www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Gibson Homemade

Guest Dam

Recommended Posts

Salut tuturor.

Dupa cum scrie si in titlu intentionez sa contruiesc de la 0 o chitara electrica Gibson.Detin cam toate utilajele de prelucrare a lemnului , slefuire , taiere , etc. Am nevoie insa si de ajutorul vostru.

O sa fie un proiect ce o sa necesite destul de multi bani asa ca va rog sa-mi da-ti sfaturile cele mai bune.Stiu ca doar aici pot sa apelez si va rog sa va implicati macar cu un raspuns sincer si onest.

Dozele pe care le voi folosi vor fi de Gibson , nu m-am hotarat inca de care sa fie insa am vazut o pereche de doze interesante pe Ebay in jur de 140 de euro.

Lemnul pe care il voi folosi pentru chitara reprezinta misterul pentru mine.Am cautat date despre lemnul folosit de cei de la Gibson si am vazut ca ei folosesc Mahonul ca lemn de baza pentru corpul chitarei si apoi acopera cu 2 fete(  partea superioara si inferioara a corpului chitarei) cred eu din artar .Gatul chitarei cred ca o sa il fac tot din Mahon .Asa am vazut ca au chitarele Gibson de la M*music ( nu vreau sa fac reclama).

Deocamdata lemnul ma ingrijoreaza cel mai tare pt ca restul le pot lua pe parcurs.

Daca aveti sugestii sau credeti ca am gresit undeva va rog frumos sa interveniti. :lol::)

pai e relativ simplu> cumperi lemnul care trebuie sa fie, in principiu, ales special pentru instrumente muzicale. corpul il faci din mahon cu sau fara top, grif-ul il faci din ce vrei, preferabil, probabil, maple.

ca sa stii ce lemn trebuie sa cumperi, iti trebuie schema de constructie a chitarei, deci mai intai, trebuie sa cumperi desenul tehnic

cu schema, iti vei putea da seama ce grosime/lungime/latime trebuie sa aiba bucatile de lemn pe care le cumperi.

ca sa stii ce top vrei sa ii cumperi, trebuie sa stabilesti, eventual, modalitatea de finisaj final> o vopsesti, o lacuiesti, o dai cu ulei...

e bine ca stii ce doze vrei, dar alea sunt printre ultimele chestii, alaturi de poturi si switch

ps. nu intreba de unde cumperi, trebuie sa iti gasesti si de unde sa le cumperi. eu am auzit ca ar fi doi vanzatori mari de lemn pentru chitari in europa, unul in germania si unul in spania.

totusi, pentru ca lumea te va privi oarecum ironic (stii, constructia de instrumente muzicale e o chestie complicata), ar fi bine sa cauti sa citesti foarte mult despre cum se construiesc instrumentele, eventual sa cumperi sau sa gasesti o carte despre constructia chitarelor.

bafta

Multumesc mult pentru ajutor.Pana la vara cand o sa incep constructia ei o sa ma documentez destul.Nu vreau sa si iasa o minunatie insa vreau sa fie facuta de mine 100%.

Nu stiu cum sa o numesc , copie de Gibson , de Les Paul.Eu stiu ca o sa folosesc lemnul de mahon si de artar (maple ) si Dozele , mecanismele si celelalte chestiute de la Gibson.

Nu o sa imi treaca repede, am atelier de prelucrare a lemnului echipat cu tot ce imi trebuie.Doar timp imi trebuie.Ma gandesc sa fac o chitara pt inceput dintr-un lemn ieftin , OSB sau pal..vad eu sa vad daca iese ok , ma mai si antrenez iar apoi trec la lemnul de mahon.

draugr multumesc pentru link dar la ce bun sa asamblezi o chitara? Pe mine nu ma deranjeaza pretul unei astfel de chitare.Eu vreau sa fac una pt mandria personala.Daca iese chitara buna  m-am scos , daca nu iese o sa perseverez.

Edited by Dam

Si eu cred ca cel mai bine ar fi sa cumperi un gat gata facut.

De ex: http://www.warmoth.com/

Am construit acum cativa ani buni o chitara electrica de la zero cu inca doi amici, din joaca. Vei vedea ca apar probleme la setarea initiala a tensiunii din tija gatului, tastare si trasarea de santuri pt taste, alinierea gatului la corp. Si nu in ultimul rand la finisarea chitarei - lac sau altceva.

Oricum, desi chitara respectiva sta acum intr-un colt intr-o magazie, a fost un experiment reusit. Se putea canta pe ea, avea un ton interesant (asta si pt ca avea un Dimarzio original, de vreo 20 de ani). Dar e o incercare care sigur o sa-ti faca placere.

Bafta!

Multumesc mult pt urari.O sa vad tin la curent cu demersul ''facerii ".As putea sa cumpar un gat dar ..costa cam mult alea potrivite.

:) Cel mai ieftin gat din mahon 200 $ :lol:) ..cred ca o sa il fac singur :lol:)

Project guitar e un alt site unde poti sa gasesti informatii / planuri si sfaturi.

http://www.projectguitar.com/

Pentru piese si accesorii specifice : http://www.stewmac.com/

Eu zic sa te documentezi temeinic si sa nu te arunci cu capul inainte doar pentru ca pare un proiect misto. Salvezi o groaza de bani si timp.

Guest Big Tree
Iti trece repede :lol:

:) Emotion killer ... :lol:) lasa ma omul sa-si faca chitara , oricum pentru mine e o munca gen construirea unei piramide de unul singur...

Edited by Big Tree

Nu mai speriati omul, urati-i entuziasm.

@Dam, daca vrei, poti sa-ti construiesti o chitara, chiar si de la 0, daca esti foarte atent, ai putin de nerv, dar si rabdare cu carul.

Uita-te pe thread-urile de pe projectguitar, si forumul si site-ul is foarte bune.

Daca nu-ti faci neck-ul singur, elementul de fun deja dispare 50%. Link-ul e ok, pentru un buget mediu. Daca gasesti lemn bun in romania sa lasi un link, un telefon ceva :).

Am reusit sa construiesc o chitara in mare parte fara scule electrice (link aici: http://forums.rgc.ro/index.php?showtopic=2...t=0&start=0 ), deci daca ai vointa se poate ( nu-i ca lasatul de fumat ), iar daca ai sa te uiti pe forum, mai sunt cateva proiecte foarte faine de lutierie, pentru ca in ultimul timp lucrurile au inceput sa se miste.

Planifica-ti totul de la inceput, nu cumpara nimic pana cand nu stii exact ce vrei sa faci: chitara normala 6 corzi, 7 corzi, baritone, baritone 7 corzi, bass.... 13 corzi...100 de corzi, neck through body etc.

Cand te decizi asupra chitarii pe care vrei sa o construiesti, forma, scale-ul neck-ului, metoda de imbinare a grif-ului, bolt on, stuchit cu lipici cu tenon scurt/lung, din cap pana-n cur dealungul corpului etc. Citeste despre diferitele tipuri de lemn si ce caracteristici au, poate gasesti ceva interesant, fa-ti niste planuri si niste template-uri bla bla. Vezi ca poti sa gasesti scale calculator pe google si deja o mare parte din problema e rezolvata cu intonatia.

Daca le ai cu calculatoarele sau cu desenatu inainte de fiecare etapa fa-ti un desen, sau poate scrie pe hartie ce iti propui sa realizezi.

Eu n-am facut asa, dar cu siguranta mi-as urma sfaturile la urmatorul build.

Nu e greu sa construiesti o chitara, e greu sa construiesti un instrument de arta pentru arta.

ps.: mi-e somn, foarte foarte foarte somn.

man , nu te descuraja. daca nu incerci n-o sa stii niciodata daca iese dau nu. da-ti toata silinta sa iasa ceva bun si fii atent la detalii. citeste inainte cat poti de mult si de la cat mai multi .informeaza-te. e mare lucru sa pleci la drum informat bine . nu te grabi ar mai fi un sfat

si cel mai simplu pt inceput cauta caracteristicile chitarii pe care vrei s-o copiezi. asa vezi clar ce lemn si piese iti trebuie.

fa rost de scheme sa faci sabloane !!! la les paul fara sabloane e nasoala treaba mai ales la imbinari la set-neck...alea trebuie sa fie belea

si ca sa nu mai te stresez cu atatea sfaturi ... SPOR LA TREABA si tine-ne la curent :)

si sa nu uit... neckul il poti face singur daca ai scule. marea majoritate a pasionatilor de diy se feresc de asta ca e loc mare de buleli . dar nu-ti imagina ca e imposibil. go for it!!!

in legatura cu griful de pe ebay eu zic sa nu te bucuri . e pentru bolt-on nu set-neck ce-ti trebuie tie

• 8 months later...
Guest ironmaiden

Daca imi dai id de mess pe privat iti trimit eu un pdf in care scrie tot ce trebuie sa faci pas cu pas ca sa-ti faci o chitara.

• 6 months later...