www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Lutierii


calin96
 Share

Recommended Posts

Ce intrebare...

Tre' sa stii sa lucrezi cu lemnul,tre' sa stii un pic de electronica...

Iti trebuie niste scule...etc.

Nu e ca si cum te uiti la 2 tutoriale pe youtube si ajungi lutier. Oamenii aia fac asta de o viata.

Simplu, mergi pe strada unde locuiește. :) Mai întâi ar fi fost uitle niște detalii. Eu de exemplu te pot trimite la un lutier din Cluj dar tu ai nevoie de unul în București...

 

Stai,ce treaba are asta cu intrebarea lui?

Link to comment
Share on other sites

cam la fel cum poti ajunge si cosmonaut...

 

in alta ordine de idei,trebuie sa iti placa sa lucrezi cu lemnul,sa ii intelegi structura si modul in care lucreaza etc etc etc

si sa ai o groaza de bani de investit in materiale si scule

 

povestea e lunga-la noi in tara nu este nimic ce sa te pregateasca in domeniul asta (poate prin italia ar fi...nu stiu) 

iar cei care stiu meserie de obicei nu sunt prea dornici sa o impartaseasca din cate am impresia;nu stiu daca ar fi dispus cineva sa stea cu tine zeci sau sute de ore sa iti arate trickuri

acum depinde si ce vrei - nu se compara construirea unei electrice cu o acustica ; daca ai bani,dai 4000 $ pe un CNC si iti faci electrice , dar din fericire e mai greu sa faci acustice si clasice la CNC

Link to comment
Share on other sites

Trebuie să înțelegi care e faza cu lemnul și influența asupra sunetului. :vader1:

 

Mi-ai luat vorba din gura...

 

La 100 de postari in topicul Lemnul Si Influenta Asupra Sunetului La Chitara Electrica primesti o stea. Cu o stea esti lutier incepator, cu trei avansat si la 5 stele esti deja gurul lutierilor :)

 

Vorbind serios, din punctul meu de vedere un lutier este cel care (si) construieste instrumente. Evident asta nu o poti face de la bun inceput, trebuie sa incepi cu stricat/reparat, acumulat experienta atat teoretica cat si practica, trebuie sa ai o oarecare inclinatie spre chestii tehnice, multe scule - unele construite de tine, etc. Dupa ce ajungi sa si construiesti instrumente, daca aceastea trec testul timpului (mai scurt sau mai lung) daca sunt folosite si apreciate de un numar mai mic sau mai mare de instrumentisti, abia atunci cred ca poti sa-ti pui problema daca esti sau nu lutier.

 

Sau varianta scurta, iti faci un cont de feisbuc "Gica Lutierul" si aia e... :)

Edited by sam
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Lutier ca lutier, dar cum poti sa faci muschi?

 

Pt lutier trebuie sa urmaresti episoadele de la Discovery cu How It's Made, apoi faci un curs online de engineering, dupa care iti iei diploma in ce ramura iti alegi, gen in cazul tau lutier, dar ai mai multe variante. Acu' 2 ani era vreo 300 euro taxa, acum nu mai stiu dar uita-te pe net ca gasesti oricum.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Off-topic: Am vazut azi la How It's Made parca cum fac japonezii nu stiu ce tobe traditionale, bla-bla. Se fac numai din lemn, din copaci de minim 200 de ani. Uscarea lemnului dupa procesare dureaza 5 ani dupa care inca cativa pana la obtinerea produsului finit.

 

Un uncenic sta in practica/training la fabrica 10 ani pana sa poata pune mana si finisa manual o toba d-aia.

 

Si cireasa de pe tort, 'cea mai toba' a lor cantareaste 2 tone si e facuta dintr-un copac de 700 de ani. Iar ca sa-i intinda pielea au facut o echipa de cativa japonezi mititiei care dansau hora pe toba timp cateva saptamani, zi de zi... Mai intindeau, mai topaiau, mai intindeau, mai topaiau... WOW!

 

Edit: L-am gasit pe youtube:

 

Edited by sam
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

E interesant că s-a menționat doar tâmplăria și "un pic de electronică". Acustica, știința materialelor, ergonomia și design-ul de produs sunt opționale :lol:. Iar dacă ne amintim ce dezastre de PR au avut niște lutieri români, poate n-ar strica și niște marketing & comunicare.

Asta asa-i. Dar n-am vrut sa-l descurajez complet. :))

Cnd am spus ''sa stii sa lucrezi cu lemnul'' m-am referit la mult mai multe chestii decat taiatul unei bucati de lemn intr-o anumita forma,inclusiv la ''acustica''

Nu sunt lutier si nu stiu ce scule iti trebuie si cum trebuie folosite. Cert este ca nu e ceva ce poti invata in cateva zile din tutoriale.

Sa nu ne amintim totusi de dezastrele facut de niste lutieri d-astia de pe la noi, te rog :))

Link to comment
Share on other sites

E interesant că s-a menționat doar tâmplăria și "un pic de electronică". Acustica, știința materialelor, ergonomia și design-ul de produs sunt opționale :lol:. Iar dacă ne amintim ce dezastre de PR au avut niște lutieri români, poate n-ar strica și niște marketing & comunicare.

Lutierii romani nu au traditie in constructia chitarelor electrice .Pe undeva este si normal atata timp cat noi nu am avut chitaristi care sa puna "planeta in genunchi" . In schimb pt instrumente acustice sunt recunoscuti "all over the world" .

Edited by ggg
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Gelu, cazurile despre care vorbeam fac exclusiv electrice. Oricum e irelevant câtă tradiție (care la ce ajută?), cunoștințe, experiență au și cât de interesante și bine construite sunt produsele lor. Dacă nu știi să le vinzi rămân în debara. Unde pesemne mai adună niște tradiție.

 

Și poveștile cu Taiko tot la categoria tradiție se încadrează. Dacă tai copacul cu un briceag într-un an înseamnă că o faci mai bine decât cel care-l taie cu drujba într-un minut? Nu, înseamnă că ești un idiot.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.