www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Test Wah-Wah


sorin65

Recommended Posts

multumesc celor care au dat atentie subiectului, si, nu in ultimul rand, lui Mishu Tacoi, care s-a aflat la pedale.

Cry Baby este un model actual, cel supranumit Original, cu bobina de ferita, obisnuita - Jen este modelul vintage, din perioada in care Jen era manufacturier pt Cry Baby Tomas Organ sau Vox 846 (inceputul anilor 70), dar care vindea si sub nume propriu acelasi model.

 

Avand un Vox 847, am pastrat doar potentiometrul, restul aratand ca in imagine - cablaj cu nituri, condensator de 4 micro fix, nu electrolitic, ca in patent-ul 3530224/22.09.1970 si ca in schema originala din primele modele endorsate Clyde McCoy.

modificari fata de original: true by pass si doua trimere, unul pt factorul de calitate al bobinei (Q) si altul in paralel cu condensatorul. tranzistoare folosite: BC173B (factor de amplificare 300/340), cum citisem ca s-ar preta cel mai bine in loc de originalele 5117. + toate cablurile ecranate. am ecranat si bobina...

 

Cineva observase ca modelul Cry Baby ar fi mai silentios... problema e de la inductoare, care indiferent ce marca sunt, devin microfonice cu timpul... e ca si cum ai avea o doza de chitara in interiorul pedalei. zgomotul apare cand apesi pedala la maxim, si parghia interioara se apropie de bobina. Cry Baby fiind nou, nu a apucat sa se.. strice :)

iti poti da seama daca e microfonica, cand demontezi capacul si atingi diverse componente din jurul bobinei sau bobina in sine.. daca se aud pacanituri, trebuie schimbata, sau mai bine, construita una gen humbucker ( asta e urmatorul pas pe care il voi face in materie de modificat pedale wah)

btw... zgomotul acela care apare cand apesi comutatorul e captat tot de bobina si, apoi, bagat in sound, .

alta observatie... eram cu pedala in alt amp, SS, si cand am pornit aiurea un amp pe tuburi, imediat a aparut un brum usor...asta in conditiile in care carcasa wahului e metalica.

am scapat si de acela, ecranand cu totul bobina + conexiune la masa.

 

mie mi s-a parut ca "847" se aude cel mai bine, asta pt ca am putut sa trag de componente cat am vrut ca sa obtin soundul cautat.

Jen are un plus de latime de banda pt ca actiunea potentiometrului e mai lunga fizic... as putea s-o maresc la Vox, taind piciorusele de cauciuc la minim astfel incat pedala sa "calce" mai jos.

 

de retinut ca toate cele 3 wah-uri impart exact aceeasi schema (Jen are in plus un etaj de fuzz). ideea este ca nu poate fi vorba despre una mai buna, ci doar de gust. important e ca se poate customiza pt soundul preferat - de la gain, prezenta mai accentuata a mediilor, frecventa centrala de oscilatie, capetele benzii de frecventa. cu "sweepul" e mai complicat, acesta provenind din taperul potentiometrului. o sa incerc in cel mai scurt timp sa fac o bobina tip humbucker sa vad daca pot scapa si de cel mai mic zgomot nedorit...

care, btw, nu suna tocmai rau :)

post-19049-0-75480100-1358719530_thumb.jpg

post-19049-0-84912900-1358719540_thumb.jpg

Edited by sorin65
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Banuiam ca cry baby-ul o sa-mi placa cel mai mult dar Vox-ul mi-a sunat cel mai frumos. Mi se pare ca are quack-ul ala mai subtil. 1) vox 2) double s 3) cry baby

Exact asta a fost si concluzia mea pe vremea cand imi cautam un wah si am ascultat multe teste comparative intre diferite wah-uri,in special v847 si cry baby(classic).Voxul suna excelent pe clean,mai vocala parca, deci e ideal pentru funk dar efectul de wah in sine e ceva mai subtil decat la cry baby lucru care se simte mai ales pe distors....acolo vox-ul e mai estompat decat cry baby-ul care zici ca e pe steroizi.De aia prefer dunlop-ul fata de vox...mi se pare mai potrivita pentru stiluri mai "hard&heavy".

Edited by andjar
Link to comment
Share on other sites

Dunlop-ul este chiar al meu, e a treia pedala de wah pe care o am din aceeasi serie (CRY BABY ORIGINAL), cea mai pe gustul meu dintre toate pe care le-am avut.E interesant cum pot suna destul de diferit intre ele, chiar acelasi model. Este totusi de retinut ca am cumparat-o si folosesc modelul asta nu pentru acompaniament (vezi clean in special), ci pentru solouri cu drive unde pare ca are puterea de patrundere ceva mai buna, sau ma rog,mai potrivita pentru mine.

Voxul lui Sorin si Jen Double Sound mi-au pus un zambet pe fata cand le-am calcat prima oara,semn ca suna foarte bine si le cred mai potrivite pentru acompaniament... pentru wacka chacka :))

Edited by Squier
Link to comment
Share on other sites

fenomenul apare in functie de tranzistoarele folosite. in Cry Baby sunt MPSA18, care un hfe foarte mare.

intr-o prima varianta - placa de baza cu cose imi permite schimbarea rapida a componentelor, folosisem BC109C care sunau foarte bine, dar am revenit la 173B, soundul fiind mai aproape de wacka- wacka :)

Link to comment
Share on other sites

Vox-ul nu mi se pare cel mai bun :). Este mai cald si are desul wacka- wacka pentru gustul meu. Nici Dunlop-ul nu este mai prejos, si el are "zeama" de rock, dar nu e pe gustul meu :) prea mult wacka- chacka. Plus ca dunlop-ul l-am auzit la colegul nostru, Squier.

Edited by Pacman
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.