www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cand folosesti alimentatoare ai doua surse posibile de zgomot: bucle de masa si fluctuatii de tensiune (ripple).

Buclele de masa nu sunt o problema specifica alimentatoarelor dar cand folosesti un sistem gen daisy chain e destul de probabil sa creezi o astfel de situatie. Rezolvari sunt multiple si variate; in cel mai extrem caz poti apela la un alimentator cu iesiri izolate galvanic (cate un transformator pentru fiecare iesire), ceea ce evident e scump. Din fericire pana acolo sunt diverse alte solutii, pe care le gasiti online daca va intereseaza.

Ripple ai cand exisa o componenta AC in tensiunea oferita, adica nu-i bine filtrata sursa. Se poate intampla si cu surse "clasice" (50 sau 60 Hz "hum") si SMPS ("whine" sau oscilatie supersonica ce moduleaza semnalul sau interfereaza cu circuitele digitale). Un regulator de tensiune de putere mica e cam 2 lei last time I checked asa ca n-aveti nici o scuza sa nu filtrati bine alimentarea.

 

Deci n-are nici un sens sa spui ca daca renunti la baterii trebuie sa ai zgomot. Se poate face un alimentator bun foarte usor.

 

Revenind la cazul specific al lui Cally: pentru a-ti face o recomandare trebuie sa ne spui ce efecte ai in primul rand, sa stim cam cata putere consuma si daca toate-s la 9V. Eventual si daca te gandesti sa dai un concert in State :)

Posted

foloseste un alimentator foarte bun, cu prize separate, in secundarul transformatorului, pentru fiecare iesire si circuite de stabilizare si filtraj foarte bune (de exemplu Pedal Power 2+ de la Voodoo Lab) si nu alimenta niciodata doua pedale de la aceeasi iesire a alimentatorului. foloseste cabluri foarte bune de legatura intre pedale si, in acelasi timp, de legatura intre chitara si pedale si intre pedale si amp. asta e o parte din secretul unui ton bun...

Posted (edited)
  Vladimir Tepes said:
Daca alegi alimentare prin baterie scapi de zgomot de fond (hiss) dar nu in totalitate, daca mergi pe alimentare de 9 V la priza ai nevoie de un nois-reduction

 

"His " provine din zgomotul propriu al componentelor active dar si pasive...

 

Daca ai convertor DC/DC in efect poti sa ai zgomot mai mare pe "baterii" decat daca ai adaptor de retea.

 

 

Etc ,etc ,etc etc etc ...............descris si discutat de NNN ori pe rgc.ro

 

Asa ca nu mai repet , cautati prin forum "Cherche la femme " .

Edited by karpi
Posted (edited)
  Blackthorn said:
Eu am folosit la un moment dat un Rocktron OnTap de care am fost multumit la momentul respectiv, singura problema era ca baga ceva fasait (nu brum) cand tensiunea scadea sub o anumita valoare.

 

Te-ai gandit la ce spui ??

 

NU sursa BAGA zgomot !!! ci din cauza schimbarii punctului de functionare al unor componente cu scaderea tensiuni EFECTUL produce zgomot .

 

Sursa /adaptorul/bateria / acumulator...nu are cum sa bage "fasait' .

 

Daca pe ramura de alimentare 'vine" ceva bruiaj ( paraziti, radiofrecventa, si nefiind bine filtrat brum ) este alta treaba.

Edited by karpi
Posted

Nu am spus ca sursa baga fasait, poate asa ai inteles cu Arpi, eu doar am constatat ce se intampla cand scadea tensiunea foarte mult (ajungea undeva pe la 180V la un moment dat). Si nu ai neaparat dreptate, efectul cu baterie chiar la on tensiune mult sub 9V nu producea zgomot (este vorba de un Boss SD1).

Posted (edited)

- SD-1 e o prastie de efect cu doua operationale care merg si la 0,3V. Posti incerca daca vrei, sunetul va fi altfel pentru ca satureaza mai devreme opamp-urile, se micsoreaza headroom-ul.

- Rocktron OnTap functioneaza cu tensiuni de retea de la 110V la 220V (240V maxim, presupun) si e SMPS. Nu stiu insa exact cum functioneaza, daca are doua moduri discrete de functionare (pt. US si EU, ca la SMPS-urile de PC) sau daca se ajusteaza continuu pe intreaga plaja de tensiuni. Oricum ar fi, n-ar trebui sa te mire faptul ca un dispozitiv nu functioneaza in parametrii nominali atata timp cat tu nu-i dai tensiunea de retea corecta. Pentru asta nu prea exista remediu, doar power conditioner (care au si ele niste limite) sau un SMPS mai inteligent (care integreaza si functia de "conditioner"). Solutia cea mai sanatoasa e sa te duci la furnizorul de energie electrica si sa-i dai cu contractul in cap, pt. ca el s-a angajat sa-ti ofere un anumit serviciu, nu 80% din el.

PS: daca aceeasi tensiune o primea si amplificatorul, sigur nu era de la el problema si overdrive-ul doar o exacerba?

Edited by FiveseveN
Posted
  FiveseveN said:
PS: daca aceeasi tensiune o primea si amplificatorul, sigur nu era de la el problema si overdrive-ul doar o exacerba?

 

Cred ca asta e o intrebare buna. Nu cred ca era de la amplificator, pentru ca am incercat si cu chitara direct in amplificator si nu mi s-a parut nimic neobisnuit, si nici cablurile nu au fost de vina (am incercat si cu alte cabluri care stiam ca sunt bune).

Posted (edited)
  Blackthorn said:
Nu am spus ca sursa baga fasait, poate asa ai inteles cu Arpi, eu doar am constatat ce se intampla cand scadea tensiunea foarte mult (ajungea undeva pe la 180V la un moment dat). Si nu ai neaparat dreptate, efectul cu baterie chiar la on tensiune mult sub 9V nu producea zgomot (este vorba de un Boss SD1).

 

Eu am folosit la un moment dat un Rocktron OnTap de care am fost multumit la momentul respectiv, singura problema era ca baga ceva fasait (nu brum) cand tensiunea scadea sub o anumita valoare

 

OK dar asta ai scris .trebuia sa scri "tensiunea la retea " eu am inteles va-i corba de tensiunea data de alimentator influentat de titlul topicului.

 

Unele efecte indiferent cum si cu ce sunt construite in anumite puncte de functionare apar diferite conditii de impedante .

 

ASTA AR FI BUBA CEA MARE AL SEMICONDUCTOARELOR !!!!!

 

Cu schimbarea tensiunii se schimba "grosimea" zonei de trecere NP si aceasta inseamna schimbare de capacitate !!!

 

 

OK acest lucru implica enorm de multe probleme.......fata de tub.

 

Bu este vorba numai de schimbarea tensiuni de la sursa de alimentare cu chiar caderile de tensiune normale din circuite l cand functioneaza .

 

In orice caz in anumite conditii poate sa favorizeze oscilatii de inalta frecventa ( aici[ot avea efect si diferitele bucle de masa di n cauza curentului relativ mare cu care lucreaza semiconductoarele )Semnalele de la oscilatia parazitara se amseteca cu semnalul audio prelucrat si apar tot felul de "zgomote" prin intermodulatii cateodata pana la blocarea treceri sunetului in caz de oscilatii cu amplitudine mare ,Acestea deseori sunt greu de depistat ptrv ca pot sa apara sporadic si nu stii ce se intampla .

 

Din durectia sursei la fe l poate veni inalta frecventa care poate da un impuls ptr inceperea unei oscilatii m se intampla mai ales in cazul unor statii tadio apropiate pe undele medii insdeosebi dupamasa spre seara .

 

De cateva ori la concerte s-au ars statii in piata Unirii din Timisoara cand entena de radio pe medii era in locul Mall-ului actual .Au pus pamantare ( unii) a fost mai rau s-au ars mai multe statii.De auzit nu se auizea nimic ,

 

Cand am cantat la teatru( acu 1000 de ani ) pe scena urla radio timisoara in dtatia mea pe tuburi !!!, am pus pamantare la de toate ce am gasit langa scena ,mai tare se auzea radio.

Sunt multe fenomene din acestea ce pot aparea in amplifuri /efecte .

Edited by karpi
Posted

Colegul Blackthorne are dreptate in legatura cu Rocktron OnTap. Poate aici ma puteti ajuta si pe mine.

 

Ideea e ca: l-am folosit initial pt un lant de 3 efecte pe un Valveking. Chiar exista fasait dar nu foarte sesizabil.

 

Am schimbat ampul de ceva vreme ( Vox ac 15), pe care fasaitul e destul de suparator. Se simte mai tare decat pe Valveking.

In lantul de pedale intra un overdrive ( Bad Monkey), un tuner ( boss tu2 ) si un eq ( Danelectro fish&chips). Daca sunt legate OD-u si tuneru fasaitul e ok, nu deranjeaza asa tare. In momentul in care leg si EQ-ul, fasaitul se dubleaza.

Cam asta ar fii nelamurirea mea. Sa fie oare de la EQ ? sau de la alimentator ?

Posted

Care este cea mai buna solutie pentru urmatorul lant de effecte:un distorison grunge,un delay,un tuner,si un eq.

Daca puteti sa expuneti solutiile cele mai bune atunci cand lantul este legat in amp pe bypass dar si cand este legat in mixer

Multumesc anticipat

  • 3 weeks later...
Posted

Salut ,

 

ma adresez celor care se pricep cat de cat la partea electronica si folosesc de ceva timp pedale. lantul meu de pedale e inca in formare dar am ajuns sa am nevoie de o sursa de alimentare care sa nu aiba fluctuatii , sa tina constant curentul in pedale , pe cat posibil sa nu faca pedalele sa scoata baz-baz si alte fas-fasuri. Mentionez ca nu am nici macar cea mai mica idee despre partea electronica. Ca si limita de bani , as ajunge pe la 100 de euro. Am luat in considerare variantele de genul daisy-chain ( au ceva la 150 de ron la M&C ) , T-rex fuel tank junior , dunlop DC brick. Stiu de existenta voodoo lab pedal power 2 dar mi-i se pare extrem de piperat.

 

P.S. - a cumparat cineva MXR carbon copy de pe guitarshop ? vine cu alimentator ? ca stiu ca majoritatea delayurilor si unele pedale de modulatie functionaza la tensiuni mai mari.

Posted

Voodoo Lab Pedal Power 2 Plus. Eu am incercat o multime (chiar si mai scumpe), inclusiv custom, asta e singurul cu care n-am avut probleme. Eu il am de vreo 2 ani deja si functioneaza excelent. Alimenteaza tot felul de pedale.

Iti recomand asta desi e cam scumpa, dar e pacat sa investesti in pedale si sa nu fie alimentate corespunzator, etc. Personal, nu-mi place sa ma car cu N alimentatoare.

Il folosesc pt 8 pedale odata, inclusiv Boss DD-20 sau Line 6. Deci maxim. Nota 10. Cu altele mi s-a intamplat sa stric ceva pedale sau sa descopar ca exista un brum chiar daca pedala respectiva era facuta de acelasi producator ca si alimentatorul. Nu spun brand-ul ca sa nu ranesc sentimente :) Dar cu siguranta e un brand scump.

Poti sa arunci o privire si la alte produse Voodoo Lab pt alimentare. Exista si ceva mai ieftin.

Posted

Zgomot poate veni si de la calitatea cablurilor dintre pedale (sau cele inainte sau dupa ele). Eu mi-am facut cablurile manual, si nu am fost atent sa folosesc numai cabluri de chitara, si normal, am avut zgomot mare (mi-am dat seama dupa ce mi-am vandut NS2-ul :)).

 

Apoi am schimbat cablurile, unele cu patch cables "de firma", altele facute de mine din "noiseless guitar cable" (unde aveam nevoie de cablu mai lung), si zgomotul a scazut considerabil. Momentan mai am probleme numai cu wireless-ul si cu wah-ul care combinat cu distors amplifica zgomotul.

 

Zgomotul e ceva care se mareste exponential intr-un lant de efecte, si poate avea multe cauze, cel mai bine e sa se testeze fiecare bucata a lantului separat, sa se combine pe rand, etc.

 

Eu am Rocktron OnTap, alimentez 10 pedale cu el si nu am probleme cu fasaitul (adica nu de la el, imi baga fasait wireless-ul :)).

Am comparat cum se comporta un Rocktron Metal Planet cu baterie si cu alimentator, nu exista nici o diferenta si nici un zgomot in plus.

Nu vreau sa spun ca Rocktron e cea mai tare chestie de pe lume, dar mi se pare o solutie foarte buna la pret mic. Am auzit ca cel mai bine e sa ai sursa cu alimentare separata pentru fiecare pedala (lucru ce eu nu cred ca o sa folosesc pentru ca deja am boardu plin).

Posted

Salutare tutror! Intreb si eu o chestie: am un efect digitech rp50 care mi-a venit cu un alim. de 9V. Am observat ca in lateral are un fel de mufa rotunda, micuta, cu un pin central. Are cineva idee daca se poate atasa un cablu special care sa permita o a doua alimentare a unei alte pedale? Sau foloseste la altceva? Mersi anticipat.

Posted
  drrond said:
Salutare tutror! Intreb si eu o chestie: am un efect digitech rp50 care mi-a venit cu un alim. de 9V. Am observat ca in lateral are un fel de mufa rotunda, micuta, cu un pin central. Are cineva idee daca se poate atasa un cablu special care sa permita o a doua alimentare a unei alte pedale? Sau foloseste la altceva? Mersi anticipat.

 

Acum un an am avut si eu un RP50, si am reusit sa alimentez inca o pedala cu alimentatorul lui, folosind un fel de daisy chain home-made :). trebuie sa faci un cablu cu un jack mama si doua jack-uri tata, legate in paralel, gen asta din link: http://img3.musiciansfriend.com/dbase/pics.../3/6/542636.jpg.

 

Sa fii foarte atent ca polaritatea sa fie cum trebuie. RP50 e center-negative, si pedalele Boss si Digitech la fel, dar EHX au multe center-positive, deci e mai bine sa te uiti pe pedala ce ai nevoie.

 

P.S.: ma gandesc ca "mufa rotunda, micuta, cu un pin central" e descrierea mufei unde bagi alimentatorul pt RP50 (nu cred ca ar avea alte mufe pe acolo, in afara de in, out si expression).

Posted (edited)

o pedala merge,in general, la 9V si 500-900mA sau chiar mai putin sau mai mult(scrie pe spatele pedalei/carticica/etc)

Cel mai bine mergi cu un transformator/adaptor/etc sa scoata peste 1000mA chiar 1500mA (ca si o alta notare 1A-1,5A)

Nu stiu sa explic stiintific faza asta dar garantez ca merge si scade foarte mult si zgomotul produs de pedala(e ca si cum ai folosi baterie) :) E testata faza de catre mine.

Edited by Fictum
Posted

A, da, am uitat de Current Draw (adica de amperajul necesar unei pedale sa functioneze optim).

Eu am alimentat un Boss MetalZone cu alimentatorul de RP50, in paralel cu multiefectul, dar daca aveam o pedala digitala, probabil nu mai suna bine. Cele digitale consuma mult mai mult decat cele analoage.

 

Cel mai simplu de verificat e sa vezi in cat timp iti consuma o baterie. Daca ti-o mananca in 3-4 ore, e digitala sigur, daca te tine peste 20, e analoaga (asta nu e o metoda 100% sigura, dar merge in cele mai multe cazuri).

Posted

Mersi robinfinity ptr. raspuns. Cred ca nu m-am exprimat eu bine: mufa micuta nu e pe rp50 e chiar pe alimentator undeva in lateral, independenta de cablul care merge la rp. Stiam de alimentarea paralela dar cineva a scris pe aici pe undeva ca nu e buna. Eu ma gandeam ca poate e o a doua alimentare, la care ai putea sa atasezi un cablu de gen: mama-mama, dar vreau sa alimentez un efect analog.

Posted

Noah, asa ceva nu am mai vazut inca, asa ca pot doar sa speculez, eu zic sa iti iei un volt-ohm metru (chiar si daca ieftin din piata, etc) si sa compari cele doua iesiri de la alimentare. Asa vezi si voltajul si polaritatea. Sa incerci direct cu pedala e riscant, daca o pedala primeste curent mai mult sau cu polaritate inversa se poate strica urit de tot (eu mi-am stricta de doua ori un Boss LS2, doar facand scurt la unul din capetele daisy-chain-ului pt o fractiune de secunda - din greseala am atins jack-ul de o alta pedala de metal...).

 

O intrebare mica: alimentatorul tau e Digitech, sau o alta firma (daca scrie harmann, e tot Digitech)?

Guest The Moan
Posted

Referitor la adaptor Rocktron ontap .

Intradevar la pedalele de distors si overdrive baga un fasait ( hiss ) care nu il ai daca folosesti respectivele pedale cu baterie sau cu alte adaptoare potrivite stabilizate .

Respectivul hiss il baga doar la pedalele high gain .La pedalele de ambianta sau time-base sau modulatie merge perfect fara a adauga nici un hiss in plus fata de baterie .

Precizez ca folosesc un daisy chain pentru a conecta pedalele .

Pentru pedalele ( distors / overdrive ) care le am , acestea fiind un Metal Planet si un TS9 , am luat adaptoare separate .

Pt. ts9 am luat adaptorul original Ibanez AC 109 iar pentru Metal Planet am luat un adaptor Hamann Pro foarte bun si se simte diferenta , nu mai am deloc hiss .

Posted

@robinfinity

 

Si uite asa din intamplare mi-ai raspuns la intrebare ( romanul s-a nascut poet :) ). Uitandu-ma sa vad ce alimentator este - HARMANN pro - vad ca pe spate scrie: Output1 - 9,6V...300mAh si Output2 - 3V...100mAh. Deci pare o alimentare la 3V; sincer nu stiu la ce mi-ar folosi.

Oricum mersi ptr. raspunsuri. Te-as mai intreba daca tu ai folosit vreo pedala de control pe rp50 pe a 3-a iesire ptr. whammy si daca da ce fel de pedala. Eu am gasit una ptr. keyboards de volum cu cablu si mufa corespunzatoare dar nu as da banii daca nu merge.

Posted
  Jack Daniel said:
Voodoo Lab Pedal Power 2 Plus. Eu am incercat o multime (chiar si mai scumpe), inclusiv custom, asta e singurul cu care n-am avut probleme. Eu il am de vreo 2 ani deja si functioneaza excelent. Alimenteaza tot felul de pedale.

Iti recomand asta desi e cam scumpa, dar e pacat sa investesti in pedale si sa nu fie alimentate corespunzator, etc. Personal, nu-mi place sa ma car cu N alimentatoare.

Il folosesc pt 8 pedale odata, inclusiv Boss DD-20 sau Line 6. Deci maxim. Nota 10. Cu altele mi s-a intamplat sa stric ceva pedale sau sa descopar ca exista un brum chiar daca pedala respectiva era facuta de acelasi producator ca si alimentatorul. Nu spun brand-ul ca sa nu ranesc sentimente :) Dar cu siguranta e un brand scump.

Poti sa arunci o privire si la alte produse Voodoo Lab pt alimentare. Exista si ceva mai ieftin.

+1..am luat si eu si sunt de aceasi parere, foarte versatila, silenzioasa, calitate ce sa mai, se simte diferenta clar!!! numai bine

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.