www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

MUZICOTERAPIA

Salutari!

 

In acest topic, voi publica informatii legate de muzicoterapie, un subiect mai mult sau mai putin cunoscut voua, prezentandu-va printre altele, modul in care diferite pasaje sau piese muzicale, influenteaza nu doar starea de spirit, ci si sanatatea sau procesele biologice, ale organismului uman.

 

Trebuie sa mentionez, ca in prezent, desfasor un studiu pe aceasta tema, pentru examenul de licenta din cadrul Facultatii de Medicina Generala, care insa va fi continuat si ulterior.

 

Sper ca informatiile pe care vi le voi prezenta, vor fi cel putin utile sau interesante.

 

Pentru inceput, haideti sa vedem concret, printr-o definitie scurta, despre ce este vorba:

 

 

Muzicoterapia este un tip de terapie, in care sunt utilizate influentele sonore armonioase, fiind folosita inca din antichitate, si care isi gaseste tot mai multe aplicatii in zilele noastre, mai ales in urma numeroaselor studii efectuate.

 

Astfel, s-a constatat printre altele, ca diverse pasaje muzicale pot fi folosite specific, pentru anumite efecte:

 

- tratamentul starilor depresive: Carnavalul de Dvorak

 

- pentru surmenaj intelectual: Johann Sebastian Bach - "Fugile"

 

 

Atat pentru moment.

 

Voi reveni cu alte exemple concrete si informatii suplimentare, in masura in care sunt persoane interesate.

 

Va salut!

Edited by Bleeding Riff
Posted
foarte frumoasa initiativa, sper ca nu o sa te deranjeze dar o chestie am de spus: "Muzicoterapia, este un tip de terapie" - intre subiect si predicat nu se pune niciodata virgula

 

in rest numai bine, succes cu studiul si lucrarea de licenta, asteptam rezultate interesante :)

 

Greseala mea intradevar... m-am grabit. Multumesc pentru atentionare.

 

 

Dincolo de asta, momentan selectam pacienti (adolescenti cu diverse afectiuni psihosomatice) pentru a incepe sesiunile.

Posted

Cred cã stimularea/eliberarea in creier a serotoninei, hormonul placerii, depinde de muzica preferatã de cãtre subiect. Pe vremea lu' tovaraºu' ºtiu cã la clinicile neuro-nu-ºtiu-cum se fãceau ºedințe cu terapie muzicalã ºi se asculta muzicã simfonicã...

 

Ce curiozitate am eu, e legatã de teoria cu mamele însãrcinate, care asculta muzica ambientalã, ca sã iasã copiii mai inteligenți... Am citit undeva cã enerveazã fetusul... Cum e, pânã la urmã ?

Posted

uneori ascult death metal inainte sa adorm, ma linisteste.

oricum, personal subscriu mai degraba la parerile conform carora esenta artei consta in aceea ca nu este facuta sa fie "utila" in sensul in care mancarea ne foloseste pentru a ne umple burtile infometate, masinile - pentru a ne deplasa mai comod dupa ce am mancat, si asa mai departe.

exista arta si exista kitsch, dar de asemena mai axista si atitudine autentica fata de arta si atitudine kitsch.

exemple de atitudine kitsch fata de lucrari de arta: faptul de a-ti pune de exemplu capriciul 5 a lui paganini ca si sonerie la telefon. sau background pe desctop la comp vr-o lucrare de van gogh. in fine, a pune vacilor de la o ferma sa asculte mozart pentru a ca le stimuleaza sa faca un pic mai mult lapte. "muzicoterapia" se inscrie in acelasi registru de atitudini, pentru mine cel putin. da, nu contest ca in unele cazuri poate ca s/au obtinut intr/adevar ceva rezultate, benefice asupra mamelor cu plozi in burta, dar pe de alta parte sa/u obtinut si rezultate pe masura in inventarea inca unei atitudini de genul asta.

bine, recunosc si eu faptul ca de multe ori ascult muzica pe tren sau autocar si din considerentul ca i/mi distrage atentia de la monotonia drumului. asta e.

Guest Memento Mori
Posted

Hmmm...foarte interesant subiect,baieti!

 

Parerea mea...din tot ce-am studiat pana acum,am ajuns la concluzia ca muzica,sau sunetele,ne afecteaza starea emotionala,psihicul si probabil are efect direct chiar si asupra corpului nostru.

 

Am gasit cateva citate foarte interesante in anumite carti pe care le-am citit:

 

"Nu exista alt mediu,nici pictura,nici arta poetica,care sa reprezinte un asemea cod al unitatii existentiale.Acest cod,sau cheie,continuta in muzica potrivita,ne poate deschide calea nemijlocita si directa spre nivelurile de constienta ale omului." Olivea Dewhorst-Maddock

 

"Muzica exprima ceea ce nu poate fi spus in cuvinte,dar nici nu poate fi trecut sub tacere." Victor Hugo

 

"Muzica ofera un suflet universului,aripi mintii,zbor imaginatiei si viata oricui." Platon

 

"Mi-a venit prin intuitie,iar muzica a fost forta din spatele acestei intuitii.Descoperirea mea a fost rezultatul perceptiei muzicale."(atunci cand a fost intrebat despre teoria relativitatii) Albert Einstein

 

 

Iar acum fac o mica paranteza.Cel afectat de o criza de depresie ar trebui sa se retreaga si sa asculte mai intai o muzica agresiva,inlocuita apoi treptat cu piese mai blande.Muzica nu trebuie ascultata stand jos,in fotoliu sau intins pe canapea,ci intr-o stare de activitate fizica,adica insotita de anume miscari care sa corespunda agresivitatii interioare.Asta imi explica faptul cum persoanele care sufera in interiorul lor,sau au stari emotionale puternice ce tind sa duca spre nevoia de exteriorizare,aleg adesea muzica Rock ca fiind cea care corespunde cel mai bine.Asta va pot spune din propria-mi experienta.

 

Am mai citit (desi,parca nu ma lasa inima sa cred),ca muzica Rock,nu este chiar una adegvata pentru a aduce individul la o stare de constienta si sufleteasca mai inalta si pura,asa cum reuseste muzica simfonica,dealtfel.Deoarece sunetele ce alcatuiesc melodia sunt compuse acorduri de chitara si voce distorsionate si ridm extrem de alert sau poate chiar violent,care poate avea un impact negativ asupra realitatii individului.Iar pentru cei ce isi regasesc starile emotionale in ele,actioneaza precum un drog...si duce spre rebelitate,impulsivitate,agitatie,agresivitate,rezistenta...Oricum,nu este chiar atat de grav...doar ca nu trebuie sa faci abuz...cum o fac majoritatea care nu inteleg Rock-ul din cauza depresivitatii lor,crezand ca trebuie dus chiar la extrem...nu-i asa?

 

"Muzica este o revelatie mai mare de cat orice invatatura sau filosofie." Ludwig van Beethoven

 

Muzica este ca si cum ai picta cu sunete...Asa cum ea este fragmetata in note de diferite tonalitati sau octave,la fel si culorile se separa intre ele in renumitul curcubeu.

 

Am extras un fragment dintr-un SUPER DOCUMENTAR,numit:"KYMATICA"pe care vi-l recomand tuturor:

 

"In natura,tot ceea ce percepem cu ajutorul celor 5 simturi este rezultatul a doua principii fundamentaleTot ceea ce exista ia nastere pe baza relatii intre vibratie si materie.Aceste doua principii importante se intrepatrund pentru a forma toate lucrurile din univers.Chiar si limba,cuvantul,comunicarea intre toate lucrurile din natura depind de acest pricipiu.Pete Petterson,in lucrarea sa:"Kymatica-Stiinta Viitorului" afirma:S-a descoperit ca acest fenomen este una din fortele primare care indruma evolutia biologica in drumul ei.".S-a realizat un experiment pentru a dovedi ca limbile antice ca ebraica sau sanskrita,atunci cand sunt vorbite creaza o fregventa vibratorie ce modeleaza materia in tipare geometrice sacre.In "Stiinta Mntrei" de Swami Murugesu,acesta afirma ca atunci cand o persoana incanteaza un anumit cuvant in sanskrita in timp ce filmeaza o lumanare arzand,se schimba atat itenstitatea flacarii cat si culoarea acesteia datorita fregventei emise de cuvantul rostit.S-a aratat ca exact aceeasi stiinta scade sau mareste presiunea sanguina,asa cum spune chiar el:"Anumite sunete pot afecta sistemul nostru circulator sau nervos.Indiferent ce modificari produc aceste vibratii,ele se extind asupra psihicului unei persoane precum si asupra atmosferei inconjuratoare,cauzand caldura sau frig.Toate acestea pot fi cunoscute prin studiu si demonstrate in practica.".Aceasta cunoastere redescoperita a stiintei sunetului arata ca sunetul inseamna mai mult de cat un simplu semnal vibratoriu.Sunetul nu doar interactioneaza cu viata,dar o mentine si o dezvolta.Actioneaza ca un cod de conduita al intentiei constiente intre oameni,societati si civilizatii intregi."

 

Sper ca tot ce v-am impartasit acum sa va deschida apetitul in a deslusi misterele sunetului mai profund.Iar daca voi mai gasi material interesant despre acest subiect,il voi impartasi si voua.Sper sa faceti si voi la fel.

 

Cine doreste sa urmareasca documentarul pe care vi l-am recomandat,il gasiti aici: http://fymaaa.blogspot.com/2009/03/kymatica-26032009.html

Posted

@ramurel: o sa iti raspund la intrebare cat de curand, scuze pentru intarziere, dar momentan pregatesc un examen (la finalul saptamanii)

 

@karpi: era o vreme cand ascultam Sanatorium, cred ca voi repeta acum acest proces, dintr-o alta perspectiva

 

 

De asemeni voi comenta anumite posturi de mai sus care mi-au atras atentia, si ii voi explica lui ivan ivanovici de ce muzicoterapia nu este nici pe departe o atitudine kitsch.

 

Multumesc pentru intrebari, si in special lui Memento Mori pentru informatiile prezentate.

Posted

Un topic bine-venit, Bleeding Riff. :)

 

Am 2 întrebãri:

1. Consideri cã muzica transmite aceleaºi stãri fiecãrui ascultãtor (indiferent de culturã, sex, etc)?

2. Ce parte dintr-o piesã afecteazã mai mult ascultãtorul: muzica (melodie, armonie, ritm) sau versurile?

Posted

Am putea totuºi sã evitãm bezele poetice ºi tendințe mistico-fantastice tipice new age (this means you, Memento Mori!)?

Sper cã Bleeding Riff ºi-a proiectat o metodologie ºtiințificã consistentã. Apropos, o poți împãrtãºi sau n-ați ajuns la aceastã etapã încã?

 

Consideri cã muzica transmite aceleaºi stãri fiecãrui ascultãtor (indiferent de culturã, sex, etc)?

Depinde cum defineºti "stare".

Dacã "timpanul vibreazã la 50Hz" e o stare atunci da, toate timpanele sãnãtoase vor vibra la 50Hz dacã sunt excitate de sunet la 50Hz, deci e un fenomen universal.

Dacã prin stare te referi la imagini mintale oarecum corelate cu muzica pe care o ascultã un individ, evident cã depinde, nu doar de fenotip ci ºi de concursul de circumstanțe imediate în care se petrece ascultarea. Iar numãrul de factori implicați e atât de mare încât orice speculație devine gratuitã. Eventuale tipologii identificabile sunt mai degrabã cauzate de prejudecãți ºi alte bias-uri culturale decât de proprietãțile intrinseci ale stimulului (muzica).

Posted

Cum adicã stãri sufleteºti? Ce-i ãla suflet?

Zi-i pe nume dacã la mecanismul afectiv te referi.

 

Poate o piesã sã transmitã unuia tristețe altuia bucurie?

Dacã e sã discutãm aºa, în trecere, fãrã a califica afirmațiile... Sigur cã poate. Poate "transmite" lucruri diferite ºi aceluiaºi individ, în circumstanțe diferite, poate chiar ºi în cursul aceleiaºi zile.

Guest AlinMetallica
Posted
2. Ce parte dintr-o piesã afecteazã mai mult ascultãtorul: muzica (melodie, armonie, ritm) sau versurile?

 

Versurile mi s-au parut tot timpul in plus dar suna mai bine cand canti niste cuvinte in loc de ooo sau aaa.

Guest Memento Mori
Posted (edited)

Eu nu fac altceva de cat sa contribui cu cunostintele pe care momentan le posed,acestui forum cu un subiect destul de intrigant,gratie lui Bleedeng Riff.

 

Ideile mele se formeaza pe parcursul informatiilor pe care le acumulez in timp si din diverse materiale care imi sunt accesibile.Iar ideile nu-mi vor ramane niciodata fixe,nu sunt dogmatic,ele se modifica o data ce acumulez noi informatii ce darama sau sustin vechile teorii.

 

FiveseveN,ai multa dreptate referitor la sensibilitatea timpanului.Si as vrea sa aflu mult mai multe lucruri din partea ta,deoarece vad ca esti un tip foarte informat si pe care il duce mult capul,imi plac oamenii de genu'.

 

Dar nu cred ca ar fi absolut necesar sa iti exprimi ideiile cu un vocabular chiar atat de complex,deoarece ne ingreunezi noua,"necunoscatorii",posibilitatea de a intelege exact ceea ce vrei sa spui.Te invidiez pentru vocabularul elevat,dar totusi...nu da impresia ca esti prea doxat,iar noi iti suntem absolut inferiori...

 

Eu cred ca sunt destul de multe teorii ce stau la baza fenomenului sonor si a capacitatii de a fi receptionat de catre simturile noastre limitate.Si avand in vedere ca nu toti au descoperit adevaratele taine ale acestui subiect,fiecare contribuie cu o parere sa ajungem la un consens si sa invatam unii de la altii.

 

Asa ca fie ele,cum le numesti tu, "bezele poetice" sau "tendinte mistico-fantastice tipice new age",fiecare au macar un strop din esenta adevarului.Nu-i asa,FiveseveN? :)

Edited by Memento Mori
Posted
Dar nu cred ca ar fi absolut necesar sa iti exprimi ideiile cu un vocabular chiar atat de complex,deoarece ne ingreunezi noua,"necunoscatorii",posibilitatea de a intelege exact ceea ce vrei sa spui.Te invidiez pentru vocabularul elevat,dar totusi...nu da impresia ca esti prea doxat,iar noi iti suntem absolut inferiori...

Da' ce-a zis asa greu de inteles? :)

Guest Memento Mori
Posted

Eeee,iata baieti un articol interesant!

 

Va spuneam ca sunetele pot avea un impact mare asupra unei persoane,fie acela fizic sau psihic.

 

Se stie ca majoritatea speciilor cu care convietuim pe aceasta planeta au simturile mult mai dezvoltate fata de om.Printre care si auzul.

 

Daca spectrul nostru de a percepe sunetul este determinat de o vibratie a timpanului de 50Hz,cel al animalelor de exemplu,este diferit.

 

Sunt anumite dispozitive,care emit sunete de o fregventa mai inalta sau mai joasa,aproximativ inexistente pentru om,pe care speciile ce le pot percepe nu le suporta.Asa mai scapam noi de rozatoate sau caini nebineveniti,daca este cazul.

 

Dar ce ziceti cand aceasta metoda se aplica si oamenilor?Acum se folosesc arme acustice si pot face ravagii in mintea sau in corpul unui individ.

 

Iata articolul:

 

......"Tunul de sunet",noua arma acustica impotriva manifestantilor.....

 

“Tunul de sunet”, un dispozitiv de noua generatie care emite sunete foarte inalte, a fost folosit la Pittsburgh pentru a-i imprastia pe manifestanti. Însa consecintele asupra sanatatii nu sunt clare inca. Protestatarii cunosteau deja gazele lacrimogene, tunurile cu apa si loviturile de baston.

 

Cu ocazia summit-ului G20, manifestantii antiglobalizare s-au lovit de o noua gaselnita a fortelor de ordine: un sistem care emite sunete stridente de o violenta insuportabila, menit sa descurajeze orice adunare, arata cotidianul francez Le Figaro.

 

Mai multe filmulete postate pe YouTube in ultimele zile prezinta acest nou sistem in actiune pe strazile din Pittsburgh. La prima vedere, acest “tun de sunet” seamana cu o antena parabolica de satelit montata pe o masina a Politiei. Dar comparatia se opreste aici. Nu este vorba de captarea unui semnal, ci de emiterea lui, la o raza pâna la 3 km. Rezultatul este pe masura.

 

La origine, este un instrument de lupta. Considerat ca arma cu “letalitate redusa”, dispozitivul cu unde acustice cu raza lunga se plaseaza in aceeasi categorie cu Taser-ul sau flash-ball-ul, menite sa-i neutralizeze pe opozanti, cu cel mai mic risc de a produce rani sau moartea. În timp ce o conversatie normala se desfasoara la 60 de decibeli, tunul sonor poate atinge niveluri de 150 decibeli, ceea ce depaseste cu mult pragul de durere si se apropie de zgomotul unui avion la decolare. Expunerea prelungita la acest zgomot poate avea efecte auditive si produce senzatia de sufocare.

 

Nu s-au manifestat alte efecte mai grave. La Pittsburgh, riscul n-a fost ridicat pentru ca “tunul sonor” n-a fost folosit la puterea maxima. Aceste noi tehnologii n-au fost inca utilizate in Franta, dar folosirea lor nu este total exclusa. De putina vreme s-a format un grup de lucru alcatuit din reprezentanti ai Politiei si ai Armatei care evalueaza atuurile si dezavantajele armelor acustice, incheie cotidianul Le Figaro.

 

........ma intreb cat de departe vor ajunge,si ce metode vor mai aplica guvernele si "marii" oameni politici sa ne suprime drepturile noastre?

Guest Memento Mori
Posted
Da' ce-a zis asa greu de inteles? :lol:

 

 

Mai...am inteles ce a vrut sa spuna,si sa fiu sincer,m-am chinuit putin...

 

Uite,mai sunt oameni ca mine asa,na...care se pierde la un moment dat printre randuri cu prea multe cuvinte mai complexe...

 

Dar nu mai conteaza asta!

 

Acest topic nu a fost creat sa ne criticam unii pe altii,ci sa venim cu informatii interesante,nu?

 

Abia astept sa vad ce mai adauga Bleeding Riff despre "Muzicoterapie" :)

  • 2 weeks later...
Posted
Cred cã stimularea/eliberarea in creier a serotoninei, hormonul placerii, depinde de muzica preferatã de cãtre subiect. Pe vremea lu' tovaraºu' ºtiu cã la clinicile neuro-nu-ºtiu-cum se fãceau ºedințe cu terapie muzicalã ºi se asculta muzicã simfonicã...

 

Ce curiozitate am eu, e legatã de teoria cu mamele însãrcinate, care asculta muzica ambientalã, ca sã iasã copiii mai inteligenți... Am citit undeva cã enerveazã fetusul... Cum e, pânã la urmã ?

 

Acum daca il enerveaza sau nu, nimeni nu poate sti exact. Sunt foarte multe variabile in acest zvon (nu este sustinut de un studiu serios, si nu intamplator).

 

Ideea de "enerveaza" este destul de relativa, in primul rand implica sa aibe fetusul dezvoltate structurile necesare unui astfel de proces.

 

Apoi, cu ce baza se poate afirma acest lucru? Creste frecventa cardiaca? Cum poti afirma ca ea creste pentru ca il enerveaza, si nu pentru ca ii place?

 

Da din maini sau din picioare? La fel.

 

Faptul ca anumite frecvente sonore ar putea influenta pozitiv dezvoltarea fatului, nu este exclus, dar nici documentat prin studii concrete.

 

Concret, vis a vis de curiozitatea ta, ideea ca il enerveaza, este o simpla speculatie sau interpretare, si nu trebuie luata in seama.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.