www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Chitara electric, pas cu pas


zodrac
 Share

Recommended Posts

Salutare oameni buni ,

Eu sunt Stefan (ani 40+) din Bucuresti,hai sa va spun povestea mea
De ceva vreme, a se citi ani buni, cochetez cu ideea de a invata sa cant la un instrument...prima optiune au fost tobe dar din motive logistice am zis ca e cam greu cu ele.
Vorba lunga saracia omului, magareata a cazut pe chitara electrica.
Pro: in tinerete (la generala) m-a luat profa de muzica la vocea 1 si apoi vocea 2 la cantat de osanale impuscatului (va dati seama deci ca am niste ani :) ) deci pe cale logica cred ca nu sunt chiar afon , ceva ceva afinitati muzicale or fi in mine.
Contra: nu am pus in viata mea mana pe o chitara.Sa va pun ce ascult,cred ca ajuta ....Manowar, Nightwish,Sabaton, Delain, Ramstein, Metallica, Within Temptation,mai vechii Scorpions,...cam genul asta de muzica.
Sa incepem cu inceputul : ce chitara sa imi iau? Deja va vad pe unii dintre voi cum isi pun mainile in cap si zic "altul ma?!?!"
Noua sau second?
Initial inclinam catre second (nu neaparat din cauza pretului dar sunt adeptul "daca un lucru nu este stricat, trebuie folosit). Pe de alta parte am observat pe forum ca, atunci cand e vorba de intretinut o chitara (electrica sau nu) trebuie facute niste chestii care nu sunt chiar la indemana oricui, ori la o chitara second (asa nestiutor cum sunt in ale examinarii ei) ma pot trezi cu una alta de reparat (azi am vazut ca mai trebuie si aduse la nivel freturile si apoi data forma rotunjita, ceea ce nu e chiar la indemana) asa ca acum inclin spre chitara noua (posibil ca logica mea sa fie gresita, accept comentarii).
Pe langa chitara imi vor mai trebui niste mici "fleacuri" apoi (amplificator, cabluri, pana, etc) asa ca acum cochetez cu ideea de a lua un set complet. 
Iarasi citind pe aici am inteles sa ma feresc de seturile ieftine (5-6-700 lei), dar am gasit si seturi care , cel putin dupa nume, par sa vina de la branduri cunoscute. Am zis "par" pt ca nu stiu daca chiar vin de la brandurile respective sau sunt contrafaceri . 
Ca si loc de cumparat am gasit https://kytary.ro/chitare/chitare-electrice/complet/  si  https://www.thomann.de/ro/seturi_de_chitara.html?manufacturer[]=Ibanez&manufacturer[]=Epiphone&gk=GIEGSE&cme=false&filter=true ....preturile imi par aproape identice deci mi-ar fi de ajutor daca stiti ceva bun/rau de kytary (de thomann am inteles ca doar de bine ).
Bun, aruncand un ochi la astea 2 site-uri mi-au sarit in ochi seturile de la Gibson,Ibanez,Epiphone dar , sincer, habar nu am ce sa aleg, asa ca va las sa ziceti una alta (buna sau rea) despre ce am gasit
https://kytary.ro/fender-squier-stratocaster-pack-lrl-bs/HN199718/
https://kytary.ro/fender-squier-sonic-stratocaster-pack-blk-10g/HN252897/
https://kytary.ro/ibanez-ijrx20-bkn/HN213371/
https://kytary.ro/ibanez-ijrx20-bl/HN213372/
https://kytary.ro/fender-squier-affinity-series-stratocaster-hss-pack-lrl-cfm/HN229487/
https://kytary.ro/epiphone-les-paul-player-pack-eb/HN148133/

mai sunt si unele care arata pe placul meu dar nu am auzit de brand (nu ca as fi eu mare sau macar mic cunoscator)

 https://kytary.ro/vintage-v10-coaster-pack-wine-red/HN249392/

Am observat ca sfaturile de aici, legat de ce chitara sa se ia,erau sa se mearga in magazin si sa se probeze, sa simti cum o "simti" ...eu chiar daca as merge in magazin nu stiu cum trebuie sa o simt, nu stiu daca ce simt e de bine sau de rau....si apoi va spun sincer, imi e si rusine ca eu,care nu am pus mana in viata mea pe o chitara, sa cer sa "probez" una (probabil m-as fastaci sa o si apuc :) ).
Tot ca nestiutor eu inclin catre https://kytary.ro/fender-squier-stratocaster-pack-lrl-bs/HN199718/ sau https://kytary.ro/fender-squier-sonic-stratocaster-pack-blk-10g/HN252897/  si va spun si de ce:
vad ca astea au tremolo (nu vreau ca atunci cand o sa ajung la utilizarea lui sa "ops, nu am, ce ma fac", mai bine sa stea nefolosit cat o sta dar sa il am cand imi trebuie), si alt motiv ar fi (ca sa aveti de ce rade) ca au mai multe potentiometre deci in capul meu se intelege ca sunt mai multe reglaje si pot scoate mai multe "muzici" (foarte posibil sa gresesc).

Era sa uit, nu stiu daca conteaza dar am 1,90 inaltime, vreo 94-95 kg...ma gandesc ca si statura (poate) influuenta genul de chitara (mai mica, mai mare)...sau poate gresesc.
Pt inceput cred ca e de ajuns, sa nu va plictisesc cu prea multe din prima.
Eu in capul meu mai am o grama de chestii de intrebat (disparate) dar trebuie sa le ordonez si in functie de etapa presupun ca o sa va cicalesc cu intrebari.

Ops, acum am vazut ca pe kytaro este https://kytary.ro/ibanez-ijrx20-bkn/HN213371/ fara tremolo, pe thomann este https://www.thomann.de/ro/ibanez_ijrx20_bkn_jumpstart_set.htm exact aceeasi dar cu tremolo (exact aceeasi bani),dar are mai putine "butoane" ca Fenderul de mai sus ...daca ar avea acelasi numar de "butoane" cred ca mi-ar placea mai mult Ibanezul.

Haideti cu sfaturi si comentarii, dar hai sa le luam pe rand.....cele legate de "ia un profesor la inceput , cateva ore macar, sa nu inveti prostii ca apoi e mai greu de dezvatat" , "trebuie rabdare si practica multa" haideti sa le lasam pt cand o sa am chitara luata. Acum prioritatea este sa iau chitara si accesoriile (daca nu le iau acum prevad ca nici anul asta nu ating vreo coarda)...am mai trecut prin etapa asta :( . Sunt deschis si la a lua pe bucati setul (desi posibil sa fie mai greoi pt mine nestiind nimic despre una alta), bugetul este sa zicem 2000 lei +- putintel.

M-a lovit o chestie in cap...oare amplificatoarele din seturile de mai sus sunt mari ca dimensiuni? Momentan , ca sa nu deranjez pe nimeni (nici din vecini nici de la mine) voi folosi castile, deci initial mi-ar trebui amplificatoare cat mai mici ca dimensiuni dar cu iesire de casca...v-am spus ca am gandurile disparate un piculet in capsor :)

 

Link to comment
Share on other sites

Toate chitările pe care le-ai enumerat mai sus au tremolo, mai puțin cea Vintage, deci nu ar tebui să îți faci griji în privința asta. Oricum, pe chitările mai de buget, să nu te aștepți la cine știe ce performanță wow de la tremolo-ul ăla.

E bun sfatul cu mersul în magazin și probatul, dacă ai un prieten care se pricepe și poate să își dea și el cu părerea. Dar se poate și pe cont propriu, pur și simplu iei chitara și o ții în brațe, încerci niște note, vezi cum e la mână, dacă îți place cum se simte griful, finisajul, etc. Pe scurt, dacă face 'clic'.

Sincer, utilitatea numărului de 'butoane' depinde de stilul de a cânta. Eu cânt în mare parte metal și rock și rareori ajustez volumul sau tonul, iar 99% din timp folosesc o singură doză.

Din câte văd, ampurile de mai sus au în jur de 10-15 watti, deci nu se pune problema de deranjatul vecinilor dacă nu le dai tare. Câr despre chitară, eu am auzit lucruri bune despre Squier Affinity, dar recomand să arunci un ochi pe Thomann, au destule reviews la produse în general cât să îți faci o părere.

Spor! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, xschatten said:

 

Mersi de info...din pacate nu am vreun prieten cu chitara, altfel eram pe capul lui......ca si concluzie, dintre seturile cele puse de mine mai sus (tinand cont ca au preturi apropiate) , tinand cont de ce ma zis ca ascult deci implicit probabil  o sa si incerc sa cant (desi poate mi se schimba gusturile, cine stie) care ar fi de pastrat?!

Apropo, legat de nr de butoane si tremolo, as vrea sa fie pt viitor, in caz ca voi ajunge la punctul de oarece fineturi, ca nu cer de mancare acum :) 

Link to comment
Share on other sites

@SKU Cum strici tu cheful la om :)  ....ca nestiutor ma gadila la ureche numele de Ibanez si Fender....de ce ai zis tu , Coaster, nu am auzit...sunt convins ca sunt multe branduri bune si ff bune dar mai putin cunoscute (cum e la masini, ferarri si lambo de care stie toata lumea, dar mai e si koenigsegg, care e poate mai sus decat ferrari), doar ca na, tendinta e sa iei ceva de care ai auzit macar .....dar iau in calcul si sfatul tau.

Mai astept 2-3 saptamani si alte opinii (plec peste 1 sapt din tara pt o mica vacanta) si apoi dau comanda la ce o fi sa fie.

Cat despre ce va fi dupa ce iau setul, well, fiti convinsi ca o sa fie de discutat :) ....dar am zis pas cu pas

Edited by zodrac
Link to comment
Share on other sites

Discutia lunga saracia omului. Iei orice set vrei tu din alea - care oricum is toate la fel de pentru incepatori - si inveti primele acorduri si primele melodii cantate in mod strumming ca la acustica. Daca reusesti sa treci de durere fizica, frustrare, timp necesar, vecini, etc... si inveti sa schimbi 3-4 acorduri bine si poti canta cateva piese lejer te poti numi chitarist incepator.

Edited by SKU
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Acum 15 minute, zodrac a spus:

@kiske13.sunt o gramada de kituri sub 1000 lei ...harley benton, rocktail,timeless tool,mcgray, etc etc, nu m-am oprit la ele...

Nu țin să-ti fac nici o recomandare, doar remarc că ai menționat Harley Benton ( de celelalte nu știu) și voiam să zic că Thomann și-a cam pus reputația la bătaie pe brandul Harley Benton și, cel puțin la seriile Pro și seriile DeLuxe scot instrumente cu raport preț calitate excelent . La kiturile până în 1000 nu mă pronunț, probabil acolo mai fac economie la materiale de calitate, dar în general țin un pic la blazon cei de la Thomann vis-a-vis de chitarele Harley Benton, cel puțin în ultimii câțiva ani.

Cât îi va tine, nu știu, dar în perioada asta cel puțin, au un thumb-up general.

In rest, whatever makes you happy, mergi spre branduri dacă vrei, dar și eu zic că ar trebui sa mergi într-un magazin să pui mâna măcar pe ele, să-ți placă, să facă un pic de click, cum zicea cineva, chiar daca nu te pricepi la detalii tehnice la ele și dacă tot n-ai cine sa te ajute sa le testezi.

Baftă!

A, încă ceva. Părerea mea, parcă mai bine ai merge pe un instrument, nu pe un kit, in general amplificatoarele din kituri sunt mai ... meh, părerea mea, o să fii un pic dezamăgit. E plin de ampsimuri free online, dacă ai o placa audio ok( eventual una externă, dacă e), îți lărgești opțiunile cu privire la sound.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 06/10/2023 at 20:02, ramurel said:

A, încă ceva. Părerea mea, parcă mai bine ai merge pe un instrument, nu pe un kit, in general amplificatoarele din kituri sunt mai ... meh, părerea mea, o să fii un pic dezamăgit. E plin de ampsimuri free online, dacă ai o placa audio ok( eventual una externă, dacă e), îți lărgești opțiunile cu privire la sound.

Citeam de zor topicul si chiar ma gandeam cum de n-a zis nimeni nimic legat de asta pana acum. Great point, +1 si de la mine!

Deci @OP, daca nu te deranjeaza ideea de a canta (cel putin in prima faza) cu chitara legata direct la PC/laptop, ce a zis ramurel mai sus e o varianta de luat in considerare. Plus ca asa s-ar rezolva si posibila problema cu zgomotul - cand vrei sa nu deranjezi vecinii, bagi rapid o casca and you're good to go :) .

Si mai intrebai, intre altele, cum sunt cei de la kytary - eu am comandat de doua ori de la ei pana acum (iar la un moment dat a trebuit sa returnez un produs dintr-o comanda) si a fost totul foarte ok, n-am avut absolut nicio problema. Pana acum cel putin mi s-au parut la fel de seriosi ca cei de la Thomann, deci as zice ca poti sa comanzi linistit de la ei daca vezi ceva care te tenteaza.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Salut zodrac,

Citind primul post, parca ma vad exact pe mine acum vreo 10-12 ani, imi doream tare mult sa cant pe electrica, dar zero cunostinte si 1000% convins ca daca ma duc intr-un magazin asa nulitate, ma fac de kko pe viata.

Asa ca am intrebat in stanga, in dreapta, pe net, pe chat, pe cine prindeam cu un pic de experienta, pana cand mi-am facut curaj sa ma duc in magazin.

Doua sfaturi as retine, pe primul l-am respectat, pe al doilea l-am ignorat, si rau am facut.

 

Primul: nu-ti lua chitara ieftina, sau din kit. Ca sa fie ieftine, se folosesc materiale de duzina si manopera la fel. La inceput, n-o sa-ti dai seama ce pocnitoare ai luat, dar dupa 3-4 luni sau 1/2 an, cand mai inveti sa umbli cu ea, incepi sa te lovesti de limitari si o sa vrei s-o vinzi si sa-ti iei alta, sau o sa te enerveze si o sa te lasi.

Am tinut cont de asta si am luat un Ibanez listat pe la 1500, la promotie am dat vreo 1100 pe el. E absolut decent si il mai cant cu drag si acum dupa peste 10 ani.

Al doilea sfat, cel ignorat, a fost sa nu-mi iau o chitara cu whammy bar. Doar ca eu ma vedeam al doilea Satriani, sau Vai, asa ca normal ca am luat cu, si cu locking nut, cica sa fie mai stabil acordajul. A fost si este un cosmar sa acordez chitara sau sa schmb corzile, iar de whammy, nici nu mai stiu pe unde naibii e tija aia.

Asa ca, ia-ti cu bridge fix, nu cu whammy. Ca incepator o sa-ti faca viata mult mai usoara.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

@Korovievexact cum zici. Problema nu cu sistemul tremolo este, mai de graba ca chitarile ieftine sunt echipate cu sisteme low cost, care nu tin acordajul, sunt din material de proasta calitate etc.

Iar brand-ul scris pe cutie, Ibanez, Fender, la low cost nu ofera nimic in plus fata de o chinezaraie harly beton.

Link to comment
Share on other sites

Meri in magazin undeva și pune mâna pe tot ce prinzi, vezi care-ți plac, pe urmă linkuri pe net și alte din astea. Părerea mea.

Și nu te opri la buget, vezi cum sunt și alea mai scumpe.

În rest, povești.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Pierdeti din vedere ca dureaza ani pana cand un chitarist incepe macar sa aprecieze detaliile unui instrument de calitate iar o buna parte dincei care se apuca de chitara se lasa in primul an. O chitara din kit setata ok chiar si cu ampul de kit de "2 lei" sunt mai mult decat de ajuns pentru un incepator. Parerea mea...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

De acord cu ce zice SKU. Unde merită investit oricum la chitare mai accesibile e într-un setup decent la cineva. Să nu troncăne etc.

Am văzut prin magazin chitare în zona ~1.000-1.200 absolut decente chiar zilele trecute.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Asa...urmat sfatul si mers sambata trecuta la magazinul Muzica (Bucuresti) sa pun mana pe o chitara, am mers chitit sa simt fender squire affinity si ibanez ijrx20 (astea sunt in kiturile tinta, ca sa zic asa).

M-am dus si cu morcovelul (nu chiar de rusine dar na, un pic de cacao tot era), am zis la o tanti povestea si m-a trimis la un tinerel (pt mine multi sunt tinerei acum :) ) ...i-am zis povestea ca habar nu am nimic la chitara dar as vrea sa vad cum simt fenderul si ibanezul....mi-a dat fenderul in mana si atat (ibanezul nu il aveau), statea langa mine. Am incercat eu sa leg o conversatie gen "daca ai vrea sa alegi o chitara din astea 2, pe care ai alege-o tu" si inca cateva vorbe, niciun feedback primit. Ma asteptam sa imi zica ceva gen, fenderul are 3 doze din care 2 asa si 1 asa, ibanezul are 2 doze DAR (presupun ca putea sa bage ceva dupa DAR), ca si vanzari vindem mai bine x, ca si service nu am avut probleme la y, sau sunt mai multe service pt una decat alta, sau ...ma rog, sa spuna acolo ceva care sa incline o balanta undeva. Ma asteptam si la ceva de genul "haideti sa vedem cum se aude si live fenderul" ..nimic nimic nimic din ce ma asteptam la o conversatie normala intre cineva care vrea sa vanda si un cumparator nehotarat...ceva acolo care sa te gadile la lingurea, gen "am intalnit destule persoane care se apuca de muzica la maturitate" (chiar daca nu a intalnit :) ), absolut nimic.

Despre senzatie cand am luat in mana Fenderul, well, mi se parea mic :) ...eu sunt marisor, adica 1,90 , dar mi sa parea micuta in mana....am incercat sa il mai trag de limba pe vazator , daca asta e marimea standard sau sunt si mai mari? Apoi mi-am amintit ca sunt si cu gat mai lung dar doar putin mai lung, gen 2-3-4 cm, deci insesizabil probabil.

Per total dezamagit de experienta de la magazin , a ramas Fender Squir Affinity pe short list...dar i-ar imi stricati planurile cu "mai bine bridge fix decat cu tremolo pt ca se dezacordeaza" ...ce oameni rai :) 

Daca ar fi sa estimez pretul doar chitarei din kit, presupun ca ar fi undeva in jur de 1100-1200-1300 cred, deci ar fi in gama celor ok-ish pt incepator daca s-ar lua separat

Link to comment
Share on other sites

Acum 35 minute, zodrac a spus:

 Despre senzatie cand am luat in mana Fenderul, well, mi se parea mic :) ...eu sunt marisor, adica 1,90 , dar mi sa parea micuta in mana....

😁 Ăsta a fost primul lucru pe care l-am remarcat din postarea ta inițială și am rezonat imediat, având și eu 1.92, de asta am și menționat că mai bine mergi personal să le vezi, size might be a problem.

Eu am avut vreo ... cred că 10 sau 12 ( electrice și acustice) in ultimii 15 ani și cea mai potrivită îmi este una hollow body, foarte confortabilă, o am de cca... 7-8 ani și indiferent ce mi-a mai trecut prin mână ulterior, a rămas No1. Îți pun o poză comparativă vis-a-vis de mărime. Size matter :) în special pentru înălțime

Îți zic din nou părerea mea, dacă nu vrei să tot schimbi pe chitare in următorii ani, direcționează-ti banii spre un instrument, nu pentru kit ieftin, să îți iei unul de la decent în sus ca primă chitară. Dacă începi cu una de proastă calitate îți formezi obiceiuri proaste exersând pe chitare proaste.

Părerea mea

post-10823-0-18544300-1430289345~2.jpg

IMG_20230628_113503_317~2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Experiența din magazin n-ar trebui să te mire. Se vinde în principal online, așa că arta conversației, consultanța și ce mai vrei tu sunt pe cale de dispariție.

Cu ce zice ramurel despre ălea ieftine eu nu sunt deloc de acord că iefitn = prost. Am probat recent un strat Jet care e sub 1.000 de șekeli mioritici și suna bine, se cânta bine, arăta bine (avea gât gros nu ca affinity - aia nu e chitară full size apropo, are gât și corp subțiri față de un strat normal), nu se dezacorda ușor odată pus un set de coarde bune (elixir optiweb) etc. - cel mult ar fi putut beneficia de o vizită la atelier pentru tăiat mai jos pragușul (a venit direct cu unul din os!!!) și poate niște bibileală la taste. Intervenții valabile și la straturi americane costând de 5-6-8 ori cât Jetul ăla.

Pe ăla puteai cânta orice, absolut orice, așa cum era. Putea fi făcut doar o idee mai comod cu minimă investiție. Avea sustain, atacul era bun etc. Doze se mai schimbă după gusturi în timp.

Mai încearcă și alte magazine să îți faci o idee care îți vine bine pe fizic. Poate dai și de consultanți mai implicați;)

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, zodrac said:

Suport de chitara.....de genul 1 (mic) sau 2 (inalt)?!

1433413263_suportchitara.thumb.JPG.96fe340518b823765063329bd08c0c67.JPG

Legat de service-ul in garantie asigurat de Thomann, stie cineva cum functioneaza practic? Daca apar probleme in garantie se trimite scula in Germania sau are in Romania service-uri agreate/autorizate/etc la care se trimite scula?

N am auzit pe cineva sa trimita o chitara la reparat pe garantie!

Mai degraba sa ai pe cineva sa se priceapa si s-o verifice la primire. Daca nu e ok e trimisa inapoi in perioada de gratie.

Daca ai copii mai degraba suportul inalt.

Link to comment
Share on other sites

Unu la mana evita Epiphone, sunt multe branduri de chitare făcute în China dar au totuși acolo un sediu ceva, adica doar mana de lucru. Epiphonul doar le comanda de acolo și sunt multe care vin cu defecte destul de serioase, și nu știu dacă găsești ceva în Ro ca să poți sa o probezi. La prețul de 700 de lei cam trebuie testata chitara, deci nu o comanda online ca nu se știe.  

Legat de la ce sa te uiți. Știi sa acordezi o chitara după tuner? Este EBGDAE începând de la cea mai subțire coarda. Vezi ca la primele acordării se dezacordeaza foarte repede, dar trebuie sa ceri un tuner ca să ii verifici intonația. Cere băieților la Shop sa o acordeze o data după care mai reglezi tu. Prima oara, înainte de acordari te uiți la chitara, vezi dacă e crapata ceva, sa fie totul în regula unde se prinde gatul de corp etc.; te uiți la distanta dintre corzi și tasta 12( chitara acordata), la chitara electrica trebuie sa fie cam un sfert de cm distanta între fret(bara de metal) și partea de jos a corzii. Bine, la electrica se reglează usor astea asa ca să nu fii prea pretențios, dar totuși sa nu fie juma de cm. Zic ca e ok pentru o chitara de 700.  Totuși astea nu sunt reglate prea bine din fabrica dar la electrica se reglează simplu cam orice. Gatul sa nu fie înclinat în stânga sau în dreapta, dar e normal sa fie puțin înclinat în fata sau în spate, dar nu exagerat. Fret buzz, adica se aude bâzâit când apeși o tasta, nu e mare tragedie cât timp nu se aude în amplificator, nu strica nota. În orice caz, daca e la primele 4-5 taste e gatul prea înclinat în fata,  pe la 7,8-10, e gatul prea înclinat în spate, la toate inseamna ca bridgeul e prea jos și acțiunea (adica distanta între corzi și gat e prea mica, vezi tasta 12); e una din astea, e ușor de reglat. Nu e nici una din astea treci la următoarea chitara, bâzâie doar la un fret, iarăși, la 700 nu merita sa te duci la lutier sa pileasca fretul. Și în ultimul rand ai grija la intonație, deci, chitara e acordata și faci în felul urmator: apeși coarda libera după care apeși tasta 12 pe aceeași coarda, dacă e E și tot E e și pe 12  bun, Dacă e D și tot D e și pe 12 bun și asa mai departe. Inseamna ca fiecare tasta da nota care trebuie sa o dea. Dacă coarda libera este perfect acordata și iar 12 da cu # sau b, sau la distanta prea mare, înseamnă că intonația e praf, asa ca treci la următoarea chitara.

Cam asta trebuie sa faci la chitarele de prețul asta. Trebuie sa le verifici, nu le lua online ca nu știi. Asa ca sfat personal, eu am cumpărat zilele astea o chitara clasica Hora Reghin Cristal(made în Ro), cu 900 și ceva de lei si e super chitara, lemn masiv intonație bună. Piesele de schimb sunt cam ieftine la ea, dar sunt totuși bune, ce am schimbat a fost un înălțător pentru ca îmi place mie acțiunea mai jos care a costat 2 lei, dar în rest foarte bună chitara la prețul asta. Nu știu de electrice dar merita sa te duci sa încerci una, nici chiar pe aia de 500, dar una pe la 700, poate-i ok. Am observat ca construcția și materialele chitarelor  lor sunt bune.  Infara de asta am auzit ca Squier sunt destul de bune de la 1000-1500 , alea aniversary sunt chiar super dar costa mai mult. Cort, Ibanez, Yamaha, iarăși sunt firme bune la preturi mai mici ce gasesti in Romania. Evita Dimavery, sub nici o forma Dimavery, am avut una acustica și crede-ma evita.

Edited by DVizante
Link to comment
Share on other sites

Acum 5 ore, DVizante a spus:

Unu la mana evita Epiphone, sunt multe branduri de chitare făcute în China dar au totuși acolo un sediu ceva, adica doar mana de lucru. Epiphonul doar le comanda de acolo și sunt multe care vin cu defecte destul de serioase, și nu știu dacă găsești ceva în Ro ca să poți sa o probezi. La prețul de 700 de lei cam trebuie testata chitara, deci nu o comanda online ca nu se știe.  

Legat de la ce sa te uiți. Știi sa acordezi o chitara după tuner? Este EBGDAE începând de la cea mai subțire coarda. Vezi ca la primele acordării se dezacordeaza foarte repede, dar trebuie sa ceri un tuner ca să ii verifici intonația. Cere băieților la Shop sa o acordeze o data după care mai reglezi tu. Prima oara, înainte de acordari te uiți la chitara, vezi dacă e crapata ceva, sa fie totul în regula unde se prinde gatul de corp etc.; te uiți la distanta dintre corzi și tasta 12( chitara acordata), la chitara electrica trebuie sa fie cam un sfert de cm distanta între fret(bara de metal) și partea de jos a corzii. Bine, la electrica se reglează usor astea asa ca să nu fii prea pretențios, dar totuși sa nu fie juma de cm. Zic ca e ok pentru o chitara de 700.  Totuși astea nu sunt reglate prea bine din fabrica dar la electrica se reglează simplu cam orice. Gatul sa nu fie înclinat în stânga sau în dreapta, dar e normal sa fie puțin înclinat în fata sau în spate, dar nu exagerat. Fret buzz, adica se aude bâzâit când apeși o tasta, nu e mare tragedie cât timp nu se aude în amplificator, nu strica nota. În orice caz, daca e la primele 4-5 taste e gatul prea înclinat în fata,  pe la 7,8-10, e gatul prea înclinat în spate, la toate inseamna ca bridgeul e prea jos și acțiunea (adica distanta între corzi și gat e prea mica, vezi tasta 12); e una din astea, e ușor de reglat. Nu e nici una din astea treci la următoarea chitara, bâzâie doar la un fret, iarăși, la 700 nu merita sa te duci la lutier sa pileasca fretul. Și în ultimul rand ai grija la intonație, deci, chitara e acordata și faci în felul urmator: apeși coarda libera după care apeși tasta 12 pe aceeași coarda, dacă e E și tot E e și pe 12  bun, Dacă e D și tot D e și pe 12 bun și asa mai departe. Inseamna ca fiecare tasta da nota care trebuie sa o dea. Dacă coarda libera este perfect acordata și iar 12 da cu # sau b, sau la distanta prea mare, înseamnă că intonația e praf, asa ca treci la următoarea chitara.

Cam asta trebuie sa faci la chitarele de prețul asta. Trebuie sa le verifici, nu le lua online ca nu știi. Asa ca sfat personal, eu am cumpărat zilele astea o chitara clasica Hora Reghin Cristal(made în Ro), cu 900 și ceva de lei si e super chitara, lemn masiv intonație bună. Piesele de schimb sunt cam ieftine la ea, dar sunt totuși bune, ce am schimbat a fost un înălțător pentru ca îmi place mie acțiunea mai jos care a costat 2 lei, dar în rest foarte bună chitara la prețul asta. Nu știu de electrice dar merita sa te duci sa încerci una, nici chiar pe aia de 500, dar una pe la 700, poate-i ok. Am observat ca construcția și materialele chitarelor  lor sunt bune.  Infara de asta am auzit ca Squier sunt destul de bune de la 1000-1500 , alea aniversary sunt chiar super dar costa mai mult. Cort, Ibanez, Yamaha, iarăși sunt firme bune la preturi mai mici ce gasesti in Romania. Evita Dimavery, sub nici o forma Dimavery, am avut una acustica și crede-ma evita.

Pardon, n-am fost atent,la înclinarea gatului e invers, pana la tastele 4-5 înclinat prea pe spate, tastele 7-9 e înclinat prea in fata. Asta ca sa-ti dai seama dacă e defecta din construcție sau e doar o simpla chestie de reglaj. Dacă încă nu ti-ai luat chitara, sper sa te ajute

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Gata si lista de cumparaturi, luni dau comanda.

1.thumb.png.da31ccc9529dbd9d5c470001ce751e3d.png

Daca are cineva ceva flecustete de luat de pe thomann si nu vrea sa plateasca transportul (am vazut ca este in jur de 80 lei doar transportul) imi poate trimite mie banii  pe produs si ce vrea sa cumpere si eu adaug la lista mea (am transport gratuit)...in tara pot trimite gratuit prin publi24

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Venit jucariile de 2 zile, deja ma dor 3 degete la stanga :)) .

Stie cineva daca exista vreun app (pe telefon sau desktop) pt invatat una alta?

Ma refer la ceva gen app/soft care, la inceput sa zicem, iti arata un tab cu 5 corzi X si una O , se schimba X-urile si O si tu trebuie sa tii pasul cu schimbarea ....ca sa te invete sa gasesti corzile (pana ajungi sa le gasesti fara sa te uiti)...daca nimeresti coarda corecta se schimba pozitia corzii O, daca nu atunci baga un buzz de greseala . Incepe programul cu frecventa mai mica apoi daca vede ca te descurci creste frecventa...si daca iar te descurci atunci baga, pas cu pas, complicaciuni (ba inca o coarda de cantat, ba o nota)...si pe masura ce te descurci tot mai bine atunci te "complica" mai mult.

Sper ca m-am facut inteles la ce ma refer.

Deci, exista oare asa ceva? Daca nu exista este o idee de aplicatie care, zic eu, are potential urias

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 10/11/2023 at 19:50, zodrac said:

Stie cineva daca exista vreun app (pe telefon sau desktop) pt invatat una alta?

Ma refer la ceva gen app/soft care, la inceput sa zicem, iti arata un tab cu 5 corzi X si una O , se schimba X-urile si O si tu trebuie sa tii pasul cu schimbarea ....ca sa te invete sa gasesti corzile (pana ajungi sa le gasesti fara sa te uiti)...daca nimeresti coarda corecta se schimba pozitia corzii O, daca nu atunci baga un buzz de greseala . Incepe programul cu frecventa mai mica apoi daca vede ca te descurci creste frecventa...si daca iar te descurci atunci baga, pas cu pas, complicaciuni (ba inca o coarda de cantat, ba o nota)...si pe masura ce te descurci tot mai bine atunci te "complica" mai mult.

...

Deci, exista oare asa ceva? Daca nu exista este o idee de aplicatie care, zic eu, are potential urias

Poate te intereseaza cumva ceva gen Yousician? P.S.: nu stiu cu ce se mananca, n-am incercat niciodata, si nici nu ma plateste careva sa le fac reclama. Doar am auzit de ei din ad-urile care imi apar pe YouTube, iar ce zic ei ca fac mi se pare destul de apropiat de ce ai descris tu mai sus.

Totusi, ca sa nu mai dai inca o caruta de bani pe alte chestii, eu una te-as sfatui mai degraba sa incerci sa canti piese simple dupa tab-uri (cum is astea de pe Songsterr, de zicea ramurel mai sus). Iar complexitatea sa o cresti tu singur, treptat, cantand cu un metronom in background (nu e nevoie sa dai bani pe unul fizic, gasesti tone de programele si aplicatii pe net, si free) - incepi la viteza mica, dupa care, pe masura ce te descurci din ce in ce mai bine, sa mai cresti tempo-ul cu inca 5-10 BPM. Si tot asa.

Also, ca sa iti dai seama cat de bine (sau nu) te descurci, n-ar fi o idee rea sa incerci sa te inregistrezi cu telefonul or whatever si sa te asculti dupa ce termini de cantat, o sa te ajute mult sa vezi unde suna bine si unde mai ai de lucrat. Cred ca multora dintre noi ni s-a intamplat, ca incepatori (si nu numai), sa cantam ceva care sa ni se para ca suna super bine, dar apoi, ascultand inregistrarea, sa ajungem la concluzia fapt a sunat ca naiba :) .

Bafta multa, sper sa iti fie catusi de putin de ajutor ce am aberat aici, tarziu in noapte :) .

Link to comment
Share on other sites

Dat si eu peste yousician si....dupa ce am umblat 2-3 zile pe sectiunea free (te lasa sa faci cateva lectii de inceput ca sa vezi cum e), well, l-am cumparat...pretul intreg era undeva la 400 lei, eu am dat jumatate, era promo 50% de BF.

Din punctul meu de vedere este exact ce ii trebuie unui incepator incepator....bine, mai are lipsa niste chestii (cum ar fi sa te invete cum sa arcuiesti degetele, dar astea le poti gasi la Justin (sau poate sunt mai incolo?!) .

Are taburi care curg, daca gresesti iti arata, daca atingi coarda gresita iti face rosu pe ea, ai program de practice, care iti ruleaza in loop o piesa cu tabul aferent, are muzica de fundal la care tu trebuie sa faci una alta. poti sa selectezi fragment din piesa pt loop, poti sa maresti scazi viteza cu care curge muzica, iti arata exact ce deget sa pui unde, are niste piese cunoscute peste care sunt create niste exercitii (nu sunt notele din piesa respectiva dar ce iti zice sa faci se armonizeaza cu ritmul piesei, pt crearea dexteritatii), are punctaj pt fiecare piesa care iti arata progresul...ce sa mai, mie mi se pare exact ce imi trebuie.

Sunt constient ca nu e de ajuns doar asta, voi lua si lectii fata in fata ca sa trag de limba profesorul pt ceva spiluri si trickuri.

Este unul dintre putinele programe la care nu am pierdut timpul sa il caut "spart" pe internet/torente, consider ca chiar merita sa il cumpar...poate gresesc, dar asta e opinia mea

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Usor usor , taras grapis, merg inainte....acum sunt plin de spume pt o chestie minora.

Sfat pt incepatori : prima chitara sa NU aibe gatul  NEGRU sau culori inchise, si corzile  sa fie roz bombon (mai ales cele subtiri).

Daca la corzile groase merge cum merge treaba, la astea subtiri pur si simplu nu le (prea) vad...corzile sunt subtiri si culoare inchisa, gatul inchis, ce sa mai, nu le vad. Macar daca era ceva, o dunga alba  de cativa mm pe gat, sau macar pe spatiile dintre freturi, sa fie ceva contrast, m-ar fi ajutat mult cred.

Sau macar corzile subtiri aveau alta culoare mai deschisa, imi era de mare ajutor.

Am vazut ca sunt si corzi colorate, chiar si culori turbate (alb neon, verde fosforescent), pt incept cred ca as prefera unele cat mai vizibileu, pana inveti care unde sunt.

Sa le dau jos pe astea cu care a venit scula si sa pun altele colorate, parca imi este peste mana, tinand cont ca nu am facut asta niciodata pana acum si ajutor/asistenta momentan nu prea am la cine sa apelez.

Vad eu cum ma descurc

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.