www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Bsiab 2.57


FiveseveN
 Share

Recommended Posts

De un an tot zic c-am sã-mi fac un BSIAB și iatã c-am gãsit ocazia :D Am plecat de la schema lui Gaussmarkov, scos tonestack-ul și adãugat douã controale care schimbã "caracterul" tonului:

SW2 controleazã raportul dintre fundamentale și armonice la "intrare" (i.e. cât de mult sunt amplificate joasele). Duce tonul între cel original "brown" și unul mai echilibrat, asemãnãtor cu

SW1 (SPDT center-off în cazul meu) controleazã câte (medii-)înalte intrã în ultimul etaj. Poziția din mijloc (filtru deconectat) oferã maximum de "prezențã", cea din stânga o reducere subtilã (doar armonicele de ordin înalt sunt filtrate) iar cealaltã un ton cu medii predominante în sustain care trimite nițel la Dumble.

Desigur se pot modifica aceste filtre dupã gust, se pot adãuga opțiuni intermediare, potențiometre în loc de comutatoare etc.

FET-urile folosite sunt J201.

 

Dacã vrea cineva sã vinã pe-aici s-o probeze și sã tragã un sample e binevenit. Eu n-o pot pune în valoare :)

Am atașat schema și un layout pentru perfboard (dar se poate face și placã gravatã, evident) și fișierele EAGLE,

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

SW2 controleazã raportul dintre fundamentale și armonice la "intrare" (i.e. cât de mult sunt amplificate joasele). Duce tonul între cel original "brown" și unul mai echilibrat, asemãnãtor cu

...cu Rectifier, scuze. Cred cã mi-a intrat creierul în stand-by înainte sã termin propoziția :lol:.

Voi încerca sã trag și niște sample-uri, totuși.

Link to comment
Share on other sites

...cu Rectifier, scuze. Cred că mi-a intrat creierul în stand-by înainte să termin propoziția :lol:.

Voi încerca să trag și niște sample-uri, totuși.

Am facut si eu experiente cu circuitele cu JFET ,cu transpunerea circuitelor de la schemele pe tuburi suna foarte bine..mare diferenta nu ar fi intre tub si FET ca si sound ..pe medi/inalte FET-ul este un pic mai "dur" dupa spusele unora dar pe diful de chitara se pierde "duritatea" sau eu nu o aud atat de diferit..

 

Ce ma nedumereste , si am vazut la mai multe scheme .

 

Dioda legata invers in paralel pe punctele de alimentare.

 

Cand din greseala se cupleaza o sursa cu polaritatea inversa dioda "moare" , daca ajunge in scurt ...este OK ptr circuit si nasol ptr sursa de alimentare.

 

Daca se dioda doar se intrerupe citrcuitul este expus tensiunii inverse dioda nu mai apara nimic...

 

De ce nu exista in aceste scheme un rezistor serie de la sursa ptr limitarea curentului ptr a proteja dioda ? Un rezistor de valoare mica ce limiteaza curentul maxim si pe care sa cada "toata " tensiunea cand dioda se deschide catre masa . La functionarea normala pe acest rezistor in seria cu circuitul ne avem cadere de tensiune semnificativa luand in considerare consumul foarte mic al acestor circuite. .

 

Sau aceste diode puse fara rezistor in paralel rezista la un curent mare si au tensiunea pe jonctiune doar cativa mili Volti ? Ar trebui diode mai speciale ( ceva diode Schottky ) ramane problema sursei puse in scurtcircuit ,,,un chitarist neelectronist va insista si va arde sursa sau descarca acumulatorul sau bateria .Sau ar trebui sa existe o siguranta fuzibila care sa se arda cand dioda pune sursa la masa.

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Dioda legata invers in paralel pe punctele de alimentare.

 

E ieftin si nu se pierde tensiune pe protectie. Asta e motivul. Exista metode care intrerup curentul la inversarea polaritatii (sunt in serie cu circuitul de protejat). Uite doua de la my man R.G. Keen:

Eu am folosit-o pe a doua, are mai putine piese. Si e prima de care am aflat :lol:.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

un chitarist neelectronist va insista si va arde sursa sau descarca acumulatorul sau bateria .Sau ar trebui sa existe o siguranta fuzibila care sa se arda cand dioda pune sursa la masa.

Yup, dioda e "sinucigașã" :lol: Dar fiind de putere, sunt sigur cã rezistã la curentul în scurt al unui alimentator tipic pentru pedale. Ar fi mai bine cu dioda în serie, nu cred cã e semnificativã cãderea. De obicei așa fac dar așa era în circuitul original și am trecut cu vederea.

Alimentatoarele mele au oricum toate protecție la scurt și martori. Și dacã vrea cineva sã construiascã efectul sper cã-l duce mintea sã foloseascã o metodã de protecție a polaritãții potrivitã :)

Link to comment
Share on other sites

Ar fi mai bine cu dioda în serie, nu cred cã e semnificativã cãderea.

Depinde.Socotelile se fac in functie de circuit. Sistemul de protectie din schema care ai afisat-o aici,cu dioda in paralel, cred ca este cea mai potrivita.

Iar daca se doreste o protectie si pt supra-tensiune ,s-ar putea inseria un Zener .

Link to comment
Share on other sites

Am si eu o intrebare.

Ar functiona ok proiectul acesta cu mosfets(sa zicem 2N7000) + cate un trimpot la drain?

Cred ca mai bine un trimpot la divizorul de Gate al generatorului de curent .

Sunt si scheme cu MOSFET intre cele cu JFET pe site-ul "acela " .Eu de exemplu am folosit MOSFET ptr generatore de curent ca sa fac economie la JFET-uri .Mosfet-uri parca ROL sau asa ceva scrie pe ele am cu sutele .

 

Ptr chitara acustica cu piezo vreu sa fac cu DualGate MOSFET care sa-l montez in chitara chiar langa piezo .Pe un Gate 1 vine numai doza (piezo sau electromagnetica ) ,iar pe celalalt Gate 2 se polarizeaza cu un trimer de 500K .Plus ma gandesc sa il fac si compresor..comandat pe poarta G2 ,,,banuiesc ca asa ceva simplu folosesc la dozele active .Mai am cateva ramase de la nebunia cu amplificatoare de antena..

Am si ceva arie de MOSFET-uri intr-o capsule de integrat ..Poate vara asta i-mi fac timp de experiente ..

 

In legatura cu dioda serie ...daca are tensiunea de deschidere 0.2V cred ca nu prea conteaza la 9 V .Poate 0,7V conteaza ...em pus o dioda Si in serie ca sa scad tensiunea la Doctor Boogey in acest fel ies din Bias si am sunet de "baterie uzata" . deci conteaza 0,7V.Asa cand vreau ton crunch introduc dioda ..cand vreau sunet normal sar peste dioda cu un switch.

 

 

Ptr incepatori sau chitaristi care nu se ocupa si de electronica !

 

Deci o sursa simpla conventionala traf +punte +Condensator de curent mic 100-150 mA poate fi in pericol sa se arda ..( deoarece dioda rezista pana pe la 1A !! in impuls scurt chiar 30A !!! depinde si de tipul de dioda deci scurtcircuit serios !!)

 

La o sursa cu protectie electronica sau siguranta rapida pe secundar alimantatorul este protejat se decupleaza automat sau se arde siguranta .Nu se strica nici traful nici pedala.

 

Nu este indicat sa pui cu polaritate inversa un alimentator de 9-20V /5A (50-100W !!!) stabilizat si cu protectie electronica ..asta poate arde dioda daca incerci de cateva ori dupa care poate sa strice si pedala.

 

Deci atentie la polaritate cu adaptoarle de retea .

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.