www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

F Spaced Vs Standard Pickups - Afecteaza Tonul Ori Ba ?


autumnal hysteria
 Share

Recommended Posts

Hello, vreau sa ridic o problema la fileu. Nu stiu daca s-a mai discutat pe acest forum sau nu, dar daca mai este vreun topic cu aceasta tema as fi recunoscator daca ati posta un link.

Detin un Epi Les Paul Std cu doze stock si as vrea sa schimb dozele cat de curand. Cel mai probabil cu SD JB + 59 si am observat ca sunt 2 tipuri .. standard humbucker si F spaced sau trembuckers cum se mai numesc.

Standard humbucker masurand 48 mm intre centrul polilor de la extreme sau cum ati masura distanta dintre Mi-ul gros si Mi-ul subtire deasupra doze din Bridge, iar in cazul dozelor F spaced masoara 51 mm, asa cum e si in cazul meu.

 

Va afecta sau va avea de suferit tonul sau volumul in cazul in care voi monta doze standard pe o chitara care necesita doze F spaced ? sau doar vor arata inestetic ...

 

Voi ce spuneti ? Care stiti, care ati probat si aveti experienta cu asa ceva ...

 

In timp ce majoritatea spun ca este doar o problema inestetica si tonul/volumul/claritatea nu au de suferit ...mai ales in cazul dozelor high output, unii mentioneaza ca au observat o usoara pierdere in volum pe corzile Mi in cazul dozelor gen SD 59 ( sh-1) care sunt mai vintage - low/med output.

 

Cateva exemple: un JB http://www.jag-stang...oneJBbridge.jpg

http://i67.photobuck...09/100_1513.jpg

asta chiar arata ciudat >>> http://i152.photobuc...er/DSC01075.jpg

Edited by autumnal hysteria
Link to comment
Share on other sites

cu cat ai raportul corzilor mai apropiat de cel al polilor, cu atat pierzi mai putin. Cu cat corzile ies in afara polilor, cu atat pierzi volum din ce in ce mai mult pe masura ce pleci de la corzile din mijloc (3, 4) spre cele extreme (1 si 6). Daca in schimb polii ies in afara corzilor, pierzi mai putin ca in cazul celalalt pentru ca la extreme iti compenseaza putin polii adiacenti dar tot nu esti centrat pe niciuna din perechi. Asa ca pentru a fi sigur, ia-ti ce trebuie la ce trebuie ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Daca coarda nu este deasupra polului magnetic nu este OK , bineinteles problema apare la cele dou acorzi de la extremitati ..

La o chitara ce are doza din fabrica montata usor "stramba" coarda Mi-6 nu mai "prinde tonul" daca lovesc in sus caci scot coarda din camp ,In jos daca lovesc/ciupesc coarda este OK .Si ! Este doza cu "dublu blade " cu camp magnetic enorm ..Daca ar fi doza cu polii magnetici individuali ptr fiecare coarda situatia ar fi mai nasoala .

 

O mica diferenta nu conteaza , de exemplu nu am observat ca sa fie doze Neck fata de doze Bridge cu spatiu diferit intre polii magnetici ..cu toate ca la bridge distanta intre corzi este mai mare decat la gat !..

 

Ca sa fie si mai interesant la Startocaster si Telecaster dozele bridge care de fapt sunt ca si distante intr epoli la fel cu cele ptr neck ...mai sunt si montate oblic cea ce inseamna ca se micsoreaza distanta intre poli fata de distanta intre corzi ..

 

Deci intortocheate sunt caile ..si multa mitologie pe langa fapte fizice ..

 

Gibson and Fender guitars have different string spacing at the bridge.

A “regular-spaced” humbucker refers to Gibson spacing of the strings at the bridge.

A “F-spaced” humbucker is “Fender” spacing

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Deci intortocheate sunt caile ..si multa mitologie pe langa fapte fizice ..

 

 

mda, depinde de modelul dozei, eu personal nu am sesizat nimic ciudat.

 

 

Am aceiasi doza(sh6 distortion) si pe alta chitara non F spaced unde vin normal corzile fix deasupra; nici o diferenta intre ele la ton, output, etc.

 

Unde am apucat sa sesizez era coarda chiar total off iar doza era foarte slaba si putin pe diagonala ca la fender in bridge, humbucker fiind. Acolo era diferenta drastica la E subtire, unde nu venea bine din cauza inclinatiei si nu ajungea coarda langa ,,pol'' deloc.

Link to comment
Share on other sites

Mai exista SD Dimebucker pentru de-astia rai si nehotarati. Parca si DiMarzio faceau unele doze cu lamele in loc de poli individuali.

 

Da, dar chiar şi alea sunt F-spaced sau normale. Ba chiar Dimarzio au variante F-spaced şi pentru neck, pe când SD n-au, au doar Trembucker pentru bridge. Ca şi diferenţă, ce se vorbea mai devreme, am avut doze carora le picau polii pe lângă corzi, dar, sincer, n-am observat să se audă mai încet anumite corzi din cauza asta. Ba chiar la single coil-uri low output. E cam greu de făcut comparaţia. poate exista diferenţă de volum, dar nu sesizabilă sau deranjabilă. Ar trebui să ai două chitare la fel şi două doze, una F-spaced şi una normală şi să faci comparaţia.

 

de aia baietii aia de la Carvin au pus 11 poli la doza. se poate echilibra foarte bine nivelul sunetului pe fiecare coarda. Eu ma mir ca nu a adoptat toata lumea solutia asta....

 

Probabil pentru că e mai scump.

Link to comment
Share on other sites

"Dimebucker" cred că e pur şi simplu un nume dat în memoria lui Dimebag, nu cred că are legătură cu dimensiunile. Mă refeream în general. SH-2, SH-1, de exemplu, o să le găseşti într-o singură versiune. La Dimarzio, de exemplu, mai toate dozele au ambele versiune, şi F-spaced şi normale. Ei dau instrucţiuni, că dacă ai la nut mai mult de 43mm între axele corzilor (e-E), poţi folosi F-spaced pentru neck.

Acum am văzut că D-activator X şi X2N vin într-o singură variantă (standard spacing). Nu înţeleg de ce scrie pe X2N-ul meu F-spaced. În orice caz, informaţii interesante pe site-ul Dimarzio despre subiect.

Link to comment
Share on other sites

Da. Ţi-am zis că m-am uitat pe urmă pe site-ul lor şi am văzut şi eu că nu au mai multe versiuni. Eu m-am luat după ce-mi scrie mie pe cutia de la X2N, "F-spaced". De ce scrie, habar n-am. Probabil au scris pe toate ca să nu existe dubii cum că nu ar fi ok pentru chitare care necesită F-spaced.

 

La alea menţionate de tine, lungimea barelor e 2.20 în cazul X2N şi 2.25 în cazul Dimebucker.

Edited by 'mnezãu
Link to comment
Share on other sites

Ideea e in felul urmator vreau o doza JB in bridge-ul Epiphone-ului Les Paul si e a drek de greu de gasit una second care sa fie si F-spaced... deabea se gasesc std .

Dar ma gandesc ca din moment ce e o doza high output n-o sa fie mari probleme daca montez una normala ... ce sa mai zic om trai si om vedea.

 

Multam fain pentru opinii si pareri ^_^

Edited by autumnal hysteria
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.