www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Probleme La Inregistrare

Recommended Posts

Problema e ca imi apare la fiecare nota un noise foarte deranjant. Am reglat tot cum scrie la carte si nu pot sa scap de el. Pe live nu exista acel noise, doar pe playback... Nu e zgomot de fundal, apare doar atunci cand se aude si nota. Nu imi dau seama care ar fi problema, tipul asta spre exemplu foloseste aceeasi metoda si are un sunet foarte bun pe inregistrare:

Problema e ca imi apare la fiecare nota un noise foarte deranjant. Am reglat tot cum scrie la carte si nu pot sa scap de el. Pe live nu exista acel noise, doar pe playback... Nu e zgomot de fundal, apare doar atunci cand se aude si nota. Nu imi dau seama care ar fi problema, tipul asta spre exemplu foloseste aceeasi metoda si are un sunet foarte bun pe inregistrare:

Tu dai exemplu pe altul care nu are problema ca noi sa intuim problema ta ??????????

Pune sample ...o inregistrare unde se aude fenomenul .

Altfel eu cred ca o fi televizorul .)?)

Am reglat tot cum scrie la carte

Nivelul semnalului l-ai reglat corect? La cat iti ajung peak-urile? Ai adaugat alte efecte, precum un limiter agresiv?

Mie mi se pare ca intra in distorsiune (caz in care trebuie reglat volumul din procesor) sau ramane driverul fara buffer (caz in care trebuie reglate setarile ASIO sau Direct X sau ce folosesti).

Daca folosesti procesorul ca interfata e probabil a doua problema.

It gets technical.:)) Care e nivelul semnalului? Ala cu +4dBm/-10dBm? Ala e setat la -10dBm... daca e legat de ce se intampla in mixer, l-am reglat sub limita maxima, mai ramane destul pana ar fi la maxim. Am noise gate-ul din procesor, care imi elimina tot zgomotul de fundal cand nu cant.

Nivelul de gain si volumul l-am pus pe la 70-80. La faza cu ASIO si DirectX m-ai blocat. Ce setari trebuie sa modific acolo?

Pai vezi ca n-ai citit "cartea" pana la capat?

daca e legat de ce se intampla in mixer, l-am reglat sub limita maxima

Care mixer? Cel din Cubase? Ce ai reglat, amplificarea la intrare? La iesirea track-ului? La iesirea bus-ului (master, probabil)? Aceste setari sunt relative, nivelul absolut al semnalului il citesti pe VU-metru (sau PPM mai des, in cazul echipamentului digital). Odata digitizat, nivelul semnalului e descris in materie de dBFS, 0 dBFS reprezentand amplitudinea maxima posibila. Insa exista o astfel de limita superioara si in partea analogica: daca depasesti headroom-ul echipamentului acesta intra in distorsiune. Insa limita analogica nu e neaparat corelata cu cea digitala: normal ar fi sa existe o marja suplimentara de siguranta, pentru a evita distorsiunile. Din aceleasi considerente se regleaza nivelul (peak, maxim) la -6 sau chiar -12 dBFS la inregistrare si nu la 0 dBFS. Doar la master vei vrea sa folosesti intreaga plaja dinamica (desi si aici e o intreaga discutie).

v. http://en.wikipedia.org/wiki/DBFS

Edited by FiveseveN

Un mic ajutor cu buffer-ul poate sa imi dea cineva? Cum trebuie setate buffer size-ul si latenta astfel incat sa elimin definitiv problema cu click-urile in timpul playback-ului? Care ar fi valorile cele mai bune de buffer si latenta pentru latenta minima si calitate a sunetului cat mai buna?

Uite, asta e facuta cu un preset de-al lor. Se aude foarte clar noise-ul...

Ce se aude aici sunt distorsiunile de IMD ( intermodulare ) rezultat din sampling la limita ...gain prea mare => apar armonice p einalte ( multe ) ce intermoduleaza cu "toata lumea " .rezultatul se aude.

Eu patesc asa ceva numai cu Korg Pandora cu sunete peste octava pe coarzile e si B mai ales cu Stratocaster DAR! numai daca prind doua tonuri pe cele dou acorzi ..cu un singur ton suna curat ..cu doua tonuri aopare IMD si se aude acel "gajait" ca si l asunetul pus de tine ce murdareste sunetul .

Pe langa relajul cu gain prea mare ai IMD groaznic de mare .Totusi nu ar trebui sa fie atat de prezenta intermodulatia.

De asta vor baietii distors pe tuburi sau pe JFET ca IMD-ul sa fie cat mai mic si sa opooti canta cu distorsiune la maxim si acorduri "complexe" nu numai powerchords.

dar la un singur ton solo nu ar trebui sa apara o asa mare distorsiune IMD.

Nu stiu care-i faz acu filmul de pe iutub ...ala canta pe altceva sau pe ce ai tu ...si de fapt tu pe ce distorsionezi ?

baiatul din video are aprox

compresor reglat sa limiteze puternic...gain +distotrs ..EQ ,,,noise gate ce taie sub un anumit nivel ca "ecoul",( "reverberatie "ce se produce in corpul chitarei ).... "release" -ul soundului sa fie taiat ca sa se opreasca sunetul ..

Edited by karpi

Ce se aude aici sunt distorsiunile de IMD ( intermodulare ) rezultat din sampling la limita ...gain prea mare => apar armonice p einalte ( multe ) ce intermoduleaza cu "toata lumea " .rezultatul se aude.

Te înșeli.

Serios, ai cântat vreodatã pe alt procesor decât al tãu (care e din care generație, apropos)?

Un mic ajutor cu buffer-ul poate sa imi dea cineva?

Repet: folosești procesorul ca interfațã audio? Asta ar trebui sã fie configurația optimã.

Da, PC-ul il recunoaste automat ca interfata audio cand il conectez prin USB.

Pe langa problema cu click-urile pe recording, am mai observat ca am si un sunet de fundal destul de urat, doar atunci cand cant. Cand nu cant, tot zgomotul dispare, datorita noise gate-ului, dar cand cant apare imediat. Cand fac sustain pe o nota, e infundata de zgomotul de fundal... nu e de la chitara, am incercat pe 3 amp-uri si n-am problema asta, nu e nici de la amp, pentru ca atunci cand bag chitara direct nu apare problema, deci trebuie sa fie ceva de la procesor, dar nu imi dau seama. Am tot umblat la toate knob-urile care au legatura cu volumul sau cu gain-ul si nu pot sa scap de el (sunt vreo 5 locuri din care pot sa modific semnalul pe procesor).

Nu stiu cum as putea sa le dezactivez daca sunt intrari nefolosite. Dar totusi cred ca ma apropii de problema... pare sa aiba de-a face cu lampa din accelerator (prima, aia care da semnalul de input in procesor). Daca ridic nivelul knob-ului TUBE, apare imediat zgomotul. Daca ridic nivelul SOLID STATE nu apare problema, dar asta face functionalitatea lampii inutila si sunetul nu mai are deloc dinamica pe care i-o da lampa... acum nu stiu daca e defect din fabrica, pentru ca e cel putin ciudat sa faca asa...

Te înșeli.

Serios, ai cântat vreodată pe alt procesor decât al tău (care e din care generație, apropos)?

Nu ma insel !.

Pe langa altele am distors digital etc ..97KHz/24bit x 128 oversampling cu DSP 96KHz/32bit de viteza mare de ani de zile ! generatie mai noua ptr amatori nu am vazut .

Despre problema am mai amintit cu diferite ocazii si discutii unde se pune prioblema IMD-ului .

Nici nu mai stiu la a cata "placa de sunet" am tot din cauza IMD-ului ..

Citat din topicul TONUL post #32 :http://forums.rgc.ro/topic/8558-tonul/page__view__findpost__p__97811

1 ... clean cu 20 compresor pandora_comprs.mp3 (346.53K)

Number of downloads: 109 se aud cele doua note nu deranjeaza mult intermodulatia

2 ... pandora tube dist pandora_tube.mp3 (340.82K)

Number of downloads: 95 se simte "gajaitul " sunetelor provenite din intermodulatie si suna urat

3 ...jackhammer dist mediu jackhammer.mp3 (601.63K)

Number of downloads: 92 la fel se aude " gajaitul" si nu suna prea frumos

4 ..AX1G overdrive 1 ..20% AX1G.mp3 (477.96K)

Number of downloads: 101 " gajaitul " mai filtrat si mai redus , alt procesor

In postul #32 sunt si modelele de sunet inregistrate ..

Dar cum am ascultat si eu am si downloadat asa ca pun si aici ..sample-ul cu JackHammer dist analogic cu IC si Diode ...

Se aude foarte clar gajaitul intermodulatiei ..si nu am distorsiuni atat de mari ca si in sunetul postat de colegul nostru ...

Armonice ,componente sinusoidale daca avem nelimtate in tot spectrul ...se ajunge la -> zgomot alb .

Ce se aude langa sunete din cauza acestor armoniec prosduse de distors + IMD este un fel de "zgomot brun"

Din zgomot alb pot sa filtrezi orice sunet pana la un singutr sunet pur sinusoidal.

Si invers ..multe armonice produse de dcircuite +intermodulatia poate teoretic sa produca zgomot alb.

acest fel de zgomot tip "brown noise" se aude langa sunetul de baza in cazul nostru si se aude doar peste sunet ..cand nu este sunet pe intrare nu se produc IMD-urile si nu se aude nici un zgomot ..cand avem sunet se aude langa si zgomotul produs de distoors si IMD.

Ultimul sunet pe portiunea de mijloc am filtrat zgomotul alb Trece Banda 999KHz si am separat fercventa de restul componenteleor ni zgomot.Se poate separa orice frecventa audio dar si frecvente mai inalte daca avem zgomot alb "adevarat". Acest zgomot alb a fost generat digital de un soft .

In acest caz de extrema sa aude foarte clar si tare .

Dar ..in cazul unei inregistrari cu instrumente acustice , microfoane bune, sala studio buna ...daca ai IMD nu se poate face inregistrare si mixare buna .

Sa luam ca si exemplu numai un flaut ..care produce sunet sinusoidal modulat tremolo in amplitudine si in pic de zgomot al aerului suflat .

Din cauza IMD-ului se poate ca pe inregistrare sa apara mai multe sunete in loc de unul singur cu toate ca nu simtim distorsionat sunetul ..el pare sinusoidal doar in momentul cand suna se mai "simte" ceva in "aer" ceva ce murdareste imaginea sonora ..si nu poti sa faci transparenta cu nimic..degeaba bagi EQ , gate si reverb ..tot felul de noise reduction ..numai strica..deoarece nu ai cum sa filtrezi /anihilezi sunetele produse de IMD ce apar pe diferite frecvente in functie de frecventa ,timbrul si amplitudinea sunetului util .

Din pacate am pierdut link-ul la un site cu " Recording " unde da exemplu de proscesare sunet de chitara acustica ... una bucata chitara acustica inregistrata profi ..se fac minuni se folosesc tot felu de procesari imbogatiri de armonice sofisticate , filtrari etc etc ..pana se ajunge la sunetul dorit.

Dac ai in semnalul inregistrat produse IMD nu mai poti face nimic cu aceste procesari.

Doar daca nu au baietii profi un soft ce analizeaza si curata ce nu trebuie , soft ce necesita putere de procesare mare si timp de procesare lung.

Ce stiu eu ca si amator Home recording sunt softurile de noisereduction care curata un fisier audi pe baza uni " sample " dat/ales de catre utilizator .dar nu stie programul sa separe semnalul util aleator de produsele IMD si aceste aaleatoare ce se 'misca" dupa sunetul util .Chiar si daca-i dau sample de zgomot taie si din semnalul util plus strica dinamica asa ca nu se poate folosi la semnale..cu atac mare si scurt /rapid caci 'rotunjeste " atacul si taie inaltele pe langa "extirparea " zgomotului .

Majoritatea sfaturilor sunt sa inregistrezi cat maui calitativ cu esantionare maxima posibil , adancime bit maxima,,la amplitudine cat mai mare psosibil ca raportul semnal zgomot sa fie cat mai bun ...cat mai curat cu IMD cat mai redus .

Edited by karpi

Salut, un sfat pt. obtinerea unui ton de distorsiune cat de cat decent cu g9.2tt:

1. In "Preamp Section" redu parametrul "Gain" la 0.

2. In "Accelerator Section" seteaza nivelul "Tube" la trei sfert (ora 3) si nivelul "Solid State" la 0.

3. Revino la paramentrul "Gain" din "Preamp Section" si seteaza-l imediat sub limita in care apare zgomotul nedorit.

Sper sa-ti fi fost de ajutor,

Sergiu. ;)

A... si ai grija ca butonul "Gain SW" din spatele procesorului, sectiunea "Output" sa fie pus pe -10dB.

Edited by Seru

Uite, asta e facuta cu un preset de-al lor. Se aude foarte clar noise-ul...

in partea de sus este OK dar in DC ( curent continuu este deplasat in jos cu aprox +6dB fata de partea de sus .

aici se vede "gajaitul " partea unde semnalul este mai mic si este suprappus ceva cu frecventa mai mare ( partea din mijlocul imaginii )... ce este mult mai mic decat semnalul util si apare in anumite conditii in raport cu semna;ul util .

detaliu cliping jos

se vede cata portiune este cu "cliping" in partea de jos al undei dar aceste limitari dau numai culoare metalica cu inalte ..gajaitul apare la semnal mai mic .

Fata de inalte ai basul cu 24 dB mai mare , acesta daca nu-l auzi in boxa ,casca supramoduleaza intrarea ..deci atentia la bas .Huhai ep ejoase ce poate nu ti le reda stdifuzorul sau castil ala raportul adevarat asa ca tie ti-se pare ca nu sunt basii dar de fapt au amplitudine mare si pot duvce in distors=iune etajul de intrare..=> armonice , IMD, si fenomenul de "agatzare" al intrarii ...se blocheaza /se inneca usor de l asemnalul mare si trebuie un timp de revenire..etc

Nu am observat ce se aude sau ce deranjeaza la al doilea sunet pus de tine cel clean ..fiind mult mai mici produsele IMD ( presupun) nu le aud separat nici cu analizor nu mi-am dat seama ce si cum deoarece amplitudinea 'zgomotului " este mica .Ar trebui un soft analizor destept care sa arate ce a aparut in plus.

DSre masoara cu semnal sinusoidal pe mai multe frecvente si se analizeaza distorsiunile in raport cu semnalul luat ca si referinta cel sinusoidal generat de softul de control si masurari/verificari.

Problema e ca am zgomot si cu gain-ul la 0. Si pe clean cu gain-ul la 0 tot e prezent.

Inregistreaza-l si pune sample sa vedem ...

Zgomot deranjant am avut la unele placi pe intrare de microfon cu microfonul electret ..un fasait ce se aauzea i pauze ..daca il filtram se strica sunetul chitarei acustice ...daca faceam cu un "gate " erau portiuni unde nu puteam folosi deci muca de Sisif daca vroiam sa scot selectand manual.

Exista un program Soundcard Test ..( nu ma istiu cum se numeste ..RAMI sau asa ceva ..era pe desktop si nu stiu unde l-am mutat.

Cu acesta intr-o bucla se poate testa ..faci untest l aplaca de sunet si vezi comparativ cu date ale unor placi bune cum sata treaba.

Nu stiu daca ssepoate masura si prin scula externa sau face numai legatura interna In/Out al placii de sunet.

Dar. Sunt si al eprograme de testat..Free Electronic soft si gasesti Analizor complex .

Am mai pus niste mostre. Ceea ce vreau sa iti arat pe langa clipping este zgomotul de fundal care se observa foarte clar, pai ales pe inregistrarile cu distors, unde nota se aude foarte incet se observa cel mai bine. Ultimele doua inregistrari sunt facute cu setarile lor de recording (cica), acolo se observa cel mai bine toate problemele. Zgomotul de fundal il aud si in amp, in timp ce nu inregistrez, doar cantand, si se aude mult mai tare decat pe inregistrari. Se aude doar cand pun procesorul pe lampa, daca il pun pe tranzistori nu mai apare deloc zgomotul.

Audio 01_48.mp3

Audio 01_49.mp3

Audio 01_50.mp3

Audio 01_51.mp3

Audio 01_52.mp3

Dupa cateva cautari am aflat ca harsaitul constant pe care il am atunci cand folosesc lampa ar putea fi de la variatia de tensiune din priza sau de la lampa defecta. Dar cum pot sa imi dau seama care e problema, fara sa ma car cu procesorul pana in partea cealalta a orasului pana la service?

Variațiile de tensiune n-ar trebui sã fie o problemã pentru cã partea digitalã trebuie sã fie independent stabilizatã iar lãmpile probabil sunt la fel, fiind probabil alimentate cu SMPS. Dacã PC-ul (și poate procesorul) nu e alimentat de la o prizã cu împãmântare e posibil sã introducã zgomote pe semnal (înainte sã fie digitizat).

Lampa se schimbã simplu, dar ai alta? E posibil sã fie asta problema, vorba aia, "that's why these things are on sockets".

Zi merci cã tre' sã te duci în partea cealaltã a orașului, nu a țãrii sau a continentului!