charvelfan Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Salut.Stie cineva sa-mi spuna de ce intr-o piesa aronizata intr-un mod major se poate improviza totusi in acelasi mod , dar minor?Exemplu: .In ac. piesa, acordurile sunt E,A si B iar linia vocala si improvizatia chitaristilor este in tonalitatea Mi minor. Cum se poate explica aceasta?Multumesc.
Pacman Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Din cate stiu, Pride and Joy este in Mi Major iar SRV combina gamele... si major si minor.
FiveseveN Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 In a related story: și disonanța e o unlealtã expresivã. 2
CiocanelBloodyCIocanel Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 (edited) oricum, dacă desfaci ce se întâmplă pe ambele planuri, apar game și acorduri folosite dinainte de blind kiwi lemon. armonia și „solistica” nu trebuie gândite separat Edited May 11, 2012 by CiocanelBloodyCIocanel
Trigger Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Pai cam asa e standardul de blues, in tonalitatea data se foloseste armonie in mod major - melodie in minor (astea doua nu-s disonante decat in cateva locuri care pot fi evitate usor, de aceea de fapt cel mai des se si foloseste minorul pentatonic ori modul de "blues" (cel cu cu cvarta marita) peste acele acorduri majore Combinatia asta de major-minor (bine, printre altele) este si motivul pentru care blues-ul are sunetul acesta al lui aparte.
karpi Posted May 12, 2012 Posted May 12, 2012 (edited) O explicatie mai simpla :Rock and Blues Guitar Sections http://www.netplaces...-riffs-in-a.htm "Blue Note " de fapt tine de la terta mica pana la cvinta marita . Avand acordul major poti crea tensiune cu terta mica pe care tinzi dupa simt sa o tragi catre terta mare . Timingul este mai totul cu aceste "blue note " .Dar si posibila progresiie armonica este specifica "modului" .de fapt .nu ai acordurile gamei majore si nici gama nu este o gama majora este un " mod ". Edited May 12, 2012 by karpi
Recommended Posts