www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Amp De Chitara Pe Mosfet?modele?


zolik7
 Share

Recommended Posts

Nu mersi, ma intereseaza numai si numai pe tranzistori MOSFET!

Si is destul de rare eu in afara de Marshall Lead 100 si Session nu am gasit nimic..:(

Si ma gandeam ca cineva stie de mai multe...

 

Ba da Doar pe MOSFET ma intereseaza!

 

DA doar modele cu Mosfet ma intereseaza:D

Link to comment
Share on other sites

Mersi de Randall ``ggg`` am gasit unul la Randal un combo.

 

De ce caut? Pentru ca vreau sa cumpar unul si vreau sa stiu ce optiuni am, oricum sunt foarte rare...tot ce e fain si bun nu se mai fabrica.:(

 

Yess ``Sorin65`` mersi am mai gasit cateva combouri si de la Marshall...

Link to comment
Share on other sites

De ce consider ca trebuie sa fie musai pe MOSFET? Pentru ca am cantat mai demult pe un Session si mi a placut foarte mult, are un sunet diferit de Hybrid, Full lampi sau Tranzistori. Eu nu vreau sa-mi fac amplificator, ci vreau sa-mi cumpar unul!Si de asta am intrebat membrii Rgc-ului daca stiu si altele in afara de ce stiu eu....

Link to comment
Share on other sites

De ce consider ca trebuie sa fie musai pe MOSFET? Pentru ca am cantat mai demult pe un Session si mi a placut foarte mult, are un sunet diferit de Hybrid, Full lampi sau Tranzistori

 

MOSFET este un tip de tranzistor. Daca nu vrei MOSFET si te multumesti cu orice tip de FET, atunci ai noroc si poti alege cam orice model de amplificator, toate avand un operational audio cu FET (NE5532, TL072, TL074 etc.) sau pe ele direct pe placa, la vazul tuturor.

Daca vrei sa contina asta in nume, am mai gasit 3203 Mosfet Lead 100

Link to comment
Share on other sites

De ce consider ca trebuie sa fie musai pe MOSFET? Pentru ca am cantat mai demult pe un Session si mi a placut foarte mult, are un sunet diferit de Hybrid, Full lampi sau Tranzistori. Eu nu vreau sa-mi fac amplificator, ci vreau sa-mi cumpar unul!Si de asta am intrebat membrii Rgc-ului daca stiu si altele in afara de ce stiu eu....

MOSFET in ce CLASA de functionare ? "A" , " B " , "AB" , "D" ,

Cu transformator de iesire si de defazare sau cuplaj galvanic ?

 

In CLASA "D" precis se fabrica la ora actuala .

 

Adica cum hibrid ?

 

Amplif "full" MOSFET nu stiu sa fie ptr chitara .

JFET in preamplif si EQ si numai in etajul finali de putere ai MOSFET .,

De obicei sunt rezolvate cu AO cu JFET doar pe intrarea acestora in rest in circuit sunt tranzistoare .

 

Etaj de intratre si prefinal EQ numai cu JFET cu piese discrete probabil se construiau prin 1980 .

 

Toate amplifurile sunt "hibride" MOSFET , JFET ,Trasnzistor bipolar ,Tub.

 

Cate un tub inserat prin schema este numai de "moft" ..nu prea poti sa deosebesti fara masurari de laborator diferentele intre TUB-FET-MOSFET mai ales in "punctele \' unde le insereaza mai mult de reclama prin amplifuri /pedale .

Doar sistemele de rezolvare al schemelor functionale dau diferente sesizabila dar si la acestea numai in anumite conditii .

 

Finalul pe MOSFET in clasa AB suna apropiat de TUB , daca are si traf de iesire suna 98% la fel ...daca are traf dimensionat ca atare ..

 

Trebuie sa cauti ceva second hand ...daca nu se mai fabrica .

 

Personal am gasit amplif de masina 2x70W cu finali MOSFET , il atac (draivuiesc) direct din procesor suna super bine .in sensul ca se comporta in jurul " P sinus maxim " cam la fel cu ampliful pe tuburi ..+ distorsiuni IMD insesizabile => claritate +definitie mai buna in jurul overdrivului etajului final ,,adica se comporta ca si amplif pe tuburi , cu o sursa de tensiune "anodica" cu rezistenta interna mai mare ce aduce a "tub rectifier" ai si comnpresie de putere ..ca sa sune /comporte calitativ ca si un amplif de chitara pe tuburi cu redresor tot pe tuburi ..cu tansformatoare ieftine si la limita sau usor subdimensionate ..

 

(De ex. ptr un combo openback ce ce limiteaza redarea joaselor pe la 160-250Hz nu are rost sa monteze traf de iesire cu banda de trecere de la 40Hz .Un traf ce reda 40\Hz este de aprox patru ori mai mare decat unul ce functioneaza de la 160Hz asa ca se fac economii importante prin limitarea benzii de trecere , de aici apoi apar si tot felul de "Tonuri" de amplif de chitara )

 

Tonurile brandurilor faimoase .. provin chiar din unele imperfectiuni ale montajelor ...acestea trebuie "copiate ".

 

Prima data am cantat pe "MOSFET:" prin 1980 pe un combo " HH " ce a fost la mine ptr reparat ...suna super ..pe atuncii era noutate ,

 

Un preamplif pe tuburi proiectat ptr primirea dinamicii mari de la chitara are rost doar daca tot lantul de amplif "poate" aceasta dinamica , daca doar preampliful este calitativ mai ales in cea ce priveste dinasmica este OK ptr studio unde poate si restul instalatiilor sunt de calitate .

Edited by karpi
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ca idee de baza, inginereste cu liniuta:

1. asa cum a spus si karpi, nu mai sunt amplifuri doar cu un tip de semiconductor, iar unul dintre motive este urmatorul: pur si simplu anumite etaje nu se preteaza sa fie facute cu piese discrete, asa ca se trece reprejor si se foloseste un operational, avantaje? Pai rejectie de zgomot mai mare decat un FET, posibilitatea de a folosi surse mai putin filtrate / stabilizate

2. Ce etaj doresti sa fie cu FET.... preamp... putere ? Si aici este o discutie ... in genere etajele finale la momentul acesta sunt cu monolitice. De de? Din motive clare de economie.

3. AM facut teste cu etaje finale PP cu traf de iesire si mosfet si la tensiuni mari si la tensiuni mici... sa zicem ca nu se merita deranjul (ori mergi clasic cu tub ori mergi cu solidstate cuplat direct pe sarcina)

4. Hibridizarea se merita si nu prea ... sunt anumite probleme de neadaptare de impedanta intre etaje, pentru folosirea FET-tilor de tensiune mare se merita dar doar in etajele liniare(gen inloguirea unui cathode-follower, poate chiar inlocuirea unui intreg tub defazor). De ce? Simplu este mai ieftin se comporta mult mai bine in zona liniara, dinamica la intrare este mult mai mare in cazul unui FET (adica accepta Vpp mai mare la intrare doarece poate sa baleeze mult mai aproape de tensiunea de alimentare). PS: acest artificiu se poate in cazul in care capacitatea de intrare in poarta FET-ului nu deranjeaza (este mai mare decat la tub si pentru anumite topologii, aceasta se poate comporta ca un filtru).

5. Cred ca trebuie sa accepti un anumit compromis sau sa te hotarasti asupra unui anumit concept (oricare convine persoanei tale)

6. exista topologii (m-am jucat si cu acestea) in care FET-ul este alimentat la tensiune simetrica +/- si atunci swingul este mult mai mare ... dar fiecare artificiu si fiecare detaliu constructiv se face dintr-un anumit motiv si pentru un scop... poti expune acest scop? si poate o sa primesti sfaturi mult mai focusate pe ceea ce doresti sa obtii.

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Edited by AnalogSound
Link to comment
Share on other sites

Pe bune domnilor?! Fara nici un fel de gluma ... eu am avut impresia ca poate am exagerat cu explicatia ... dar de aici si pana la a face misto e cale lunga si se pare ca nu prea se stie unde este limita... cred ca se vorbea de ampuri de chitara si nu de HIFI ... sau am scapat eu ceva din vedere.

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Corect ! @Analogsound .

Nu am vrut sa intru in detalii prea tehnice .ce sunt mai greu de inteles ptr incepatori

Pana la urma .. idea ar fi ca daca vrea un amplif cu anumite caracteristici ce nu se mai fabrica

(din motive economice) singura sansa este sa se construiasca la comanda .

 

Cu conditia ca electronistul sa nu faca si el economii la componente ,un amplif la comanda poate fi superior unui amplif de serie .

Sa amintesc importanta parte de alimentare ( traf , componernte diode , condensatoare etc ) dimensionat "larg" ce va asigura puterea dorita in conditii de maxima sigurantan si in overdrive sustinut , la fel si elementele de putere supradimensionate pentru rezerva de putere , racire adecvate ..etc etc .Un etaj ( sau etaje ) de preamplificare si corectii +distors pe JFET -uri cu componente discrete adecvat sa primesca semnal de la chitare ...

 

Sau secondhand ..poate gaseste ceva convenabil .

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.