www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Potentiometru


Tildiu
 Share

Recommended Posts

N-am inteles ce face potentiometru :D ? Adica cu cat are rezistenta mai mare cu atat e mai bun ? Care e diferenta adica exista potentiometre de volum care sa modifice frecventele?

 

Circuitul format din : bobina dozei , potmetru , cablu de chitara ( ce are si capacitate intre firul cald si tresa de ecranaj ) si inductivitate pe langa rezistenta , circuitul de intrare amplif .

Acest circuit are o anume curba de raspuns/ trecere al frecventelor audio .Potmetrul In functie de pozitia cursorului regleaza si aceasta banda de trecere .. Cel mai evident este efectul de cum inchizi din volum scad inaltele ..(circuit de integrare RC ).

Acest efect este folosit de chitaristi , sau se poate lega un condensator "punte" ce sa compenseze acest efect daca nu este dorit .

 

In " link " nu se discuta despre circuitul amintit ,

post-902-0-04705600-1355013061_thumb.jpg

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Conditiile de adaptare ale unui filtru sunt :

 

impedanta mica pe intrarea filtrului din partrea sursei de semnal .

 

impedanta mare al circuitului la care se va cupla iesirea filtrului ..

 

Conditi aprox foarte bune ptr "filtrul RC "discutat deoarece doza prezinta impedanta destul de mica ..iar intrarea de amplif cu rezistenta 1MOhm este foarte buna ptr filtru .

 

Ca sa "stricam" aceste conditii minunate se utilizeaza un circuit de scimbare de impedanta ....ce are impedanta mare catre chitara si impedanta mica catre cablu , astfel efectul rezistorului "R*" ce apare in serie cand reducem volum din potmetru nu mai are capacitatea "C" dupa ea ! deci nu mai avem circuit " R*C "adica filtru trece jos ci doar R reglabil potentiometric.

 

Iesirea adaptorului /schimbatorului de impedanta este in jurul valori de 600 Ohm 1KOhm cea ce cu "C" capacitatea cablului va avea o curba de raspuns constanta indiferent de pozitia potmetrului .Valoarea R*C va fi minima ...deci efect de filtrare minim .

 

Bineintees problema este mai complexa dar efectele simtite efectiv in audio depind de cele prezentate in cea mai mare masura .

post-902-0-81322900-1355013333_thumb.jpg

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.