig de +3 dB Astfel un double stack cu 8 difuzoare consideram difuzoare cu SPL 100dB SPL 1 dif - 100dB , 2difuri - 103 dB , 4 difuri 106dB , 8 difuri 109 dB fata de 1 dif 100dB avem un +9dB +9dB se aude dublu de tare !!! Astfel cu un amplif cu puterea electrica de 100W pe 8 difuzoare suna la fel de tare ca si 1000 W pe un singur difuzor ( presupunand ca avem difuzor cu SPL 100dB ce poate rezista la 1000W si sa aiba "power compression " la fel de redus ca si in cazul celor 8 difuzoare . (power compression la difurile de putere mare este in jur de -3dB cea ce inseamna ca la poutere maxima suna cam catsuna la jumatate de putere in cazul nostru la 500W ..datorita incazirii excesive a bobinei si almagnetului randamentul scade la jumatate ...deci doar la impulsuri scurte poate sa redea cvei 1000W ipotetici . In cazul a 8 difuzoare power compression poate fi mai mica datorita dispersiei caldurii pe cele 8 difuri care astfel au o racire mai optima etc etc ... Asa ca un amplif de 50W cu o boxa 4x12" va suna binisor , sau cu 2x15" Ptr locatii mici este OK un dif de 15" sau 18" . Pe scurt ...difuzorul este totul !! In era amplifurilor solid state ce pot fi ca si gabarit reduse si cu putere electrica considerabil mai mare decat cele pe tuburi se pot utiliza difuri cu SPL mai redus in care se pompeaza mii de Watt-i . Acum cu revenirea la tuburi constructorii de difuzoare au trecut iarasi la difuri cu SPL mare ce sa scoata randament din amplifurile pe tuburi ce furnizeaza putere " relativ mica |" . Mai ales ptr HiFi-sti cu amplifuri pe tuburi in Clasa A unde puterea de obicei este mica trebuiesc difuri cu SPL cat mai mare ..si in plus utilizeaza palnii exponentiale ( Horn Speaker() si ptr joase . In trecut se utilizau Horn Speaker si la bassi ptr concerte erau mari si grele o problema la transportat dar apot avea randament foarte mare . C amplifurile solid state acum cum am amintit mai bine sa transporta mai multe boxe mai mici cu radiatie directa in care se pompeaza mii si mii de Watt=i . Aceiasi presiune sonora se poate obtine cu mai putine boxe exponentiale cutilizand puteri electrice ale amplifurilor pana la de 10 ori mai mica ..deci este o problema de rentabilitate //gabarit /transport , eficienta / randament etc ...banii Deci atentue la difuzoare la SPL. Difurile " mediocre ' au SPL 90 dB fata de care un dif calitativ c SPL 100dB suna dublu ca tarie acustica pe aceiasi amplificastor ..(in cazul ca Z impedanta / ohmajul este identic ) . Ptr bas traful de iesire trebuie sa fie " altul " decat ptr chitara !!!Cu cat vrei sa cobori cu basii mai jos va fi nevoie de un traf de iesire cu sectiune mai mare 36 Hz va fi nevoie de un traf marisor ! Cu miez de fier cu arie insuficienta se satureaza miezul si sub frecventa respectiva va scoate putere mult mai mica chiar in jur de doar 30% si cu distorsiuni .. sub freventa minima ce o puate duce miezul .la puterea electrica maxima .al amplifului dat . http://www.tubetvr.com/transformers.pdf vezi > formula 9.3 Calculate required core area
 13. Schimbare Doze Epiphone LP. Merita?

  Cum adica nu ai ce splita ? Dozele se spliteaza cum am scris se scoate /adauga inca un fir conector pe " punctul de " imbinare " al celor doua bobine . http://www.instructables.com/id/Make-your-guitars-humbuckers-switchable-to-single/ Imaginile din acest articol nu sunt prea " ilustrative " ptr . cine nu a mai vazut nu a mai desfacut doza dar daca citesti si te uiti atent plus urmaresti si desenele intelegi despre ce este vorba .Oricum nu un incepator sa desfaca o doza ci un electronisty/lutier / chitarist mai cu experienta .Exista riscul sa intrerupi o bobina daca nu stii cum sa manevrezi /// Si sfaturi ptr a face un sound anume cu humbucker , pana si daca scoti capacul din metal vei avea sound mai bright , plus sa nu ridici prea aproape de corzi astfel vei avea sound mai " clean " la orice fel de doza ..etc etc
 14. Schimbare Doze Epiphone LP. Merita?

  Nu ai specificat daca ai posibilitatea de |" split | , presupun ca ai humbucker-e pe chitara . Cel mai simplu ar fi sa " splitezi " dozele existente ...astfel vei avea singlecoil ce va suna asemanator cu chitarele ce sunt echipate cu singlecoil .Nu vei avea ton de Strat sau Tele dar vei avea un sound de singlecoil . Nu merita sa investesti in doze cam toate suna la fel cu mici diferente de culoare si volum .Mai ales daca nu vrei distors de metale unde prinde bine o doza cu semnal mare ca sa ataci distorsul este OK doza ce o ai pe chitara .Splitarea se face usor ..daca tu nu stii/poti trebuie sa te adresezi unui electronist care se pricepe si la chitare , se demonteaza doza si se cupleaza un fir la legatura dintre cele doua bobine acest fir se conecteaza printr-un switch la masa ( ground ) al montajului din chitara ..astfel scurtcircuitezi una din bobine . Acest lucru este OK ptr cantat live cand nu vrei sa folosesti o singura chitara ptr soundurile necesare .Acasa sau in studio poti sa scimbi chitarele dupa cerinte ..dar liv cateodata nu merita . http://www.instructables.com/id/Make-your-guitars-humbuckers-switchable-to-single/