www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Valorificarea Timpului De Studiu


Gia

Recommended Posts

Salut,

 

Ma confrunt cu o problema legata de studiu. Exista mii de resurse de studiu la indemana - carti, tutoriale pe youtube, comunitati, pagini web - si am ajuns in punctul in care nu mai stiu pe ce sa pun mana cand ma asez sa studiez, tocmai pentru ca sunt prea multe si sunt coplesitoare.

Am citit tot soiul de articole cu sfaturi, dar sunt foarte multe generalitati - fa-ti un program, studiaza cu metronom, seteaza-ti obiective etc., dar nu am aflat nimic nou care sa imi dea o directie. Drept urmare, sunt convinsa ca nu imi folosesc timpul de studiu corect si simt ca stagnez, sau chiar o iau inapoi, si ca studiul se transforma intr-o chestie pur mecanica.

Treaba asta devine frustranta pentru ca as vrea sa acopar cat mai multe lucruri si in final acopar mai putin decat mi-am propus, sau raman setata pe studiul unui singur lucru in defavoarea celorlalte.

 

In plus, imi fac griji ca sar peste etape si ca am goluri pe care o sa-mi fie greu sa le umplu ulterior.

 

Bottom line - nu mi-e clar de unde sa incep sa abordez studiul, dar vointa exista.

Imi puteti sugera, va rog, cum sa imi structurez planul de studiu pe termen scurt si mediu? Care ar fi etapele pe care nu trebuie sa le sara cineva care studiaza?

 

Multumesc! :)

Edited by Gia
Link to comment
Share on other sites

Cam de un an.

Edit: Vin cu aceste intrebari pentru ca am inceput sa primesc reactii de genul "studiezi de un an si nu stii sa faci x/y/z???", dar pana acum nimeni nu mi-a putut spune cam ce ar trebui sa stiu si unde ar trebui sa ma situez dupa primul an. Imi dau seama ca poate nu exista trepte standard pentru evolutie, dar macar niste idei in linii mari as vrea sa am.

Edited by Gia
Link to comment
Share on other sites

Im opinia mea, dupa un an ar trebui sa ai idee de cate putin din toate. Adica sa stii acordurile, si macar formele cele mai uzuale -min, maj, min7, maj7,sus2, sus4, add9. Apoi, legat de mana dreapta ar trebui sa stii si finger picking si niste alternate picking. Nu uita de elemente precum hammer on, pull off, slide etc.

 

Stiind toate astea, incearca sa le combini intr-o maniera corecta si incearca sa pastrezi studiul atractiv. De exemplu alege-ti o piesa care iti place mult, si invat-o corect, lucreaza cu metronomul, la tempo mai mic si fii atent la executie. Totul trebuie sa sune curat. Dupa ce aduni un 'repertoriu' si o sa mai treaca poate inca un an, lucrurile ar trebui sa devina mai clare si o sa iti stii directia.

 

Mult succes si nu uita ca e doar o sugestie, nu detin adevarul absolut :)

 

Dan

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

BogdanLiviu, ai perfecta dreptate. Am pus mana pe chitara la inceput tocmai pentru ca imi producea o mare bucurie. De cand a intrat in ecuatie "trebuie sa fac x/y/z" s-a mai pierdut bucuria de a canta.

Stiu ca procesul de invatare e uneori frustrant, ca trebuie sa iesi din zona de comfort daca vrei sa cresti, dar am nevoie de un echilibru intre cele doua. Problema mea e ca nu stiu de unde sa incep. :)

Link to comment
Share on other sites

Hai sa ma bag si eu. Subscriu la ce a spus Bogdan. Povestea mea a inceput cu o chitara veche Reghin si o carte de acorduri si mai veche. Apoi au urmat vreo doua luni de studiu intens si anume, am invatat cat tot ce am putut din carte, dar nu am facut nimic pana nu am reusit sa prind acordurile corect si sa le schimb relativ repede. Apoi am inceput sa invat piesele ce imi placeau, in mare parte folk. Apoi peste un an a venit si prima chitara electrica, la scurt timp si prima pedala si am trecut in vizita si pe la nenea Hendrix. In fine, nu o mai lungesc. Ideea mea de baza este urmatoarea: Daca vrei sa ajungi sa canti, fara prea mari batai de cap, incearca sa nu iti creezi singura probleme si ia-o treptat. Ce vreau sa spun:

 

Te uiti pe net la fel si fel de tutoriale, unde ala iti explica, ca la scoala, cum se tine pana, cum la intro-ul din "Sweet Child O'Mine" prima nota se loveste in jos si a doua in sus si tot felul de idiotenii de genul. Gandeste putin la rece. In vremurile bune, nu cred ca lui Blackmore i-a zis cineva cum sa loveasca o nota si cum sa o loveasca pe cealalta si daca i-ar fi zis, l-ar fi durut in pix. Ideea e fi destul de inteligenta sa iei doar esenta din lucruri si sa faci cum iti vine natural si la indemana.

 

Aaa, si partea cu treptatul: 99% din cei ce vor sa cante, primul lucru pe care vol sa il invete e fie o chestie de solo fie riff-ul de la "Smoke on the Water". In primul rand, mie mi se pare aberant sa inveti ceva ce nu intelegi. E ca si cum tu in clasa I te pui sa inveti fizica cuantica. Invata acordurile, invata sa le schimbi repede, invata sa canti cateva piese. Invata sa ai GROOVE, apoi poti trece le chestii mai dificile. O gama pentatonica, in cele mai uzuale poziti, apoi un lick, apoi un solo, dar foarte foarte important, din punctul meu de vedere, este ca atunci cand inveti solo-ul acela, sa incerci sa il si intelegi. Sa vezi in ce gama se canta (in tonica, in relativa minora). in ce pozitie a pentatonicii, s.a.m.d. Daca urmezi cat de cat pasii astia o sa vezi ca vei prinde mai repede, vei intelege ce faci si vei putea sa iti creezi un dictionar propriu de fraze muzicale cu care, mai tarziu, sa improvizezi, sa compui. Bafta! :)

 

L.E: In esenta, cam ce am facut eu, a fost sa invat lucruri, sa zicem random, iar apoi le-am pus "tag-uri", gen: "Aaa, tu esti hammer on, tu esti pull off, tu esti finger picking, s.a.m.d." Ce vad eu pe youtube, la tutoriale, ma lasa rece. Din privinta mea, nu te ajuta decat sa inveti mecanic, ceea ce este pacat...

Edited by Silviu_i
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Eu mai degraba as opta pentru exercitiile de dexteritate, de coordonare intre maini.

Un exercitiu simplu ar fi 4 degete, 4 freturi (taste), pe fiecare coarda-n parte.

Cand ajungi la coarda 6, urca cu un fret (tasta) mai sus. Si tot asa. Ideal ar fi sa-ti setezi si un metronom, sa faci totul in timpul metronomului, si si mai ideal ar fi sa faci totul cu down picking si alternative picking (adica ciupirea coardei doar in jos, respectiv ciupirea coardei si sus si jos).

Pentru prima sesiune incearca un bpm mic, scazut, apoi urca in bpm-uri progresiv. De exemplu: Ai 40 bpm, si faci exercitiul perfect, urca la 45- 50. Unde stii ca ai slabiciuni, acolo sa exersezi mai mult. Hammer on si pull off sunt foarte importante, in absolut orice combinatie. Tine minte asta. 

 

Dupa ce crezi ca intelegerea dintre manutele tale e destul de ok, si nu te chinui sa faci exercitiul de mai sus, ar trebui sa inveti cateva scale. Sau una singura. As incepe cu pentatonicul (foarte usor de memorat). Dupa ce stii pentatonicul in "La (sau A minor)" spre exemplu, cauta negative pe youtube in genul in care-ti place cel mai mult. Blues, rock, jazz, absolut orice simti ca te atrage. Joaca-te foarte mult acolo, pe acel negativ. 

 

De asemenea, incearca sa-ti dezvolti "urechea", asculta simple riff-uri din x melodii, si incearca sa le reproduci din propria ureche (fara tab-uri fara note pe portativ, doar ajutorul sunetului). Poate fi dificil la inceput, dar asa inveti sa-ti exprimi gandurile in note.

 

La piesele care iti plac si vrei sa le inveti, ar trebui sa te concentrezi mai putin. Parerea mea. Important e sa scoti din tine ce-i cel mai bun, decat sa copiezi altceva, si s-o faci mecanic, mura-n gura.

 

Sunt o tona de lucruri de invatat, ideea e sa incerci sa excelezi unde stii ca, de obicei, nu te descurci. 

In cazul in care ai zeci de intrebari, pm me. 

Nu ca as fi expert si advanced guitar player, dar stiu exact prin ce treci si cred ca te pot ajuta.

Edited by ScreamStar
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Howdy dew...

 

Parerea mea  e ca trebuie sa ai un mindset potrivit... alegi o cale mergi pe ea... o dai in bara te apuci de alta sau o lasi balta.

Foarte des aud/vad cum oamenii se lamenteaza... isi creeaza tot felul de scenarii stupide cand ei nici macar n-au inceput sa faca ceva...

Situatiunea aici zic eu ca e de natura pisicologica... nici de cum de metodologie sau alte dracenii (uite eu n-am studiat ... habar n-am ce note cant da pot sa fac cam tot ce-mi place cu chitara... da la teorie sunt praf...)

 

Nu e de ajuns ca doar amp-ul sa aiba drive... :rock:

 

Ah, si nu asculta tot ce se indruga prin intermediu virtual ca o iei razna...

 

In antiteza cu toate astea ma bucur numai la gandul ca in ficare zi un chitarist se lasa pagubas... Mult succes!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Imi puteti sugera, va rog, cum sa imi structurez planul de studiu pe termen scurt si mediu? Care ar fi etapele pe care nu trebuie sa le sara cineva care studiaza?

 

 

Parerea mea e ca e foarte important sa imbini placutul cu utilul. Stabileste-ti un tel pe care-l poti atinge in mod real, intr-o perioada relativ scurta de timp: vreau sa cant cantecul ala. Ei, o tinta chiar asa simpla implica de obicei doar pe partea de chitara doua ramuri majore: ritmul si solo-ul.

 

La ritm poti invata rand pe rand bataie, acorduri, moduri de strumming, mutare, etc. Doar din asta ai ce transpira mult ;) La solo, o sa-ti trebuiasca niste tehnici: bending, hammer-on/pull-off, tapping, micro-vibratto din degete, vibrato serios din vibrator, dive bombing, squealies, etc. Plus anumite game in anumite pozitii pe grif. 

 

Toate astea nu sunt neaparat lucruri pe care le poti repeta la infinit. Degetele mele plang daca studiez 5 minute benduri de un ton. Deci, alternare, in asa fel incat sa nu te rupa. Cand iese ceva cat de cat, treci la altceva. Dupa ce ai epuizat nivelul cat de cat, revii si insisti pana la rezonabil. Dupa aia pana la exact. Dupa aia, treci la expresiv. Ideea fiind sa nu te termini fizic - daca strici tendoanele, e nasol - sau psihic - nu-mi iese figura asta, sunt cel mai jalnic chitarist din estul europei, etc. 

 

Ce nu ai spus si e important pentru discutie e ce vrei sa canti si ce poti canta dupa un an.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Valorificarea Timpului De Studiu

Exista sfaturi ...incet ci rabdare sistematic dupa  unul di multele "tutoriale/metode "

 

Exercitii obligatorii la inceputul "orei" ( partea mecanica .neinteresanta /plictisitoare etc ) apoi cele de stil / lickuri i/improvizatii la sfarsit dupa ce ai obosit .

 

Acumulezi tot ce poti apoi odata cu avansarea o sa te hotaresti ce ti-e mai important pe moment ,,

 

Adica cu cate 5 acorduri si 20 lick-uri poti canta mii de piese de toate genurile ,,,si poti sa castigi si bani

 

dat studiul continua ,,,ptr alte nazuinte ...teluri ...limite ...

Edited by karpi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Va multumesc tuturor!


 


Silviu, zici bine de treaba cu treptatul. Nu mi-e mie prea limpede cat de treptat e treptat. Cred ca vreau sa fac prea multe si nu ma opresc suficient asupra lor ca sa si inteleg ce fac acolo. Morala fabulei - o sa incetinesc si o sa fiu atenta la ce anume cant, nu doar la cum sa fac sa o cant mai bine. :)


 


ScreamStar, am ajuns in etapa a 3a din cele pe care mi le spui - dar inca mi se pare dificil sa reproduc dupa ureche. Asta e o mare provocare in momentul de fata. Plus ca odata ce nimeresc notele, imi dau seama ca le-am pus in locuri imposibile pe grif din punctul de vedere al digitatiei si trebuie sa le rearanjez. Nu e o tragedie, imi dau seama ca exercitiul e bun si ca e important pe termen lung, dar uneori poate fi foarte frustrant. Mno, ii dau inainte cu asta! :)


 


Tex, recunosc ca mindset-ul joaca un rol foarte important in toate indoielile mele si daca trec cateva zile fara sa pun mana pe chitara, e pentru ca sunt demoralizata. Imi dau seama ca daca nu pun mana pe chitara nu o sa ies din starea asta si nici nu o sa evoluez, ca nu se deschid cerurile sa se coboare sfanta inspiratie cu skill-uri de chitarist special pentru mine. Am incercat si lectii cu profesor, dar la un moment dat a inceput chiar el sa ma demoralizeze, pentru ca daca esti mare si tare e usor sa uiti cum a fost cand erai mic si nu stiai ce nota unde vine, sau ce-i ala legato…


 


Leopold, suna bine ce imi spui. Cred ca mi-ar prinde bine sa includ mai multe cantece in studiu, si nu doar tehnici, game, exercitii de coordonare si agilitate. Tocmai din cauza asta nu am cine stie ce repertoriu dupa un an. De cantat cap-coada stiu vreo 3 cantece, plus fragmente din alte cateva, dar nimic prea impresionant. Daca acum vine cineva la mine si imi spune sa-i cant, oare pot sa-i spun “dude, hai mai bine sa-ti arat cum fac eu gama re diez mixolidian”? :-/ Imi dau acum seama ca nu am luat-o bine deloc, ca totusi m-am apucat de chitara acum un an ca sa pot canta piesele mele favorite, nu sa fac game.


 


Karpi, pe partea de stil, lick-uri si improvizatii sunt clar deficitara, rau de tot. Sa-mi fie asta una din teme pe perioada imediat urmatoare, sa includ si partea asta in studiu.


 


Inca o data, va multumesc tuturor pentru sfaturi si pentru gandurile bune! :)


Link to comment
Share on other sites

Deloc, Posho. Un copil prinde mult mai repede ca un adult, mai ales daca adultul incearca sa invete chitareala cand ajunge acasa dupa o zi de munca. :)

 

Crede-ma ca nu este mai usor. Daca incepi de mic iti va fi mult mai usor pe viitor sa intelegi unele lucruri si ai un start mult mai bun. Dar cand esti mai in varsta vezi lucrurile altfel si le bagi la cap mult mai repede. Concentrarea iti este mult mai evoluata iar capacitatea de retinere a informatiilor este deasemenea mai avansata. La mine au trecut 5 ani de cand tot studiez si simt cum inteleg unele lucruri ce inainte nu reuseam sa le dezleg nici cum, iar inainte aveam profesor. 

 

Valorific acum 2 ore de studiu intense mult mai bine decat valorificam inainte 7. Dar probabil depinde de la om la om. 

Iar ca studiu: Digitatia este foarte importanta. Trebuie sa iti formezi mana stanga sa se pozitioneze perfect pe fretboard dar si mana drepta sa exersezi alternate picking.

Note ! Ia-o usor, citeste note simple, apoi cantecele de copii si apoi ai sa vezi ca vei putea canta multe melodii mai avansate.

Armonie ! Invata acorduri, apoi apuca-te si invata game. Gamele si armonia te formeaza foarte mult . Te pun in tema cu ce canti. 

Lick-uri tot ce apuci. Ia lick-urile cele mai usoare si creste dificultatea treptat ( recomand Milan Polak si Nick Nolan au niste lick-uri super !).

 

Cam asta de inceput... Poti sa iti faci un program cu toate astea iar din toate sa faci cam cate 30 de minute.

Ca sa ajungi sa ai un repertoriu trebuie mai intai sa treci prin acest studiu "matematic" altfel ramai cu Nothings Else Matters xD. Suna cam nasol si parca fura din placerea de a canta la chitara dar dupa maxim doua luni daca iti formezi un program "nemtesc" si te tii de el, cand o sa pui mana sa inveti o melodie o sa vezi altfel lucrurile iar cand vor aparea rezultatele va fi foarte satisfacator.

Edited by andreyush01
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Finics, am 25. Un dezavantaj, ca la varsta asta invatarea nu mai e asa de rapida.

Mi-am cumparat prima chitara in anul cind am implinit 25 de ani, asa ca nu te stresa. Am niste idei:

-daca nu stii inca sa faci chestia X si Y, nu e problema. Eu cint cam de 10 ani si inca nu stiu intro-ul de la Nothing Else Matters (nici restul piesei, de altfel). Sa ma ierte fanii Metallica, aceasta melodie nu ma coafeaza. Nu stiu nici Andri Popa. Stiu insa multe melodii care-mi plac :)

-mi s-a parut ca am avansat atunci cand m-am tinut de ceva de la cap la coada. De exemplu, am studiat Rhythm Guitar Essentials cat de bine am putut (nu recomand neaparat cartea asta - aplica la o metoda sau la un studiu care crezi ca-ti foloseste). Am luat fiecare lectie si am incercat sa fac exercitiul cat de bine pot. Nu mi-a iesit perfect, dar mi-am dat silinta. Dupa vreo luna-doua am terminat cartea. Unele lucruri de acolo le folosesc si azi.

-daca mai gasesti si altii ca sa cintati impreuna, o sa mearga si mai bine lucrurile, mai ales cind ajungi la nivelul la care ceea ce cinti suna bine

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Gia, la 25 de ani esti catre pragul maxim al functionarii creierului, ai cunostintele sadite in cursul formarii, ai trecut prin facultate unde, vorba unui exceptional profesor "ai invatat sa inveti". Doar ca la virsta aceea ce inveti are de ce sa se lege in alte parti ale creierului si invatarea e mai "selectiva", noile notiuni si deprinderi au de ce sa se "agate", creierul nu-ti mai e o pasta informa cum e la un copil de 5 ani si care absoarbe nediscriminatoriu si necritic orice. Apar si limitarile autogenerate sau luate necritic de la cei din jur, asa cum e replica ta. E nu doar neadevarata, e si neproductiva. Te sfatuiesc sa ti-o scoti din cap :)

E-adevarat ca "bunul simt comun" (care deseori e o adunatura de platitudini plauzibile si repetate in discursul de sezatoare) spune ca de la o virsta nu mai poti sa inveti, ceea ce poate fi valabil in anumite cazuri (Alzheimer, debilitate etc dar cel mai probabil lipsa de interes sau, vai, plafonare sau si mai rau, cazul "eu le stiu pe toate", exemplar de a carui companie te sfatuiesc sa nu te contaminezi chiar daca o fi el vreo celebritate chitaristica nationala) dar pentru o femeie la 25 de ani? Zau asa!

Apoi: toti, dar absolut toti marii chitaristi, pilotii de curse si alte asemenea persoane o declara intotdeauna, procesul de invatare trebuie sa fie continuu la orice virsta fara a fi orbit de experienta sau mai rau, de iluzoriile lumini ale vreunei scene.

 

Inca: ma uit la cite-o chitarista foarte tehnica pe net, cinta bine fata si stiu ca in timp ce ea executa bucata aceea in creierul ei se deruleaza inca 2-3 procese complet independente, se poate gindi la copil, amant, la nu stiu ce pereche de pantofi pe care a vazut-o acum 5 saptamini intr-o vritrina si pe care o asociaza cu nunta la care va merge pentru ca are o obligatie data de de inrudirea cu matusa varului soacrei cumnatei cu care are ea ceva de impartit de la gestul pe care l-a facut atunci cind i-a spus ca..., etc, etc, etc, si toate astea in timp ce-l face 1:1 pe Satriani. Avantaj ea/tu/femeile in general, noi barbatii nu putem duce mai mult decit 1 proces in acelasi timp. :)

Edited by Posho
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Finics, am 25. Un dezavantaj, ca la varsta asta invatarea nu mai e asa de rapida.

Nu mai e aşa rapidă fiindcă începi să gîndeşti ce faci în loc să înveţi mecanic. Eu m-am apucat de chitară la 30 de ani, am pus mîna pe ea din joi în paşti şi m-am apucat de studiat în cel mai haotic mod posibil. Abia de vreo juma' de an am început s-o iau logic. :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Deloc, Posho. Un copil prinde mult mai repede ca un adult, mai ales daca adultul incearca sa invete chitareala cand ajunge acasa dupa o zi de munca. :)

E total neadevarat. Poate ai alte prioritati, care le-ai pune mai sus decat hobby-ul tau, dar asta e alta poveste.

Presupun ca toata lumea lucreaza, inclusiv eu, si ghici ce? 

Uneori la servici imi vine inspiratia de niste lick-uri noi, de tonuri noi, de o noua exprimare. Spre exemplu ieri la servici ascultam cateva piese Steve Vai pe ipod, si ma gandeam la scala Lydiana (cum ar fi daca... as trece totul prin filtrul meu). Si crede-ma pe cuvant ca abia astept sa ajung acasa, sa vad ce iese.

Uneori mai uit sa si mananc.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

BogdanLiviu, ai perfecta dreptate. Am pus mana pe chitara la inceput tocmai pentru ca imi producea o mare bucurie. De cand a intrat in ecuatie "trebuie sa fac x/y/z" s-a mai pierdut bucuria de a canta.

Stiu ca procesul de invatare e uneori frustrant, ca trebuie sa iesi din zona de comfort daca vrei sa cresti, dar am nevoie de un echilibru intre cele doua. Problema mea e ca nu stiu de unde sa incep. :)

 

Pai incepe si tu de acolo unde ti s-a terminat zona de confort. Alege-ti ceva ce nu poti sa faci (un riff dintr-o piesa sau un exercitiu) si fa-l pina poti. Si tot asa. Si vezi ca comfort se scrie confort. Cu n.

 

 

Fără profesor , cu o metodă de studiu, n-o să-ți fie ușor !.

 

Haide boss, nu mai speria fata. :))

 

Finics, am 25. Un dezavantaj, ca la varsta asta invatarea nu mai e asa de rapida.

 

Asta e ca si cum ai zice "am 25 de ani deci sint proasta". 

 

Deloc, Posho. Un copil prinde mult mai repede ca un adult, mai ales daca adultul incearca sa invete chitareala cand ajunge acasa dupa o zi de munca. :)

 

Serios?

 

Cum reusesti tu, Gia, sa-mi ridici mie tensiunea... Ia chitara aia si cinta la ea, nu mai cauta metode, scuze si alte balarii, ca balariile la care-ti sta tie mintea (if any) te ajuta doar sa primesti atentie nemeritata din partea forumistilor. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

 dar inca mi se pare dificil sa reproduc dupa ureche. Asta e o mare provocare in momentul de fata.

 

Poate nu ar trebui sa reproduci dupa ureche (momentan)... sunt destui muzicieni care nu au treaba cu cei care au treaba cu metoda "urechist"... Si totusi tind sa cred ca exista ceva acolo in legatura cu memoria si reflexele. O simt :) ...

 

 

 

Tex, recunosc ca mindset-ul joaca un rol foarte important in toate indoielile mele si daca trec cateva zile fara sa pun mana pe chitara, e pentru ca sunt demoralizata. Imi dau seama ca daca nu pun mana pe chitara nu o sa ies din starea asta si nici nu o sa evoluez, ca nu se deschid cerurile sa se coboare sfanta inspiratie cu skill-uri de chitarist special pentru mine. Am incercat si lectii cu profesor, dar la un moment dat a inceput chiar el sa ma demoralizeze, pentru ca daca esti mare si tare e usor sa uiti cum a fost cand erai mic si nu stiai ce nota unde vine, sau ce-i ala legato…

 

Nu cred ca e om care sa nu fi fost mic candva (in orice domeniu)... nu cred ca e om care sa nu fi avut parte de lipsa de sprijin si incredere din partea "celor din jur" atunci la inceput cand exact de asta are nevoie... de confirmare si afirmare (care nu-s bune!)... Daca stau sa ma gandesc la cati mi-au spus ca-mi pierd timpu ca m-am apucat prea tarziu etc etc. Da-i in ma-sa si da-i inainte :)

Toata lumea trece prin astfel de perioade...

 

Finics, am 25. Un dezavantaj, ca la varsta asta invatarea nu mai e asa de rapida.

Mai e pana la 27 :)

Si nu... eu ma indrept clatinat dar cu fermitate  tot spre 25 si pot sa zic ca descopar si invat cum sa fac o gramada de chestii noi la un ritm zic eu ca mult mai rapid da mananc rahat ca pana acum n-am stat degeaba... s-a sedimentat ceva pe acolo (pe la rinichi) desi nu m-am apucat de mult timp sa cant la chitara.

 

Ah fii atenta... vezi ca e o sectiune pe forum intitulata "Inregistrarile noastre"... Am eu un simtamant asa cum ca vei primi un feedback mai misto daca inregistrezi. Nu sustin cooperativa 1000 de cuvinte 2 note. Asta ar fi adevarata provocare pana la cantatul dupa ureche... give em hell! :rokon:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ia frumos si invata piese "evergreen" dar nu doar de un singur stil/gen....invata studiaza cate gasesti .

Care -ti plac ..blues ,tango,vals ,rumba,cha cha ,twist , ".vechituri" dar care au o linie melodica ..tema clara bine conturata .

 

Inveti prima data progresiile armonice , structura piesei , apoi inveti solo melodia ..

 

Astfel vei avea zeci si zeci de "modele" atata de progresie si structura cat si diferite rezolvari ...odata cu melodiile vei dobandi atat un "bagaj de lickuri" dar si exercitiu  de a face sa simti griful...sa poti canta apoi cam orice melodie ( simpla ) auzita dupa  prima auditie ...exact ca si "fluieratul".. cu care daca este exersat doar un pic poti sa fluieri cam orice melodie din prima .

 

Astfel ai baza Lick-urilor , riff-urile  din orice gen muzical le vei "recunoaste " comparand cu ce ai mai cantat ,eventual compari micile diferente ...astfel nu o sa mai fie nimic ceva  nou ci doar "reutilizat" cu usoare variatiuni riitmice sau ca si "sound " ..

 

Asta in afar ade studiu "teoretic" ce la fel  va fi mai usor daca o sa ai de ce sa legi sa compari ce cele invatate din exersarea pieselor 'vintage' ..

 

Nu prea se schimba multe in muzica ,,,doar sonoritatea...cand dai de cava "nou" afli mai tarziu ca este cev vechi dar readus de undeva ce nu a fost promovat /cunoscut in mainstream...

 

Poti sa cauti Shadows ,Ventures   ce au si ele piese instrumentale la chitara electrica de fapt mai toate piesele adaptari ale unor piese si mai vechi ...astfel vei putea sa vezi cum au adaptat  .....

la fel este OK sa iei piese vintage ..vestite ,,,sa asculti prima varianta cand a aparut apoi cate prelucrari ..adaptari ce au aparut mai tarziu ,,,sa sa  vezxi cum au evoluat cum au adaptat altii ...

Asa incet 0ti formezi o parere despre prelucraea /adaptare /improvizatia ...odata e ai multe exemple ,le poti combina si scoti improvizatie proprie .prelucrare .adaptare ...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Andreyush01, ai dreptate, din perspectiva intelegerii e sigur mai usor la varsta asta, pentru ca altfel proceseaza lucrurile un creier adult. Dar din perspectiva miscarilor e ceva mai greu, sunt obiceiuri deja formate care n-au legatura cu miscarile pe care trebuie sa le faca mainile pe chitara, si de acolo ceva dificultati. Pentru asta, digitatie muuuulta.


Iti multumesc mult pentru sfaturi! Le voi urma cu siguranta. :)


 


Andydufresne, multumesc pentru idei! Treaba cu cantatul cu altcineva nu am prea aplicat-o (am un amic tobar care transforma totul in power metal, inclusiv pe Clapton - pacat ca n-am inregistrat! -, asa ca dupa doua incercari m-am lasat pagubasa :) ), dar imi dau seama ca ma poate ajuta pe mai departe.


 


Posho, multumesc pentru pep-talk. :) Deci sa-mi bag mintile in cap, creierul meu poate sa duca invatarea si la etatea mea.


 


Ironside, pardon de englezism. 


Argumentul varstei nu l-am luat in calcul pana nu mi l-au zis altii - ne-muzicieni, ce-i drept. Pe principiul “ce-ti trebuie tie chitara la varsta ta, nu mai ai cum sa inveti un skill nou, pune tu mana si construieste-ti cariera/marita-te/etc. (si ce altceva o mai astepta lumea de la femeile de 25 de ani)”.


Si crede-ma, scopul meu nu e sa cresc tensiunea nimanui (poate a vecinilor, ca ei ma trezesc cu bormasina) si nici sa capat atentie nemeritata din partea cuiva. Vreau doar niste idei de abordare a studiului, ca am luat chitara si am cantat la ea, dar n-am ajuns prea departe pana acum, din pacate, si devine frustrant.


 


Tex, si tie iti multumesc pentru incurajari. Atunci cand o sa fiu suficient de multumita de ceva ce am studiat cat sa arat si altora, inregistrez si pun acolo. :)


 


Karpi, multumesc, e o idee foarte faina. Pacatul meu a fost ca, daca voiam sa invat o piesa, o luam dupa tab, pe principiul ‘ok, degetul se pune aici’, cu accent prea mic pe ce nota e aia, ce acord formeaza, sau in ce gama e totul. Explicatia ta face ca tot procesul sa para mult mai putin intimidant. O sa incerc abordare asta cu siguranta!


 


Din nou, va multumesc tuturor!


  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

sa iti spun cum fac eu , nu spun neaparat ca e si metoda buna.

in primul rand m-am apucat de chitara acum 2 ani, dar nu a trecut o zi in astia doi ani in care sa nu pun mana pe chitara, hai sa spunem exceptand cateva zile de concediu.

M-am apucat de chitara din pasiune pentru muzica si in special pentru acest instrument la care am visat sa cant de cand eram mic, dar atunci din pacate nu au fost posibilitati financiare.

Nu ma visez pe vreo scena, raman la stadiul de chitarist de dormitor, nu vreau sa demonstrez la nimeni nimic, pur si simplu imi face placere sa cant , ma relaxeaza dupa o zi de munca.

Incep cu niste exercitii gen 1, 2, 3, 4 si toate combinatiile care se pot face - cam 10min - astea pentru incalzire.

Apoi niste acorduri , exersez schimbarea rapida a acestora, niste tremolo picking dupa care trec la melodiile care imi plac si ma chinui aici de imi sar capacele

 

Invat piese usoare pentru a ma motiva si a merge mai departe cu gandul ca uite domnule stiu sa cant cate ceva.

Piesele mai complicate le pun pe lista in viitor si la astea revin de muuuulte ori pana imi ies.

 

Am constatat cu surprindere ca de ex Dream Theater - Best of times care nu imi iesea deloc, dupa catva timp de exersat , am revenit la ea si am inceput sa ma descurc binisor, chiar mai am putin si imi iese toata.

 

Ma chinui sa reproduc dupa ureche, dar daca nu imi iese ceva trec la tutoriale youtube unde ma lamuresc cum sta treaba.

 

In rest mult exercitiu si am mai renuntat la activitati care ma distrag de la studiu de ex. la  iesirile in oras cu tovarasii, prefer sa iau chitara si sa exersez.

 

A si am uitat sa spun ca ascult multa muzica, in principal black metal (Nargaroth, Summoning, Darkthrone, Burzum etc.) - cred ca e important sa asculti multa muzica care iti place, ajuta foarte mult.

Edited by 6ths3ns3
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.