www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Montat Capace Doze Humbucker => Sunet Groaznic.


Recommended Posts

Guest with_angus_ontop
Posted

Am un Epiphone SG Special cu dozele din fabrica. Am cumparat capace pt doze de pe internet, potrivite pt fiecare doza in parte si chiar din metal cromat. Cu gauri pt suruburile de la coils. Atata tot ca...

 

acum suna foarte prost. se aude cumva infundat si gros cu o urma de reverb. iar sunetele se aud la infinit. ca o microfonie slaba. acum suna si cand lovesc chitara si corzile muted suna foarte tare. efectiv nu se mai poate canta. Mentionez ca setupul pt efecte, sunet si output este fix acela de dinainte de monta capacele. la fel se intampla si pe clean perfect.

 

Imi poate spune cineva de ce a capat acest efect nedorit? De asemenea nu am pe nimeni altcineva chitarist cu scule(ampuri, etc) sau cunostiinte despre electrica. Daca e cineva din Bucuresti dornic sa isi arunce un ochi live, fara sa aduca modificari neaparate dar doar sa constante, as fi bucuros sa dau o bere, o limonada etc,o tigara...

 

Multumesc frumos

Guest with_angus_ontop
Posted

 

Merci frumos de raspuns. Acum ca ai pomenit de legat la masa, am cautat pe internet ce inseamna si cat de important e acest solder to pickup' base. Evident nu am facut asta fiindca nu mi-a spus nimeni, nici macar in momentul in care la noi in Bucuresti am intrebat de capace si cum se monteaza. Acum va trebui sa demontez corzile din nou si sa scot efectiv dozele pentru a fi lipite. Este necesar sa pun si silicon in capac asa cum am vazut intr-un filmulet?

 

Oricum multa sanatate si succes. Multumesc pentru raspuns.

Posted

silicon in capac asa cum am vazut intr-un filmulet?

 

 

mmm... ar cam trebui sa pui ceva, pentru ca exista posibilitatea ca acel squeal sa nu dispara

 

de fapt, uite ce zicea cineva:

 

You're gonna get ringing and squeal if you don't pot those covers. True WCR doesn't use wax under his pickup covers, BUT he does use silicone....which is doing the same thing. You still need wax or silicone either way when you're putting on those covers.

  • Like 1
Guest with_angus_ontop
Posted

Multumesc frumos pentru sfaturi si ponturi. Am vazut si eu filmuletul. As fi cautat si eu de dinainte asa cum am facut si acum, dar nestiind toate lucrurile astea a trebuit sa intreb. Am crezut ca doar le "indesi" acolo si aia e tot. Pana disearale refac, si postez deznodamantul. Multumesc inca o data pentru ajutor. @catalin, @razvan

Guest with_angus_ontop
Posted

Ok. Ieri nu am mai facut nimic fiindca am un program incarcat. Astazi in schimb:

- m-am bucurat ca dozele au cablul destul de lung incat sa nu trebuiasca sa le deslipesc si sa lucrez pe chitara.

- am facut un fel de protectie ca la operatii sa nu zgarii sau murdaresc chitara, cu gaura cat sa scot doza sa lucrez la ea

- am scos capacele, am pus silicon pe partea pasiva a dozei precum in filmuletul ala, am strans fix cu o menghina ca aia, si am incercat sa cositoresc. zic ca am incercat fiindca mi-a luat o juma de ora per doza, nu tinea cositorul pe capacul dozei si cadea. Intr-un final am incercat si cu un letcon si cu asta ma reusit mai bine decat cu pistolul.

- am masurat cu aparatul de masura faptul ca baza si capacul fac contact. acul indica pe toate tipurile de rezistenta( este posibil sa vb tampenii) cert e ca arata ca fac contact perfect.

- am bagat totul la loc. m-am chinuit sa fie in acelasi loc, ca si iei si ca si inainte. vazusem un filmulet cu masurat distanta dintre corzi doza, si am facut asta sa ma asigur ca totul e la fel.

 

Buuuun, m-am legat din nou la iRig si pe urma in iPad ( singurele mele chestii in care imi pot lega chitara, si din iRig scot iesire cu jack mic intr-o statie veche romaneasca), acelasi build de efecte si amplificatoare, si evident un build de clean.

Nu se mai aude cand lovesc chitara, cand pun degetele pe corzi, sau alte sunete denaturate si dubioase, dar de la creierasul meu, sau poate chiar asa se si intampla, mi se pare ca sunetele dureaza prea mult. Mai mult ca inainte. Daca ciupesc acordurile notele se aud dubios fiindca intotdeauna coarta de dinainte suna muuuult prea lung. la fel si la solourile pe mai multe corzi. Nu suna rau, nu imi dau seama cum suna defapt, este posibil sa mi se para tinand cont cat de urat suna ieri. O sa o duc intr-un magazin de chitare sa o leg direct pe un amp si sa imi spuna vanzatorul cum se aude defapt, dar mi se pare ca am facut cea mai mare greseala cu capacele astea.

 

Si mi-e si groaza sa umblu mereu la ele fiindca nu am nici timpul de a pierde o ora cu asta, si ma gandesc si la corzi care deja le dau a doua oara jos.

Posted

O sa o duc intr-un magazin de chitare sa o leg direct pe un amp si sa imi spuna vanzatorul cum se aude defapt, dar mi se pare ca am facut cea mai mare greseala cu capacele astea.

 

Şi pe urmă i-o dai vânzătorului să o cânte el? Dacă tu cânţi pe ea, iar ţie nu îţi place cum sună din cauza capacelor, scapă de ele, dă-le naibii. În general, mulţi văd sustain-ul ca pe o calitate. Dar la tine or vibra capacele şi ăla ar fi un feedback pe care nu-l poţi controla (asemănător cu vibraţia arcurilor la unele Strat-uri).

 

Ca să prindă cositorul, pe o bucată metalică, încălzeşte bucata metalică cu letcon-ul şi aplică cositorul pe metalul încins, nu pe vârful aparatului.

  • Like 1
Posted

Si mie mi se pare logic sa inchida sunetul. E aproape acelasi efect ca si cand departezi dozele de corzi; cand campul magnetic care actioneaza asupra corzilor e mai puternic, tonul se aude - in functie de doze - mai clar si cu mai multe inalte. Daca ai magneti slabi in doze, iarasi e acelasi efect; la dozele cu alnico sau magneti puternici, sunetul e mult mai 'bell-like' si 'twangy'. Deci credca ai inteles acuma ce fac capacele alea de metal peste doze...

 

Asta e parerea mea...

 

PS: Sper sa nu gresesc (ca sar astia pe mine ca pe mobra)

  • Like 1
Guest with_angus_ontop
Posted (edited)

Revin. In final cea mai buna solutie s-a dovedit a fi sa scot capacele. Oh doamne ce bine suna acum. Se pare ca, capacele mele erau buba. Erau prost facute si nu erau destul de adanci incat sa iti ramana loc ca lumea sa le cositoresti. in fine. Insa ochiul meu nu concepe acest SG fara capace. Se vede golas rau. Vreau sa va arat trei doze ieftine de pe ebay. Vreau sa va intreb daca sunt bune (nu de concerte sau ceva, ci de camera. mai bune sau la fel de bune ca cele stock 650r si 700t). Mai ales ca vin la niste preturi prea decente:

 

Wilkinson: http://www.ebay.co.uk/itm/300902463484?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

 

Epiphone: http://www.ebay.co.uk/itm/300902946696?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

 

Charvel: http://www.ebay.co.uk/itm/251187513203?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

 

 

si astea nebranduite, la care as vrea sa stiu ce risc daca sunt proaste:

 

http://www.ebay.co.uk/itm/250880375364?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

Edited by with_angus_ontop
Posted (edited)

Alea Wilkinson şi Epiphone sunt la licitaţie, aşa că preţurile pe care le vezi acolo nu sunt finale.

 

Treaba cu alegerea dozelor e un subiect delicat. În general, eu am învăţat, pe pielea mea, că atunci când găsesc o doză care-mi place, o păstrez. Indiferent că scrie Dimarzio sau nu scrie nimic pe ea. Toate sunt făcute la fel. Alea care nu sunt făcute de o firmă renumită îţi pot plăcea mai mult sau mai puţin decât altele. E imposibil să-ţi dai seama din fotografii. Oricum, nu poţi să calculezi "bunătatea" unei doze după preţ.

 

Şi alea din link-uri, tot pe principiul pe care le ai tu pe-alea sunt făcute. Doze descoperite, cu capace deasupra. Cât timp ţi s-a părut că ţi s-a schimbat aşa tare tonul după ce-ai pus capacele, nu te aştepta să sune foarte diferit şi astea de pe ebay.

 

Probabil o să lucreze factorul psihologic şi nevoia de a găsi justificare pentru cheltuială şi te vei alege cu nişte doze care "sună extraordinar, mult mai bine decât cele vechi". Treaba asta, autoconvingerea, funcţionează cel mai bine la preţuri cât mai mare, aşa că ia-le pe-alea scumpe...

Edited by 'mnezãu
  • Like 2
Guest with_angus_ontop
Posted (edited)

Intr-un final nu tonul m-a deranjat, cat sustainul incontrolabil. Am dat jos capacele, am pus silicon cu bun simt, si am strans si in menghina. Problema era la capacele mele ieftine, care nu erau destul de lungi. Abia ajungeau la baza, puteai cositori gen 1mm. Iar siliconul tragea inapoi capacul, astfel incat cositorul ceda, si aparea o distanta de1-2mm intre doza si capac, si un sustain incontrolabil, de loveam E2 liber, si suna 10 secunde, dupa care intra in vibratii si sunet tot se mai auzea. Asta ma deranja.

 

Iar legat de preturi, stiu ca nu alea sunt finale, sunt eBayer inrait. Peste 100 de calificative. Vand, cumpar. De obicei am ochiul format si stiu ce pot lua la pret de nimic. Exemplu am cumparat o pedala Joyo California Sound, cu 0,01 lire. si am platit doar drumul 15 lire (putin piperat si saltat, dar oricum cheap.)

Edited by with_angus_ontop
Posted (edited)

Dozele trebuie izolate fonic cu ceara .acest lucru ti- ascris mai sus si @slash93 .

 

Dupe ce criterii alegi tu care sfaturi sunt bune si care nu la kg la numar la ce ..?

 

Deci ! Ceara de albine ar fi cel mai OK ..dar si lumanarile ( stearina ) sunt OK ....incalzesti intr0un recipient ceara pana devine lichida ..sa fie destu;a sa acopere doza pe care o vei scufunda in ceara topita ...Doza fara capac !!

Dupa ce vezi ca nu mai ies bule de aer scoti doza lasi sa se "prinda" ceara apoi inainte de a se intari stergi cu o carpa surplusul ..atent sa nu rupi ceva fire sau ..etc ,,,

 

Dupa aceasta incalzesti capacul torni cata ceara fierbinte si indesi doza la locul ei ..., apoi cureti bine in locul unde cositoresti ca sa fixezi capacul cositoresti si ...over .

 

 

Capacul suna ca si un clopot din cauza efectului capacitiv ..adica ca si o doza condensator ..daca ai izolat cu ceara nu va mai suna ..la fel si spirele bobinei ,..daca nui sunt fixate cu ceara ele oscileaza si produc un sunet ..exact ca si un microfon ..numai ca ceva mai putin sensibil ..Piesele componente piesel epolare suruburile de reglaj si magnetii si ele daca au "joc" intra in rezonanta cu anumite tonuri si vor avea un "sunet "...

 

Deci CEARA .

 

NU silicon !! Siliconul poate i-si schimba gabaritul cand se polimerizeaza ...nu am studiat ..am pus ceara ..

 

 

Capacul din metal este o "spira in scurtcircuit " ce scade impedanta pe inalte respectiv ca si efect scade amplitudinea inaltelor ..adica inchide putin timbrul sunetul ...ii taie "atza" ..daca vrei sound mai cremos ..mai inchis este OK ..daca vrei sound de "sarma" scoti capacele sau pui de plastic .

Trebuie sa fie sio capace de plastic !

Edited by karpi
  • Like 1
Guest with_angus_ontop
Posted (edited)

Bina ziua si va multumesc frumos pentru acest raspuns detaliat. Insa nu inteleg urma ofensiva a postului. Din cate vad eu sunteti singurul care ati expus problema asa de bine. Va repet, in caz ca nu ati urmarit tot postul:

1. Vanzatorul unui prestigios magazin de instrumente din Bucuresti mi-a zis citez "il bagi, el e mai stramt asa capacul, il pui si sta singur".

2. Sfaturile anterioare au fost din ce in ce mai bune dar tot incomplete, se prezenta siliconul ca solutie, inclusiv pe forumuri straine si filmulete.

3. Intr-adevar @slash93 a zis de ceara, dar "cateva picaturi de ceara in capac" nu echivaleaza cu o dubla baie de ceara.

 

Acestea fiind informatiile la care am avut acces, va multumesc foarte mult pentru mesajul dvs foarte bine punctat. As vrea sa stiti ca sunteti singurul de pe internet care ati oferit aceasta informatie corecta si completa. E plin youtube-ul de oameni care doar pun capacul, nici cositorit macar, si au mii de viewuri.

 

Pe aceasta cale, as dori sa rog un moderator sa acoata in evidenta acest post, fiindca e clar o problema cu care se pot intalni multi incepatori, iar cel mai complet raspuns este a domnului Kajtar.

 

Multumesc.

Edited by with_angus_ontop
Posted

[...]

Capacul suna ca si un clopot

[1]din cauza efectului capacitiv ..adica ca si

[2]o doza condensator ..

[3]daca ai izolat cu ceara nu va mai suna ..la fel si spirele bobinei ,..

[4]daca nui sunt fixate cu ceara ele oscileaza si produc un sunet ..exact ca si un microfon ..numai ca ceva mai putin sensibil ..

[5]Piesele componente piesel epolare suruburile de reglaj si magnetii si ele daca au "joc" intra in rezonanta cu anumite tonuri si vor avea un "sunet "...

 

[6]Deci CEARA NU silicon !!

[7]Siliconul poate i-si schimba gabaritul cand se polimerizeaza ...nu am studiat ..am pus ceara ..

 

 

Capacul din metal este

[8]o "spira in scurtcircuit " ce scade impedanta pe inalte respectiv ca si efect scade amplitudinea inaltelor ..adica inchide putin timbrul sunetul ...ii taie "atza" ..daca vrei sound mai cremos ..mai inchis este OK ..daca vrei sound de "sarma" scoti capacele sau pui de plastic .

Trebuie sa fie sio capace de plastic !

 

[1]Exact pe dos. Cusca Faraday iti spune ceva ?

[2]Ce treaba are ? Lasand la o parte ca e complet pe langa, daca iei in considerare nivelul de semnal parazit indus de o capacitanta parazita intre capac si doza, ar fi de nivelul microvoltilor [=zero practic, mult sub nivelul zgomotului general de fond]

[3]De ce ? Ceara este elctromagica ?

[4]Serios ? Spirele din un transductor mecanic -> electric vibreaza ?

[5]Piesele componente ale piesei ... ? Si iar, elemente mecanice ale unui transductor electromecanic VIBREAZA ?

[6]=[3] DE CE ? Ceara este electromagica ?

[7]Complet pe langa.

[8]...ce ? Simt nevoia irationala sa mentionez iar termenul de cusca Faraday.

 

[9]Concluzie : Aparent trebuie sa fac o vizita nervoasa la facultate. Tot ce mi-au spus profesorii aia a fost o minciuna !

 

Nota : Nu stiu cum am reusit sa ma abtin de la memeuri si ragefaces.

  • Like 3
Posted (edited)

@vektor

[1]Exact pe dos. Cusca Faraday iti spune ceva ?

 

Are capacitate cat are si poate sa influenteze ..si capacitiv ...si cusca Faraday poate sa produca sunet . .

De ex. daca fac un microfon -condensator cu o membrana in forma de "balon umflat " legata la masa se poate numi o Cusca Faraday ....la care daca am cealalta armature a condensatorului in interiorul ei tot va produce semnal la "oscilatiile balonului "

.Capacitatea este mica si mai este si shuntata de bobina dar ea exista . nu mi-am batut capul sa vad la ce frecvente ce impedante sunt in cazul unei doze …ca sa aiba effect auzibil /sesizabil ..

 

...Si cablul ecranat produce semnal ...am mai scris cum am avut un zgomot pe inregistrare de am desfacut chitara bas am curatat potmetre , switch am strans suruburi ,,etc etc ...ca sa-mi dau seama ca bateam ritmul cu piciorul pe cablul ecranat ..care vezi doamne era cuplat intre impedanta mica din preamp catre impedata mare in mixer ..deci teoretic nu trebuia sa am semnal "mare " era semnal mic dar se auzea …

 

De ce ? Ceara este elctromagica ?

 

Este folosita in acest caz ca si material fonoabsorbant . Ceara de albine ce nu se intareste ca betonul ..topita intra intre spire si le fixeaza ..eu am scos "ceara speciala "din niste bobine filtre si trafuri de adaptare din echipemente de telefonie dezafectate ..nu stiu daca nu era ceva amestecat cu ceara caci era "moale " deci nu era intarita ca si "sticla " asa ca amortizeaza bine in "audio "

 

[4]Serios ? Spirele din un transductor mecanic -> electric vibreaza ?

 

“Vibreaza” /au joc daca nu sunt “fixate” ...intra in rezonanta cu o frecventa produsa de coarda ce se transmite prin corp ... se intampla si cu "cheitele" cateodatata , chiar si bara de otel la o chitara bas mi-a intrat in rezonanta ,sau arcurile de la Floyd ..etc

 

"Vibreaza "/Oscileaza

. Nici corzile unei chitare nu vibreaza pana nu le exciti mecanic ca sa produca oscilatie amortizata .

 

In discutiile fara de capat cu soundul dozelor de Strat se spune ca soundul "original " pe langa altele vine si din "bobinarea manuala " ! deoarece spirele nu sunt foarte stranse si in acest fel intra in rezonanta si "coloreaza " soundul se produce schimbare atat capacitiva cat si inductiva cat si magnetica toate insumate au un anumit efect .La .dozele bobinate mecanic -automat ai tensiunea mai mare rezonanta mecanica mai inalta si au alt sound ...iaca " taierea firului de par in patru ..

 

http://www.guitarnuts.com/technical/electrical/index.php

 

"....Potting stabilizes the components of the pickup so that they cannot move ... A correctly potted pickup coil will have the wax absorbed throughout the coil as well ..."

 

 

[5]Piesele componente ale piesei ... ? Si iar, elemente mecanice ale unui transductor electromecanic VIBREAZA ?..

 

Intra in rezonanta ..si daca primeste excitatie externa de la corp vibreaza pe o frecventa proprie . Curent in bobina unei doze se produce si daca misti magnetul fata de bobina fixa ..dar si opiesel epolare . suruburikle dac anu sunt fixate au un joc pot sa rezoneze si sa se "miste" fat ade bobina fixa si produc curent in bobina ...Nu pot sa cred ca nu ai auzit cum fluiera cate o chitara daca are gain mare si se apropie de difuzor la putere mare .Este rezultatul acestei "vibratii" ale componentelor constructive ,,magneti , fierul din circuitul magnetic , bobina ..spirele nefixate etc etc

 

DE CE ? Ceara este electromagica ?]asta ai mai intrebat ..este " izolator fonic" sau "atenuator " .. in acest caz.

[7]Complet pe langa. ?...]adica ...poti tu sa juri ca toate "gel=urile" ce se vand ptr instalatiile sanitare care ce se gasesc in magazine i-si pastreaza gabaritul dupa intarire ? se poate ca scade gabaritul se poate ca creste .am scri sca nu am incercat .Userul a precizat ca parka si-a marit gabaritul si u mai incapea ,,etc …

 

Personal Nu pun silicon pe bobina unei doze deoarece poate mai trebuie sa o pot demonta sa o rebobinez sau cine stie iar siliconul sau alta minune de material ce se intareste si se lipeste de componente nu se mai poate curata si poate sa distruga bobina daca vreau sa o desfac si sa mai refolosesc la nevoie chiar sarma originala .dar este in pericol si carcasa bobinei .Cu ceara daca o incalzesc aceasta se inmoaie si poate mai pot sa salvez bobina sau macar carcasa ..

 

[8]...ce ? Simt nevoia irationala sa mentionez iar termenul de cusca Faraday....

In acest cazul nostru cusca Faraday este si spira in scurt ptr doza , trebuie luat in considerare ca bobina dozei are un terminal care nu-i legat la masa ..cat o fi impedanta dozelor cu rezistenta bobinei in CC de 7K sau de 16K .cat shunteaza semnalul produs in urma excitarii mecanice ,.este neglijabil sau nu ..exista discutii interminabile pe aceasta tema .

 

Spira in scurtcircuit pe o bobina .?

Impedanta , impedanta reflectate , impedanta imagine ..in zona asta gasesti ...

http://www.google.co...tents/US5815587

Loudspeaker with short circuit rings at the voice coil

US 5815587 A

Daca te intereseaza mai cauti si tu ..alte pagini cu explicatii mai pe larg cu formule etc ...pe noi ne intereseaza doar efectul final ...ce se aude .

 

Si viceversa este valabil efectul ...deci pe bobina de la "doze " spira in scurtcircuit taie inaltele ...

De ex. la orga Hammond asa se "curata" soundul produs de doze ca sa fie cat mai "clean sinus" fara armonice .. ca dupa sa se poata mixa arminicele ptr a obtine diferite timbre ..etc ...( ToneWheel )

 

http://b3world.com/h...d-techinfo.html

 

"....5-7. Copper rings are mounted on certain low frequency coils for the purpose of reducing harmonics. The eddy current loss in such a ring is small for the fundamental frequency of the coil, but is high for its harmonics. As a result, the relative intensities of any harmonics which may be produced by irregularities in the tone wheels are reduced ..."

 

 

[9]Concluzie : Aparent trebuie sa fac o vizita nervoasa la facultate. Tot ce mi-au spus profesorii aia a fost o minciuna !

 

Poate se preda si nu ai fost atent ..sau a fost tratata problema in alta "dimensiune " nu ca si efect in banda audio .

 

Toata treaba din cusca Faraday are mai mult comun cu efectul din perspectiva curenti turbionari Foucault care curenti zburda prin spira in scurtcircuit si produc efecte ..

 

Exact ca si efectul "bucla de masa " sau " skin effect " in audiofrecvente .Unii jura ca efectul este mare alti spun ca este neglijabil .

 

Nota : Nu stiu cum am reusit sa ma abtin de la memeuri si ragefaces. ??????

 

Ca si moderator trebuie sa dai exemplu pozitiv , cred ca asa se cuvine .

Daca cunosti date tehnice si cauzele unor fenomene mai bine poti sa completezi sa corectezi .doar suntem pe un forum . Nu se supara nimeni ..mai invatam cate ceva..mnimeni nu conoaste totul la perfectie .

De obicei tot ce scriu este incercat si verificat , poate cateodata explicatia nu este stiintifica si se folosesc jargoane profesionale dar asa este peste tot ..nu am cum sa ocolesc anumite jargoane oricat incerc ….pot fi si greseli de sintaxa de exprimare ..chiar si unele neintelegeri sau ceva inteles gresit ..nu-i nici o problema daca se corecteaza ..Chiar poate sa corecteze oricine ca sa avem rezolvari exacte /clare si corecte .

Edited by karpi
  • 2 years later...
  • 1 year later...
Posted

si a mai ramas un mic amanunt Nu se foloseste niciodata pistol de lipit cu transformator cand se repara partea electrica a chitarii ci Doar letcon (ciocan de lipit ).ideal e sa ai doua  -vb.din experienta-- una de cam 30 W alta de 80-100 w ,aia mica pt fire cea mare pt. parti metalice mari  ex capac potmetru ,capac doza ,,cine nu crede sa caute pe  siteul S.Duncan sa citeasca ce spun inginerii de acolo ,de fapt scrie in fiecare prospect dat in cutia dozelor. Am folosit si eu pana atunci pistolul si misto mi-am schimbat sunetul la o doza Jackson.E ft bine daca mai avem si apa tare si ceva pasta decapanta de calitate-asa prinde usor cositorul

Posted (edited)

Tind să fiu de acord, cu mențiunea că există totuși stații de lipit termostatate, reglabile care te duc lejer de la 20-30W la 80-100 :) 

Mai contează la fel de mult ce tip de vârf folosești, cât de curat este și desigur cât de curate sunt și componentele. La ~400 de grade Celsius și vârf mai masiv, de tip șurubelniță dreaptă nu ai cum să nu poți dezlipi și lipi și pe tremolo claw sau spatele poturilor rapid și fără stres.

Temperatura de topire a flodorului adecvat e de 190 de grade Celsius, ce să faci cu ditamai ciocănoiul? Ce faci la 600 de grade? Zic eu: topești orice plasticăraie și prăjești orice fir care se apropie de capul ăla încins. E mai important să fie curat și de bună calitate decât puternic, 400 de grade sunt arhisuficiente și pentru gâlmele de neam prost de cositor.

Pe tremolo claw dacă dai din greșeală jos gâlma și vrei să faci alta, trebuie să o scrijelești cu o pilă în locul unde vrei să o plasezi până când ai o zonă mată și texturată pe care se poate prinde bine cositorul. Altfel poți să tragi și 8000 de grade, tot n-are pe ce să adere cositorul. În schimb poți topi claw-ul :)))

Dar, da, dacă vârful e murdar și folosești cositor de 5 lei rola cu 90% deșeuri în compoziție, poți lipi și cu ciocan de 2000 de grade, probabil ți se vor topi prizele și mânerul înainte să curgă frumos cositorul :) Dacă ai fir de 0,7 și 1,5mm (pentru aplicat puțin și finuț sau ceva mai mult) 60/40 Rosin Core (cu miez de colofoniu adică) n-ai stres.

Componentele se curăță cu alcool izopropilic, se poate aplica și pastă decapantă (sacâzul care se aplică pe părul arcușului de vioară pentru aderență e foarte bun ca element decapant). Pentru curățat și lubrifiat pot-uri, cheițe, switch,uri, WD-40, preferabil cu pipetă, nu spray :) Spray-ul e bun pentru portiere de mașină și în general balamale care scârțâie.

De asemenea, capacele de humbucker se mai pot pili pe interior pentru a le face mai subțiri, asta mai deschide puțin sunetul. Mie-mi plac foarte mult estetic vorbind, singura chestie pentru care nu aș prefera un capac este un humbucker zebra, care mi se pare frumos de rupe.

Mă gândeam să-i pun și eu JB-ului capac metalic, că pe alb văd că nu prinde la public :))) Bag capacu ceruit bine, cositoresc și puf mai bag 150 de lei la preț că doar și Seymour Duncan cer sensibil mai mult dacă vrei capace :D Și uite-așa face băiatu' vânzare.

E doar părerea mea empirică, dacă greșesc, iertați-mă și îndrumați-mă pe calea cea bună :)

Edited by apocapsile
Posted (edited)

O singură mențiune extra. Sacâzul este 'pasta decapantă' de care ai nevoie la electronice. Odată răcit el devine solid și casant, poate fi înlăturat ușor, pe când 'pasta decapantă' ca atare, aia de tinighigerie, e corozivă și aderă ca muma pădurii, îți vine să te împuști dacă trebuie să o cureți pe aia ca să mai lipești ceva într-un loc anume.

Deci, SACÂZ. Cel mai bine iei flodor cu miez din sacâz și n-ai probleme. Aderă pe undeva unde ai de făcut lipituri, râcâi cu ceva și se duce ca și când n-ar fi fost.

Edited by apocapsile
  • Like 1

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.