www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Cat Consuma Un Procesor Sau Orice Scula


karpi
 Share

Recommended Posts

Nu prea inteleg de ce s-a inchis topicul

 

Nu intereseaza pe nimeni ce sa ia in considerare la inlocuirea sau adaptarea unui alimentator in lipsa de cel original ?

 

Este adevarat ca topicul a fost initiat cam aiurea dar el urma sa se dezvolte.

 

Apoi unele greseli si neintelegeri ce au aparut trebuie corectate . NU?

 

Eu am mai descris unele aspecte in aceasta tema , dar problema era pusa doar din punctul de vedere al piuterii radiate de difuzor .

 

S-a discutat si de consum dar numai in legatura cu "curent dumping" si numai in problema in legatura cu efectul acestuia asupra TONULUI ( respectiv efectul de compresie de putere )

 

 

O statie de 100W probabil consuma 200W , daca are randamentul de 50%

 

http://www.ringbell.co.uk/info/dbw.htm

 

Un amplif de 30W dezvolta o putere mai mica cu -4,2 dB decat o statie ce scoate 100W

 

 

volumul nu se masoara in dB!!!

 

dB nu este o unitate de masura !!

 

 

intre 3dB si 10dB este acelasi diferenta ca si intre 33dB si 40dB sau 53dB si 60dB sau 93dB si 100dB sau 98,5dB si 104,5dB ....,,,,,,,,,,adica diferenta de 6dB ( de exemplu la VU metre ( in tensiune) +6 dB reprezinta o dublare a tensiuni , iar [ -6dB ] scadere la 1/2 a tensiuni .

 

in putere ( Watt ) diferenta de 3db inseamna o dublare a puterii sau o scadere la 1/2 .

 

ai o statie de 30W cu un difuzor cu SPL 99dB ea va suna l afel de tare ca si o statie de 60W cu dif de cu SPL de 96dB

99dB au Celestion Blue si Eminence Beta 12 TL ( ce-mi amintesc pe moment ) , plus boxa cu spatele deschis mai iridica puterea cu +3dB ...sa iata de ce suna asa tare un VOX AC30 .

 

http://www.ringbell.co.uk/info/dbm.htm

 

( atentie sunt mai multe "zero"-uri conventionale ( electric, acustic ( SPL) , VU m, dBW ...)

 

dB este raportul intra ce intra si ce iese , sau raportul la un nivel ZERO conventional , sau raportul a doua semnale ( amplitudine, putere , SPL, etc gasiti pe net explicatiile , am mai pus pe rgc ..si am avut rabdare sa mai scriu odata , plus mai cautati si discutiile anterioare si cititi si articolele din linkuri )

 

In legatura cu consumul maxim de care s-a vorbit ...14V*0,65A =9W , = 9Wh (consum de energie in timp )

Un traf mic de 10W de obicei are randamentul mai scazut dacat un traf mare ce poate ajunge la 95% randament., Aprox 75% au randamentul aceste trafuri mici si doar cele mai bune cele ce se incalzesc eset clar ca au randament mai scazut si consuma in gol destul de mult ( depinde si de materiale , proiectare , economie la materiale,,etc...)

 

Asa ca un traf din acesta mic trebuie sa fie da aprox 15-20W ca sa duca linistit fara sa se incalzeasca cei 10W consum .

 

 

 

 

 

Nu pui un traf cu randament mic si subdimensionat la o scule ce consuma mult !! vara in canicula se poate arde si cine stie ce minuni face !!!

 

Un traf de calitate dimensionat corespunzator nu are voie sa se incalzeasca !! Mai bine cari un adaptor mai mare ( si mai greu ) decat sa ai probleme .

 

De exemplu ptr acest consum de 14W trebuie sa ai un traf + stabilizator ce duce linistit 20W .

 

In cazul stabilizatoarelor ( la adaptoare mai calitative ) traful trebuie sa fie si mai "solid" , randamentul; unui stabilizator serie este de aprox 40% , asa ca este nevoie de un traf cu 60% mai puternic decat consumul procesorului .deoarece 60% se incalzeste aerul din cauza tensiuni mai mari care ramane pe elementele active serie de stabilizare si numai 40% ajunge ptr consum.

 

La scule ce functiioneaza cu traf extern si care au nevoie de curent alternativ apare aceiaisi problema , stabilizatoarele interne sunt tip serie cu randamentul mic de 30-40% .( nu prea se fac sculele cu surse-stabilizate in comutatie deoarece exista intotdeauna problema interferentei cu frecventa de comutare care ajunge in semnalul audio si se interfereaza producand "zgomot" ..bruiaj etc etc

 

De acea firmele ameninta "Nu folositi numai traful ORIGINAL ...DAR de multe ori si acel traf original eset cam subdimensionat si se incalzeste ca dracu .( sunt trafurile dotate cu un "termistor" ce mai limiteaza curentul in primar , am reparat multe trafuri de la sintetizatoare si efecte ce aveau prajit acel termistor . Daca "sari" peste termistor functioneaza traful DAR apare pericolul de a se arde traful la consum maxim si daca se incalzeste , mai ales vara in canicula ,Este b ine sa se inlocuiasca termnistorul ca sa protejeze traful )

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Cat Consuma Un Procesor Sau Orice Scula

 

Chiar in halul asta am ajuns de sarraci ...!?!? ne luam sculele dupa cat consuma? Scump kilowatu' nene ... SCUMP!!! dincolo (in Congo) era 3 banane!!

 

l.e. ca sa nu fiu total offtopic: @felix - sustzin ideea unui "Karpi's Corner" sau ... "Ask a Karpi" ... poate facem o petitzie si vedem ce iese ;:) who's with me ??

Edited by mega.deb
Link to comment
Share on other sites

Chiar in halul asta am ajuns de sarraci ...!?!? ne luam sculele dupa cat consuma? Scump kilowatu' nene ... SCUMP!!! dincolo (in Congo) era 3 banane!!

 

NU , nu-i de gluma

 

cu un alimentator neadecvat poti sa-ti distrugi o scula scumpa .

 

Poate sa ajunga tensiune prea mare la scula alimentata si se poate distruge ,in cazul mai fericit te lasa balta si nu poti folosi scula la o cantare din cauza alimentetorului distrus .

 

Cei ce nu se pricep mai incearca sa porneasca o scula ce deja poate sa fie la limita de distrugere si tot incearca pana se distruge tot ce se poate.

 

In cel mai rau caz se pate topi izolatia intre primar -secundar !!! si poate sa apara tensiunea de reta pe sasiul efectului -statiei- masa chitarei ( pericol de electrocutare mai ales daca nu ai priza impamantata !!!) si poate sa se inchida circuitul catre pamant prin corpul tau daca te atingi de alta scula/stativ ce are legatura cu pamantarea !!!,,,,pericol de electrocutare.

 

Daca se opreste o scula si nu stii de la ce ,se scoate imediat de sub tensiune !!! si se masoara se incearca depanarea dar numai de specialist macar electricean .

Link to comment
Share on other sites

Chiar in halul asta am ajuns de sarraci ...!?!? ne luam sculele dupa cat consuma? Scump kilowatu' nene ... SCUMP!!! dincolo (in Congo) era 3 banane!!

 

l.e. ca sa nu fiu total offtopic: @felix - sustzin ideea unui "Karpi's Corner" sau ... "Ask a Karpi" ... poate facem o petitzie si vedem ce iese ;:) who's with me ??

n-ar fi rea ideea aceasta cu intrebari tehnice pentru karpi :) am vazut multe raspunsuri gresite corectate mai tarziu de catre karpi... astfel evitam situatiii de genul "raspuns gresit pentru un noob de la un alt noob" ...

 

vote for karpi! :)

Edited by CiocanelBloodyCIocanel
Link to comment
Share on other sites

Si eu sunt pentru ideea cu "coltul lui Karpi"...ar fi super sa aiba un spatiu unde sa il putem intreba chestii tehnice si nu numai ...cred ca toata lumea are din cand in cand nevoie de parerea unui om cu experienta si cunostinele lui karpi, si "Karpi's Corner" ar fi locul ideal pentru acest lucru... :)

Link to comment
Share on other sites

Traiasca Karpi!! :) ,si eu mam ales cu foarte multe sfaturi utile din partea lui!Mersi inca odata! :)

O caruta sfaturi tehnice pertinente, chitarist bun si eu unul nu uit ca m-a ajutat de 2 ori, o data cand mi-a explicat despre tunomaticurile pe talpici stil Schaller si o data cu o schema electronica desenata de dumnealui. Chiar ar fi normal, fara pupincurism, sa aiba Arpi`s corner, si nu cred ca ar vorbi singur pe-acolo.

Link to comment
Share on other sites

stiu.. dar care din ele? conteaza amperajul?

la un synth . mai ales mai vechi consumul este undeva pe la 0,5 ..0,8A ( la unele chiar mai mult in cazul cand aveau multe LED-uri .Plus daca are si difuzor de control inseamna ca are si etaj final de cativa wati . Este bie sa pui un adaptor ce poate sa duca 1A /9V , deci aprox 10VA .Ca sa nu se incalzeasca prea tare .Normal se poate masura consumul cu un ampermetru daca nu scrie pe traful original cat amperi debiteaza maxim.

 

Original trebuie un adaptor AC ... AD5 ...din poza pare 9V /800mA

 

 

 

am si gasit -Input: AC120V, 60Hz, 16W

...........................Output: DC9V, 800mA

 

consuma 16W si debiteaza 7,2W ( 0.800 A * 9V )

 

un transformator din material bun ( miez si sarma de Cu ) poate sa debiteze 800mA fara sa se incalzeasca , iar un traf din material mai prost are randamentul mai scazut si se incalzeste si trebuie sa pui de amperaj mai mare adica VA mai multi ...[ V *A ] ar fi bine sa poata debita 10W .

Multe adaptoare ce se gasesc pe piata si pe care scrie 1A sau 1,5A nu duc nici 200mA !!

 

acest adaptor are aproape 1Kg orientativ .

 

calitatea /randament al unui traf/adaptor se poate intui din temperatura la mers in gol ( fara sa fie legat un consumator pe iesire) ar trebui sa fie cat mai "rece" . Oricum de la 7,2W la 16W este cam mult ( 8,8W) ce se disipa prin caldura .

 

Statiile Valveking nu le cunosc , eu nu am, cantat numai la cateva jam-uriu pe combo-urile altora .In magazine am incercat de toate dar la volum mic ,Cu trupa pe scena se schmba treaba .Nu prea sunt incantat de combouri .Iar daca-i combo sa aiba de la doua difuri in sus .

Saptamana viitoare o sa trac pe la MCMUSIC si o sa incerc ce-i pe acolo , am vazut o serie intreaga de VOX si altele.

 

Adevarul e ca incet la volum mic fara trupa toate sunau bine orice am incercat .

Link to comment
Share on other sites

Tensiune stabilizata inseamna mai putin brum cauzat de variatiile de tensiune.

 

pe de-o parte

 

tensiunea de retea poate sa aiba variatiuni de (sa presupunem) +/- 20% din anumite greseli de comutare/distribuire a sarcinilor pe mrile retele , sau in urma unor accidente , sau retele subdimensiomnate etc...

 

asa ca pe iesirea unui traf si tensiunea in secundar va avea aceasta schimbare ..de +/- 20% ( valoare teoretica presupusa)

 

asa ca la o tensiune de iesire de 10V in caz normal poti sa ai 12 V sau poti avea 8 V , intr-un caz se pot distruge componentele ( de exemplu condensatoarele se pot strapunge) an al doilea caz anumite niveluri si praguri de tensiune( bias) sunt "aiurea" si nu mai functioneaza aparatul in conditii normale ( proiectate)

 

Se pot arde unele circuite care sunt dimansionate la limata( din diferite motive ..mai mult economice ) .De ex. etajul final de HeadPhones va fi solicitat la putere mai mare in caz de o crestere a tensiunii .et6c

 

dezavantajul stabilizari cu element activ sderie ar fi randamentul scazut ...de aprox 40% ,asa ca este nevoie de un transformator ce "duce" cel putin dublu putere fata de consum . ( randamentul eset scazut deoarece de ex...ca sa avem pe iesire constant 10 V curent continu stabilizat inainte de stabilizator pe iesirea transformatorului si dupa redresare trebuie sa avem o "rezerva" de tensiune ( in plus) de ( calculata dupa situatia cea mai defavorabila ) sa zicem 18V ...diferenta de 8V

eset disipata de elementul de stabilizare ( tranzistor , integrat etc..) de acea ace4stea au radiatoare mari( sau de ex ventilatoare ca si la sursa PC)

 

Circuitele mai complexe din anumite "scule" au pe placa stabilizatoare "locale" ptr a asigura o tensiune stabila ptr unele circuite ( bias , oscilatoare ,tensiuni nivel/prag )DAR si acestea lucreaza intr-un domeniu de +/- al tensiuni ce nu trebie sa iasa din aceasta marja.

 

iata ca mi-am amintit de un exemplu mai simplu .........

 

Reglaj canale TV ...practic se regleaza o tensiune pe o diode "varicap" de la 0 la 33V , de la 0 -33 V avem sa zicem 100 de posturi TV , fiecarui apartine o tensiune exacta de reglaj al frecventei receptionate .

 

Daca nu ai aceasta tensiune de 33V foarte bine stabilizata posturile TV nu vor putea fi urmarite deoareca s-ar dezacorda reglajele .Datrita stabilizari dupa ce opresti TV-ul si-l pornesti a doua zi fiecare canal TV este la locul sau cand il cauti cu programatorul si nu trebuie sa reglezi numic , doar sa muti canalele ..

 

Acelasi lucru este si in cazul procesoarelor , ai tensiuni de comanda memorate ( volum, ton, adancime efect , si alte reglaje "analogice"), daca tensiunea de "referinta" nu este aceiasi intotdeauna nu ai putea sa faci preseturi memorate .

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.