Ibanozzi Posted April 5, 2013 Author Share Posted April 5, 2013 Dupa cum spuneam, eu m-am ocupat de efuri si tatal meu de butucul de la gat... Dupa ce am trasat cu creionul din dotare, direct pe fata pe unde sa traforam... Ne-am apucat de lucru manual ..., mi-am adus aminte cu nostalgie de orele din scoala (de pe vremea lui Nea Ceasca) de Lucru Manual (actualmente Educatie Tehnologica) cum i se mai spunea, unde invatam sa facem tot felul de lucruri utile ... Si la final arata asa... S-a trecut la finalizarea butucului... Tatal meu a trecut la chestii de finete si anume finisarea tachetilor de pe fata si aducerea lor la grosimea ideala... ... si a lipit butucul si alte mici detalii la eclise! Urmatorul pas este lipirea fetei , tineti aproape! 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 (edited) Doi caluti de mare Uitandu-se, se pare, Unul catre altul Spre a lor mirare. Nah George ca profesorul Yates a vazut la fel ca si tine..., caluti de mare! Extras din e-mail-ul primit ieri Dear Christian Things are heating up! Beautiful sea-horse F-holes, and quite a tour of the luthery process. Good to see. Now for attaching the neck... Best, Peter Edited April 7, 2013 by Ibanozzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
impaiatu Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Nah George ca profesorul Yates a vazut la fel ca si tine..., caluti de mare! Extras din e-mail-ul primit ieri Dear Christian Things are heating up! Beautiful sea-horse F-holes, and quite a tour of the luthery process. Good to see. Now for attaching the neck... Best, Peter Dar este evident ca sunt caluti de mare. Evident pt. oricine care stie cum arata un calut de mare. Felicitari pt. lucrare. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Intentia mea Sorin, a fost sa-mi iasa dragoni ca cei facuti de lutierul belgian Benjamen La Brigue... Acuma..., daca mi-au iesit caluti de mare..., buni si aia..., c`est la vie! Ce-i drept, La Brigue i-a facut direct, pe o fata neatinsa (asta ca sa nu spun virgina ), pe cand eu a trebuit sa ma adaptez la efurile care erau taiate deja... Multumesc de aprecieri! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheZKD Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 caluti de mare , dragoni , din partea mea pot sa fie ponei tot ii misto 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bulb Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 (edited) Imi inchipui ca ar exista piata de desfacere la nivel international pentru asa ceva , avand in vedere ca instrumentele facute de Jonathan Wilson (http://www.togamanguitars.com/) se vand destul de bine. O sa ii montezi si doza piezo? Si in materie de acordaj va fi in cvarte ca o chitara acordata standard sau in cvinte precum un violoncel? Multa bafta in continuare cu proiectul. Edited April 7, 2013 by Bulb 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiocanelBloodyCIocanel Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Eu zic că e mai nobil un căluţ de mare decât un dragon. Dragonii merg cu flăcări pe chitări cu colţuri... E mai bine plasat pe marketing cu denumirea de sea-horse-f-holes. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 (edited) ... O sa ii montezi si doza piezo? Si in materie de acordaj va fi in cvarte ca o chitara acordata standard sau in cvinte precum un violoncel? Multa bafta in continuare cu proiectul. Nu am sa-i montez nici o doza la acesta, o sa fie un instrument acustic, clasic, si acordajul va fi ca la o chitara standard pentru ca va avea si fret-uri. Edited April 7, 2013 by Ibanozzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Eu zic că e mai nobil un căluţ de mare decât un dragon. Dragonii merg cu flăcări pe chitări cu colţuri... E mai bine plasat pe marketing cu denumirea de sea-horse-f-holes. Am stat si m-am gandit... ai dreptate, daca o sa facem si pentru vanzare, o dam cu calutii de mare... De fapt, la urmatorul, cel facut de la zero, am sa refac design-ul efurilor, sa aduca si mai bine cuuu..., nobilii, draguti, caluti..., de mare! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest serby Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Cum aveti de gand sa prindeti gatul? Dovetail sau lipit direct? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted April 10, 2013 Author Share Posted April 10, 2013 (edited) In primul rand, inainte de prinderea gatului, mai avem de facut doua operatiuni si anume, prelungirea calcaiului (pentru ca la chitara, dupa cum se vede in poza de mai jos, este mai mic decat la violoncel ) si modelarea butucului nou pus, pentru a se potrivi cu noul calcai. In mare parte, cred ca ti-am raspuns la intrebare... , daca nu, iti pot spune ca lipirea gatului la violoncel, este o combinatie de, sa-i spunem, dovetail (nu este un dovetail in adevaratul sens al cuvantului pentru ca nu folosim figura "agresiva" in V) , lipire (doar direct nu se poate pentru ca nu ar suporta tensiunea provocata de corzi...) si alte mici secrete ale lutieriei... Pana una-alta, am reusit sa "urc" pozele cu lipirea fetei pe photobucket! Enjoy! Edited April 10, 2013 by Ibanozzi 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest serby Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Am intrebat pentru ca am vazut filme cu restaurari de violoncele si la unele gatul era doar lipit fara alta metode de sprijin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted April 10, 2013 Author Share Posted April 10, 2013 (edited) Si esti convins ca cei la care ai vazut lipire directa sunt lutieri scoliti si cu experienta? Sau..., alta varianta..., esti convins ca ceea ce ai vazut tu, este lipire directa... Posibil..., zic, nu dau cu parul, sa ti se fi parut... Intreb, pentru ca bine stii, ca nu tot ce zboara se mananca de pe youtube... Gatul e musai sa fie incastrat "cumva" in butuc, altfel nu are suficienta rezistenta in timp, indiferent cu ce-l lipesti! Bineinteles ca se poate lipi si direct , acuma depinde cat este dispus "lutierul" sa acorde garantie la lucrarea efectuata! Si uite asa, te trezesti, cand ti-e lumea mai draga, cu gatul "peste cap" si te duci la "lutier" cu ghilimelele de rigoare sa ti-l repare..., ca deh, trebuie sa traiasca toata lumea! Din pacate, nu am alte poze (pentru moment), sper ca astea sa te edifice, cat de cat, observa te rog cum arata gatul de violoncel, cand a fost scos cu tot cu butuc, acelasi lucru se poate observa si la cel de chitara, numai ca in acest caz, nu este decat o parte din butuc ramasa, restul a cazut sub necrutatoarea..., dalta! Edited April 10, 2013 by Ibanozzi 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
the outsider Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Deci stau cu sufletul la gura de cand cu topicul asta. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted April 14, 2013 Author Share Posted April 14, 2013 @the outsider Imi pare rau ca te fac sa stai cu sufletul la gura, fara sa mai postez nimic proaspat , nu am avut cum sa ma ocup de arpeggione deoarece, saptamana asta am fost plecat din Bucuresti..., de marti revin pe baricade! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted April 18, 2013 Author Share Posted April 18, 2013 (edited) Dupa cum spuneam mai sus, de marti am revenit la treaba! Am continuat prin inlaturarea "stravechiului" lac, mai intai spatele..., si a inceput sa iasa la iveala adevarata frumusete a lemnului... Comparativ, asa arata inainte... ... si asa arata acum! A se observa diferenta in detaliu... Revin maine cu poze, cu ce s-a lucrat mai departe! Pana atunci, va las sa vizionati doua poze, care vor demonstra ca nu stam degeaba si asta este motivul pentru care nu este timp intotdeauna 100% pentru arpeggione! Edited April 18, 2013 by Ibanozzi 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bulb Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Este din artar cret spatele , nu? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted April 18, 2013 Author Share Posted April 18, 2013 Corect, artar (cret), paltin de munte sau paltin cret cum i se mai spune pe la noi! Obligatoriu pentru o rezonanta superioara la un instrument din familia violinelor..., si nu numai! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 (edited) Am continuat cu fata (nu este inca gata, mai e mult pana departe ) si am inceput si eclisele! Inainte..., siiii..., un pic mai tarziu... Tinem aproape! Edited April 19, 2013 by Ibanozzi 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted June 3, 2013 Author Share Posted June 3, 2013 Frumos, dar mi-ar face placere sa vad si contributia ta. Adica sa pui mana sa faci ceva. pai el era ocupat sa fotografieze sa transforme povestea in imagini... Am ascultat sfatul lui George si n-am mai pierdut timpul sa fac poze din procesul de creatie, pentru a contribui din plin la succesul proiectului , ca deh, m-am gandit..., decat sa fiu perceput ca cel care se ocupa doar cu fotografierea, ce transforma ce-i drept povestea in imagini, dupa cum bine spunea mariusteicu , mai bine sa lucrez si sa pun poze doar cu fazele esentiale ale proiectului, asa ca arpeggione, dupa o luna si-un pic de munca, arata cam asa... 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheZKD Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Deci omfg man... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted June 4, 2013 Author Share Posted June 4, 2013 (edited) Din pacate pozele nu reusesc sa surprinda, dupa cum ii spuneam si lui The ZKD decat 50% din frumusetea, culoarea, finisajul arpeggione-lui! Cateva detalii pe care am omis sa le postez azi-noapte..., eram prea adormit si n-am mai avut chef sa fac atata copy-paste... Urmeaza confectionarea cordarului, tastarea, fixarea piciorului, montarea cuielor (cheitelor), a corzilor si bineinteles..., filmuletul cu proba de sunet! Edited June 4, 2013 by Ibanozzi 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
George M. Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Foarte frumos! Griful este cumva din doua bucati? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted June 5, 2013 Author Share Posted June 5, 2013 Ce ochi de vultur... Da, griful este din doua bucati si este ranforsat cu doua bucati de sarma otelita... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted June 6, 2013 Author Share Posted June 6, 2013 Mesaj proaspat primit de la profesorul Peter Yates! Dear Christian: Wow! She's beautiful. Good work. Can't wait to see the next steps. Yesterday I played arpeggione in concert, as a continuo bass for a motet by Giovanni Rovetta. This Thursday, a performance of "Guitarpeggione", a work for guitar and arpeggione by Sarana Chou (commissioned by Nicolas Deletaille). Next Saturday, still more arpeggione in concert: solos in music by O'Carolan and Hacquart, trios (with guitar and mandolin) of Vivaldi, baryton trio of Haydn (taking the baryton part), and more. Keep me posted, Peter Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted June 8, 2013 Author Share Posted June 8, 2013 (edited) S-a inceput procedura de tastare! Prietenul Ovidiu a.k.a. rotti are o sarcina dificila de indeplinit datorita fretboard-ului (limbii) atipic, diferit de chitarile conventionale, sarcina pe care sunt convins (dupa ce am vazut calitatea lucrarilor lui ) ca o va duce la bun sfarsit cu succes deplin! Pana cand revin cu poze din timpul tastarii, va las sa mai admirati cateva poze proaspete cu arpeggione, live from the workshop! Edited June 8, 2013 by Ibanozzi 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kistrui Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 fereasca sfantul cat e de frumoasa.. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Septi Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Artwork! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike_KidLazy Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Superb ! Abia astept proba de sunet. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibanozzi Posted July 1, 2013 Author Share Posted July 1, 2013 Va multumesc de aprecieri! Imi cer scuze de tacere, dar am fost plecat in Italia, unde, ca fapt divers, am gasit la un magazin de muzica, corzi flatwound pentru arpeggione... Zilelea astea am sa-mi recuperez fretboard-ul (limba) de la Ovidiu, proaspat fretuit si am sa pun poze! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts