www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Extension Cab + Difuzorul Dintr-Un Combo = Love / Hate


comanel
 Share

Recommended Posts

Salut

 

As vrea sa imi iau un cabinet sa-l folosesc ca extensie pentru ampul pe care il am, anume un combo avt100. Ampul are o iesire dedicata pentru un extension cab, insa as vrea sa stiu daca exista posibilitatea ca ambele difuzoare (cel din combo + cel din cab) sa emita sunet.

 

Din cate am citit in stanga si in dreapta pe net, exista niste moduri, insa suma impedantelor trebuie sa fie egala cu cea suportata de amp. Amp-ul are momentan in el un difuzor de 8 ohm... so intrebarea mea e ceva de genul:

 

8ohm + 8ohm = 8 ohm ?

 

Orice posibilitate de combinare a doua difuzoare ori serie ori paralel care functioneaza e binevenita. Nu ma pricep deloc la asa ceva, dar sunt in stare sa lipesc doua fire.

A doua alternativa ar fi daca exista vreun mod pentru amp sa scoata mono in stereo. Left in combo, right in cab.

 

atentie, vorbesc de un cabinet de forma 1x12 sau 1x15. Combinatia 2x ceva iese din discutie, ca mai bine as trece pe head+cab 2x ceva.

 

Puteti sa-mi ziceti si ca e stupid, si ma linistesc :D

Link to comment
Share on other sites

Salutare! Le luam pe rand:

Da, exista posibilitatea de a lega ambele difuzoare pentru a se auzi in acelasi timp. Corect ca impedanta trebuie sa fie de cel putin 8 ohmi (aici ma bazez pe faptul ca etajul final este pe tranzistori, sa ma corecteze cineva daca mint). Legat de acele impedante, pot fi usor legate in serie sau in paralel in asa fel incat sa nu trebuiasca sa iti bati capul prea mult cu tehnica, ci doar sa te axezi pe gasirea unui difuzor care sa iti fie pe plac. Dar 8ohmi+8ohmi nu fac niciodata tot 8 ohmi, indiferent de cat te chinui - asta pentru viitor.

La stereo, fie nu pricep intrebarea, fie e imposibil atata timp cat chitara(sursa de semnal) si amplificatorul sunt mono. Sa se auda 2 difuzoare - da; sa se auda un semnal pe dreapta si alt semnal pe stanga - nu.

 

Sper ca am fost de folos :)

Link to comment
Share on other sites

Is copil de inginer, dar am facut jurnalism.. so scuzele mele :)

 

Da acu imi dau si eu seama de ce am zis la treaba cu stereo. A se ignora.

Deci pe final cu tranzistori, pot pune impedanta mai mare, insa am inteles ca imi scade puterea/volumul perceput. Alte probleme ce s-ar putea ivi ?

 

Si daca se pot lega, cum o fac, ca eu cand cuplez un cabinet tot de 1x12 in spatele lui, tot de 8ohm, imi decupleaza difuzorul intern.

 

Ah, si ca un alt experiment, odinioara, din fx loop intram intr-un line 6 de 15w, ca sa am delay-uri diferite. Pe marshall aveam un tempo, pe line 6 altul. FX Loop-ul era inainte de delay

 

Merge din fx loop sa dau intr-o putere care sa iasa intr-un cabinet ?

Link to comment
Share on other sites

Intr-adevar scade puterea la jumatate (dublezi sarcina), dar avand in vedere ca dublezi numarul de difuzoare, si implicit volumul de aer dislocat, nu se va auzi mai incet, ci chiar mult mai tare.

Cuplarea se face - ma gandesc - cu mufe cu contact in asa fel incat sa iti cupleze difuzorul intern daca nu ai nimic conectat si sa faca o inseriere cu ce se conecteaza prin jack (de genul astora https://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p4585_Marshall-DSL-mono-Jack--switched----FX-Return.html ). Schema nu iti pot desena fara a vedea efectiv ce fire sunt acolo. Posibil sa putem folosi direct mufele existente in amp.

Lantul acela ar fi : chitara > pre-amp Marshall > efecte Line 6 > intrarea de power amp de la Marshall > cabinet ? Nu de alta, dar nu pricep cum erau conectate cele 2 amplificatoare. In principiu, orice e posibil, imaginatie sa avem :)

Link to comment
Share on other sites

Faza cu line 6-ul e veche, nu-l mai am, spuneam doar daca e posibil ceva similar.

 

chitara->preamp marshall -> Fx send to practice amp -> intrarea de power amp -> cabinet

 

(fara nimic in fx return, fx-loopul e paralel si are un dial de loop mix pe amp, nici nu ma interesa sa se intoarca line6-ul in marshall)

eu intrebam daca pot sa fac aceeasi schema si sa iau semnalul din preamp marshall, sa-l duc intr-un alt power amp (din fx send) care sa dea in cabinet, ca sa nu ma mai frec cu impedante, fire in paralel sau in serie sau alte chestii.

 

sau na, daca nu din fx send, din line out, sau (desi nu ar fi rezultatul pe care il caut) din headphone out

Edited by comanel
Link to comment
Share on other sites

Da, este posibil. Dar daca ai deja Marshall-ul sub forma de combo, ce ai zis tu este ca si cum te-ai scarpina la urechea dreapta cu mana stanga. Operatiunea de modificare pentru extra cabinet este foarte simpla, doar pare mai complicata cand o povestesc. Daca vrei, cu cea mai mare placere vin si execut totul, ca sunt student si fac naveta Ploiesti - Bucuresti.

Link to comment
Share on other sites

 

eu intrebam daca pot sa fac aceeasi schema si sa iau semnalul din preamp marshall, sa-l duc intr-un alt power amp (din fx send) care sa dea in cabinet, ca sa nu ma mai frec cu impedante, fire in paralel sau in serie sau alte chestii.

 

Păi, dacă ieşi din SEND ... Deci, nu vrei sa pierzi garanţia la amplificator sau ceva de genul ăsta, nu ? Pt ca altminteri nu-i nici o complicaţie mare : de la papucii difului din combo pleci cu doua fire la o mufa mamă pe carcasa comboului undeva.

Iar de acolo, când doreşti cu un cablu de instrument/chitară te mufezi la cabinetul extern. Plus la plus sa pice, ca sa ai legarea în paralel, adică 4 ohmi .

Şi se aud ambele speakere !

 

.

Link to comment
Share on other sites

Daca introduci un jack in mufa respectiva si in momentul ala se decupleaza difuzorul din combo, atunci asa-i facut, nu are rost sa-ti mai bati capul. Vrei sa legi pe iesirea de la difuzorul lui, atunci ai grija - 8 + 8 ohm in paralel = 4 ohm, daca ampliful e pentru 8 il poti arde asa, nu asculta ce spun colegii mai sus. Daca le legi in serie o sa ai 16 ohmi ceea ce ii scade puterea ampului la jumate, daca el e pe 8 ohmi deci o sa se auda mai incet.

Link to comment
Share on other sites

ramurele.

taci.

vrei sa isi arda comanel finalii ?

 

Comanel, serie da, paralel nu. easy.

 

da' nu inteleg, daca tot faci cabinet, de ce nu un 2x12 [4+4 serie sau 16/16 paralel] tot la 8 ohm ? si scapi de "problema" difuzorului din combo

Sau de ce nu direct 4x12 ? [2+2, serie/paralel la 8 ohm TOT 8 ohm vor avea]

 

Vag related : 2 difuzoare la 97 dB oricum se vor auzi mai tare decat unul singur la 94, chiar daca in total au 16 ohm si "injumatatesti" puterea

Link to comment
Share on other sites

De ce 1x12 nu 4x12 ?

 

Ca e mai ieftin, ca e mai usor de carat si ca vreau sa fac o schema in care pun combo-ul in dreapta si cabul in stanga, si ca initial am plecat pe ideea de 1x15.

E doar stadiul de idee, si daca pot face din rahat bici, adica cu ce am acu daca pot experimenta fara sa scot prea multe din buzunar.

Link to comment
Share on other sites

Am un Celestion lead de 80W cu care am facut deja experimentul cu schimbatul (nu e mai teapan ce-i drept) dar rezultatul a fost destul de interesant, dar tot nu mi-a placut. Acu e tot stock-ul "Celestion" developed in collaboration with MARSHall in el. Is doar curios cum suna amandoua :)

 

Capitane, nu te las neplatit oricum, macar pentru deranj si companie. Trebe sa dau de o cutie insa, inainte sa facem vreo treaba.

Edited by comanel
Link to comment
Share on other sites

La SS, mismatchul e ok daca e mai mare, adica:

 

Ampu are 8 ohmi, cabu sa fie de 16

 

La Tubes, apar asa zisele ,,flyback voltages'' daca faci mismatch mare ca mai sus, la SS

 

Ideea la tubes e sa fie impedanta cabului mai mica, decat a ampului. (e adevarat, se streseaza componentele de pe partea de final putin mai tare, dar nu apare fenomenul descris mai sus, care dupa parerea mea, e mult mai grav)

 

Incearca la SS, daca faci mismatch, sa fie cabu cu impedanta mai mare.

 

Chestiile astea sunt pro si contra, multi spun invers, altii spun cum spun eu aici. Multi au testat si si,si era ok...difera comportamentul, la tube amps, de la unu la altu; dar la SS sa fie mai mare.

Link to comment
Share on other sites

Așa stă treaba, deci ? ...

Mismatchul, în cazul meu [ head pe tuburi cu ieșire de 8 ohmi și cab 2x12 cu două difuri de 8 ohmi ], credeam ca e universal valabil, inclusiv la cazul lui comanel...

 

Îi cer scuze că l-am indus în eroare și cu ocazia asta mi-am notat și eu lucrurile astea. Mersi de lămurire, Răzvan !

 

.

Link to comment
Share on other sites

Chestiile astea sunt pro si contra, multi spun invers, altii spun cum spun eu aici. Multi au testat si si,si era ok...difera comportamentul, la tube amps, de la unu la altu;

După ce s-a discutat de atâtea de ori, și e totuși tehnologie antică, ai crede că poți trage o concluzie clară. Nu e o chestiune de păreri ci de circumstanțe: ambele situații de neadaptare sunt dăunătoare, dar în funcție de puterea și construcția amplificatorului, una poate fi mai gravă decât cealaltă. Iar nici una nu e probabil atât de gravă pe cât vă imaginați.

V. http://www.geofex.com/tubeampfaq/TUBEFAQ.htm#mismatch

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

ambele situații de neadaptare sunt dăunătoare, dar în funcție de puterea și construcția amplificatorului, una poate fi mai gravă decât cealaltă

 

practic ai repetat ce am zis eu, si eu am repetat ce au spus altii :lol:

 

dar uite ca unii nu stiu, chiar daca tu stii, si eu, si ,,s-a mai discutat'' :)

 

am facut mai demult un topic fix cu aceleasi lucruri, dar nu toata lumea le vede, e bine uneori sa mai readuci aminte

 

either way, am vazut ampuri bulite din ambele motive, dar si mergand de zeci de ani in ambele setupuri, cum ai spus

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Impedanta unui difuzor este un numar complex ce cuprinde partea reala (rezistenta, care poate si in general este mult mai mare decat cei 4/8/16 ohmi) si partea imaginara(reactanta).

Putem considera lampile finale ca o sursa si transformatorul si bobina difuzorului ca 2 rezistente in serie.

Pentru a avea loc transferul maxim de putere, rezistenta interioara a sursei trebuie sa fie egala cu rezistenta sarcinii.

Lampile, spre deosebire de tranzistori, disipa aceeasi putere indiferent de sarcina.

Luand in considerare cele de mai sus, daca nu indeplinesti conditia de transfer maxim de putere, tot ce disipa acel tub va trebui sa se duca undeva si singurul lucru conectat la el va fi infasurarea primara a transformatorului de iesire; el se incalzeste, se topeste izolatia de pe sarma de CuEm si se face scurt, finalele devenind singura sarcina; alternativ, primele care vor ceda vor fi lampile finale.

La tranzistori, exista o putere maxima pe care o pot manevra inainte sa se strapunga jonctiunile. Cum Putere = Tensiune x Tensiune / Rezistenta, daca le scazi sarcina, deci Rezistenta, maresti Putere. Daca maresti Rezistenta, micsorezi Putere.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.