www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Locking Tuners Sau Nu?


TheOnlyKtulu
 Share

Cu sau fără locking tuners?  

5 members have voted

  1. 1. După experiența de până acum, crezi că ai neapărat nevoie de cheițe blocabile?

    • Da
      1
    • Nu
      3
    • E totuși destul de vagă întrebarea si prefer să dezbat
      1


Recommended Posts

Salve!

 

Mă gândeam acum dacă să dotez si alte chitare de-ale mele cu cheițe blocabile, sau nu. Mai ales, după ce-am citit topicul https://forums.rgc.ro/topic/1981-cum-sa-string-uiesti-chitara/page-2#entry598749

Adică, asa e trecut și în manualul Epiphoneului meu, exact cum am văzut acolo. Iar de jumătate de an așez coardele în modul respectiv, la toate chitarele.

Si, după un "trial & error" de bend-uri si reacordare, chiar și după un concert rămâne chitara la fel de O.K. acordată.

Tin să spun că nu s-au dezacordat niciodată mai rău decât la PRSul dotat cu locking! Până si cea acustică!!

 

De aceea, hai să facem un fel de poll: Să vă spuneți părerea, ca rezultat al multor ani petrecuți la chitară :)

For the sake of discussion, o să spun că nu încerc nicidecum să fac lobby împotriva marii descoperiri numită locking tuners :))

Edited by TheOnlyKtulu
Link to comment
Share on other sites

 

Asa ca in opinia mea utila, locking tuners sunt o gaselnita inutila. Presupun ca ajuta pe cei care nu au o tehnica corecta de montare a corzilor.

Din nou, Parerea Mea (totusi verificata).

plus ca sunt mai grele ca unele normale. pe strat strica din cauza asta. cele de prs vechi, care veneau pe primele CE24, cu parghie laterala, erau usoare,dar... imi rupeam mainile in ele.

singurul avantaj notabil este rapiditatea cu care montezi setul nou de corzi. in rest, ca ar ramane chitara mai bine acordata... a zis @red mai sus.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

In cazul folosirii vibratorului, dezacordarea provine din desfasurarea spirelor corzilor de pe tamburul mecanismelor de acordare (la apasarea manetei vibratorului) si reinfasurarea lor intr-o pozitie diferita, pe acelasi tambur (la revenirea vibratorului in pozitia initiala). Mecanismele cu blocaj au un surub care, odata strans dupa efectuarea acordarii, blocheaza coarda si nu mai permite desfasurarea corzii de pe tambur, in momentul folosirii vibratorului (spirele corzii infasurate pe tambur raman stranse astfel in aceeasi pozitie). Aceste mecanisme de acordare prevazute cu blocaj suplinesc menghina prevazuta la nut (pragus), dar sunt, in general, folosite in combinatie cu nut-uri cu role (roller nut), cu care se asigura eliminarea frictiunilor aparute intre coarda si nut.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Când spui de menghina de la pragus, presupun că vb. despre chitarele cu Floyd, nu? Dar la alea pt. ce mai trebuie cheițe blocabile?

 

Apoi, dacă nu înfășurăm deloc (fiindcă avem locking), atunci va trebui de fiecare dată, când avem un pic de treabă la tija gâtului, să dăm cel puțin jos Gul și Dul, asta dacă nu toate coardele...

 

O.K., dar dacă nu lucrezi cu vibrato, ci doar folosești pe parcursul unei piese multe benduri a câte 3-4 semitonuri?

Repet: N-am observat niciodată vreo diferență între locking si stilul de înfășurare descris în topicul respectiv (care apropo, rezulta în înfășurarea a maxim 1,5x, dacă folosești stilul respectiv).

Link to comment
Share on other sites

In principiu, mecanismele cu blocaj sunt necesare doar in cazul folosirii vibratoarelor si ele blocheaza pozitia infasurarii corzilor pe tambur. Asta este una din cauzele dezacordarii chitarelor la revenirea corzilor in pozitia initiala, dupa apasarea manetei vibratorului. A doua cauza de dezacordare o reprezinta frecarea corzilor de nut atat la revenirea corzilor dupa apasarea vibratorului cat si la bend-uri, de aceea este nevoie si de o piesa care sa micsoreze cat mai mult frecarea corzilor de nut. Aceasta piesa poate fi un nut grafitat sau un roller nut.

Tipul de nut cu menghina elimina ambele cauze, adica atat neajunsurile cauzate de actiunea infasurare-desfasurare a corzii de pe tambur, cat si cele legate de frecarea corzii de nut, dar multi dintre specialistii care au studiat problemele astea acuza modificarea sunetului natural al chitarei, prin cresterea cantitatii de metal folosite la acest tip de nut cu menghina, precum si prin traversarea cu suruburi a gatului chitarei. 

In cazul in care se foloseste nut-ul cu menghina, pare a nu mai fi nevoie si de mecanism cu blocaj, dar mecanismul cu blocaj mai are un avantaj: in momentul in care se efectueaza strangerea surubului de blocaj, " mustatile" corzilor, ce raman in afara tamburului, pot fi taiate oricat de scurt, fara a se putea realiza eventuala desfiletare a invelisului corzilor matisate (lucru adesea intalnit dupa montarea corzilor si taierea lor in partea dinspre mecanismele de acordare). 

Edited by StratMan
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Exact la asta mă refeream si eu.

Doar că la pasul 6 nu înfășor de nu știu câte ori. 1-1,5x, max.2x si ajunge.

Am observat că, dacă fac de 5-6x, se dezacordează, mai ales la diferențe de temperatură. Motivul fiind faptul că în zona "tamburului" chiar are loc un fenomen asemănător bobinajului. Doar că-s diferențe din cauza temperaturii.

Ei, la doar de 1,5-2x fenomenul e mult redus (zic eu...).

Link to comment
Share on other sites

Trebuie sa pui mai mult de 1 sau 2 ture, pentru ca tamburul e trunchi de con, adica mai gros jos si mai subtire sus si cu cat infasori mai multe spire cu atat apasa mai mult pe bucla din gaura si o blocheaza mai bine. Si stai linistit ca lemnul raspunde primul la diferentele de temperatura, nu 3 spire in plus pe tambur. Ce se intampla e altceva: daca sunt prea multe spire, in momentul in care slabesti corzile(apesi bara de tremolo) si revin corzile la loc, s-ar putea sa se aseze in alta pozitie decat cea initiala; si 0.1mm e suficient sa-ti strice acordajul. Si mai e problema ca sunt 6 si se dezacordeaza diferentiat. Bine, problema asta poate sa apara si la locking tuners fara probleme.

Depinde si de grosimea corzii: optim am observat: 3 spire pe matisate si 5 pe nematisate. aproximativ.

 

Si pentru partea de nut, ca sa nu agate: trebuie adaptat la grosimea setului de corzi folosit(pilit daca se foloseste un set mai gros, schimbat daca santurile sunt prea largi) si am observat ca grafitul(mina de pix) aluneca destul de bine.

 

Folosesc combinatia asta pe strat de ceva timp si tine acordajul onorabil. Acum pentru chitaristii profesionisti, poate nu au timp de mesterit la chitara si/sau nu le place, merge combinatia de locking + roller nut, le-ai montat, nu te mai doare capul.

Edited by lefmir
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Wilkinson EZ-Lock tuners

 

http://www.reverendguitars.com/wp-content/uploads/2013/10/ez_lock_tuner.jpg

 

Asa am pe chitara Vintage ...nu necesita mai mult de o infasurare jumate ca sa nu mai scape coarda ..asa ca la  revenire din "bomb dive " nu are ce sa se reaseze si sa devina fals .+.nut-ul grafitat  fara probleme se poate trage de vibrator in toti dracii 

 

Cum explica si @StratMan  daca ai "menghina " nu ai nevoie de locking tuners

 

Am vazut videouri cu mari  vedete ...multi utilizeaza chitare cu nut si tuner normal  ca sa nu ramana  ,coarda la revenire ,agatata de/in  nut ,,pur si simplu explica ca  trage de maneta in sus /scurt si coarda este reasezata ..apoi se acordeaza  " din mers " daca este necesar .

 

Alte vedeta au mai multe chitare pregatite de  "maestru de chitare " si numa le schimba daca se dezacordeaza  ..in timpul piesei in functie de probleme si ei se acordeaza fin ...in functie de ..tip de chitara ..

Edited by karpi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.