sam Posted June 24, 2013 Posted June 24, 2013 (edited) Am o acustica pe care nu o folosesc aproape niciodata pentu ca in general cant amplificat. Avand in vedere ca sta degeaba m-am gandit sa-i montez o doza piezo interna si un preamp si sa o tin macar de backup. Am sculele necesare s-o operez si sunt destul de minitehnicus din fire deci montajul efectiv nu va constitui o problema. Totusi, spatiul din sound hole si noile gauri facute in chitara pentru preamp si egalizator respect jack si baterie vor si suficiente cat sa am acces sa-i pun doza pe pozitie ce mai e pe-acolo? Evident n-am sa ma apuc sa fac chitara bucati. Ideea e sa am acces doar prin orificiile existente plus cele nou facute. In afara de asta intrebarea este daca merita deranjul si daca performantele se vor apropia de o electro-acusica de farica. Evident ca performantele vor fi direct proportionale cu calitatea dozei si a preamplificatorului, dar nu la asta ma refer. Sunt convins ca au mai transformat multi acustice in electro-acustice asa ca poate imi spune si mie cineva care a mai facut d-astea de ce probleme s-a lovit si daca e multumit de rezultat. E posibi sa mai existe aici topicuri pe tema asta, dar nu le-am gasit. Daca exista, poate mi le indica cineva. Edit: Cred ca trebuia sa fac topicul in DIY & Minitehnicus. Rog sa fie mutat. Edited June 24, 2013 by sam
sorin65 Posted June 24, 2013 Posted June 24, 2013 doza se pune sub calus. nu vad de ce nu ai avea spatiu de manevra prin rozeta. o varianta in cazul in care nu voiai sa intri in lemnul chitarei e cea de la shadow cu preampul montat pe buza rozetei: http://www.thomann.de/gb/shadow_megasonic22.htm
sam Posted June 24, 2013 Author Posted June 24, 2013 doza se pune sub calus. nu vad de ce nu ai avea spatiu de manevra prin rozeta. o varianta in cazul in care nu voiai sa intri in lemnul chitarei e cea de la shadow cu preampul montat pe buza rozetei: http://www.thomann.d...megasonic22.htm Am omis sa precizez, chitara e un Stagg de 2 lei deci in niciun caz nu merita o investitie de 100 de lire. Ce-i drept ce mi-ai recomandat tu are avantajul ca poate fi folosit pe orice alta acustica. Oricum preampul, doza, tot ansamblul de baterie si ce mai e pe acolo le-am gasit second la un pret bun si nici nu ma deranjeaza sa gauresc chitara pentru ca oricum nu e vreo valoare.
sam Posted June 26, 2013 Author Posted June 26, 2013 Chiar n-a gaurit nimeni nicio acustica sa-i puna doza si preamp sa-mi poata spune si mie ce rezultate a obtinut?
EugenRo2001 Posted June 26, 2013 Posted June 26, 2013 (edited) Montajul nu este dificil. Daca ii pui preamplificator si doza va deveni electroacustica, la fel de buna ca orice alta chitara electroacustica. Calitatea sunetului va fi data de calitatea preamplificatorului, a dozei si evident a chitarei. Va trebui sa fi atent la ajunstarea saddle-ului, partea care sta pe doza trebuie sa fie perfect dreapta, saddle-ul nu trebuie sa intre fortat in slot dar nici sa aiba joc. S-ar putea sa existe diferente de volum intre corzi, in acest caz trebuie verificata partea de jos a saddle-ului, fundul slotului din bridge si break-angle la fiecare coarda. Mai trebuie sa ranforsezi peretele chitarei acolo unde faci decuparea pentru preamp. Edited June 26, 2013 by EugenRo2001
karpi Posted June 26, 2013 Posted June 26, 2013 (edited) Orice bunicuta poate sa faca operatiunile de montare . Toate componentele se minteaza din exterior numai cu cablurile te joci pana le scoti prin orificii ca sa le cuplezi . De fapt ai indicatii si in foaia ce o primesti cu doza piezo . Scoti corzile ..dai o gaura cu d= 3mm in coltul de sus ( bas) dupa ec ai scos calusul din os/plastic . Treci cablul ecranat cu jackul de 3mm prin orificiu culci piezoul in locasul calusului ..pui la loc calusul ...si corzile . Cumperi un Acoustic guitar preamp din care gasesti sau doresti .Ai si in cutia acestui aindicatii cum sa dai gauri si sa tai din cpartile lateralsus si jos orificii ptr montarea preamp si locas ptr baterie ..depinde de tipul preamp-ului . Dupa ce deja scoate sunete .. tai usor /adancesti locasul corzilor in calus ca sa ajungi la "actiunea" anterioara modificarii . si GATA suna bine . 250 RON m-a costat un preamp cu EQ si "acordor " + doua piezo .( una de rezerva ) . Am montat pe o chitara Jhonson ..ieftina suna bestial ..nu stiu daca conteaza mult calitatea corpului deoarece ai EQ si bag si compresor ..reverb .. Chitara sa raspunda uniform pe toata gama de sunete asta ar fi o cerinta sa aiba gatul OK actiune corespunzatoare deca vrei sa canti solo ... Ptr acompaniat cu struming merge cam orice chitara deoarece este ptr backing ..zumzaie +ritm si atat nu ai probleme cu pozitiil esuperioare ... Cred ca suna la fel pe orice chitara datorita sistemului de captare sub calus ..efectul corpului este minimal .' Chiar din aceasta cauz aam cumparat deoarece aveam piezo de telefon si problema era ca se capta pplaca de rezonanta deci live la volum nu puteam sa reglez tonul soi intra in rezonanta cu basii de eram nevoit sa reduc basul ...suna ca un banjo ...hehe . Aceste doze sub calus suna tare si nu intra usor in rezonanta ..cu EQ la bord te reglezi pe scena dupa conditii . Un lucru bun este ca pot sa exersez i acasa deoarece trebuie sa ciupesc la fel de fin ca si la chitara electrica deoarece volumul este mare ...totodata trebuie ciupit fin daca nu vrei atac prea mare ce suna plesnit . Preamplul nu are compresor dar folosescc unul extern .. daca canti "cu grije " suna foarte realistic ..am comparat cu inregistrare cu microfon ..avantaj ca nu ai reflexii din camera ..dezavantaj la ciupitura puternica atacul este foarte mare ce nu prea "incape " in FET-ul alimentat la 9V dar oricum plaja dinamica este foarte mare.Live nu am cantat inca poate o duc odata sa o incerc .. Atre si adaptor CANON...iesire balansata ptr trimis la mixer ->PA ...nu stiu trebuie sa incerc daca iesirea asimetrica mai functioneaza dupa ec infig connectorul Canon ..deoarece am vazut ca are ceva comutator ...in mufa .. Am un usor BRUM pe joase daca dau bas mult din EQ dar daca pun corzile la masa dispare ...ca si la chitarele electrice . Edited June 26, 2013 by karpi
Recommended Posts