www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Defectiune Delay


Makkos
 Share

Recommended Posts

Salut

Am cumparat un Delay Electro Harmonix acum vreo doua luni ...(nu vreau sa dau nume)... care a venit acasa si cand l-am conectat cu toate necesare , n-a dat niciun raspuns. Vizibil ,in el intra curent, ledul se aprinde , deci curent intra in el , doar ca nu schimba sunetul deloc il lasa natural .

Va intreb ca sa stiu si eu ... poate a mai patit cineva asa ceva sa poate sa-mi recomandati pe cineva care se ocupa de repararea acestor lucruri , mentionez ca sunt din Brasov.

Toate cele bune, Robert

Link to comment
Share on other sites

@razvane.. daca s-a dus dioda de protectie care btw se scurtcicuiteaza, atunci nu s emai aprinde nimic.

@makos.. ar trebui sa spu ce model este. poate aruncam o privire pe schema... EH are multe modele, unele simple, altele chiar profi.

unele au si iesire dry.. sper ca nu ai folosit-o :)) sau au potentiometru de blend intre dry si wet. dar sunt sigur ca ai butonat-o :)

Link to comment
Share on other sites

Intr-adevar, daca pedala e cumva True Bypass, LED-ul e plasat independent fata de circuit, iar daca se duce dioda de protectie, LED-ul inca se aprinde, iar circuitul este nealimentat. Pe mine ce ma frapeaza ii ca a zis ca sunetul ramane neafectat, nu ca nu se mai aude nimic - de aia e important modelul.

 

Eu banuiesc ca este vorba fie despre Memory Toy, Memory Man Deluxe sau Memory Man cu Hazarai. Memory Man deluxe are si iesire de direct out, neafectata. Daca cumva si pe effect out nu se aude nimic, banuiesc ca nu e cazul sa nu fie alimentat efectul, poate gresesc, dar nu cred ca au folosit insumare pasiva de semnale, ca sa se explice de ce exista sunet. Poate fi o problema la potentiometrul de blend. Poate fi o problema la circuitul folosit la mixare.

 

La Memory Man cu Hazarai, acolo fiind digitala treaba, banuiesc ca ori au folosit traseu analog pentru semnal neafectat, ori au facut insumare de semnal pe partea digitala (cam sigurele variante). Daca circuitul nu e alimentat si se aude sunetul dry, aici nu e cazul sa fie folosita iesirea gresita. Poate nu e alimentat efectul si se aude doar dry-ul, daca e conceput in asa fel circuitul, poate nu se mai face citirea corecta a pot-ului de blend, caz in care e ori pot-ul, ori a luat-o razna ceva controller (desi ma indoiesc, e foarte improbabil). Dar nu bag mana-n foc, doar dau cu presupusul.

 

Daca e vorba de Memory Toy sau Deluxe Memory Boy, acolo banuiesc ca poate fi o problema de alimentare a pedalei, dar mai sigur sa fie o problema de alimentare a cipului de delay, caz in care e mai spinoasa problema.

 

Oricum, cum a zis Razvan, primul lucru, verificat daca e arsa dioda aia sau alte componente.

Link to comment
Share on other sites

dioda aia, daca exista ;) - e direct pe alimentare. asa ca daca se pune in scurt nu se mai aprinde niciun led. sau daca se aprinde, se incinge bateria f tare, pt ca "scurtul" are cativa zeci de ohmi.

oricum, chiar daca ar fi asta problema, poate fi doar pe memory toy, singura care merge si la baterie - restul sunt cu alimentari AC.

din ce am inteles pedala e alimentata, comuta, dar nu functioneaza efectul de delay - poate fi potul de blend- cum s-a scris mai sus, sau orice altceva. oricum, ca orice pedala, care nu e digitala, se repara usor.

Link to comment
Share on other sites

dioda aia, daca exista ;) - e direct pe alimentare. asa ca daca se pune in scurt nu se mai aprinde niciun led

 

StompboxWiring.gif

 

Asa se face o legatura de true bypass. In loc de send si return avem legat direct efectul. Dioda de protectie este intre "send" si "return". LED-ul este alimentat in paralel cu efectul, nu in serie. Respectiv doar acum am vazut "scurtcircuiteaza". Nu cred ca cazul, deobicei se pune la capat de circuit, pentru a ferii de tensiuni inverse. Se poate arde, eu am reusit o performanta de genul cand nu am fost atent la polaritatea de alimentare. In caz ca se arde, nu e nici un scurtcircuit, e doar un circuit intrerupt. Si un LED care se aprinde.

 

In alta ordine de idei, nu cred ca a specificat ca e alimentat cu baterie. Atunci, intr-adevar am fi fost siguri ca e vorba de Memory Toy.

Edited by zan
Link to comment
Share on other sites

...... Dioda de protectie este intre "send" si "return". ....

 

intre ce ????????????????????????????????

.. si in 99,999999999999999 % din cazuri se scurtcircuiteaza.

adica pui tensiunea inversa... ea se intrerupe... si .. ce crezi ca se intampla mai departe, dupa ce pocnesc electroliticii ?? :))

Edited by sorin65
Link to comment
Share on other sites

Da, greseala mea cu send si return. Initial am pus imaginea urmatoare si n-am mai modificat textul:

dia1.gif

 

Intre "send" si "return" adica pe circuitul efectului, evident nu pe calea semnalului, de unde si ghilimelele. Scuzele mele ca n-am mai modificat... :rolleyes:

 

Uite o imagine draguta de pe primul site pe care l-am gasit. Dupa cum vezi, si aici LED-ul este in paralel cu efectul... daca efectul nu functioneaza, LED-ul tot va fi alimentat. Dioda D1 e dioda de protectie. In mod normal conduce, la tensiune inversa nu mai conduce. Cateodata se arde. In cazul ca se arde nu conduce. E la capat de circuit (inceput - capat nu inseamna neaparat final). Nu prea are cum sa intre in scurt-circuit. Daca conduce, nu se numeste scurtcircuit. Poate tu te referi la sigurante (fuzibile, in caz de supratensiune), care trebuie puse direct pe alimentare.... lucru ce nu prea are nici un efect, nu la dioda de protectie (de polaritate) pe care o au probabil 99.999999% din efecte (exagerare).

 

led_pow2.gif

 

LATE EDIT: LA MULTI ANI, SORIN!

Edited by zan
Link to comment
Share on other sites

@57 eee... e alta discutie... cea cu delay-ul poate continua cand ne spune ce model este. asa de dragul discutiei, ca si cum te intreaba cineva ce sa ia daca-l doare maseaua. tot la stomatolog ajunge, cu si fara xilina :)) asa si makkos tot la electronist ajunge, chiar daca i-ai spune ce are cutia sau ce ar fi defect in ea.

 

@zan... merci pt urari!

ultima schema, cea cu dioda serie nu prea se face... ca pica cam 0.6 v pe dioda si de cele mai ulte ori ai nevoie de fiecare ractiune de volt pt headroom mai mare. majoritatea schemelor au dioda pusa in paralel pe alimentare.

btw... ea e pusa si ca sa ajungi la service :)) daca puneau una zdravana nu mai patea nimic (o vreme) si proteja si circuitul.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

... ca nu apucasem sa citesc tot :)

@zan... sigurantele fuzibile pocnesc la supracurent.

daca nu-ti place cuvantul scurtcircuitat , atunci hai sa-l folosim pe cel acdemic "şunt".

fa un experiment, daca ai un ohmetru, o baterie de 9V si o dioda de mica putere - gen 1N4148, 1N914 - cele folosite generic ca protectie la tensiune inversa.

pune dioda cu anodul la (+) si catodul al (-). o sa faca poc, chiar apare o licarire.

masoara " dioda" pe ohmetru. vei vedea in ambele sensuri ca aparatul iti va arat cca 1-2-3 ohmi.

deci e o dioda care conduce in ambele sensuri??? :))) sau e doar suntata, scurtcircuitata, etc

refa experimentul cu alte 99 de diode, asa ca sa confirmam statistica :))

Edited by sorin65
Link to comment
Share on other sites

Da, la majoritatea pedalelor dioda e pusa in paralel inceputul circuitului. Dar la majoritatea e pusa dupa LED, inainte de circuit. Si da, e atat de usor sa o arzi incat chiar poti zice ca e acolo ca sa ajungi la service.

 

Respectiv da, ai dreptate si cu treaba cu scurtcircuitarea.... dar atunci cand am patit eu treaba, nu a fost nici un scurtcircuit... dioda a crapat (la propriu) in doua. Banuiam ca asta e cazul pentru toate - dar greseam. Respectiv, da, e supracurent.

Edited by zan
Link to comment
Share on other sites

corect. dar in cazul asta, daca dioda se sunteaza, nu se mai aprinde ledul, exact ceea ce incercam sa explic mai sus. discutia pornise de la razvan care a zis ca a avut un montaj in care s-a pus protectia dar ca ledul continua sa mearga. eu am avut un sen de intrebare in legatura cu asta, stiind ca nu e posibil...

in alta ordine de idei, cam ce se gaseste pe net in legatura cu electronica pt pedale, amp-uri.. majoritatea saiturlor fie ca e vb de dyiaudio, freestompbox. etc... sunt absolut hilare daca ai studii de electronica si daca ai fost pasionat :) la fel, daca demontezi majoritatea pedalelor boutique, e cam acelasi lucru :))

de pilda.. in ultima schema de pe musikding... LED-ul e pus invers!

in schemele de mai sus, cu butoane true bypass, care oarecum sunt corecte, daca le faci asa iti va iesi un shit! legaturile trebuie facute cu cablu ecranat, trebuie sa ai grija care capete sa le legi la masa si mai ales ... unde!

altfel.. deunazi mi-a adus un amic un crybaby sa-mi arate ca atunci cand pedala e la punctul maxim jos apare un brum clar deranjant. ghici de ce?

ca e cry bay, vox 847 sau orice wah endorsat sau plin de butoane sunt toate absolut identice - normal, pretul difera!

Edited by sorin65
Link to comment
Share on other sites

Salut ... mersi mult de raspunsuri si scuzati-ma ca nu am precizat exact modelul ... este vorba de EHX Memory Boy.

Pedala am incercat s-o alimentez numai cu transformator de 9 v (precizez faptul ca mai am 3 pedale care merg perfect - cu acelasi transformator).

Multumesc mult pentru raspunsuri ...doar ca....pe mine m-ar ajuta sa-mi spuneti daca stiti pe cineva in Brasov care se ocupa de aceste lucruri sau un raspuns mai clar pentru a ma putea uita in ea sa vad si eu cum ,care ,unde .

Toate cele bune

Link to comment
Share on other sites

servus, incearca si cu baterie, cine stie?! memory boy (simplu) merge si cu baterie, modelul "deluxe" nu are decat optiunea sursei de alimentare ( "minus" pe centru).

daca nu a functionat niciodata la tine, poate faci ceva gresit: mai arunca un ochi aici: http://www.ehx.com/products/memory-boy1/instructions

ps: poate cineva priceput din brasov vede subiectul asta si te indruma :)

Link to comment
Share on other sites

Du efectul la un electronist care este in tema cu aceste pedale.

Este o pedala "analogica" cu integrare mai redusa asa ca sunt sanse sa se poata repara .

 

O dioda sau se strapunge deci ajunge in scurt sau se intrerupe su prezinta rezistenta infinita ,,,mai rar ceva intre .

 

Ptr protectie in serie se poate pune o dioda ce rezista la curentul absorbit de aparat.

La aparate alimentate de la naterii cu tensiune relativ mica dar si cu un consum mic se pot pune diode Schottky ce prezinta o tensiune de deschidere 0,22--0,3V as ca nu reduce cu mult tensiunea de alimentare , dar trebuie sa reziste curentului absorbit de circuitul aparatului ,,,

 

In paralel nu mai conteaza curentul absorbit de circuitul aparatului .. dar la tensiune inversa se arde dioda daca nu are nici un rezistor care sa limiteze curentul.

Normal ar trebui o siguranta rapida in serie cu dioda , siguranta ce sa se arda in acest fel salvand dioda dar in acest caz ar trebui inlocuita siguranta .Cum instrumentisti nu sunt electronisti nu vor inlocui siguranta si a doua oara la o greseala nu mai are protectie.

 

Se pot construi circuite complexe ptr pritectie dar creste pretul de fabricatie , cu toate ca pretul de vanzare al efectelor este practic enorm , se face economie si nu se pun circuite electrunice "scumpe".ptr. protectie la tensiune inversa .

Cateva componente ,diode , tiristor , rezistoare se poate construi un circuit ce nu se distruge dar protejeaza ..

 

Cand te gandesti ca un multimetru ieftin 20-30 RON are protectie pe langa citcuit ,afisaj , carcasa , comutator etc etc ...este o porcarie ca fac economie la atat ..cat poate sa-i coste .probabil .nici 10 RON

 

Am vazut pedale unde au facut economie si nici nu au montat dioda de protectie la tensiune inversa cu toate ca pe placa era locul (liber ) .

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Revin asupra topicului cu precizarea ca pedala nu s-a reparat !

Am avut si niste discutii cu fostul proprietar care DIn NOU nu vrea sa ajunga la nicio intelegere !

Fostul proprietar este asa numitul "mihubrave" chitaristul formatiei "Stillborn", prin urmare, nu recomand nimanui sa cumpere de la el . Am vorbit si cu el si cum nu a ajuns la nicio intelegere ....

Printre vorbele lui au fost doua ce mi-au arata niste lucruri: mi-a zis sa vand pedala asa cum e la bani pe care i-am dat eu lui ! (n-as face asa ceva niciodata ! ) si apoi mi-a spus ca pedala nu merge decat prin bucla de efecte , fapt ce mi se pare o prostie ( pentru ca muulte ampuri nu au bucla de efecte si sincer...mai am 3 pedale analog si merg perfect direct pe Input , nimeni din cei care au vazut-o n-au mai spus de asa ceva , in instructiuni scrie clar : Chitara - efect - Input-ul Amplificatorului )

Ne ajungand la nicio intelegere cu el ...va intreb sa... mai bine zis va rog sa-mi spuneti de unde as putea sa i-au o schema a circuitelor pedalei...sau daca ma puteti ajuta cu un link sau un document ( .pdf .. orice ) cu schema as fi foarte recunoscator ....

 

Multumesc anticipat !

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.