vladcalin Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 (edited) daca as face un grif,ar fi bun daca ar fi din stejar?Si cat de gros ar trebui sa il fac ,pentru ca nu am tross rod? Edited April 26, 2010 by vladcalin
Quetzalcoatl Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 trebuie un lemn echilibrat. De neck din oak nu am auzit. ar trebui sa il lasi doi trei ani la uscat in conditii bune
vladcalin Posted April 26, 2010 Author Posted April 26, 2010 eu am la dispozitie doar 3 tipuri de lemn:stejar,frasin si fag;altceva nu am si trebuie sa aleg
travolta Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 ca sa iti iasa cum trebuie ai nevoie de ceva scule pentru prelucrat lemnul si de ceva experienta in domeniu. crezi ca o sa iti iasa?
karpi Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 (edited) Nu s-a intrebat cu ce sa prelucreze ci care din cele trei esente ar fi OK ,presupounand ca este si lemn uscat si de calitate . Eu am avut o chitara bass si una solo ...cu gatul facut din stejar cu planul fibrelor in sectiune ales cu grije de tamplar .Nu am avut nici o problema niciodata cu gatul .A ramas perfect drept la amandoua chitare fara nici o bara de otel cu toate ca pe atunci se foloseau corzi "groase" foarte tensionate . Toata chestia e sa fie bine aleasa bucata din care se debiteaza . Cred ca si fag e OK . Cred ca problema o fi ca sunt "casante" ?? adica daca cade se rupe n-o fi destul de elastic ? Asta cred eu deoarece rezistenta la incovoiere pare OK. I-mi tot spunea tamplarul cum si ce DAR eu copil eram preocupat de forma .chitarei ..hehehe nu de cum se indoaie o usa daca nu alegi bine scandurile din care-i construita. Edited April 26, 2010 by karpi
Quetzalcoatl Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 Nu am avut nici o problema niciodata cu gatul .A ramas perfect drept la amandoua chitare fara nici o bara de otel cu toate ca pe atunci se foloseau corzi "groase" foarte tensionate . Tocmai de aceea vine truss-rod-ul. Cine mai are timp in secolul vitezei sa usuce lemnul natural?
Stockholm_Syndrome Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 Au avut baietii de la Fender prin 60` o chitara fara truss rod.Ca sa nu pocneasca griful sub tensiunea imensa a corzilor l-au facut gros rau de tot (Bata de baseball anyone?). Sugestia mea e sa iti cumperi o chitara ieftina si sa dai griful jos de pe ea , sau sa comanzi de pe ebay un grif ceva.
karpi Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Tocmai de aceea vine truss-rod-ul. Cine mai are timp in secolul vitezei sa usuce lemnul natural? Nu prea cred .Daca lemnu-i "crud " gatul se poate si rasuci ( ca o elice pe axul longitudinal ) lucru la care nu ajuta bara ca sa compensezi .Apoi cum se usuca crapa lacul , se desprinde lacul , pot sa apara crapaturi sa se slabeasca lipiturile etc... Daca planul fibrelorets pozitionat corect ( perpendicular pe suprafata fretboar-ului ) lemnul este foarte rezistent la incovoiera cauzata de tensiunea corzilor. Dar daca din economie se foloseste si lemn cu planul fibrelor paralel cu fretboard-ul gatul se indoaie relativ usor ,pana si cu mana stanga din incheietura daca torsionezi gatul se aude cum urca sau coboara pitch-ul cand ciupesti corzile ,sau daca trensionezi catre "spate" corzile ating primele taste si ai fretbuzz. Asta ar fi diferenta majora intre chitarele ieftine si cele scumpe .Asa ca au pus bara de otzel si au "ancorat" gatul incercand sa compenseze tensiunea corzilor. Au avut baietii de la Fender prin 60` o chitara fara truss rod.Ca sa nu pocneasca griful sub tensiunea imensa a corzilor l-au facut gros rau de tot (Bata de baseball anyone?).Sugestia mea e sa iti cumperi o chitara ieftina si sa dai griful jos de pe ea , sau sa comanzi de pe ebay un grif ceva. ca sa reziste lemnul la tensiune se lipesc doua sau trei placi una de alta in asa fel ca fibrele sa fie aprox perpendiculare pe fretboard si sa fie simetrice in sectiune .Astfel se previne torsionarea si incovoierea atat cel ce poate fi din cauza ca lemnul inca se mai usuca(( lucreaza) cat si cea cauzata de tensiunea corzilor.. A fost o "inventie " Framus prin anii '60 gat din "placaj" , multe placi de aprox 3-4mm lipite intre ele ,puse cu fibra lemnului corespunzator ca sa se anuleze fortele cand "lucreaza lemnul" dar si sa mareasaca rezistenta l aincovoiere , deformare...
Quetzalcoatl Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Nu prea cred .Daca lemnu-i "crud " gatul se poate si rasuci ( ca o elice pe axul longitudinal ) lucru la care nu ajuta bara ca sa compensezi .Apoi cum se usuca crapa lacul , se desprinde lacul , pot sa apara crapaturi sa se slabeasca lipiturile etc... Daca planul fibrelorets pozitionat corect ( perpendicular pe suprafata fretboar-ului ) lemnul este foarte rezistent la incovoiera cauzata de tensiunea corzilor. Total de acord. Lemnul crud se rezolva prin uscare cu ajutorul caldurii,asa zisa si kiln dried. Deaseamenea pozitionarea fibrelor ptr stabilitate se taie lemnul quarter-saw Exemplu de neck taiat asa: Asa ca sa fiu ontopic ptr vladcalin am gasit link-ul asta dintr-un site ce s-ar putea sa iti fie de folos: http://www.mimf.com/archives/quartersawn.htm rasfoieste forumul. Spor !!!
vladcalin Posted April 27, 2010 Author Posted April 27, 2010 Total de acord.Lemnul crud se rezolva prin uscare cu ajutorul caldurii,asa zisa si kiln dried. Deaseamenea pozitionarea fibrelor ptr stabilitate se taie lemnul quarter-saw Exemplu de neck taiat asa: Asa ca sa fiu ontopic ptr vladcalin am gasit link-ul asta dintr-un site ce s-ar putea sa iti fie de folos: http://www.mimf.com/archives/quartersawn.htm rasfoieste forumul. Spor !!! Merci mult e destul de util
vladcalin Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 Inca o intrbare.ce adeziv ar trebui sa folosesc ca sa lipesc bucatile de lemn?
EugenRo2001 Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 Inca o intrbare.ce adeziv ar trebui sa folosesc ca sa lipesc bucatile de lemn? Clei de oase sau clei alifatic.
vladcalin Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 Clei de oase sau clei alifatic. Merci mulkt Eugen
karpi Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 Inca o intrbare.ce adeziv ar trebui sa folosesc ca sa lipesc bucatile de lemn? Exista un "aracet (mai)rezistent la apa /umezeala" Profi se lipea lemnul la noi in fabrici cu URELIT ..atat stiu despre adeziv . Dar cel mai precis este sa te interesezi p enet si /sau de la un tamplar /lutier. La "Reclama/Decoratii" unde am lucrat o vreme aveam un tamplar care a lucrat si la cooperativa TIMIS unde se facbricau si instrumente muzicale si ma ajuta la lemnarie ,lipituri , reparatii . boxe etc..stia de toate ...
vladcalin Posted April 29, 2010 Author Posted April 29, 2010 Exista un "aracet (mai)rezistent la apa /umezeala" Profi se lipea lemnul la noi in fabrici cu URELIT ..atat stiu despre adeziv . Dar cel mai precis este sa te interesezi p enet si /sau de la un tamplar /lutier. La "Reclama/Decoratii" unde am lucrat o vreme aveam un tamplar care a lucrat si la cooperativa TIMIS unde se facbricau si instrumente muzicale si ma ajuta la lemnarie ,lipituri , reparatii . boxe etc..stia de toate ... a lipit un prieten de al meu o bucata din headstock cu Kober Aderol si s-a lipit foarte bine.
trace Posted May 1, 2010 Posted May 1, 2010 titebond 3 , henkel moment wood super 3 sau henkel moment wood express . personal le-am folosit pana acum pe cele de la henkel si sunt foarte bune . titebondul il astept sa intre in probe ca-l folosesc astia la americani la greu.
vektor Posted May 1, 2010 Posted May 1, 2010 Fag si stejar sunt lemne foarte grele dar si foarte rezistente, nu cred ca ai avea probleme cu oricare din ele daca ti-ai face un neck, chiar si fara truss rod. Frasin [aka Ash] in schimb este un lemn care mie imi place mult la body, dar nu ti l-as recomanda pentru neck. Cat despre adezivi, cleiul de oase e poveste. E adevarat ca e bun, dar trebuie sa stii si sa il folosesti [proportii, timp de fierbere, etc]. Exista adezivi moderni special pentru lemn, sigur gasesti tu ceva. Eu as zice rasina epoxi pentru lemn, dar nu stiu daca se gaseste si la noi.
Ciprian. Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 (edited) chitara mea acustica are grif din paltin si nu are truss rodd si griful e drept, nu stiu cum de nu s-a indoit.si e fabricata in 1988 Edited May 2, 2010 by Ciprian.
vladcalin Posted May 18, 2010 Author Posted May 18, 2010 Cine stie unde pot gasi tite bond in romania?
FiveseveN Posted May 18, 2010 Posted May 18, 2010 La noi i se zice Aracet. Sau PVA, white glue, carpenter's glue, tot aia-i.
vaxe Posted June 3, 2010 Posted June 3, 2010 daca as face un grif,ar fi bun daca ar fi din stejar?Si cat de gros ar trebui sa il fac ,pentru ca nu am tross rod? Daca tot ai ceva scule de ce nu incerci sa-ti faci chiar tu "truss rod"-ul? Eu cred ca ceva mai greu va fi executia tastierei. trebuie sa-i dai o anumita raza de curbura. Si mai ales trebuie sa calculezi distantele dintre taste ... cum faci asta? (ma gandesc ca o abatere cat de mica va influenta intonatia .... cred ... ) Cat despre materialul pentru tastiera poti incerca textolitul. Succes!
FiveseveN Posted June 3, 2010 Posted June 3, 2010 trebuie sa calculezi distantele dintre taste ... cum faci asta? Gãseºti calculatoare, inclusiv online. Ex.: http://buildyourguitar.com/resources/fretcalc/index.htm http://windworld.com/features/tools-resour...ent-calculator/ http://www.dougsparling.com/software/fretcalc/index.php Doar cã ãstea-s în țoli, dar gãsisem ºi în SI.
vladcalin Posted June 3, 2010 Author Posted June 3, 2010 Daca tot ai ceva scule de ce nu incerci sa-ti faci chiar tu "truss rod"-ul? Eu cred ca ceva mai greu va fi executia tastierei. trebuie sa-i dai o anumita raza de curbura. Si mai ales trebuie sa calculezi distantele dintre taste ... cum faci asta? (ma gandesc ca o abatere cat de mica va influenta intonatia .... cred ... ) Cat despre materialul pentru tastiera poti incerca textolitul. Succes! Am cate chestii de spus,atat. 1) unde pot gasi profil din aluminiu in forma de U asa de mic? 2)As pute sa imi fac tastiera Flat.e mai usor asa.Daca nu am gasit o smecherie pe net, uita-te la tot video-ul: 3) texto;itul e scump si se lucreaza greu pe el .
Nenea Rau Posted June 3, 2010 Posted June 3, 2010 Am gasit eu profile U din aluminiu la Hornbach (parca asa le zice) O gramada de marimi.
vladcalin Posted June 6, 2010 Author Posted June 6, 2010 (edited) Iata primele poze cu chitara in stare "bruta". Constructie: Neck-Thru Body Body: Frasin Neck: 3 bucati; 2 de frasin si una de fag aburit Scale: 25,5 inch sau 64,77 centimetri Fingerboard: Frasin Taste: 24 1 doza 1 potentiometru pentru volum Edited June 6, 2010 by vladcalin
FiveseveN Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 Corpul l-ai fãcut dupã un model comercial sau l-ai proiectat singur? E comod, l-ai încercat?
vladcalin Posted June 6, 2010 Author Posted June 6, 2010 eee si tu acuma:)) ce vrei in 2 zile de munca(2 zile cu tot cu tot cu timpul de asteptare pentru ca sa se usuce adezivul) normal trebuia sa aiba forma de Jackson RR da nu a iesit la fel.de comod cred ca e...sper Oricum de mult mi-am dorit o chitara in fosrma de V
vladcalin Posted June 7, 2010 Author Posted June 7, 2010 cine imi da o idee de head stock;da sa aiba cheitele 3 pe stanga si 3 pe dreapta
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now