www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Marshall Dsl 100 Scos 2 Lampi Din Poweramp


dani

Recommended Posts

Salut. Am de gand sa scot 2 lampi din poweramp ca sa pot sa scot sunet bun la un volum putin mai mic, intrebarea e: Trebuie facuta vreo modificare a transformatorului? Am citit pe ici pe colo ca trebuie scoase lampile din extremitati (ramanand doar cele din mijloc) si comutat ampul de la 16 la 8 sau de la 8 la 4 ohm. In alta sursa am citi ca ar trebui facuta si nu stiu ce modificare. E cineva aici care sa-mi zica exact ce trebuie facut?

 

Multumesc mult...Dani!

Link to comment
Share on other sites

E bine cum ai spus prima oara, asa stiam si eu. A B C D - remove A & D Reduce the speaker impedance by half. You have 16ohm cab - then set it to 8ohm on the amp.

Razvan! nu este bine , pt ca va creste tensiunea(vor ajunge KV acolo) in primarul OT-ului pana cand o sa "crape" . Ceea ce se reflecta dinspre difuzor catre anodul tuburilor, este cu totul altceva.

Edited by ggg
Link to comment
Share on other sites

Razvan! nu este bine , pt ca va creste tensiunea(vor ajunge KV acolo) in primarul OT-ului pana cand o sa "crape" .

 

well then...f*ck the people who write these shits :lol: luckily, i don't have a 4 tube amp section sa stiu

 

dar de ce se spune chestia asta atunci? ca nu numai intr-un loc am citit

Link to comment
Share on other sites

Ar trebui sa fii ok doar cu scoaterea lampilor si modificarea impedantei, fara sa schimbi traf de iesire, etc. Problema e ca nu merita efortul, nu vei simti aproape nici o diferenta la volume medii sau mici. Puterea afecteaza headroom-ul, care e oricum atit de mare incit si daca il reduci la jumatate (empiric vorbind) nu vei cistiga nimic.

Link to comment
Share on other sites

Ar trebui sa fii ok doar cu scoaterea lampilor si modificarea impedantei, fara sa schimbi traf de iesire, etc.

Dragos! Ar trebui dar nu este pt ca raportul de transformare al OT-ului este acelasi chiar daca impedanta se schimba.Ceea ce este reflactat in anod (radacina patrata) nu mai "bate" cu rezistenta anodica pt care a fost proiectat. Poti sa-l "minti" dar nu este recomandat. In plus, cum bine zici, se aude ca naiba tocmai din cauza acestei inadaptari de impedanta a sarcinii.

Edited by ggg
Link to comment
Share on other sites

Fara sa am pretentia ca sint expert, nu cred ca ai dreptate. Impedanta reflectata in primarul trafului de iesire se dubleaza in momentul in care o dublezi pe cea din secundar (adica atunci cind conectezi spre ex un cab de 8 ohmi la iesirea de 4 ohmi) Cele 2 tuburi ramase vor functiona in regim corect.

Ce nu e optimizat in acest scenariu este rezistenta infasurarii primare, dar care nu e critica in cazul asta, si tensiunea HT, care va creste putin pe cele 2 tuburi ramase, ceea ce le va face sa isi schimbe f putin raspunsul. Nici una din aceste schimbari nu pune ampul in pericol si nici nu necesita o modificare sau interventie din partea unui tehnician. Ele sint un compromis perfect acceptabil daca scopul final este reducerea puterii la jumatate.

Problema e, asa cum am spus, faptul ca diferenta de SPL (volum sonor mai exact) este f mica, iar cea de "feel" e sesizabila doar la volume extrem de mari. Deci, dupa parerea mea nu se justifica efortul.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Se tot pune intrebarea asta, din ce in ce mai des, cu "redusul" puterii - iar aici e vina celor care si-au cumparat, si inca isi mai cumpara, amplificatoare de puteri mari "ca sa fie acolo", si pe urma nu stiu cum sa scape de ele sau sa le "contracte" ca sa cante si in dormitor cu ele, binenteles, nici tonul sa nu fie afectat! :trosc:

Puterile nominale ale amplificatoarelor si senzatia pe care urechea umana o percepe ca "putere", sau "volum sonor", "headroom", NU SUNT INTR-O RELATIE DIRECTA, LINIARA! Adica 100W fata de 50W NU INSEAMNA DUBLAREA VOLUMULUI SONOR asa cum e perceput de urechea umana!

Relatia este ceva de genul 1:5, adica trebuie o putere de 5 ori mai mare ca sa simti o dublare de volum sonor, concret un amp de 100W va suna in urechea noastra de doua ori mai tare decat un amp de 20W!

Tineti minte asta cand cautati un anumit amp.

Link to comment
Share on other sites

Nu am optat pt ampul asta pt ca e de 100 si as fi vrut 50 ci pt ca asa am reusit sa-mi iau, Stiu f clar ca nu inseamna foarte mult diferenta insa, de f multe ori am simti nevoia sa dau mai incet f putin. Plus ca as vrea sa imi cumpar doar cate 2 lampi in loc de 4 iar momentan am deja cumparate doar 2 lampi si as vrea sa profit de ele. Multumesc de raspunsuri

Link to comment
Share on other sites

 

Relatia este ceva de genul 1:5, adica trebuie o putere de 5 ori mai mare ca sa simti o dublare de volum sonor, concret un amp de 100W va suna in urechea noastra de doua ori mai tare decat un amp de 20W!

Tineti minte asta cand cautati un anumit amp.

 

de 2 ori.doar.

un amp de 100w se aude de doua ori mai tare ca unul de 1w si de 4 ori ca unul de 1 w. pt acelasi difuzor ;)

Link to comment
Share on other sites

ma bucur de experientele unora,prostesti!!

pe un amp de 100w daca scoti doua finale RISTI sa strici ampul,in cazuri exceptionale se pot scoate doua finale pentru a putea continua cintarea dar cu volum mai mic

GGG(Gelu :respect: ) a dat un raspuns foarte bun legat de adaptrea impedantelor si regimul de lucru al finalelor

 

In urma unui mesaj privat va comunic ca acel amp are deja doua finale ROSII ,probabil plecate de pe aceasta lume

 

cine vrea sa modifice puterea ampului trebuie sa o faca la cineva care stie ce si cum,nu citim pe net si ne apucam de mesterit ,fara a avea habar de cum functioneaza un etaj final pe tub

90mA curent de repaus prin EL34 este fix pe placul ei,asa ajunge rosie si frumoasa,tocmai buna de aruncat la gunoi

 

penntru puteri mai mici trebuiesc facute urmatoarele

1 schimbarea trafului de iesire de la 1k7..2k 100w la 3k4..4k2 50w,

2 montarea a doar doua finale

3 reglarea unui nou bias

4 eventual reducerea tensiunii de alimentare

totul costa destul de mult,la puterea de cumparare din Romania

 

daca nu stam in banca noastra riscam sa dam cam 300euro pe o reparatie,adica traf de iesire ars(norocosii scapa mai ieftin daca nu prajesc traful),4 finale,manopera(eu atit cer pentru defecte de acest gen)

 

OAMENI BUNI ,NU VA BAGATI UNDE NU VA PRICEPETI!!!!

 

Dani

Finalele rosii sunt probabil bune de aruncat,din experienta am constatat ca o finala rosie mult timp e PA! in special cele J&J (cea mai proasta marca de tuburi!!!!!!!! in special finale)

Daca ai posibilitatea ,mergi cu ampul la cineva priceput in tuburi,nu mai umbla in el!!!!!!

dedic aceasta piesa ampului Marshall DSL100

 

probabil par nebun dar stiu bine ce vorbesc

cele mai frecvente defecte provocate de utilizatorii de ampuri pe tub

1 folosirea unei incinte cu impedanta neadaptatea pe impedanta ampului ,ex 4ohmi pe iesire de 16ohmi

2 pornirea ampului cu volum mare fara sarcina de iesire

3 schimbarea finalelor AIUREA dupa indicatiile unor SUPERMANI

4 invirtirea aiurea a semireglabilului de bias

 

totul poate costa FIX 300 de euro

 

scuze de ton dar chitaristul roman mai are nevoie DE FOARTE MULTA EDUCATIE TEHNICA, :respect: pentru cei care stau in banca lor si apeleaza la profesionisti

cei care au venit la mine pentru un schimb de finale si un bias au platit o bere GUINNES ,pentru ca au avut minte sa nu umble in ampuri,PROSTIA SE PLATESTE CU 300 euro

Edited by viobio
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Multumesc mult pt cel din urma raspuns:) m-am lamurit, mai bine stau in banca mea.

 

Am facut niste masuratori si desi cabinetul are 4,6 ohm pe iesirea de 4 ohm a ampului nu se aude nimic, merge doar pe 16 ohm. Cred ca a mers asa ceva vreme(am renuntat la 2 difuzoare din 4 acum ceva timp). Nu-mi dau seama de ce nu merge pe 4 ohm cum ar trebui:( cred ca asta e si motivul pt care doar 2 lampi s-au consumat din cele 4.

Link to comment
Share on other sites

Din cite inteleg avea si alte probleme la amp, daca mai era nevoie sa precizez, procedura cu scosul lampilor este safe si ok (si sustinasta in continuare, bazindu-ma si pe experienta si pe cunostinte de electronica) doar in cazul unui amp care functioneaza corect.

Mai exact inteleg ca s-au inrosit lampile din cauza ca nu ii mergea iesirea de. 4 ohmi, nu pt ca a scos lampile.

Ma simt putin vizat de postul tau, al carui ton nu prea il apreciez. Imi mentin 100% parerea ca la un amp perfect functional, cu bias reglat corect, nu exista absolut nici un pericol la scoaterea a 2 lampi si readaptarea impedantei. Majoritatea ampurilor pe care le-am vazut nici macar nu fac readaptare de impedanta cind scot 2 lampi din circuit, si nici acolo nu sint probleme. Un amp bun cu lampi bune suporta fara probleme neadaptare de impedanta de 2 la 1 sau invers.

Edited by dass101
Link to comment
Share on other sites

de 2 ori.doar.

un amp de 100w se aude de doua ori mai tare ca unul de 1w si de 4 ori ca unul de 1 w. pt acelasi difuzor ;)

 

????? n-am inteles nimic, oricum e o propozitie confuza si falsa, indiferent ce-ai vrut sa zici

raportul e cam ala pe care l-am zis eu, sa nu o luam prin balarii ... nici chiar asa, 100w de doua ori ca 1W, inseamna ca n-ai auzit un 100W niciodata live ........... :geek:

Link to comment
Share on other sites

Un amp bun cu lampi bune suporta fara probleme neadaptare de impedanta de 2 la 1 sau invers.

Toata "cheia" este traful. Flexibilitatea acestei "readaptari" depinde numai de modul cum este construit transformatorul . La o impedanta ridicata cu 100% (2 la 1) tensiunea creste exponential in primar dar in raport cu frecventa. Daca traful este bine optimizat iar pierderile sunt tinute sub control riguros , nu rezista la asa ceva. In timp se arde izolatia , putin cate putin si la un moment dat va "crapa" .

Revenind la trafurile originale de Marshall ( Raa 1700 sau 3400 Ohm) care nu au tole de cea mai buna calitate si unde tolerantele sunt destul de stranse , nu rezista la asemenea variatii de sarcina .

Dar un traf Hammond care este facut sa lucreze pt un Raa de la 1600 la 4000 Ohm, bineinteles ca nu va avea nicio problema. Dar nici la sunet , nu putem avea pretentii.

Edited by ggg
Link to comment
Share on other sites

????? n-am inteles nimic, oricum e o propozitie confuza si falsa, indiferent ce-ai vrut sa zici

raportul e cam ala pe care l-am zis eu, sa nu o luam prin balarii ... nici chiar asa, 100w de doua ori ca 1W, inseamna ca n-ai auzit un 100W niciodata live ........... :geek:

 

lapsus calami. lipsea un zero... de doua ori mai tare ca unul de 10w. si de 4 ca unul de 1w. e scara logaritmica.

Link to comment
Share on other sites

????? n-am inteles nimic, oricum e o propozitie confuza si falsa, indiferent ce-ai vrut sa zici

raportul e cam ala pe care l-am zis eu, sa nu o luam prin balarii ... nici chiar asa, 100w de doua ori ca 1W, inseamna ca n-ai auzit un 100W niciodata live ........... :geek:

 

1W............ ...10W...............100W....................1000W.................10000W------

<-----10dB-----><-----10dB-----><-----10dB--------><-----10dB---------><----------

Link to comment
Share on other sites

Karpi! Sorin, a "sarit" un zero si s-a creat un pic de confuzie . Dar a corectat .

 

Nu stiu exact ce traf are ampul dar mai bine nu ma risc avand in vedere ca-mi face faza cu 4 ohmi. Are cineva de ce nu ar merge pe 4 ohm si care ar fi remediul? Merci!

Asemenea probleme nu cred ca se pot rezolva prin discutii in forum. Trebuiesc facute masuratori . Motivele pot fi mai multe.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.