www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Potentiometre Chitara


Hyper10n
 Share

Recommended Posts

Salutare! Mi-am luat recent un Vintage V100 si, inlocuindu-i dozele, chitara s-a schimbat total, suna foarte calumea. Potentiometrele, insa, sunt tot cele din fabrica si mi se par de o calitate slaba si as vrea sa le schimb. Initial, ma orientasem catre setul acesta: http://www.thomann.de/ro/montreux_1388_lp_wiring_kit_1.htm , vrand sa schimb totul (costul de transport va rog sa-l ignorati).

 

Alternative la acest set ar fi: http://www.guitarshop.ro/potentiomentru-fender-solid-shaft-500-k_p2485.html , http://www.mcmusic.ro/chitare/componente/jhs-gt519-potentiometru-ton-500k-gt519.html , http://www.mcmusic.ro/chitare/componente/sd-sdp-500-500k-potentiometru-11807-60-500.html .

 

Intrebarea evidenta: se merita astea de sunt pe la noi? CTS-urile stiu ca sunt serioase, dar ce diferenta (sonora) ar fi intre ele si celelalte? Se simte sau nu? Si se merita sa schimb si switch-ul + jack-ul mama?

 

Multumesc frumos!

Link to comment
Share on other sites

Ce intelegi prin "mi se par de o calitate slaba"?

Atata timp cat potentiometrele actuale nu "fasaie" si isi indeplinesc functia - adica sunt potrivite cu noile doze, nu actioneaza volumul ca un switch de on/off etc - nu prea vad motive sa le schimbi. Ai putea incerca niste potentiometre de la magazinele de electronice, la preturi mai omenesti, si sa vezi daca e vreo schimbare.

Legat de kit-ul de pe thomann, este un pret enorm. Am citit de multe ori pe internet ca acei condensatori Orange Drop modifica putin sunetul, dar asta in amplificatoare, iar explicatie logica eu nu am gasit - nu i-am auzit in actiune, deci dau mai departe ce am cules si eu.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Personal mi se pare disproportionat sa bagi intr-o chitara de 1200 de ron, 300 doar in potentiometre / wiring kit. Pana la urma un potentiometru e o rezistenta variabila. Ce-l face dupa parerea mea mai bun sau mai prost e durata de viata. Respeciv la cele slabe carbonul ala se va uza mai repede si va fasai sau va intrerupe. Si cursa se mai simte altfel la un potentiometru bun.

 

In rest, diferente sonore legate de calitatea potentiometrului nu vad, pentru ca repet vorbim de o rezistenta, care daca e de aceeasi valoare cu cea originala, aia e. Doar daca montezi logaritmic in loc de liniar sau invers sau valori diferite atunci vei avea volum si curbe diferite, dar nu alta calitate.

Edited by sam
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

montreux e firma `specializata` in componente gen vintage/aged/reissue. iti iau cateva zeci de euro pentru un tzamburus de plastic aged.

pretul ala e dat si de restul componentelor, adica, condensatoare, switch etc... e mare, ce-i drept, dar nu exagerat fata de ce alte alternative de genul asta gasesti

eu am rs guitarworks kit, totul legat, il montezi direct si fara bataie de cap. asta e za shit, vine cu cele mai bune componente. dar vine la un pret...100$+ transport

 

acuma in primul si in primul rand poturile de volum sunt de 500. nu stiu cat au cele din chitara ta. pe gibson original vin de 300k.

fiind de 500, sunetul din start va fi mai aerisit, mai bright.

alte diferente, date de tipul, calitatea poturilor si a condensatorilor, sesizabile lejer, sunt curba de volum, modul in care se curata sunetul in funcie de volum, de cum se inchide in functie de pozitia pot-ului de ton...

daca se justifica pt chitara ta, raportat la valoarea ei, tu stii. cert e ca daca o vinzi sa nu crezi ca poti sa bagi in pret si costul asta. la aceiasi bani ca una normala numai poti sa speri ca o dai...

teoretic gasesti componentele separat la preturi mai bune, dar trebuie un pic sa casuti, sa sapi...

gasesti printre altele aici http://www.banzaimusic.com/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Multumesc de raspunsuri! Prin calitate slaba ma refer ca au un mic fasait cand dau de volum, cand scad volumul, se infunda, chiar si tonul reactioneaza ciudat, devine inutilizabil de la un punct.

 

Nu ma deranjeaza sa dau banii pe ceva de calitate daca se merita si se justifica.

 

Din alte parti din afara, exceptand thomann, nu am cum sa iau, de-aia am folosit alternativele alea. Dar in tara nu se gasesc ca cele de pe ebay?

 

Inca nu sunt decis daca sa iau de 300k sau 500, nici nu prea am vazut de 300, mai mult de 250.

 

Link to comment
Share on other sites

Alea de pe Guitarshop sunt facute de CTS si sunt foarte bune. Eu pe alea le am. Acum, problema e ca in linkul tau ai pus poturi solid shaft, tie iti trebuie split shaft, altfel va trebui sa pui knoburi din alea cu surub.

Alea de la MC, din linkul tau sunt IDENTICE cu cele din chitarile Vintage, aceleasi poturi JHS mici. Daca le inlocuiesti cu alea nu ai facut nimic, pentru ca nu vei simti nicio diferenta, bine, cel mult se vor comporta mai ok, noi fiind, dar atat.

Apropo, alea CTS de la Guitarshop (Fender, ma rog) vin si cu cate un condesator in punguta. Condensatoarele alea sunt ok. Neaparat fa-ti 50's wiring daca folosesti mult potul de volum sa cureti driveul, sa il faci clean.

Edited by Radu Burcea
Link to comment
Share on other sites

dar de pe banzai de ce nu poti sa iei? e si de 3 ori mai ieftin transportul decat de pe thomann, iar produsele sunt f bune, cts adevarat nu semidubios gen fender, si mai ieftin decat in romania. de condensatori nu mai vorbesc. cu cativa euro iti iei aproape cei mai cei, nu se compara cu ce gasesti in punguta aia de la fender

Edited by barbarossa
Link to comment
Share on other sites

Daca este strict acel fasait si de ton, iti recomand potentiometre standard de la magazinul de electronice. Craiova e oras maricel, imposibil sa nu existe unul; daca nu, http://www.conexelectronic.ro/ . In ceea ce priveste tonul infundat, se poate intr-adevar ca acele potentiometre sa nu fie potrivite cu dozele(poate ai trecut de la unele pasive la unele active). Sincer, la 5 lei (cu totul) cat te costa varianta propusa de mine, ar fi pacat sa nu incerci. Daca ne spui si ce doze ai pus pe ea, iti putem spune sigur ce potentiometre iti trebuie.

Link to comment
Share on other sites

Sunetul este afectat doar de valoarea potentiometrului,daca la volum pui pot liniar ,nu o sa ai plaja de reglaj.

Pentru dozele puternice se pot pune potentiometre de 500k..1M ,unele doze suna mai bright cu potentiometre de volum cu valori mai mari,

Acum doua zile am schimbat potentiometrele si comutatorul pt doze,chitara Hammer Centaur,pot de volum de 500k/log,pentru ca se infunda sunetul pe la 75..50% din cursa potului ,am montat intre capatul cald si cursor un cond de 330pF,valoarea se poate tatona in functie de gustul fiecaruia.

Potentiometrele sunt de 2,2lei/buc ! la acesti bani sunt "gratis" ,rezista cam un an,depinde cit f...ti potul de volum,e varianta superlowcost.

Edited by viobio
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@gbcristian Desi este posibil, fara modificari aduse schemei electrice, rezultatul nu va fi placut. Urechea noastra percepe intensitatea sonora dupa o scara logaritmica. Un grafic exemplifica foarte bine : http://sound.westhost.com/pots-f4.gif albastru este cum auzim noi si verde este potentiometrul liniar. La potentiometru la 120 grade (jumatate din cursa sau ora 12 daca e sa luam volumul de pe amplificator), noi auzim sub 20% din puterea maxima. Ca sa dam volumul la jumatate judecand doar cu urechea, trebuie sa il dam pe la 190-200 grade(cam spre ora 3).

 

TL;DR : Nu te opreste nimeni, dar o sa ai in mare parte 2 setari - maxim si minim.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Salutare! Mi-am luat recent un Vintage V100 si, inlocuindu-i dozele, chitara s-a schimbat total, suna foarte calumea. Potentiometrele, insa, sunt tot cele din fabrica si mi se par de o calitate slaba si as vrea sa le schimb. Initial, ma orientasem catre setul acesta: http://www.thomann.d...iring_kit_1.htm , vrand sa schimb totul (costul de transport va rog sa-l ignorati).

 

Alternative la acest set ar fi: http://www.guitarsho...00-k_p2485.html , http://www.mcmusic.r...500k-gt519.html , http://www.mcmusic.r...807-60-500.html .

 

Intrebarea evidenta: se merita astea de sunt pe la noi? CTS-urile stiu ca sunt serioase, dar ce diferenta (sonora) ar fi intre ele si celelalte? Se simte sau nu? Si se merita sa schimb si switch-ul + jack-ul mama?

 

Multumesc frumos!

In loc de "caramelele" portocalii poti incerca tot felul de conzi,cu cit costa aia poti cumpara un pumn de condensatori de diferite valori si marci,tatonezi valorile si faci chitara sa sune cum vrei tu.Numai in capul unora suna chitara altfel "ca au Orange Drops" in ea.

Un pot de calitate trebuie sa reziste la cit mai multe "rotiri",sunt modele la care axul ,implicit butonul de reglaj,se roteste mai greu sau mai usor,asta ajuta pe unii chitaristi,tine tot de gust.

 

Si se merita sa schimb si switch-ul + jack-ul mama?

Jack-ul mama merita schimbat doar daca iese jack-ul tata usor din el ,asta e tanc https://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p365_Switchcraft-11.html

 

MARE ATENTIE CIND CUMPARATI COMPONENTE CARE SE MONTEAZA IN CHITARI,TREBUIE SA SE POTRIVEACSA MECANIC,SA NU MODIFICATI CHITARA,INAINTE DE CUMPARARE VERIFICATI DACA SE POTRIVESC PE CHITARA VOASTRA,DE FOARTE MULTE ORI AM INTILNIT CAZURI CIND COMPONENTELE CUMPARATE NU SE POTRIVESC CU CELE CARE TREBUIESC SCHIMBATE,IN SPECIAL POTENTIOMETRE.

 

Potentiometre sunt si aici,in 5 zile le aveti la usa https://www.tube-town.net/ttstore/index.php/cat/c132_Guitar-Potentiometer.html

https://www.tube-town.net/ttstore/index.php/cat/c50_Potentiometer.html

Edited by viobio
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

CTS-urile stiu ca sunt serioase, dar ce diferenta (sonora) ar fi intre ele si celelalte? Se simte sau nu? Si se merita sa schimb si switch-ul + jack-ul mama?

 

Multumesc frumos!

Potentiometrii nu prea influenteaza calitatea semnalului . In schimb trebuie sa fie fiabili . Iar condensatori, cei mai potriviti pt chitara sunt cei cu hartie si ulei (PIO) Made in USSR . Daca te duci prin targuri o sa-i recunosti .Arata cam asa

http://www.ebay.com/...=item3386bc92d2

http://www.ebay.com/...=item3383e1415b

http://www.ebay.com/...=item33791e437c

http://www.ebay.com/...=item2ecb3619af

Acestia se pot livra din Bucuresti

http://www.ebay.com/...=item3cc3aa1078

 

Bineinteles ca in functie de calitatea condensatorilor ,sunetul chitarii se poate schimba .

Edited by ggg
Link to comment
Share on other sites

Pt ca au cea mai buna tangenta de pierderi ( image027.gif ) ,nu defazeaza aiurea.

 

tangenta unghiului de pierderi - raportul dintre puterea disipata în condensator si puterea reactiva furnizata de acesta, când i se aplica o tensiune sinusoidala de frecventa precizata (exemplu: 1kHz) la o temperatura precizata (de exemplu: 200).

Acest parametru indica pierderile în dielectricul condensatorului. Din cauza acestor pierderi, curentul din condensator nu mai este defazat cu 900 înaintea tensiunii aplicate; unghiul de defazare image025.gif este mai mic si egal cu .

 

image025.gif = 900-image027.gif

Edited by ggg
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

... si nu e numai asta. conteaza si care terminal il pui la masa, chiar daca e vb de un condensator fix, nepolarizat.

in legatura cu potentiometrele... cam toate sunt ok. conteaza insa cum le lipesti, o temperatura prea mare si de lunga durat ( 3-5 sec) il poate strica. mai e problema - majoritatea celor existente in magazinele de componente electronice prezinta o reactiune mai mare la rotire. pt chitara e preferat sa fie mai smooth.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@57... vezi ca gelu ti-a dat o formula. aplic-o pt un semnal complex, armonic, vezi defazarile pt fiecare spectru, apoi aduna-le, scade-le, vezi ce dispare si ce se multiplica. apoi ai raspunsul cantitativ de ce unele acorduri de chitara se aud cum se aud, de ce la filarmonica se aude cum se aude si la radio - ca sa nu mai vb despre ampuri, nu.

 

Edited by sorin65
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Acum am apucat sa verific post-ul si vad ca s-a desfasurat lumea :)) ma bucura. O sa vad de unde imi iau, pana la urma cred ca iau de 500 sau poate iau 4 de 500 si 4 de 250, foarte ieftine in afara si calitate buna. Si condesatori? De care, ce valori, cum afecteaza sunetul si ce ar merge pe un LP? Stiu ca tine mult de gusturi dar niste exemple de "configuratii" cu un exemplu de ton (gen j page) cred ca ar ajuta multa lume.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.