www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Wtf? Descarcare "electrostatica" In Corzi?

Guest Brakaduun

Recommended Posts

Guest Brakaduun

Salutare, cred ca v-am obisnuit deja cu problemele mele ciudate asa ca revin cu cea mai mare ciudatenie de pana acum:

Eu conectez chitara la calculator (Squier Bullet HSS) prin placa de sunet si folosesc Fruity Loops pentru efecte si inregistrare cu driver ASIO. Tot timpul auzeam pacanituri in timp ce cantam si ma enervau la culme. Am incercat cu de toate: setarea bufferului la driver, imbunatatire CPU, etc, etc toata gama de probleme si nu am reusit sa rezolv pacaniturile. Am intrat pe sound recorder de la windows si mi-am dat seama ca si acolo apareau pacanituri si chiar au aceeasi intensitate indiferent de pozitia butonului de volum la chiatara....

Dupa ce m-am mai jucat cu chitara incercand sa dau de capat la pacanituri mi-am dat seama ca pacaniturile apar atunci cand ating orice coarda cu degetul si indiferent de cat de repede sau de tare o ating pacanitura apare si are cam aceeasi intensitate. Atunci mi-a trecut prin cap ca poate sa fie un fel de descarcare electrostatica din deget in corzi.... nici nu imi dau seama daca e sau nu, dar cert e ca atunci cand am sprijinit mana dreapta de bridge ca prin minune pacaniturile dispar... trebuie sa fie ceva electrostatic... WTF??? No, acuma cum mai rezolv problema asta? Cant cu mana pe bridge? Imi fac o bratara electrostatica? :DDD Schimb chitara?

Salutare, cred ca v-am obisnuit deja cu problemele mele ciudate asa ca revin cu cea mai mare ciudatenie de pana acum:

Eu conectez chitara la calculator (Squier Bullet HSS) prin placa de sunet si folosesc Fruity Loops pentru efecte si inregistrare cu driver ASIO. Tot timpul auzeam pacanituri in timp ce cantam si ma enervau la culme. Am incercat cu de toate: setarea bufferului la driver, imbunatatire CPU, etc, etc toata gama de probleme si nu am reusit sa rezolv pacaniturile. Am intrat pe sound recorder de la windows si mi-am dat seama ca si acolo apareau pacanituri si chiar au aceeasi intensitate indiferent de pozitia butonului de volum la chiatara....

Dupa ce m-am mai jucat cu chitara incercand sa dau de capat la pacanituri mi-am dat seama ca pacaniturile apar atunci cand ating orice coarda cu degetul si indiferent de cat de repede sau de tare o ating pacanitura apare si are cam aceeasi intensitate. Atunci mi-a trecut prin cap ca poate sa fie un fel de descarcare electrostatica din deget in corzi.... nici nu imi dau seama daca e sau nu, dar cert e ca atunci cand am sprijinit mana dreapta de bridge ca prin minune pacaniturile dispar... trebuie sa fie ceva electrostatic... WTF??? No, acuma cum mai rezolv problema asta? Cant cu mana pe bridge? Imi fac o bratara electrostatica? :DDD Schimb chitara?

Mi s-a intamplat si mie de cateva ori.. Tot cu un squire.. affinity fat strat.. dar de ceva vreme nu s-a mai intamplat.. in schimb potentiometrele scot zgomot cand le folosesc atunci cand chitara trimite semnal.. in rest daca nu ating corzile nu se aude nici un zgomot.. probabil nu are nici o legatura cu descarcarea electrica :).. nu ma pricep asa tare..

Guest Brakaduun

Aha. Mersi pentru iluminare!! Sa inteleg ca tehnica este sa tii tot timpul o mana, un picior ceva ori pe corzi ori pe bridge?

Guest valvE
Mi s-a intamplat si mie de cateva ori.. Tot cu un squire.. affinity fat strat.. dar de ceva vreme nu s-a mai intamplat.. in schimb potentiometrele scot zgomot cand le folosesc atunci cand chitara trimite semnal.. in rest daca nu ating corzile nu se aude nici un zgomot.. probabil nu are nici o legatura cu descarcarea electrica :) .. nu ma pricep asa tare..

schimba potentiometrele.

referitor la zgomot, desi e foarte putin probabil (altfel nu-mi explic), ai un fir neizolat/uzat care face contact cu bridge-ul.

ce treaba are circuitul electric cu bridge-ul?

Curentii "vagabonzi" intra pirn bridge-ul metalic in corzi si de acolo prin corpul tau la "masa" ( pamant).

Cand canti tii mana pe corzi si pe bridge , nu ridici mana de pe brige si asa nu va avea efect cum pui degetele pe coarda .

Daca in schimb pui numai degetele pe corzi atuncea la fiecare atingere se aude o descarcare elecrica prin circuit ce se amplifica si se aude in statie /inregistrare.

Deci se tine mana dreapta apasata de bridge in acest fel nu mai are efect ca pui si iei degetele de pe corzi.

PAMANTARE !!! a statiei a PC-ului si acest feomen dispare sau se amelioreaza foarte mult ...adica nu corpul tau sa fie punctul "ZERO " ci masa statiei / ecranajul cablului in acest fel curenti"vagabonzi" curg catre masa catre impamantare si nu catre corpul tau care este "izolat" fata de masa ( caci nu stai ingropat pana pa brau in pamant umed ) deci departe de ZERO (NULL) cu pantofi cu talpa de plastic/piele etc ,,,,

schimba potentiometrele.

referitor la zgomot, desi e foarte putin probabil (altfel nu-mi explic), ai un fir neizolat/uzat care face contact cu bridge-ul.

Habar nu ai dar dai sfaturi ??????????

De ce tot te bagi cand nu ai habar despre nimic ..........ia canta-ne ceva ..la acustica sa nu ai zgomot sa vedem daca esti bun de ceva (macar).

La ambi noi veniti le sugerez sa citeasca cateva saptamani forumul si doar daca nu au gasit un rasouns la ce ii intereseaza sa deschida topicuri pe teme discutate si rasdiscutate de 100 de ori ..

Sa cititi cu atentie cum se tine pana !!!!

Edited by karpi

Guest Brakaduun

Cand canti tii mana pe corzi si pe bridge , nu ridici mana de pe brige si asa nu va avea efect cum pui degetele pe coarda .

Daca in schimb pui numai degetele pe corzi atuncea la fiecare atingere se aude o descarcare elecrica prin circuit ce se amplifica si se aude in statie /inregistrare.

Deci se tine mana dreapta apasata de bridge in acest fel nu mai are efect ca pui si iei degetele de pe corzi.

PAMANTARE !!! a statiei a PC-ului si acest feomen dispare sau se amelioreaza foarte mult ...adica nu corpul tau sa fie punctul "ZERO " ci masa statiei / ecranajul cablului in acest fel curenti"vagabonzi" curg catre masa catre impamantare si nu catre corpul tau care este "izolat" fata de masa ( caci nu stai ingropat pana pa brau in pamant umed ) deci departe de ZERO (NULL) cu pantofi cu talpa de plastic/piele etc ,,,,

Dap, am gasit problema. Uimitor dar priza nu are impamantare!! Stau in chirie... Totul era ok si pana la urma am ajuns la priza... Bon. Solutia este sa pastrez potentialul egal intre corp si bridge (merge si pe tabla de la mufa) - un deget mic ceva acolo sa atinga tot timpul bridgeul. Merge si cu un cablu metalic legat de mana la tablita mufei..deh...inventie pentru repetitii. Multumesc mult.

Guest Radu White
Probleme cu impamantarea?

post-11256-1280603996_thumb.jpg

(gluma de santier :lol: )

damn, it was so fuckin brilliant!!!!!

+1 Gorel.... :):lol::)

Dap, am gasit problema. Uimitor dar priza nu are impamantare!! Stau in chirie... Totul era ok si pana la urma am ajuns la priza... Bon. Solutia este sa pastrez potentialul egal intre corp si bridge (merge si pe tabla de la mufa) - un deget mic ceva acolo sa atinga tot timpul bridgeul. Merge si cu un cablu metalic legat de mana la tablita mufei..deh...inventie pentru repetitii. Multumesc mult.

Eu am leget pamantarea la teava galvanizata de la reteaua de apa rece , nu de altceva dar aveam un zgomot plus "pisca" curentul "vagabond" ce venea din sasiul PC-ului.

Cautati in topicurile cu zgomot ,impamantare este descris cum si ce trenbuie facut .

Nu se pune la mana "bratara" legata+ fir la bridge sau jack !!! Pericol de electrocutare si nu mai ai sansa sa iei mana !!!!!!

Guest valvE
Curentii "vagabonzi" intra pirn bridge-ul metalic in corzi si de acolo prin corpul tau la "masa" ( pamant).

Habar nu ai dar dai sfaturi ??????????

De ce tot te bagi cand nu ai habar despre nimic ..........ia canta-ne ceva ..la acustica sa nu ai zgomot sa vedem daca esti bun de ceva (macar).

La ambi noi veniti le sugerez sa citeasca cateva saptamani forumul si doar daca nu au gasit un rasouns la ce ii intereseaza sa deschida topicuri pe teme discutate si rasdiscutate de 100 de ori ..

Sa cititi cu atentie cum se tine pana !!!!

macar daca explici, explica pana la capat daca tot e sa ne luam peste picior... de unde zici ca intra curentii aia in bridge?

Edited by valvE

Surse de radiatii EM existã peste tot si induc curenti în orice conductor, inclusiv corpul uman.

De-aia zicea o cunoºtințã internautã recent, cã poate jongla cu tonul chitãrii în timp ce cântã plimbând mâna deasupra corzilor, cumva... Eu credeam inițial cã-i o glumã... Dar probabil trebuie ºi chitara setatã/reglatã într-un anume fel, pentru cã eu am încercat, dar n-am observat nici o modificare ...

I do. karpi zice bine, doar ca a inversat directia "semnalului".

Ai vreo obiectie pertinenta ?

Nu am inversat doar poate nu am avut rabdare sa scriu pas cu pas ...ptr incepatori. Nu este nimic evident cum ni-se pare cateodata.Cu toate ca la scoala au invatat electrotehnica cat ar fi deajuns ,,,doar ca nu stiu sa lege evenimentele reale /practice de cea ce au invatat teoretic . Este si greu sa implementezi legile lui Kirchoff in instalarea chitarei luand in considerare inca cateva "fenomene" electrice .tate sunt simple dar trebuie sa faci o sintetizeza.

Era vorba de Bridge-ul legat la masa chitarei ! altfel nu are potentialul ZERO al chitarei / cablului .Numai in acest caz are efect de educerea zgomotului cand ppui mana pe corzi sau bridge.

Deci curenti vagabonzi zburda si prin corzi care sunt "legate" la masa prin bridge ce este conectat la masa jackului de la chitara , dar si prin corpul nostru apar curenti (75% apa "sarata") .

Acesti curenti vagabonzi au tensiune dar nu au "curent"( deci este o anumita tensiune dar curentul este slab nu are putere rezistenta interna a "sursei" ce produc curentii "de zgomot " este mare deci cu o rezistenta mica shuntez.acesti curenti ...exemplu ar fi : baterie uzata [reistenta interna mare] cand pui becul de lanterna lumineaza relativ bine ca dupa un scurt timp sa scada lumina data de bec deoarece nu mai furnizeaza curent suficient si scade tensiunea la borne deci scade P=U*I.. pana dispare ...daca decuplam becul si dupa un timp masuram cu un voltmetru digital cu impedanta mare acesta va indica tensiunea bateriei buna dar daca punem un bec vedem cum scade pana chiar la zero tensiunea )

Cand punem mana "shuntam" sursa de zgomot ,corpul nostru functioneaza ca o impamantare un potential " mai ZERO" decat "masa" circuitului chitarei catre care curge acest curent de acum "scurcircuitat" .Fiind shuntat/scurcircuitat ( scade si curentul si tensiunea deci ramane un P=U*I mic mic de tot nesemnificativ in cazul nostru )acest curent ce mai ramane nu mai are putere sa produca efectele sale de mici campuri electromagnetice ce apoi sunt captate de doza sau prin diferenta de potential pe impedanta mare produc o cadere de tensiune pe portiuni de conductor sau "circuite" in tabla /folia de ecranaj .etc.. tensiuni ce se amplifica de preamplif si apare ca si zgomot.

Nu sunt numai curenti vagabonzi de la sursa de alimentare al amplifului ( traf) ce vine prin cablu ci pot fi curenti indusi de campurile magnetice externe ( cabluri de retea de curent alternativ, radiatii de la sisteme in comutatie,transformatoare ,radiofrecvente din diferite surse) in partile metalice ale chitarei de-a lungul ecranajului cablului ..o combinatie de efecte electrice .

Pacanitul este efectul micilor scantei ce se produc la "shuntare" prin punerea la "masa" prin corpul nostru.

Daca cablul de chitara legat la statie care este legat la pamantare are potentialul mai mic decat corpul nostru ( o rezistenta pamantari cat mai mica) , nu va mai apare zgomotul si nici pacanitul cand punem mana pe corzi/bridge.

Fenomen asemanator apare si in "buclele de masa",Un conductor nu are rezistenta ZERO deci prin trecerea curentului pe acesta va apare o cadere de tensiune care daca ajunge pe intrarea unui preamplif sensibil se amplifica si apare zgomot ( brum) sau intra in oscilatie instalatia daca caderea de tensiune este cauzata de tercerea semnalului amplificat cea ce inseamna ca poate sa ajunga o reactie pozitiva pe intrare ce produce oscilatie .Poate sa apara si pe efectele cu masa legata necorespunzator.( bucla)

Exista si descarcari electrostatice ce apar prin frecarea partilor din plastic (pickguard) se elimina prin lipirea unei folii de cupru pe spatele pickguard-ului ce se leaga la masa circuitului chitarei .

Cum cantam pe \strat si degetul il tineam pe pickguard se auzeau mici tzacanituri pe langa unele tonuri ( pe inregistrare ).

In cncert la volum .gain mare nu am sesizat.E prea mare zgomotul produs de alte sursesi este mascat.Probabil si lacul poliester poate sa produca tensiune electrostatica de la frecarea de haune sau cu mana uscata si se descarca din cand in cand in buricul degetelor ..si se si aude prin instalatia de captare amplificare.

Cine are pickup turntable cu discuri vinil cunoaste fenomenul , discurile inainte de "derulare" se descarcau electrostatic prin atingerea cu un obiect din metel tinut in mana....

Pe scurt cam atat , si cum am scris cititi pe forum in diferite topicuri ca mai sunt zeci de pagini de discutii pe tema asta.

Edited by karpi

De-aia zicea o cunoºtințã internautã recent, cã poate jongla cu tonul chitãrii în timp ce cântã plimbând mâna deasupra corzilor, cumva... Eu credeam inițial cã-i o glumã... Dar probabil trebuie ºi chitara setatã/reglatã într-un anume fel, pentru cã eu am încercat, dar n-am observat nici o modificare ...

Depinde ce ai vazut ..........

In functie de unde ciupesti coarda se schimba tonul /timbrul.

Daca tii degetul pe o coarda foarte usor si ciuesti coarda scurt fara sa o estompezi prea mult langa bridge ,plimbi degetul de a lungul corzi si vei avea NN armonice .

La fel sa zicem coarda libera E si ciupesti foarte "razant" de la bridge catre 'nut" la fel vei auzi NN sounduri ,,,plus in unele pozitii "harmonics" clar si puternic ...

bagi ditors /gain...faci la fel vei avea harmonics in mai toate pozitiile...

Depinde ce ai vazut ..........

Persoana se referea la faptul cã , lovind puternic un acord, în timp ce corzile încã rezoneazã ținînd sau miºcând mâna deasupra corzilor se joacã cu tonul ( comparativ, ca ºi când apropii chitara de difuzorul amplificatorului, atunci când vrei sã creezi microfonia...).

Persoana se referea la faptul cã , lovind puternic un acord, în timp ce corzile încã rezoneazã ținînd sau miºcând mâna deasupra corzilor se joacã cu tonul ( comparativ, ca ºi când apropii chitara de difuzorul amplificatorului, atunci când vrei sã creezi microfonia...).

Unde ai vazut /auzit ...baga link sa vedem..