Dan Damian Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Care este cadrul legal pentru cantat cover-uri in Romania? Trebuie platita o licenta undeva? De catre cine? Stiu ca in State localul este obligat sa plateasca o licenta pentru drepturile de autor. La noi cum e? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dgeekoo Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Localul plateste o taxa (de fapt doua) pentru muzica difuzata prin mijloace electronice. Pentru cantarile live legislatia este ambigua. Daca se inregistreaza si difuzeaza atunci trebuie platit drept de autor. (Chiar daca iti canti propriile compozitii). Link to comment Share on other sites More sharing options...
whisky Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 (edited) cred ca nu e cazul de dat idei gen... ori cistiga careva prea multi bani din chitara. mai bine (cu sentimente pozitive o spun) s-ar retrage acest topic, ce ziceti? Edited November 12, 2013 by whisky 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
un chitarist Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Cei care respecta legile in tara asta sunt aia care traiesc nefericiti si mor saraci... 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
StevieKing Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 toata viata noastra e o taxa....nu-i de ajuns? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xtazy Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Nu mai sariti pe el, e o intrebare normala, la care as vrea si eu sa aflu raspunsul, daca stie cineva ceva sigur si documentat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rothmans Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 daca stie cineva ceva sigur si documentat. 57 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sam Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 (edited) E interesant ca in romania, tara unde se plateste taxa la taxa, impoztit la taxa, co-taxa la ante-taxa, dobanda la taxa neplatita peste care s-a instaurat o noua taxa si acciza la noua taxa, voi va faceti probleme cum sa mai platiti inca una. Si toate astea ca sa aiba 'ei' ce fura. Pe cuvant ca as fi cel mai fericit daca taxele respective s-ar aloca corespunzator (infrastructura, sanatate, social, .............completeaza aici...............) Le-ai platit pe toate frate! Faptul ca te-ai nascut in romania, inseamna ca esti la zi cu taxele, inclusiv cele post-mortem. Nu-i problema, daca mori prea devreme, ti le vor plati copiii sau nepotiii. Du-te si canta linistit, ca de restul au ei grija! Edit: Pentru patroti: 'romania' nu e cu majuscula intentionat, pentru ca dupa parerea mea, (inca) nu merita altfel. Edited November 12, 2013 by sam 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FiveseveN Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 57 ? Din păcate nu e un subiect pe care l-am studiat, și complexitatea se schimbă semnificativ dacă vorbim doar de interpretări ale compozițiilor românești vs. internaționale. În principiu bănuiesc că se plătește deținătorul drepturilor de autor (compozitorul, uniunea, casa de discuri etc.), în baza unui contract sau unei taxe standardizate. Am găsit niște informații la http://www.musiccopyrightlawyer.com/ și http://www.ucmr-ada.ro/legislatie.php. Că nu plătește nimeni nici un rahat e altă poveste. Câți lăutari de la nunți au licență pentru a cânta Macarena? Situația devine mai importantă dacă vrei să incluzi un cover pe un album comercial, dar de asta există case de discuri: să se ocupe de detalii legale, comerciale, logistice, de producție, promoționale etc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragos - NL Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 discutia e interesanta. am impresia ca ideea e ca nu plateste cantaretul pentru a canta niste coveruri. localul plateste o suma fixa pe care o plateste oricum (adica si daca se canta piesele alea si daca nu alea ci altele de la radio sau de pe platane). asadar nu e nimeni pus in pericol de a plati taxe in plus. la piesele originale la fel. asa cred. nici eu nu am reusit sa aflu ceva clar de la Uniune desi m-am interesat. voi continua. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts