www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Doua Ampuri, Un Difuzor


comanel
 Share

Recommended Posts

 

Dap, fix de asta-i vorba.

 

Amp 1: combo marshall 100w - hibrid, o lampa in preamp de jucarie, finalul e pe tranzistor. Vreau sa il tin pentru partile de lead. E un ton cu care m-am obisnuit si se pupa pe ce cant foarte bine.

Amp 2: head electromagnetica 5w. O bijuterie pentru clean si (mild) overdrive.

 

Pot balansa volumele intre cele doua sa fie cam acelasi, btw, electromagnetica tine bine langa un tobar destul de rau.

Pana acum am bagat headul in difuzorul de la marshall. E excelent pana cand trebuie sa trec la "11" pe un lead. Il pot impinge sa ajung la nivele de gain mai mult decat suficiente, insa it needs more volume.

Ele trebuie sa functioneze in acelasi timp amandoua, sa-mi permita un switch intre ele similar cu switch-ul intre canale pe un amp. Adica fara zgomot, pacanituri, bubuieli, si mai ales fara potential de stricat vreunul din ele.

 

Considerand ca le trebuie un consumator (din ce stiu eu electronica, ce tinde spre 0) un switch in X care sa contina puntea intre cele doua ampuri si un consumator... adica cam ce a facut Edy acolo sus. Cand unul da in difuzor, celalalt sa dea in ne-difuzor, si invers :)

 

Eu am mai multe idei in cap, dar asta e primul pas/problema pe care trebuie s-o rezolv, cu bani cat mai putini ca sa-mi permita investitii in alte locuri. Prefer setup-ul asta ca inseamna un difuzor, un microfon, nu doua. De aceea n-as merge pe varianta cabinet 2X12 cu fiecare amp pe difuzorul lui (desi e mai simpla de realizat, si trebuie un singur switch pe un cablu Y care sa duca chitara intr-un amp sau altul, sau de ce nu, in amandoua).

 

Multumesc pentru timpul si ideile voastre :)

 

Schema modificata

 

post-902-0-76015700-1397032451_thumb.jpg

 

Schema ce pe langa circuitul de selectia amplif ptr difuzor contine si selector pe intrare care plus pune la masa printr-o rezistena de 1K intrarea neutilizata ca sa nu ramana in gol si totodata la comutare sa nu fie sarcini cumulate pe o intrare de Z mare ..daca astfel de sercini sunt deja descarcate prin acel R de 1KOhm ..nu ar trebui sa "pacane" la comutare .( se pot face teste cu R intre 1K si 100K teoretic ar trebui sa prezine o impedanta la fel cu cea cuplata de la sursa ( doza chitara sau oesire procesor/efect ) pe intrarea "activa ".

 

In loc de rezistorul de 8Ohm 50W cuplata la iesirea amplifului neutilizat poti pune becuri de la far de masina in paralel cu un rezistor de 16 -20Ohm de aprox 25W ca si sarcina ..daca becul( becurile ) se ard va ramane rezistorul si nu ramane iesirea in gol ...

In mod normal daca intrarea acamplifului neutilizat este legat prin rezistor la masa pe iesire nu este semnal ..dar la comutare se poate sa apara salturi de tensiune pe iesire .Dar cum am scris daca nu are rezistor/sarcina pe iesire nu exista curent si deci nu exista nici putere ..doar tensiune ce normal nu face nici un rau componentelor .

Totusi ptr stabilitatea amplifului neutrilizat este OK sa aiba ibtrarea "la masa" si iesirea pe un rezistor ( sarcina rezistiva ) ca sa nu intre cumva in oscilatii etc ..

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

o solutie pt doua ampuri la aceeasi sarcina este sa conectezi iesirile celor doua ampuri printr-o punte rezistiva 4R. teoretic merge, cine are chef si timp poate sa calculeze valorile. asa scapi de orice circuit de comutare.

daca vrei comutare, sarcina o cuplezi cu triace, nu cu relee, dar trebuie sa o sincronizezi cu switchul a/b din intrare.

Hahaha

 

Pai nu-i motor trifazic , nu se comuta la 120 Grade sau incazul nostru 180 Grade cu comutare pe trecerea prin null .

 

Omul canta si nu cred ca vrea sa comute intr-o masura de pe un amplif pe celalalt apoi back pe primul .

Canta cu un sound marea majoritate a piesei apoi sa zicem la un passaj sau un solo face o comutare ptr car are timp de 1s cel putin .

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Te rezolv eu,am un cabinet 1x12, a fost a lui Dan Sandulescu,investești intr-un difuzor si rezolvi problema,chitara o comuți pe cele doua ampuri.

Cabinetul e cadou/gratis/moca/fara bani

Sa cînți pe doua ampuri e mare fita,in sensul bun.

 

Da asta ar fi ideal , dace nu-i greu sa care doua difuri /boxa mai voluminoasa ..

Cum are un amplif de 100W si celalalt de 5W .

 

As lua semnalul Line-0ut sau captat cu microfon de la diful cuplart pe cei 5W si l-as amplifica prin ampliful de 100W ca sa se si auda acel ton din cei 5W ..

 

Presupun ca ptr deplasare si cantat live este problema deoarece acasa /studio inregistrari ai timp sa muti cabluri . amplif, boxa . sesiuni ....chiar poti face "reamp" ..etc ..

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Solutia cea mai practica este in opinia mea (si a altor cativa care au postat mai devreme) un cabinet 2x12 cu intrari stereo.

 

Sau o pedala buna de drive in fata amplificatorului clean te scapa de carat zece mii de cabluri si alte treburi

Da .

 

Doar ca un amplif are 100W iar celalalt 5W .....adica diferenta de 13dB !!!

 

Daca este ptr acasa /studio .. si probl;ema ar fi de cablaj si "telecomanda " ca sa lucrezi rapid ..este OK se regleaza nivelurile si este OK .

 

Ptr cantat live ?????????? 5W ??????

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5W , dat la 9/10 pusi in dif-ul de pe marshall fac fata tobarului cu care cant acum, in sala in care cant acum. Iar tobarul e galagios. L-am pus pe un 4x12, si m-au rugat sa-l dau mai incet.

5W in live, pe 4x12, dat la jumate, cu un sunetist foarte capabil (care a ghicit exact cata chitara imi trebuia in monitoare), rezultat la fel de bun. Pentru restul exista Mastercard :)

 

Poa' sa aiba si 1W, daca suna grozav, fac eu in asa fel incat sa il aud :)

Link to comment
Share on other sites

Da, se poate.

Ideea lui George este cea corecta ca principiu - cu relee.

A doua varianta cu amp 1+amp 2+ diode, desi ar functiona, nu este solutia optima.

O sa pun maine o schema, momentan am venit de la munca si sunt rupt in gura ca patentul.

 

Edit : presupun ca e vorba de combo-ul Marshall la care doreai sa mai adaugi un difuzor acum vreo 2 luni si amp-ul castigat sambata la concurs, nu ?

 

Ideea cu releele a fost a mea, George a facut misto de mine ca "e prea simplu", Edy a facut o schema corecta care ar funtiona. problema apare fix in momentul comutatiei. exista riscul sa fie cateva milisecunde semnal combinat de la ambele amplifuri.

 

 

 

 

 

Fi sobru domnule ...iata o simulare cu "spice" .

 

Un integrat uA741 in configuratie neinversoare ( repetor de tensiune) cu -10,80 V si cu +10,80 V pe intrare

tensiune ce se va regasi si pe iesire masurata cu un voltmetru ce are 1GOhm rezistenta interna ,

 

attachicon.gifsimulare repetor de tensiune.JPG

 

Problema cu spice-ul si cu repetoarele e ca acolo e o simulare pentru un curent continuu sau sinusoidal. In muzica nu ai asa ceva, unda variind grav. Nu stiu daca gasesti repetoare care sa iti urmeze intocmai tensiunea de intrarea la 10+kHz de exemplu. Daca are o mica intarziere sau nu raspunde suficient de rapid, o sa pierzi din ton, si nu ai rezolvat nimic.

 

 

Realist vorbind, nu vad sensul sa schimbi ampurile in mijlocul melodiei de exemplu, si atunci cea mai sigura si simpla metoda e la melodiile la care ai nevoie de un amp, il folosesti pe acela, la celalte melodii, schimbi cablu dintr-un amplif in altul si gata.

Edited by mettal86
Link to comment
Share on other sites

"....Problema cu spice-ul si cu repetoarele e ca acolo e o simulare pentru un curent continuu sau sinusoidal. In muzica nu ai asa ceva, unda variind grav. Nu stiu daca gasesti repetoare care sa iti urmeze intocmai tensiunea de intrarea la 10+kHz de exemplu. Daca are o mica intarziere sau nu raspunde suficient de rapid, o sa pierzi din ton, si nu ai rezolvat nimic....."

 

Demonstratia /simularea a fost ptr a demonstra ca tensiune exista pe iesirea unui amplif si cand nu are sarcina "externa" ( difuzor , rezistor ) in schimb curentul este extrem de mic deci P=U*I si el este foarte mic ,mai mare este curentul prin finali datorita BIAS-ului ptr "clasa AB "

Cat despre atac , ptr raspuns rapid se se folosesc Tranzistoare sau .FET-uri rapide ce au frecventa de taiere 3-5MHz cea ce complica treaba la proiectare deoarece intra usor in oscilatie ..

De aici apar acele diferente intre producatori ,,degeaba pe o capsula de integrat sau o "clona" de amplif cu arhitectura circuitulu copiata exact , schema circuitului este identica daca in anumite pozitii nu sunt utilizate tranzistoare de o anumita "viteza" si caracteriastici termice , diferentele in "ton" pot fi dramatice .Dar despre asa ceva sunt zeci de articole si studii in literatura de specialitate .

 

.

"....Realist vorbind, nu vad sensul sa schimbi ampurile in mijlocul melodiei de exemplu, si atunci cea mai sigura si simpla metoda e la melodiile la care ai nevoie de un amp, il folosesti pe acela, la celalte melodii, schimbi cablu dintr-un amplif in altul si gata...."

 

Exact asta am scris si eu ..

dar daca se doreste o automatizare sau simplificare in comutare se poate realiza .cu releuri cu selectarea si decalarea in timp ( cateva milisecunde )...

Prima data schimba intrarile cu intrarea la "volum pus la minim sau la zero " si doar dupa acea schimba conecteaza difuzorul apoi cupleaza "volumul " pe intrare .( decupleaza circuitul de reducerea nivelului semnaluilui de pe intrare ) .Intarzierea ( temporizarea ) se realizeaza cu circuite simple RC ( Integratoare ) .

Acea mica intarziere de cateva milisecunde nu deranjeaza , probabil tine mai putin decat daca ar apasa doua switch-uri de la o pedala .

Circuitul este ceva similar cu cel de "protectia difului " la unele amplifuri ce protejeaza diful la saltul de tensiune pe iesire pana se stabileste tensiunea de alimentare si PSF-ul in etajul final .Dar asta ptr "amorul artei " in automatizarea electronica .

 

.Cu un "pedalier "ce are circuit de comutare in arhitectura logica rezolva treaba ..(cu conditionarea ordini de comutare ca sa nu gresesti ), pedalier ce comanda relee , releele pot avea circuite simple RC ptr acel scurt "delay" sau ptr marirea vitezei de comutare si reducerea histerezei .ptr a rezolva temporizarea .dupa necesitate

 

Personal as vedea util un asemenea . comutator ptr un studio unde sa fie cablat totul ca apoi de la un "pupitru de comanda " sa pot realiza configuratiile dorite .

 

exista procesoare ptr automatizari proceselor tehnologice ce primeste semnale de la senzori/traductori din diferite puncte ale procesului ca apoi dupa un algoritm programat sa comande relee sau alte dispozitive de executie .atat dinamic cat si static ......dar probabil ar merita investitia numai ptr un studio profesional .

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bine, ideea e sa fie si idiot-proof, ca solutie simpla poate sa fie si un banal interrupator dublu pentru lumina care tine 100W+ lejer, si sa aiba operatorul grija sa deconetcteze prima data un semnal si dupa aceea sa il conecteze pe celalat.

 

S-au gandit si altii insa pretul mi se pare aberant de mare http://www.palmer-germany.com/mi/en/TINO-SYSTEM-Switching-System-2-Guitar-Amplifiers-to-1-Cabinet-with-Remote-Input-PTINOS.htm

Link to comment
Share on other sites

After some internet digging: Se zice ca ampurile cu final solid state se descurca si fara difuzor.. si mi-am si amintit ca headphone out taie sunetul din difuzor...interesant zic eu...

Aşa e, nu păţesc nimic, indiferent dacă ai semnal sau nu pe intrare. Nici dacă-l dai la maxim. La tuburi e altceva, fără sarcină creşte tensiunea prea mult pe anozi.

 

Grijă mare cu soluțiile DIY !

La cele din comerţ nu trebuie grijă? De ce, ăştia care mai lucrează şi în regim DIY sînt mai proşti? :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.