Popular Post avatar2100 Posted January 25, 2018 Popular Post Posted January 25, 2018 Salutare, de obicei nu impart cu nimeni etapele construirii chitarelor mele, fac o exceptie acum, in speranta ca sunt si oameni interesati mai putin rautaciosi. Lemnul din care am ales sa construiesc aceasta chitara este suficient de lat pentru forma aleasa, il am in atelier de aproape 3 ani. Pentru ca imi place sa iasa totul cat mai bine, dar sa lucrez manual, am proiectat integral chitara in Corel dupa care am facut diverse template la cnc pentru a putea freza manual. Lemnul avea mici imperfectiuni, dar nu ma intereseaza deoarece voi vopsi chitara. Am sa postez restul de fotografii pe masura ce inaintez cu proiectul, pana la final. Daca doriti sa adresati intrebari, nu ezitati. Voi raspunde in masura in care-mi permite timpul. Multumesc pentru interesul acordat, Augustin 24 4
Jiganie Posted January 25, 2018 Posted January 25, 2018 Sunt curios ce fel de lemn e? Ma astept sa-l fi ales si pentru alte calitati nu doar ptr ca e uscat 3 ani si bucata are dimensiuni potrivite. Mersi pentru ca sharuiesti si spor la treaba!
whisky Posted January 26, 2018 Posted January 26, 2018 Cunosti provenienta lemnului? Stiu, din discutiile cu un lutier batrin de viori, ca lemnul pentru instrumente muzicale nu poate fi luat chiar de oriunde, ci din paduri unde copacii cresc in mediul lor natural, in salbaticie, in liniste, nu in zone poluate sau zgomotoase. Deasemenea ce ne poti spune despre vechimea lemnului? sau despre cit de uscat trebuie sa fie, care e gradul de umiditate optim? Din ce sectiune a trunchiului e ales? si, fireste, poate mai aflam si alte detalii despre acest medium minunat intre suflet si realitate, chitara. Mersi.
Popular Post CiocanelBloodyCIocanel Posted January 26, 2018 Popular Post Posted January 26, 2018 Umiditatea lemnului sa fie la 6%-8% ca sa zici ca e uscat iar constructia sa fie facuta in conditii de ur de 40-55 sau 60% daca chitara ramane in mediu umed.Lemnu sa fie quartersawn si drept si atat.Restu e marketing, adica labă. Daca lutieru e ateu nu mai cumperi chitara de la el ca nu are suflet?Nu ca ar conta lemnu pentru 'ton bun' dar Mahonu a devenit un material des folosit pt ca era ieftin si usor de procesat, try doin those bevels in african blackwood with handtools.Se simte diferenta intre diferite lemne dar daca recunoaste cineva o chitara din mahon de honduras fata de una din mahon crescut in gradina lu ion de langa fabrica lui din africa eu ii dau toate lopetile mele.La moda sunt lemnele obtinute 'local'. Deci din zone poluate. Dar culmea ca toti lutierii fac din astea si suna si bine pentru ca nu conteaza cat lung am lemnu ci conteaza cum il procesez.Informatiile astea sunt usor de obtinut si verificat, carti de lutierie, poti sa te plimbi pe acoustic guitar forum in sectiunea custom shop sau poti sa scrii emailuri lutierilor moderni. Jeff kiesel mai baga cate un webinar din cand in cand... are niste chitare cu top din epoxy mai mult decat lemn, cum dracu o scoate sunet alea... asa fara suflet.Sent from my STF-AL10 using Tapatalk 10
Mr_Doc Posted January 26, 2018 Posted January 26, 2018 Strasnica lucrare! o sa iasa un LP fain, totusi, ati optat pentru camere goale in corpul de mahon pentru...? greutate mai usoara sau ton eu nu sunt chiar lamurit. Mahon in Romania de unde ? in afara de Holver care da cu mc. daca vrea si are. Sunt cateva esente la noi care cred ca merita interes ca; nucul, salcamul, stejarul fagul, oare de ce nu se utilizeaza? Bafta in continuare si s-o si auzim! 1
avatar2100 Posted January 26, 2018 Author Posted January 26, 2018 @whisky - lemnul este cumparat de la Holver acum 3 ani si ceva. @CiocanelBloodyCIocanel - "Se simte diferenta intre diferite lemne dar daca recunoaste cineva o chitara din mahon de honduras fata de una din mahon crescut in gradina lu ion de langa fabrica lui din africa eu ii dau toate lopetile mele." # Cu siguranta vei ramane fara "lopeti". #Referitor la restul afirmatiilor... nu vreau sa comentez. @Mr_Doc - "camerele goale" au rol dublu: rezonanta si eliminare a greutatii - imi place foarte mult mahonul, fiecare poate construi un instrument muzical din orice esenta de lemn doreste. 1
FiveseveN Posted January 26, 2018 Posted January 26, 2018 35 minutes ago, avatar2100 said: rezonanta La ce frecvențe rezonează?
avatar2100 Posted January 26, 2018 Author Posted January 26, 2018 (edited) 6 minutes ago, FiveseveN said: La ce frecvențe rezonează? 12510 mhz +/- 121 Mhz , dar o sa-ti trimit chitara sa o analizezi tu sa fim siguri Edited January 26, 2018 by avatar2100 2 2
Ezra Posted January 26, 2018 Posted January 26, 2018 De regula la top pentru atac si pentru a deschide putin sunetul mahonului se foloseste artar, sau paltin, tu ai incorporat paltinul intre fetele de mahon. Este un test?
avatar2100 Posted January 26, 2018 Author Posted January 26, 2018 (edited) Am un mod diferit de constructie si nu doresc sa intru in detalii. Edited January 26, 2018 by avatar2100
CiocanelBloodyCIocanel Posted January 26, 2018 Posted January 26, 2018 La ce frecvențe rezonează?Cine? Gaurile?Sent from my STF-AL10 using Tapatalk
FiveseveN Posted January 26, 2018 Posted January 26, 2018 2 hours ago, CiocanelBloodyCIocanel said: Cine? Gaurile? N-am înțeles nici eu. Și e pentru atenuarea rezonanței sau augmentarea sa? Nu știu cum ar trebui să funcționeze, că fără gât (deschidere către exterior) nu e un rezonator Helmholtz. O fi unul dintre acele detalii secrete?! 2
un chitarist Posted January 26, 2018 Posted January 26, 2018 57, de cele mai multe ori nu faci decat sa enervezi oamenii. poate ai alta treaba si noi te retinem, te rog lasa-ne sa apreciem ceea ce ni se ofera gratuit aici. chiar daca nu vine cu toate informatiile pleasca, golurile si le mai completeaza fiecare dupa capacitati-ca doar nu se vor apuca toti de pe forum de facut custom shop-uri de maine. e munca lui, merita respectata. 4
FiveseveN Posted January 26, 2018 Posted January 26, 2018 (edited) Am zis ceva vreodată de "munca lui"?! Sau poate tu, în calitate de consumator, preferi să ți se toarne bullshit cu rezonanțe atent calculate și lemn din Narnia și Aracet special pentru chitare și să plătești sume ridicole pe povești. Pe mine chiar mă interesează luteria mai mult decât mitologia, așa că prefer adevărul. PS: dacă ești nervos bagă niște vibrații magice și-ți trece. Edited January 26, 2018 by FiveseveN 4
SKU Posted January 26, 2018 Posted January 26, 2018 16 hours ago, whisky said: Cunosti provenienta lemnului? Stiu, din discutiile cu un lutier batrin de viori, ca lemnul pentru instrumente muzicale nu poate fi luat chiar de oriunde, ci din paduri unde copacii cresc in mediul lor natural, in salbaticie, in liniste, nu in zone poluate sau zgomotoase. Deasemenea ce ne poti spune despre vechimea lemnului? sau despre cit de uscat trebuie sa fie, care e gradul de umiditate optim? Din ce sectiune a trunchiului e ales? si, fireste, poate mai aflam si alte detalii despre acest medium minunat intre suflet si realitate, chitara. Mersi. Nu ai vrea ca tonul tau de chitara sa fie stresat, nu? 1 1
un chitarist Posted January 26, 2018 Posted January 26, 2018 51 minutes ago, FiveseveN said: 57, le stii pe toate si tre sa faci pe Dumnezeu pe-aici printre noi astia muritori. Acum daca nu te superi, as vrea sa vad constructia asta pana la sfarsit, sper sa nu il scarbesti pe om astfel incat sa se lipseasca in a mai posta.
avatar2100 Posted January 26, 2018 Author Posted January 26, 2018 Nici o grija, voi continua sa postez pe masura ce inaintez. 2
Roberto2001 Posted January 26, 2018 Posted January 26, 2018 (edited) 14 hours ago, Mr_Doc said: Strasnica lucrare! o sa iasa un LP fain, totusi, ati optat pentru camere goale in corpul de mahon pentru...? greutate mai usoara sau ton eu nu sunt chiar lamurit. Mahon in Romania de unde ? in afara de Holver care da cu mc. daca vrea si are. Sunt cateva esente la noi care cred ca merita interes ca; nucul, salcamul, stejarul fagul, oare de ce nu se utilizeaza? Bafta in continuare si s-o si auzim! Nucul se foloseste, am vazut lutieri care au facut si chitare all-walnut. Salcamul e greu, stejarul la fel, fagul e la fel ca paltinul/artarul; nimeni nu recomanda aceste trei sub aspectul tonului, dar si al texturii. Edited January 26, 2018 by Roberto2001
avatar2100 Posted January 28, 2018 Author Posted January 28, 2018 Ieri am trecut la grif. Sunt diverse metode pentru construirea acestuia, in general o aleg pe cea mai complexa din punct de vedere tehnic. Nu dispun de scule dedicate pentru planarea perfecta si taierea lemnului, trebuie sa fac asta manual si este foarte solicitant fizic. 3
SKU Posted January 28, 2018 Posted January 28, 2018 (edited) 2 hours ago, avatar2100 said: Ieri am trecut la grif. Sunt diverse metode pentru construirea acestuia, in general o aleg pe cea mai complexa din punct de vedere tehnic. Nu dispun de scule dedicate pentru planarea perfecta si taierea lemnului, trebuie sa fac asta manual si este foarte solicitant fizic. Tare idea threadului si succes cu chitara insa sunt curios - de ce sa alegi cea mai complexa metoda mai ales daca e si foarte solicitant fizic? Edited January 28, 2018 by SKU 1
avatar2100 Posted January 28, 2018 Author Posted January 28, 2018 (edited) Mai FiveseveN nu te-ai insurat si tu ca toti baietii? Prea esti tensionat. Acea masina este buna pentru degrosat, si planari superficiale, restul se face manual. 20180127_132351.mp4 @SKU - doresc calitate, nu cantitate. Edited January 28, 2018 by avatar2100 1 1
avatar2100 Posted January 31, 2018 Author Posted January 31, 2018 Am planat suprafața de contact cu freatbord-ul, urmează sa fac canalul pentru trussrod.
karpi Posted February 7, 2018 Posted February 7, 2018 (edited) On 1/26/2018 at 11:39, FiveseveN said: La ce frecvențe rezonează? Nu stiu dupa ce formule si rezultate dupa ceva experiente au fost stabilite acele " goluri " am vazut mai multe feluri ... In principiu ar fi vorba despre " oprirea " unor reflexii nedorite ce apar in corp ,care se reflecta de pe margini catre calus .. Ceva similar cu bucatele de lemn lipite in anumite puncte de placa de rezonanta la chitare acustice .pe langa nervurile de rezistenta ca sa " rupa " cate o unda stationara pe anumita fercventa(e)..Si acele nervuri si "| pastile " din lemn au diferite configuratii de la lutier la lutier ... Probabil functioneaza similar cu " artificial harmonics " in cazul chitarei , atingi intr-un nanumit punct urca la octava sau cvinta etc ..in cazul corpului poate scoate armonica reflexiei din spectrul unde deranjeaza sau doar o atenueaza ... Daca faci niste raze catre calus vezi co toate sunt intersecrtate " intrerupte " de aceste gauri , numai pe directia/pe linia in continuarea " gatului " ai foarte putin material ce 'reflecta catre calus " . Daca asculti cu urechea lipita de corpul unei chitare electrice auzi cum suna in lemn daca are un fel de " reverberatie /hall " nu=i OK ..( bineinteles trebuie sa amortizezi corzile dupa pragus si inainte de calus in functie de tipul constructiv ...ca sa nu auzi reflexia din corzi .. Asa ceva ar fi logic , plus am citit pe undeva ca au inceoput sa faca aceste " chambered LP " dupa ce nu au mai putut folosi Mahonul de Honduras ..poate nu numai ptr "rezonante " ci ca sa aduca la aceiasi masa si alte feluri de lemne (?). Edited February 7, 2018 by karpi
karpi Posted February 7, 2018 Posted February 7, 2018 1 hour ago, avatar2100 said: ... wow ai taiat asta fara nici un ghidaj !!
FiveseveN Posted February 7, 2018 Posted February 7, 2018 1 hour ago, karpi said: poate nu numai ptr "rezonante " ci ca sa aduca la aceiasi masa si alte feluri de lemne (?). Masa oricum e importantă pentru rezonanțe, mult mai mult decât nivelul de poluare al pădurii. Da, motive pot fi multiple, eu eram curios dacă cineva (ideal lutierul) știe de ce găurile tre' să fie așa și nu altfel, i.e. dacă sunt proiectate pentru un efect specific sau doar "se știe". Dar hai să nu strivim corola de minuni, să lăsăm oamenii să privească poze frumoase.
Recommended Posts