www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Mixer-Boxe Pasiv/activ


Recommended Posts

Nu am vrut sa incep un topic nou, dar n-am gasit ce cautam pe-aici asa ca m-am decis sa il deschid.

 

Problema e asta: Pentru sala de repetitii (un garaj) vrem sa ne facem sunetul (sa nu stam cu amp-urile de 10-15W) si ne gandeam sa luam un mixer si o boxa. Bun. Pana aici e ok. Dar, daca mixerul e pasiv, boxa trebuie neaparat sa fie activa? Noi o sa avem setari de genul chitara->amp->mixer->boxa. Nu trimite amp-ul puterea?

 

Boxele active sunt mai scumpe decat cele pasive si nu prea avem bani. Imi poate explica si mie cineva cum ar trebui sa setez totul pentru un sunet decent?

Link to comment
Share on other sites

Ca sa fie lucrurile clare, activ=cu amplificare, pasiv=fara amplificare. Daca mixerul nu are amplificare, atunci trebuie sa aiba boxa. Sau vice versa. Pe scurt ca sa misti un difuzor ai nevoie de un amplificator. Ca e-n mixer sau in boxa, asta conteaza mai putin.

Problema e ca un mixer si niste boxe un vor scoate din ecuatie amp-urie. Adica daca te gandesti ca intri direct cu chitara in mixer, printr-un lant de efecte/procesor/etc, s-ar putea sa nu fii multumit de rezultat. Pe de alta parte, daca te gandesti sa intri cu chitara in amp si din amp in mixer atunci trebuie sa ai 'line-out' la amp sau daca nu, sa-l captezi cu microfonul ceea ce inseamna alti bani, alta distractie.

 

Tobele sunt acustice sau electronice?

Link to comment
Share on other sites

Nu face confuzie intre amplificatoarele de chitara si amplificatorul pentru boxe. Line-out este o iesire neamplificata cu care intri in mixer. Din mixer ca sa iesi in boxe ai nevoie de alt amplificator pe care il poate contine mixerul sau boxele (daca sunt active).

 

Apropo, cum ai ajuns la concluzia ca va trebuie mixer? Daca tobe n-aveti, pentru chtiara are fiecare amp-ul lui, mai ramane vocea care trebuie amplificata. Mixerul prin definitie mixeaza mai multe canale. Care sunt alea in cazul vostru?

Edited by sam
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu trimite amp-ul puterea?

Amplificatorul trimite puterea prin ieșirile pentru difuzor. În difuzoare.

Prin ieșirile de linie trimite semnal de linie, nu de putere.

Are we starting to see a pattern?

 

Iar dacă tobele sunt redate, nu aveți nevoie de amplificatoare mai mari pentru chitară sau de re-amplificarea lor prin alte monitoare. Asta o faci pentru a te auzi "peste" tobe acustice. Ori voi puteți seta "tobarul" la ce volum vreți. Un bonus minunat e că nu vă pierdeți auzul în 10 ani.

 

Vezi și http://forums.rgc.ro/topic/53623-amplificatoare-pentru-incepatori/

Link to comment
Share on other sites

MIXER ...dispozitiv  pe al carui iesire sunt insumate intr0un sinhgur canal sau doua canale semnalele de la surse conectate la intrari /canale .

 

Un canal are , preamplif de microfon ->preamplif "normal" -> EQ   ( la cele mai simple  nu au preamplif de microfon separat ci contin un reamplif universal cu reglaj de "gain" si impedanta selectabila Low-High ..)..

 

Canalul unui MIXER este un preamplificator.. amplifica ,,,"in tensiune " ( de fapt in curent mic ) cea ce inseamna ca de ex. de la 15mV ---> amplifica--> la 6V .

 

dar curentul este de doar cativa mili Amperi ..ce nu poate duce nici macar o casca .

 

Boxele active au incorporat etajul final ( unele au si un canal de preamplificare +EQ + Ecou )

 

Etajul final amplifica in putere ..Curent si tensiune mare .de ex la valorile de .20Volti x 5Amperi=100Watt

 

Daca ai un amplificator de putere  inglobat in MIXER . va trebui sa duci de la iesirea acestuia prin cablu de difuzor tensiunea la Difuzoarele din boxa ..la 6m -12m ..Cablul are impedanta de ex 1Ohm ..daca ai difuri de 4Ohmi inseamna ca 4Ohm +1Ohm=5Ohm =>  inseamna ca 20% din putere va incalzi sarma din cablu .

Daca ai cablul scurt nu ai pierdere de putere din acesta ..

Cablul de "semnal" de la mixer de pe iesirea de "linie" de impedanta mica ( in jur de 1KOhm ) poate avea 10-20m  fara sa se altereze semnalul .

 

Cabluri lungi pana la intrarile mixerului la microfon si chitara  influenteaza semnalul ....in cazul cablurilor lungi este necesar sa se adapteze

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mai ai o varianta, pe langa cele scrise mai sus, poti lua boxa(e) pasiva(e) + amplificator separat, care vine in cutia lui, si se baga separat in priza (standalone), caz in care boxele pot fi pasive, dar dai bani si pe acel amplificator (atentie la impedantele boxelor si amplificatorului, sa se potriveasca).

 

Si active si pasive, ca sa fie mai usor cu banii le poti lua pe rand, iei una, si cand mai ai bani mai iei una, si tot asa.

 

Daca ai de amestecat chitara electrica, bass, tobele din PC, si poate clape si voce, as vedea rostul unui mixer, nu foarte mare, cat sa acopere ce am enumerat aici, dar e bine sa ai si ceva intrari "libere", pentru ca vei avea nevoie la un moment dat sa mai adaugi cate ceva.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.