www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Cum Sa Folosesti Un Microfon Multimedia Pentru Inregistrari


AnalogSound

Recommended Posts

Salutare,

 

Dupa indelungi experimente care au tot esuat am zis sa ma iau dupa ce a zis Karpi (cu ocazia asta ii multumesc pentru pont) la un moment dat pe acest forum si sa fac un experiment: sa incerc folosirea unei capsule de microfon cu electret pentru a capta sunetul unui amplificator de chitara.

Problema cu acest capsule (care de altfel le gasiti si in microfoanele multimedia) este aceea ca necesita o alimentare separata pentru preamplificatorul aflat in interiorul capsulei electret.

 

Pentru a se folosi acest gen de capsula este necesara confectionarea unui preamp precum si o modalitate de alimentare.

 

Schema folosita de mine este cea atasata

Q1 - 3904 (se poate folosii orice tranzistor de semnal mic, amplificare medie si zgomot mic) - un Hfe de 180-200 este suficient pentru aceasta aplicatie

C4 - 22uF / 16v

R4 - 140 ohm / 120ohm o sa functioneze de asemenea

 

Conectarea la un microfon multimedia se realizeaza in felul urmator:

2 - se conecteaza la varful mufei jack (tip)

1 - se conecteaza la inelul mufei jack (ring)

3 - common ground

 

Rezultatul il acultati in clipul audio: a fost cantat cu un Strat Squier,pedala delay pentru partea de solo (15ms cu repetitii scurte), amp full tube analog sound 5w, difuzor celestion tube 10, microfon multimedia, placa de sunet audiophille 192.

 

Pentru orice intrebari vis a vis de modul de realizare va stau la dispozitie.

Recomand ca pentru intrarea in preamp sa se foloseasca cablu ecranat pentru partea de semnal.

Pentru zgomot minim de asemenea recomand folosirea unei baterii de 9v (care va tine o viata la cat consuma acest montaj).

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

micpreampmp3.mp3

post-733-1283848114_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

@red: merci fain de apreciere; o sa refac schema in aceasta seara si o sa o repostez la o dimensiune mai mare - intradevar e cam mica

 

@Sarpe: pentru o capsula care are doar doi pini folosesti aceasta schema:

Electret_condenser_microphone_schematic.png

V+ = pinul 1 din schema

Output = pinul 2 din schema

Ground = pinul 3 din schema

 

Condensatorul poolarizat din schema capsulei electret nu mai este necesara deoarece schema prezentata mai sus de mine are deja condensatorii de decuplaj (pentru oprirea componentei continue a semnalului).

 

Pentru a concluziona: si un microfon multimedia are tot 2 pini insa eu am dat schema pentru conectarea acelui jack de 2.5mm.

Daca se doreste conectarea directa a unei capsule electret la schema de mai sus se realizeaza urmatoarea modificare: pinul 1 si pinul 2 din schema se leaga impreuna la polul pozitiv al capsulei electret, iar masa se leaga la pinul 3.

 

O sursa de capsule electret: Strada Maica Domnului - sunt ieftine si se gasesc pe toate drumurile in diverse dimensiuni sau poti canibaliza un microfon multimedia sau un headset :).

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Link to comment
Share on other sites

+10 pentru maistru

+ sticky

 

fix saptamana trecuta am primit ceva microfoane electret vechi,care au fost scoase din...prin ce au fost :) sunt capsule mai mari ( intra fix in tubul cu vitamina C :lol: ) am facut,cum ai scris si tu,si postez si un link mai jos,dar nu prea au mers.de la cine am primit a zis,ca au stat ~20 anii in cutie,nefolosite

 

am primit si un model sharp,luat din camera video semi profesional,care deja mergea bine,dar este unidirectional,are unghi mic de acoperire

 

http://www.epanorama.net/circuits/microphone_powering.html este util

 

Gabi,daca tot suntem aici,pe tema: am vazut ZOOM H4 , (cine nu stie http://benobriensmith.files.wordpress.com/.../04/3023_gd.jpg ) si are doua microfoane electret in stereo. Am vazut si un kit pe undeva..super stereo ear parca,daaar se poate face DIY,nu? parca cum am vazut,trebuie un dual op ic. Scheme cu preamp pt electret model stereo nu prea am gasit

Edited by karcsika
Link to comment
Share on other sites

Bravo , buna initiativa!!!

 

Sa mai adaug si eu cateva ...idei.

 

Iata o schema fara amplif cu mic electret simplu * cu doua terminale) daca aveti mixer cu intrare de mic. cu "gain" functioneaza bine dar si direct in Line/In al PC ,

 

Se alege mic. dupa zgomot cat mai mic ..rezistorul se poate pune unul fix de 1K in serie cu un semireglabil de 2,2K sau 5K si se cauta punctul cel mai convenabil ca si zgomot.La +U se poate adauga un condesnator de 100uF /10V ca sa reduca impedanta bateriei cand aceasta incepe sa se descarce .

 

 

Deci !! Cu capsula electret scos din castile multimedia sau si micrpfoane multimedia ptr PC functioneaza si cu aceasta schema "minimalista" .Mcrofoanele sa nu fie in cutie sau tub de plastic cum sunt ele ptr "vorba" ptr internet caci cutia sau tubul din plastic cu orificiile respective formeaza un filtru acustic pe medii !!!

 

Mai bine se monteaza numai untr-o "bula" din burete cu cablul asigurat sa nu se dezlipeasca.sau montat un tub de la "pix" cu diametru mai mare cu fata microfonului "afara din tub!!!" sa bu fie tub deasuora microfonului caci acesta va "dcolora sunetul" .Personal am taiat un burete la grosimea de aprox 7mm o bucata de 8 x 8 cm pe care o pui peste capsule si se leaga cu sarma apoi se asigura cu banda izolatoare sau scotch .Sau se strange cu gumita din acea ptr uz casnic ...

 

Un microfon din acesta are banda de frecvente aproape ideala,Bineinteles ptr performante bune trebuie alese capsulele.

 

Sunt scheme de buffer preamp ( undeva in linkuri) care maresc banda de dinamica in acest fel sunt bune si ptr cinele si chitara acustica...surse de semnal acustic cu dinamica foarte mare .

 

 

Acele capsule cu 3 terminale de obicei au un buffer cu FET un rezistor si un condensator pe iesire in interiorul capsulei ,,sunt ceva mai lungi ca si marime fata de cele fara FET interior.

 

 

Link ..Google images ....colectie de prempuri ptr electret :

http://www.google.ro/images?hl=ro&q=el...015&bih=570

 

 

http://electretmicrophone.clientlisttruest...nepreamplifier/

 

Este vorba de microfn cu FET interior ce are 3 terminale! .

 

Normal nu ar mai fi nevoie de preamp ci de un repetor pe emitor ca sa faca pe buffer-ul si sa adapteze impedanta la cablu ,

 

Daca totusi se pune tranzistorul dupa capsula cu FET ( cine are sau gaseste ) trebuie unul cu zgomot mic de ex BC413 etc...

 

 

Sub articol se dau linkuri si la late proiecte cu electet .

 

Cu doua microfoane din electret selectate pereche se poate face un microfon stereo YX se monteaza fata in fata la 90 grade ca si la Zoom-H4 . Functioneaza si doar cu o rezistenta si un codensator si o baterie de 9V .

 

Cu doua microfoane puse pe L si R se pot face experiente cum sa le pozitionezi fata de sursa de sunet ca sa ai sunetul dorit ...timbru ,,sa scapi de zgomotul mambiental etc ...

 

Cu doua puse fata in fata la 0,5-1m cu chitara acustica aprox n fata lor la 1.2 din distanta am inregistrat lenga PC Intel cu ventilatoare ce au un zgomot de groaza ...nu sa auzit ventialatorul !!!

Se pot face experiente de la caz la caz caci din cauza distantei fata de pereti unei camere se schimba pozitionarea "ideala".

 

In orice caz am reusit sa inregistrez acustica fara "reverbul' camerei ,,,parca as fi inregistrat intr0-un studio antifonat !!

 

Nasol este ca trebuie sa faci expeiente inregistrari de proba mai multe pana te inveti cu pozitiile dintr-o locatie , insa daca ai si un coleg la inregistrare acesta sa fie cu castile monitor si mixerul in alta camera ca sa nu auda chitara acustica diect cui numai sunetul captat poate sa te indrume cand suna cel mai bine.

 

In camera in care se canta+capteaza sunetul nu poti avea control bun in casca caci se aude si chitara direct. Mai ales daca esti singur si faci inregistraea , asculti in casti si canti cu chitara in brate automat auzi si chitara si direct chiar daca fara inalte basii se aud "pe langa casca " acest lucru face ca tu sa auzi alt sunet fata de ce o sa fie inregistrat..

deci poitionarea la fel este anevoiasa ,trebuie rabdare si experiente .Inregistrari de probe si se noteaza ce si cum intr-un caiet.(Caiet secret !! al mixeristului )

Link to comment
Share on other sites

Am refacut prima schema postata si am adaugat o mica imbunatatire, pe care o gasesc destul de utila:

- adaugarea unui potentiometru de volum

- pentru ca acest gen de preamp avea iesirea pe colector, in cazul in care intre isirea preampului si intrarea in placa de sunet/mixer se folosea un cablu lung se observa o atenuare a frecventelor inalte (nu prea mare insa era acolo), asa ca am hotarat sa adaug un buffer de iesire realizat cu acelasi tip de tranzistor in configuratie de repetor pe emitor - la testarea montajului s-a observat o imbunatatire substantiala a calitatii sunetului

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

post-733-1283930651_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

VR = 1/2 din tensiunea de alimentare a montajului adica aprox. 4.5V si reprezinta o tensiune de bias aplicata pe baza tranzistorului pentru a oferii un headroom cat mai mare astfel incat sa nu intervina distorsiunea (se doreste un semnal cat mai curat si cat mai transparent). Pentru tranzistorul din buffer recomand sa se foloseasca un trazistor cu un Hfe nu mai mare de 180 - undeva intre 120-180 este ok. Cele doua puncte VR se leaga impreuna.

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Link to comment
Share on other sites

Super schema. Punctul VR ce reprezinta?

Numai bine!

 

VR tensiune (Volt) de Referinta ® se utilizeaza termenul la scheme cu alimentare simetrica fata de masa sau se mai numeste "masa virtuala ..zero virtual caci sunt si scheme unde tensiunea nu este simetrica fata de "zero" virtual .

 

Aici in cazul acestui circuit repetor pe emitor este tensiune de bias = polarizare in _PSF ( punctul static de functionare) ce se regleaza pe mijlocul caracteristici liniare al tranzistorului ptr a asigura o excursie simetrica maxima al semnalului .( ca sa nu intre una din semiperioade in limitare iar cealalta semiperioada inca nu a ajuns pana la limitatre fapt care reduce utilizarea fara distorsiuni la amplitudinea maxima.Adica se reduce plaja dinamica . ...etc

 

 

 

VR = 1/2 din tensiunea de alimentare a montajului adica aprox. 4.5V si reprezinta o tensiune de bias aplicata pe baza tranzistorului pentru a oferii un headroom cat mai mare astfel incat sa nu intervina distorsiunea (se doreste un semnal cat mai curat si cat mai transparent). Pentru tranzistorul din buffer recomand sa se foloseasca un trazistor cu un Hfe nu mai mare de 180 - undeva intre 120-180 este ok. Cele doua puncte VR se leaga impreuna.

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

Excelent.

Asa-i corecta schema..si buna.

 

Vezi va VR nu iese 4,5V ci 9V-1,5V*+ 7,5/2=3,75V aprox .

 

*=(U LED +UR 120 Ohm)

 

Daca cele doua rezistoare din divizor sunt egale VR va iesi 1/2 din tensiunea aplicata pe divizor ...( generatorul de VR)

 

Scriu aceste denumiri caci multi se lovesc de ele in scheme cum mai multi termeni inseamna acelasi lucru doar ca se foloseste la indicat si circuitul in care se foloseste subcircuitul asa ca fiecare noteaza cum crede ca e OK cea ce conduce la confuzii la cei care nu cunosc termenii.

Link to comment
Share on other sites

Corect karpi asa este, uitasem de caderea de tensiune de pe ledul acela. Voiam sa spun ca practic acel VR este 1/2din tensiunea aplicata pe divizorul de tensiune :)) dar am ramas cu cei 9v in cap si am zis 4.5v.

Oricum foarte bune explicatii pe care le-ai dat si foarte clare vis a vis de utilitatea unei tensiuni de Bias.

 

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Link to comment
Share on other sites

Am inregistrat 3 clipuri cu acest tip de preamp + microfon multimedia in care am incercat sa trec prin toate pozitiile de doze. Lantul a fost asa: Squier strat (scuzati bazaitul dar am tras langa monitor) + TS808 (Analog Sound Mod) + Amp 5w - direct placa de sunet fara nici un fel de prelucrari ulterioare.

Inregistrarea s-a facut la aprox 45-50cm de difuzor.

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

PS: Vis a vis de nivelul bass/medii/inalte nu m-am ocupat prea tare ba chiar am dorit sa arat cum suna si cu mult bass si cu foarte multe inalte.

take1mp3.mp3

take2mp3.mp3

take3mp3.mp3

Link to comment
Share on other sites

http://lh6.ggpht.com/_FdGFE8NBDgc/S5Y91ItD...uit-diagram.jpg

 

http://www.extremecircuits.net/2010/03/qua...rophone-or.html

 

aici o schema cu preamp si un trasmiter FM , bun pt un proiect diy ( atentie la ce frecventa se emite semnal :) )

Edited by karcsika
Link to comment
Share on other sites

buna treaba ai facut Gabi :):lol:

 

se pot folosi tranzistori NPN cu amplificare mare si zgomot mic

BC109B/C,BC413,BC173/B/C

sau recuperati din aparatura audio ,produsa in Olanda,Germania,Japonia,sunt extrem de buni tranzistorii folositi in casetofoanele deck si magnetofoane

in special primii tranzistori din preuri ,cei care amplifica semnalul de la capetele de redare

 

aceste microfoane se pot recupera din aproximativ orice casetofon portabil ,care avea inregistrare prin microfon

in tirgurile de vechituri gasiti aceste componente cu maxin 5 lei

 

 

o sugestie

incearca si cu batrinele 387,301

Edited by viobio
Link to comment
Share on other sites

Salve vio,

 

Multam fain de aprecieri. Chiar am acasa niste 387 recuperati Dumnezeu stie de pe unde (daca imi aduc aminte parca era un VCR) si o sa le dau un test cand o sa am putin mai mult timp disponibil, deocamdata vreau sa fac doua preampuri de acest gen, cu doua capsule cu electret si sa incerc urmatoarea chestie: o capsula pe mijlocul conului si o capsula pe marginea conului amplificatorului si apoi sa mixez cele doua semnale si de asemenea posibilitatea de a doza cantitatea din fiecare semnal (probabil ca o sa fie un sumator rezistiv si la final o sa fie un buffer).

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Link to comment
Share on other sites

nu prea au mers.de la cine am primit a zis,ca au stat ~20 anii in cutie,nefolosite

Daca nu ma inseala memoria la fel de rau ca prietena, folia de electret se de-electrizeaza in timp :)

Link to comment
Share on other sites

Daca nu ma inseala memoria la fel de rau ca prietena, folia de electret se de-electrizeaza in timp :)

 

asa este din pacate :

 

".......An electret is a stable dielectric material with a permanently-embedded static electric charge (which, due to the high resistance and chemical stability of the material, will not decay for hundreds of years)..........."..

Link to comment
Share on other sites

asa este din pacate :

 

".......An electret is a stable dielectric material with a permanently-embedded static electric charge (which, due to the high resistance and chemical stability of the material, will not decay for hundreds of years)..........."..

 

 

heh am primit cateva bucati,asa de bucuros eram....testez testez..ma uit inca odata la schema(duble chek) ...nimic

Edited by karcsika
Link to comment
Share on other sites

heh am primit cateva bucati,asa de bucuros eram....testez testez..ma uit inca odata la schema(duble chek) ...nimic

Vezi ca este polarizata .adica pe carcasa ar fi "minus", pe unul din terminale vine plusul prin "rezistenta de sarcina'''de aprox 4KOhm .Iesirea printr-un condensator de 100nF---1uF se pot face experiente cat este OK .Am pus scheme mai sus ,

 

Daca are 3 terminale (probabil are FET ) acestea trebuie identificate corect !! "''masa'' , ''iesire'', '' alimentare de la +'' ,Trebuie incercat prin rezistor de aprox 4KOhm.

 

scheme celalta cu FET ...dar atentie sa nu fie alta configuratie la capsula....trebuie identificate.

 

NU ARE CUM SA NU FUNCTIONEZE.. eru am mic electret din casetofon MIJ de acum 30 de ani si functioneaza perfect .

Link to comment
Share on other sites

@ karpi cum sa variez 3 terminale? am incercat...oare am pus alimentarea la iesire din prima incercare? dar nu cred ca la a 2. si 3. model am pus corect

 

 

am facut poza cu capsule de electret mai vechi ,se vad si firele (pt cod culoare)

 

dscn4196w.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Am o intrebare

 

diagrama sferica,cardioida capsulei cat trebuie sa fie (optimal)? acuma am inceput sa experimentez si am auzit ca pana la 10 cm este raza de actiune.

 

nu trebe sa acopera un spatiu mai mare?

 

am folosit preamp cu tl071,si cam 2k era rez de Vcc

Link to comment
Share on other sites

Uite aici un sample, asculta-l pe tot ca sa auzi cum se aude microfonia (este in doua locuri).

 

Lantul a fost asa: chitara(squier single coil stock), pedala KOD Metall Special by Analog Sound, combo 5w full tube, cabinet 1x10" celestion, microfon electret, preampul din ultima schema, placa de sunet, REAPER.

 

KOD - Metall Special

 

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Edited by AnalogSound
Link to comment
Share on other sites

Uite aici un sample, asculta-l pe tot ca sa auzi cum se aude microfonia (este in doua locuri).

 

Lantul a fost asa: chitara(squier single coil stock), pedala KOD Metall Special by Analog Sound, combo 5w full tube, cabinet 1x10" celestion, microfon electret, preampul din ultima schema, placa de sunet, REAPER.

 

KOD - Metall Special

 

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Suna genial!M-ai convins!  :)

 

O sa am apuc cat de curand de lucru...am un microfon de calculator pe care l-as putea masacra.

 

 

Revin cu vesti cand ma apuc de lucru!

Link to comment
Share on other sites

@ karpi cum sa variez 3 terminale? am incercat...oare am pus alimentarea la iesire din prima incercare? dar nu cred ca la a 2. si 3. model am pus corect

 

 

am facut poza cu capsule de electret mai vechi ,se vad si firele (pt cod culoare)

 

dscn4196w.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Acestea sunt cu buffer -preamp cu FET in interiorul capsulei .Au zgomot foarte mic .Eu am numai unul din acesta ditr-un casetofon este legat la un preamplif cau a facut Gabriel Tudoran @Analog Sound , Dupa cate tin minte avea in capsula rezistorul si FET-ul ,pe intrarea preap=ului se cupleaza prin acel condensator ,

 

Deci ai un fir V+ unul GND si unul iesire de pe "Drain" (colectorul FET-ului ).Are nevoie de 6-9 V cam cu atat era alimentat si casetofonul.

 

Era o schema pe net cum sa se marasca plaja dinamica prin introducerea unui rezistor in "Source" ( Emitorul FET-ului ) ca sa nu distorsioneze Bfferul la semnale rapide si mari ce apar la chitara acustica, cinele, etc...

 

 

Ceva documentatie :

.

http://www.datasheetarchive.com/electret-datasheet.html

http://www.epanorama.net/circuits/microphone_powering.html

http://www.hobby-hour.com/electronics/comp..._microphone.php

Schemele cu Hot -Cold- Ground sunt ptr capsulele tale .

 

http://www.national.com/nationaledge/dec02/article.html

asta cu 2,2Kohm sa incerci

 

http://www.national.com/nationaledge/dec02/article.html

 

 

Microfon de masurari de laborator cu o capsula electret...

http://www.rivesaudio.com/files/emm8.pdf

Link to comment
Share on other sites

Salut, m-am luat dupa schema lui Gabriel si mi-a iesit ce se vede in poze. Am testat cu doua microfoane, unul dinamic si unul electret. Cel electret imi da putin ecou, iar cel dinamic se comporta mai natural. Oricum super schema si felicitari.

Numai bine!

 

nota 10 pt prezentare :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Pentru ca nebunia sa mearga mai departe (ca asa ie omu cand nu are ce face isi face), am facut un preamp cu tub pentru microfonul cu electret.

Topologia este urmatoarea: o dubla trioda 6n1p - prima trioda functioneaza ca amplificator, iar a doua trioda functioneaza ca repetor pe catod pentru o impedanta mica la iesire).

Alimentarea microfonului cu electret este realizata din infasurarea de filamente (redresata si filtrata).

In cursul zilei de astazi o sa revin cu schema montajului precum si cu cablajul proiectat gata pentru transfer (in eventualitatea in care se gaseste cineva care doreste sa il faca)

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.