www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Eliminare Zgomote


Recommended Posts

"sss" poate însemna mai multe lucruri:

  1. Zgomot termic: se rezolvă doar cu un preamp cu zgomot mai mic
  2. Interferențe electromagnetice: se rezolvă cu cabluri și mufe adecvate, ideal cu conexiune balansată (din nou trebuie alt preamp), împământare, evitarea surselor de EMI
  3. Surse acustice nedorite captate: se rezolvă prin controlul atent al spațiului acustic

În afară de astfel de soluții care tratează cauza, se poate interveni și asupra materialului după înregistrare, prin diverse metode de noise reduction: downward expansion, limitarea lățimii de bandă (simplu sau envelope-controlled), filtrare chirurgicală (după "noise signature") etc..

Link to comment
Share on other sites

  • Cand monitorizezi fara sa inregistrezi numai reglezi sensibilitatea si volumul nu auzi acel "sssssss" ..?

1- Incerci reglezi volumul sensibilitatea ptr microfon la un nivel la care sa nu se auda '"sssssss"

2- daca totusi este prezent reglezi sa fie minim .

3- semnalul captat sa fie mare , respectiv microfonul sa fie aproape de sursa ca raportul semnal /zgomot sa fie cat mai bun .

4- dupa inregistrare ( bine era sa ai in mixerul de inregistrare al placi cum are de ex,E-MU 0404 ) folosesti compresor reglat ca "deesser"

5- folosesti program de "noise reduction " partea de "Hiss reduction" ...programe ce functioneaza cu achizitionare de "noise profile " ,,Adobe Audition are un soft , si mai sunt multe si FREE ...

Dar !! nu reglezi "adancimea " la maxim caci apar acele sunete dubioase subacvatice ,Se regleaza efectul de reducere la nivelul maxim unde se la care inca nu auzi nimic dubios ,,,chiar daca ramane un pic de Hiss ,

In pauzele dintre sunete se utilizeaza tot cu precauti "noise gate " ..dar daca este nevoie se sterg/reduc la zero semnal portiunile dintre sunete .

 

Dar cel mai important este sa faci bine punctele 1 ; 2 ; 3 ca sa ai inregistrarea cat se poate fara zgomot ..

 

Un sistem Dolby ..DNR ar fi bun pe intrare dupa un preamplif bun ..

 

Preamplif bun este scump .. acesta trebie sa fie capabil de dinamica mare ca sa poti apropia microfonul de sursa de sunet ca sa captezi semnal cat mai mare fata de care "sss"-ul sa fie nesemnificativ ..

 

Totusi cred ca nu reglezi bine nivelurile .gain-ul .si nu captezi semnal destul de mare ..dar care sa nu distorsioneze ..

..

Cu microfon media de PC aveam zgomot aproape insesizabil cu placa Creative 24bit ,,cu doua tipuri /generatie mai vechi de placa Creative aveam un fasait .

 

Cu un microfon de casetofon electret cu adaptor FET intern in capsula am avut nivel semnal zgomot apropiat de un Neuman U57 cu preamp cu tub .Capabilitatea dinamica insa era mai mica .

Asa ca daca ai un preamp simplu cu FET sau chiar Tranzistoare cu zgomot mic o sa ai semnal suficient de mare si curat ,,dar la fel trebuie sa reglezi bine nivelurile .

In DAW pe 16 bit trebuie sa inregistrezi in asa fel ca sa ai un nivel de aprox 80% din nivelul maxim , daca ai 24 biti poti inregistra si la nivel mai mic astfel ai "headroom" ptr accente muzicale mari .*( dinamica mai buna).

Daca nu ai semnal destul de mare zgomotul este mare ..respectiv raportul semnal /zgomot este rau .

Cand ai semnalul audio inregistrat minim 80% din maxim posibil fara distorsiuni zgomotul va fi mic fata de acesta ..cea ce inseamna ca daca reduci zgomotul cu un soft acesta nu trebuie setat la "maxim " asa ca nu apar acele sunete "submarine " adica semnalul util sufera mai putina transformare .

 

Trebuie sa incerci si daca nu de la placa de sunet ai zgomotul ,

 

.

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest MarcelPhosph

In cele mai multe cazuri poti rezolva cu un Noise Gate. AIci e un tutorial in engleza facut de mine mai de mult. Conceptul e similar in orice soft, pana si in Audacity ;)

 

Atat ca in unele softuri trebuie sa folosesti Gate si Comp/Compressor separat. Altele au direct o sectiune care ofera si functie de gate si de compressor.

 

Videoul il gasesti aici :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.