www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Help Schimbat Doze


Hyper10n
 Share

Recommended Posts

Am un LP cu doze active si vreau sa trec pe doze pasive, din cate m-am documentat, trebuie schimbate si potentiometrele, deci 2x volum, 2x ton. Variantele sunt urmatoarele:

1) http://www.thomann.de/ro/gibson_potentiometer_01.htm

2) http://www.thomann.de/ro/gibson_original_potentiometer.htm

3) http://www.thomann.de/ro/gibson_potentiometer_300kohm.htm

4) http://www.thomann.de/ro/gibson_potentiometer.htm

Tot citind, am vazut ca se recomanda poturi long pentru cei care au placuta de impamantare (ca si mine), deci asta ar mai restrange din alegeri. Fiind vorba de humbuckere, am inteles ca trebuie poturi de 500k ohmi. Merg cele de 500k ohmi si pt volum si pt ton sau trebuie diferite? Apoi care este treaba cu linear si logarithmic? Asta nu prea am inteles-o. Am pus si o poza cu ce am eu momentan, nu stiu cat de relevant este. Multumesc foarte mult!

post-12052-0-44351000-1328892148_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

pentru volume poturi logaritmice,daca pui liniare nu o sa poti regla volumul,sare foarte repede de la minim la maxim

pentru tonuri liniare

poti pune de 500K..1M depinde ce impedanta au dozele

cu cit dozele au impedanta mai mare, cu atit este si semnalul mai mare,daca dozele au 14k..18k poti pune 1M( eu am pus 1M la un Gibson cu doze de 18k),pentru plaja mai mare de reglaj

eu am modificat destule chitari,valorile poturilor se pot schimba si in functie de ce vrea sa auda chitaristul

un pot de valoare mica ,pe doze cu impedanta mare,inchide putin tonul

 

succes la modificare

Link to comment
Share on other sites

Urechea este logaritmica dpdv volum sonor, de aici necesitatea unui pot cu caracteristica logaritmica. Nimeni nu spune ca nu ai voie sa pui liniari pe volum, insa, se va simti altfel dpdv cursa a potentiometrului :). Ca sa concluzionam: pentru volum - logarimic, pentru ton-liniar si pentru LFO ale efectelor de modulatie (depinde de varianta constructiva) -antilogaritmic.

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

Io credeam ca e invers. Poate ma lamureste si pe mine cineva, ca-s interesat.

Link to comment
Share on other sites

Am un Gibson Les Paul Studio din '96, nu stiu ce doze are deoarece l-am luat second de la o persoana care nu prea stia ce vinde (o primise cadou cica dar e originala, am verificat codul), oricum, vroiam sa le schimb cu Dimarzio Paf Pro ( http://www.dimarzio.com/pickups/humbuckers/paf-pro ) si Super Distortion ( http://www.dimarzio.com/pickups/humbuckers/high-power/super-distortion ). As vrea sa raman tot la poturi Gibson, ca cele pe care le am. Din cate am mai aflat, toate Gibson-urile de dupa ~1976 au long shaft, in afara de Historics. Si avand in vedere cele 4 variante de pe thomann, sa iau 2x 500k ohm, long shaft, logaritmic pt volum si 2x 300k ohm, long shaft, liniar pt ton? Vad ca nu au 500k ohm liniar. Va multumesc mult pentru raspunsuri!

Link to comment
Share on other sites

@nothing_ro: Ar fi foarte aiurea de modificat tonul. Efectiv ai avea cam doua optiuni, tonul la 0 sau la maxim. Adica s-ar comporta precum pot-ul de volum. Caz in care ar fi inutil.

@Hyper10n: Slabe sanse sa mai fie pot-uri de Gibson acolo. Nu ma pricep la Gibsonuri, dar tare greu imi vine de crezut ca au aruncat bateria acolo. Nu ar trebui sa aiba un loc special? Nu stiu, intreb si eu pentru ca sunt curios.

Edited by 'mnezãu
Link to comment
Share on other sites

@mnezau: Pe poturi scrie "Gibson" (in poza nu se vede) si tot pare neumblat de mult, dar alta garantie n-am ;)). Eu din cate am vazut, Gibson-urile au din fabrica doze pasive si implicinit niciun loc special pt baterie, la mine e un burete ca din acela de antifonare intre baterie si restul interiorului.

@fiveseven: As ramane tot pe poturi de Gibs ca altele de pe thomann nu mi-au atras atentia si cele pe care le am isi fac treaba. Sunt deschis la sugestii ;)).

Link to comment
Share on other sites

Este ok sa iau liniare de 300 pt ton? Pe thomann nu sunt decat asa.

 

Pune ce vrei ,,,daca -ti place cum suna.

Incearca doza fara nimic direct in intrarea amplif ...apoi cu un rezistor de 500 K apoi cu unul de 300K in paralel ..si vezi daca se schimba mult tonul .

 

Potmetrele Gibson sau Fender .care sunt cele originale montate de firma sunt de calitate si sunt fiabile !!

 

Daca cumperi ceva chinezarie dupa zece zile caraie si se intrerupe .

Link to comment
Share on other sites

Deci nu conteaza daca e de 500k sau 300k, nu afecteaza tehnic chitara, dar afecteaza sunetul schimb. Din cate am mai citit, cele de 500k au claritate, iar cele de 300 sunt mai "warm".

 

Cred ca m-am lamurit cat de cat, o sa merg pe 2x500k logaritmice pt volum si 2x300k liniare pt ton. Multumesc tuturor pentru ajutor!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.