www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Eric Clapton's 25Db Mid Boost


Recommended Posts

Salutare tuturor!

Am vazut undeva cum ca Clapton ar avea in cel putin cateva din chitarile lui, o asemenea 'smecherie'. Ma uitasem putin pe e-bay si in alte shop-uri online si am vazut ca un preamp dintr-asta costa destul de mult...in Europa ajunge si la 100 euro.

Intrebarea mea este daca ati auzit ca cineva ar putea construi asa ceva, pentru ca din cate mi se pare mie, sunt componente pe care le poti cumpara din magazin.

As fi interesat de o asemenea chestie sa cumpar la un pret mai 'accesibil'...facut home-made daca e posibil...

Link to comment
Share on other sites

Eu vroiam să spun că manopera, carcasa și electromecanica (deși nu e cazul aici), R&D-ul, marketing-ul și diverse operațiuni logistice costă mai mult decât componentele electronice, dar presupun că sunt incluse în ideea de mai sus.

Circuitul e simplu, poate fi realizat de o persoană cu cunoștințe și echipament minime. Chiar aș spune că se poate moderniza și simplifica în plus.

Link to comment
Share on other sites

Daca esti din Bucuresti (si chiar daca nu esti) ia legatura cu colegul nostru Gabi (Analog Sound) http://forums.rgc.ro/topic/30634-servicii-construiesc-la-comanda-pedale-stomp-box-si-amplificatoare-cu-tuburi/page__st__540

 

Daca vrei o recomandare personala, cumpara un kit original. Kit-ul original e un direct replacement pentru toata partea electronica Eric Clapton, adica are si mid boost si TBX, are pot-urile specifice (iti urez succes sa gasesti la noi pot dual pt chitara), jack-ul care asigura deconectarea bateriei cind nu e folosita chitara, conectorul pt baterie, etc

Link to comment
Share on other sites

Aici e un pot TBX calumea

 

Cum ai ajuns la concluzia că e "calumea" (și celălalt nu)? Faptul că un produs e mai scump decât altul rezultă că e superior?

Nu zic că pot-urile la 1 leu sunt neapărat cele mai bune pentru această aplicație. Se găsesc însă unele excelente pe la 1 EUR. Cele de 10 EUR ce oferă în plus?

Link to comment
Share on other sites

Un material de calitate detine anumite proprietati necesare pentru a realiza ce avem noi/companiile, in cap. Cum un pot contine mai multe tipuri de materiale, fiecare trebuie sa '' isi joace'' rolul cat mai bine. De ex: am avut trei chitare tip strat, toate cu sistem tremolo. Cel mai slab calitativ a fost acela construit dintr-un aliaj de zinc. Materialul a inceput sa se ''faramite'' la gaurile pentru arcuri, proprietatile materialului nu il recomanda pentru un astfel de sistem/ pentru lucru mecanic.

Ce e un material de calitate?

Link to comment
Share on other sites

...va dati seama ca un pot de 0.90 bani e construit din cele mai ieftine materiale posibile, pe cand la unul de 10x mai scump nu s-au zgarcit sa-l faca 'calumea'. Whatever, sa nu deviem de la subiectul thread-ului. Telul acestui topic e ca poate il va vedea persoana potrivita si se va oferi sa construiasca (contracost, bineinteles) un asemenea dispozitiv. Desigur ca orice discutie in jurul acestui subiect poate fi constructiva.

Link to comment
Share on other sites

Un material de calitate detine anumite proprietati necesare pentru a realiza ce avem noi/companiile, in cap. Cum un pot contine mai multe tipuri de materiale, fiecare trebuie sa '' isi joace'' rolul cat mai bine. De ex: am avut trei chitare tip strat, toate cu sistem tremolo. Cel mai slab calitativ a fost acela construit dintr-un aliaj de zinc. Materialul a inceput sa se ''faramite'' la gaurile pentru arcuri, proprietatile materialului nu il recomanda pentru un astfel de sistem/ pentru lucru mecanic.

 

Aliajul acela pe baza de zinc este un material de foarte buna calitate, problema e ca nu a fost utilizat in aplicatia potrivita, si de aceea in mintea utilizatorului a aparut "Ce material de proasta calitate!" Dar acelasi aliaj pe baza de zinc se foloseste si la constructia carcaselor pentru pedale, decat ca acolo se potriveste foarte bine si in mintea utilizatorului apare "Ce material de calitate!". Daca carcasa ar fi fost din plastic ar fi aparut iar "Ce material de proasta calitate!" :)

 

 

 

...va dati seama ca un pot de 0.90 bani e construit din cele mai ieftine materiale posibile, pe cand la unul de 10x mai scump nu s-au zgarcit sa-l faca 'calumea'.

 

Nu e vorba de zgarcenie, eu de exemplu nu as plati niciodata 5 euro pentru un potentiometru pe care il voi folosi, de exemplu, ca sa reglez curentul intr-un circuit cu un LED care imi va lumina tastatura. L-as cumpara din prima pe acela care costa 0.90 lei.

Edited by George M.
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Corect, materialul nu e intrinsec bun sau rău ci poate fi sau nu potrivit aplicației.

Pe lângă asta, tu doar presupui: presupui că X e mai șmecher decât Y pentru că e mai scump. Zici că "ai citit mult" despre potențiometre; unde sunt argumentele bazate pe cunoștințele tehnice astfel dobândite?

 

Revenind la oile noastre...

Am făcut repede o versiune "modernă" a acestui efect. Curba verde reprezintă răspunsul simulat al circuitului original, iar cea roșie al versiunii mele, cu operaționale:

 

post-2954-0-31945500-1336304941_thumb.png

 

Se poate aduce și mai aproape dacă folosiți valori mai puțin comune; eu am încercat să-l fac cât mai simplu și totuși robust. Oricum consider că 1-2 dB deviație nu-i semnificativă în acest caz.

 

Schema:

post-2954-0-16955700-1336305384_thumb.png

 

Layout-ul (32 x 25 mm) se poate face pe perfboard. Dacă aveți mijloacele pentru a coroda propriile plăci probabil vă descurcați să modificați layout-ul pentru a-l face mai compact dacă e nevoie:

post-2954-0-80754200-1336305391_thumb.png

În paralel cu C3 am lăsat loc pentru a introduce diode în antiparalel (eventual pe un comutator). Operaționalul se poate alege după gusturi, desigur.

 

Arhivă cu fișierele EAGLE 6:

ecboost.zip

Edited by FiveseveN
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Oricum mult mai ieftin decat pe ebay - unde este 180RON tot kitul cu tot cu niste poturi decente :) am discutat cu initiatorul topicului astazi si i-a parut o solutie mai buna sa il cumpere.

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

PS: diseara o sa curat topicul de toate aberatiile de mai sus - nu prea imi pare normala atitudinea unor useri de pe forum.

Link to comment
Share on other sites

Da, am discutat cu Dl. Gabriel si din discutia noastra a reiesit ca pretul unui kit construit 'acasa' ar fi cam la 180 lei, asta in cazul in care nu e sub forma de pedala, ci pentru instalat in chitara. Ma uitasem si pe ebay de asemenea kit-uri si in aproximativ banii astia se gasesc cu transportul inclus pana in Romania. Acum depinde de fiecare, daca unii il prefera original (schema originala, etc) in pretul de 180-200 lei sau il prefera construit aici, tot in banii astia...

Link to comment
Share on other sites

Nu ma bag aiurea in discutia asta.... dar vreau sa va spun un singur lucru... COMPONENTELE DE CALITATE ADEVARATA FAC O MARE DIFERENTA !!! NU E O GLUMA ! este o MARE DIFERENTA intre un potentiometru de pana in 1-2 $ si un potentiometru de 4-5-10 $ ! am testat treaba asta personal ! in microfoanele mele de muzicuta am pus initial niste potentiometre de care am gasit prin magazinele faimoase de pe la noi... si au tinut de cati bani au costat.... adica putin !

 

dupa ce am cumparat de pe EBAY, cu ceva noroc... recunosc... la niste preturi foarte bune... niste potentiometre CLAROSTAT de tip militar(RV6NAYSD504A 500K OHM)... sau HONEYWELL(din gama asta - 072-623 / CM47118) , capsulate si garantate cam la 500.000-1.000.000 rotatii... A FOST O MARE DIFERENTA !!!! am microfoanele de 3 ani si am rotit la potentiometrele alea la greu... NU AM NICI CEA MAI MICA PROBLEMA ! merg la fel de bine si acum !

 

la fel a fost si cu niste KNOB-uri pentru potentiometre... am gasit initial unele cu SET SCREW... dracu stie unde erau facute... o mizerie... erau ieftine... atat au tinut suruburile alea mici de fixare pe axul potentiometrului... de cati bani au costat... adica vreo 2 zile... pt. ca era materialul prost si fie s-a mancat filetul surubului, fie s-a mancat filetul gaurii...

 

drept pentru care... am cautat tot pe EBAY si am luat niste KNOB-uri adevarate, dintr-un fel de dur aluminiu de o calitate exceptionala

 

ceva de genul asta:

 

http://www.electronicsurplus.com/Item/133196/ALCOKNOB%20-%20Hardware_%20knob_%20Knurled%20for%201_8_%20shaft_%20-%20KN5700A1_4/

 

http://www.ebay.com/itm/5-Alcoknob-KN-501B-1-8-Black-1-8-Mach-Aluminum-Knobs-/200696057587?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2eba6acef3

 

... le folosesc si acum si nu am umblat la surubul de fixare de cand le-am pus pe potentiometru... tot de vreo 3 ani...

 

daca treaba asta nu spune nimic... atunci... sunt eu nebun...

 

CTS, CLAROSTAT, HONEYWELL si altii ca ei... stiu sa faca piese... de aia costa... si brand-ul , dar si calitatea... daca e doar sa fie ieftin... atunci directia Str. Maica Domnului... ieftin si BUN(???????)....?????

 

nu stiu.... parerea mea...

Link to comment
Share on other sites

Da, multumesc ca in sfarsit cineva s-a gasit sa-mi dea dreptate..! Bineinteles ca fac o mare diferenta, doar nu degeaba se vand unele cu 90 bani iar altele cu 50 lei si 90 bani. Dar am zis ca nu mai insist, las pe altii sa scrie ce vor si cum vor, doar ei sunt veterani nu eu.

 

...doar chinezii care vand cu 40 bani un pot la alti comercianti nu au pus multa 'minte' in pot-uri si nici cele mai bune materiale pentru un cat mai bun posibil potentiometru; au cautat varianta cea mai ieftina. Doar nu degeaba CTS-ul e faimos si scump, o fi pt ca merita din plin sa fie, right?

No in fine, sa ramanem la schema de montaj...

Edited by 99benjamin
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.