kiske13 Posted March 27, 2018 Posted March 27, 2018 Salutari. Am o mică problemă şi o presupunere şi sper să mă ajute cei care s-au lovit de această situaţie. Am o chitara electroacustică Yamaha APX500. Îmi place la nebunie, gât, sunet tot. Aş face un upgrade la APX700 sau 900 dar momentan nu-mi permite buzunarul. Chitara o ţin pe un suport perete. Am temperatura relativ constantă în cameră, numai când aerisesc mai scade puţin. Chitara câteodata se dezacordează uşor (sub un semiton), dar toate corzile. Dacă prind un acord sună bine, dar dacă verific acordajul, toate corzile sunt mai jos, sau mai sus. Eu presupun că din cauza materialului se intamplă acest fenomen. Este pur placaj!!! La un moment m-am gandit să schimb nut-ul şi cheiţele cu ceva de marcă, dar nu sunt convins că aceste modificări vor aduce rezultate. Păreri?!
kiske13 Posted March 27, 2018 Author Posted March 27, 2018 Sunt corzi noi de 2 săptămâni. Recunosc că nu am avut de acustice acasă şi am pus un set de EB Slinky de electrice.
picnic Posted March 27, 2018 Posted March 27, 2018 Sunt cam subtiri pentru acustica, incearca 11 - 52 light , eventual phosfor bronze. 2
Done By You Posted March 27, 2018 Posted March 27, 2018 pune si tu o poza cu zona unde este pana acum, din profil, pt a vedea daca face "burta". am dat un apx500 pt ca facea burta. incercam sa o tin acordata cu un ton mai jos... si inca o poza cu cheitele, zona unde sunt corzile prinse. poate, si nu vreau sa dau cu parul, poate nu le-ai pus bine... corzile... 1
CiocanelBloodyCIocanel Posted March 28, 2018 Posted March 28, 2018 Ce inseamna cateodata? E normal sa se dezacordeze. Laminatul nu se misca precum solidul. Daca ai fi avut neck laminat, ar fi fost mai stabil, dar ce tre sa fie laminat, nu e. Temperatura conteaza mai putin decat umiditatea. Cand deschizi geamul, daca ploua creste repede umiditatea si in general in ro e uscat pt chitare. Umiditatea tre sa stea intre 40-60 Nu conteaza grosimea corzilor daca truss rodul e tensionat cum trebuie (si daca nu sunt prea groase). Ce burta sa faca cu corzi de 10... 3
Razvan S. Posted March 28, 2018 Posted March 28, 2018 12 minutes ago, CiocanelBloodyCIocanel said: Nu conteaza grosimea corzilor daca truss rodul e tensionat cum trebuie (si daca nu sunt prea groase). Ce burta sa faca cu corzi de 10... Recomand sa verifice trussrod-ul , pentru ca am vazut cazuri in care, sa spunem ca setupul parea OK, trussrod-ul era destrans, sau nu sufficient de strans, si astfel gatul se ''juca'' intre marja aia ce o permitea trussrodul neajustat, facand fix ce spune el, se ducea ''totul'' mai sus sau mai jos, ca general tuning. Pe langa asta: 90% din oamenii ce au venit la mine, nu aveau corzile puse correct, sau exista problema de ''snag'' la nut slots; desi, daca foloseste gauge mic, imi e greu sa cred ca asta e problema, dar sa aiba in vedere oricum. 1
kiske13 Posted March 28, 2018 Author Posted March 28, 2018 Numai săptămâna viitoare pot face poze. La umiditate chiar m-am gandit. Vreau să cumpăr un case si un higrometru. Câteodată soţia mai pune un uscător de rufe în cameră. Este posibil să modifice umiditatea drastic, după care revine la "normal". Cu trussrod nu am probleme. Este setat chiar ok. Dacă nu puneam corzile corect, se dezacordau uniform toate corzile?
karpi Posted March 28, 2018 Posted March 28, 2018 (edited) Se dezacordeaza un semiton concomitent pe toate corzile ! la asa ceva trebuie un vibrator Steinberger , este o " minune " si precis nu are nici o legatura cu " cheitzele " ce treaba sa aiba cheile de acordaj cum sa se dezacordeze fix un semiton mai putin sau m,ai mult si sa ramana intervalele dintre corzi nealterate !? Ar fi niste " cheitze." minune ..hehe mai ceva ca cele de pe Gibson LP " robot " .. Probabil gatul si corpul " lucreaza " alta explicatie nu prea se arata ., corzile si ele dar nesemnificativ fata de lemn . Grosimea /tensiunea corzilor probabil are efect numai asupra magnitudii fenomenului ...corzi mai groase si tensionate probabil vor trage mai mult lemnul , corzi mai subtiri mai putin etc .. Placajul de obicei doar se " destrama " din cauza umezelii dar ar trebui o doizaserioasa ca sa se umfle lemnul si sa se desprinda de adeziv .Cum este si lacuita chitara trebuie sa aiba o oarecare protectie la umezeala .Eventual un lemn care din fabricatii era prea umed si se usuca acum ar fi o problema ce duce pana la incovoierea gatului datorita tensiunii constante asupra lemnului in curs de uscare ... De pe lemnul umed se desprinde lacul , se vcrapa etc ..cum se schimba volumul lemnului/ se contracta iar lacul ramane rigid .. etc ..* lacul mai pote crapa si din cauza de calitatea lui dar de obicei contractarea volumului duce la acest fenomen . O acordezi cand dai de problema si canti ..daca nu observi mari diferente la " actiunea" corzilor nu este nici o problema .Orice chitara din lemn " lucreaza ' . probabil la temperatura mai repede si mai incet la schimbarea de umiditate .Dar depinde si de natura lacului ... Este interesanta aceasta "dezacordare perfecta " . Cred ca nu este nici o problema , acordezi chitara si canti , din moment ce este stabilizata la conditiile date nu se va dezacorda cat canti la ea doar nu canti zile intregi ca sa prinzi schimbare majora de temperatura si umiditate si oricum o acordezi si in timpul cat canti deoarece se va dezacorda si de la cantat cum tragi de corzi ... Edited March 28, 2018 by karpi
kiske13 Posted March 29, 2018 Author Posted March 29, 2018 @karpi Nu un semiton! Mult mai putin poate de ordinul coma.
kiske13 Posted March 29, 2018 Author Posted March 29, 2018 On 3/28/2018 at 09:00, CiocanelBloodyCIocanel said: Laminatul nu se misca precum solidul. Daca ai fi avut neck laminat, ar fi fost mai stabil, dar ce tre sa fie laminat, nu e. Multumesc! Eu credeam că laminatul lucrează mai mult.
karpi Posted March 29, 2018 Posted March 29, 2018 Come inseamna ca nu ai absolut nici o problema ,chitara este OK !! la orice chitara se intampla asa .indiferent cat a costat si ce marca este . Inainte de a incepe sa canti o piesa verifici daca chitara este acordata ..si acasa si pe scena ..si la ionceput si intre piese ..la nevoie te acordezi in timpul cantatului cand se lasa o coarda de la benduri sau etc ... 2
kiske13 Posted April 6, 2018 Author Posted April 6, 2018 Am pus un set Phosphor Bronze. La fel se manifestă. De pe o zi pe alta, câteva come in sus sau jos. Rămâne acordatul cum a zis karpi. Ori temperatura, ori umiditatea deregleaza. De altfel este super instrumentul.
Recommended Posts