www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Strat/tele


sharting
 Share

Recommended Posts

Guest mateiutzu

pe scurt ... stratocaster e mai de blues, country .... are un sunet mai vintage ... iti explica mai in detaliu specialistii de pe aici :)

Link to comment
Share on other sites

Guest fluffyone

Fara pareri de rau, dar proasta explicatie..

 

Sunt diferente extraordinare. Ambele chitari sunt foarte versatile, destul de diferite si totusi destul de asemanatoare. Diferenta evidenta este cea de forma, diferenta implicita este de ton si alte proprietati derivate din rezonanta, iar configuratia dozelor contribuie foarte mult la tonul individual al fiecarui instrument. Pentru asta exista straturi de la blues la heavy metal si teleuri de la country la alternative la new-metal.

 

Cu privire strict la ton, impresia mea personala este ca in medie stratul suna putin mai dulceag, ceva mai acut pe doza din spate, iar tele-ul cu mai mult punch in zona mediilor inalte.

Link to comment
Share on other sites

Stratocasteru si telecasteru trebe auzite ca sa fie intelese. chiar imi place cuvantul asta. da da, astea 2 chitare trebuie INTELESE. la fel e si cu diferenta dintre un Les Paul si un SG, nu se poate pricepe citind pe internet. E imposibil sa formezi in cuvinte un sunet, iar exemplele pot continua (uite altul bun: tonul unui P90). Eu sugerez cu maxima caldura vizite pe la magazine de instrumente muzicale, pe la prieteni cu chitare, etc.

 

E destul de tragic ca atat de multi "chitaristi" nu au nici cea mai vaga idee (sau au idei atat de gresite) despre strat si tele. e totusi explicabil cumva, majoritatea isi cumpara ca prima chitara un jackson sau ibanez sau alta chitara horrorshow cu 2 humbuckere si canta hardcore sau death metal la oglinda :) . Eu recunosc, am trecut prin 10 chitare (exact 10, nu exagerez) pana sa ma opresc la un fender stratocaster. iar cand am bagat prima data un strat in amp, pur si simplu nu imi venea sa cred, aveam impresia ca ascult alt amp, atat de aparte era sunetul care iesea din chitara aia.

Link to comment
Share on other sites

Citeva elemente care dau sunetul unic al telecasterului fata de alte chitari single coil:

Doza bridge e montata pe o placa metalica, ceea ce duce la o anume concentrare a cimpului magnetic din jurul ei. Asta face sa aiba un sunet f intepat cu multa definitie pe inalte.

La modelele "originale" nu sint decit 3 saddle-uri. Corzile impart 2 cite 2 acelasi saddle. Asta face ca intre ele sa se creeze niste rezonante speciale.

Doza neck e imbracata in metal pt a-i indulci putin sunetul fata de un single coil clasic.

Link to comment
Share on other sites

dmc are perfecta dreptate si exact in felul asta trebuie privita problema. ca o indicatie suplimentara, dar numai pe vorbe, pot sa spun ca, generic, stratocasterul are un plus de "adancime" iar telecasterul un plus de "stralucire" in sunet, dar si astea sunt considerente mai mult sau mai putin subiective si este necesar sa le testezi. daca este sa comparam modelele de la inceputuri, semnalul la dozele de telecaster era, o idee, mai mare. ambele chitare au suferit modificari de-a lungul anilor, poate telecasterul mai putine, asa ca sunt destul de greu de comparat. as da un exemplu aici, chitarele strat si tele, fabricate in a doua jumatate a anilor `70. stratocasterul trecuse la prinderea corpului de gat in trei suruburi si "micro tilt", fiind echipat cu doze bobinate pe cacasa de hartie peste magneti, cu un plus de medii si cu harware "diecast" si a pierdut foarte mult teren in fata telecasterului, care pastrase foarte multe din elementele clasice. este, de altfel, perioada in care a inceput goana dupa stratocastere vechi, toti realizand ca straturile noi nu mai sunau dupa standardul stiut. firma fender a revenit prin fabricarea din 1981 a seriei "vintage" care a reusit sa multumeasca cat de cat o anumita categorie de clienti. dar e o intreaga istorie la capitolul asta si, desi este interesanta, devenim usor "offtopic". foarte adevarate si elementele furnizate de dass 101, dar repet, ne trebuie foarte mult spatiu pentru a enumera diferentele si, zic eu, numai pe perioade de timp definite.

Link to comment
Share on other sites

Guest Raskolnikov

lamuriti'ma si pe mine...care e diferenta in materie de sound intre un stratocaster si un telecaster... :)

Daca ai pus problema asta imi inchipui ca ai ascultat piese cantate cu o chitara, apoi piese cantate cu cealalta chitara si nu ai facut nici o diferenta.

Incearca sa asculti mai cu atentie si cat mai multi chitaristi.

Cu stratocaster canta o gramada.

Pentru telecaster iti recomand sa-l asculti pe Mark Knopfler ca fiind unul dintre cei mai reprezentativi.

Link to comment
Share on other sites

Guest Raskolnikov

Knopfler are Strat Signature...

 

Asta schimba cu ceva faptul ca la Dire Straits canta cu tele?

 

Eu tot timpul am asociat sunetul de tele cu piesa "Brothers in arms".

Edited by Raskolnikov
Link to comment
Share on other sites

Asta schimba cu ceva faptul ca la Dire Straits canta cu tele?

 

Eu tot timpul am asociat sunetul de tele cu piesa "Brothers in arms".

 

"Brothers in arms" e inregistrata cu un Les Paul :)

Link to comment
Share on other sites

"Brothers in arms" e inregistrata cu un Les Paul :)

Sursa?

 

Later edit :

interviu din 1992 : http://www.geocities.com/Nashville/3399/interv.htm

 

In a big way. How do you get that warm, throaty lead tone in "You And Your Friend"?

 

My Les Paul has a little alteration [see Love Over Gear]. You can pull a pot up and get a slightly out-of-phase sound. Then you just back one of the levels down a little bit to where it becomes this voice. I tried to get that on ,,Brothers In Arms" but it didn't please [engineer] Neil Dorfsman at the time we were doing it. I always liked that sound; with a Les Paul it's a beautiful thing.

Link to comment
Share on other sites

Let me name some other guitars you’ve used, and I’ll let you comment on them. First, a sunburst Les Paul you played at Live Aid.

I could never afford to buy one from the “classic years,” so I got a reissue in the ’70s, and I recorded things like “Brothers In Arms” and “Money for Nothing” with that one, and I toured with it.

 

interviul complet

Link to comment
Share on other sites

Guest Raskolnikov

Se pare ca aveti dreptate desi aici nu se refera la piese ci la albumele

“Brothers In Arms” and “Money for Nothing”.

Eu stiam videoclipul cu “Brothers In Arms” unde are un tele, dar poate era doar o chestie de show.

Link to comment
Share on other sites

Cred ca ESP-ul ala custom e de fapt una dintre chitarele Pensa sau Pensa Shur

nu cred, pentru ca pe vremea aia nu aparusera inca nici dozele EMG, nici pensa suhr si scria clar pe chitara aia esp. imi pare rau ca nu mai am inregistrarea aia, era pe caseta video si data din anii `80. stiu doar ca, mai tarziu, la aparitia chitarei pensa suhr, mark knopfler a declarat-o cea mai buna. costa la vremea aia in jur de 3000$. a cantat. intr-adevar si pe gibson LP std.

Link to comment
Share on other sites

Oameni buni, stie Cosu ce zice.Daca va referiti la Strat-urile acelea caramizii, sunt Pensa MK I/II: http://www.pensaguitars.com/pensa_gallery.php .

imi cer scuze ca insist, nu vreau sa fac polemica, dar stiu bine atat ce-i aia o pensa suhr cat si un esp strat. prin `93, alaturi de strat-urile alea caramizii a mai folosit, printre altele, si un gibson 400CES cu doze p90.

Link to comment
Share on other sites

Pe scurt si babeste :

 

Stratocaster , TWANG , atac mare ton plin "larg" , chiar si cu doza neck in cazul folosiri overdrivului cu un ton ca un vuiet din cauza atacului mare si a continutului de inalte are un efect de prezenta care face interpretarea mai inteligibila.

 

Doza neck are frecventa de rezonanta cea mai ridicata dintre dozele de pe "piata", magneti ALNICO separat sub fiecare coarda contribuie si ei la formarea timbrului

specific de Strat.

Chitara versatila , proiectata mai ales pentru solo.Chiar poate prima chitara "ergonomica" prin

forma corpului si pozitionarea comenzilor ( potmetre , switch )

Dotata cu vibrator "sincronizat", utilizat la "surf music" pe vremea lui Buddy Holy , mai apoi de Hank Marvin care a dat o noua dimensiune tonului prin folosirea vibratorului combinat cu ecou , apoi Hendrix ducand la maxim posibilitatile .Prin scoaterea a doua din cele cinci arcuri permitand vibrarea atat in sus cat

si in jos .

Timbrul cu continut mare de armonici in momentul atacului urmat de un sustain bun si un ton cald

a dus la utilizarea Stratului ca si instrument de solistica in mai multe genuri muzicale.

 

Telecasterul nu are atacul atat de pronuntat , cum s-a mentionat , montura de metal a dozei bridge precum cutia de ecranaj si protectie a dozei neck , reduce ( curata) inaltele astfel reducand din atacul "intepat" ( cel de la Strat) uniformizand banda de frecvente .Pozitionarea dozei neck la distanta mai mare de corzi si ea duce la un ton mai putin agresiv .

 

Astfel Telecasterul este utilizat de chitaristi care doresc un timbru plin dar mai deschis decat

in cazul Gibson LP, precum si la Country pentru inaltele mai "rotunde" bune pentru picking legato si chiar pentru slide .

 

Acestea corespund in mare tipurilor originale , au aparut multe chitari special modificate

pentru alte stiluri dar este interesant ca "reteta" folosita de la inceput a ramas cea buna.

 

precizare: "Spira in scurt circuit " aceasta schimba inductanta unei bobine astfel "taie" din

inalte in cazul dozelor.

Din aceasta cauza la dozele PAF sau Hambucker chitaristi au dat jos capacele din metal si asa

au obtinut mai multe inalte .

 

- "Fender mechanical tremolo " este denumire improprie , tremolo = modulatie in amplitudine ,

vibrato = modulatie in frecventa .Adica corect ar fi "Fender vibrator" deoarece urci si cobori

inaltimea tonului.

 

Atat vibrato cat si tremolo contribuie la imbogatirea continutului de armonice.

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

parerile mele sunt foarte putin diferite de cele ale lui karpi, dar raman niste pareri. TWANG-ul cred ca este o caracteristica a ambelor modele. atacul mie mi se pare mai mare la calus la tele fata de strat (si semnalul este ceva mai mare, datorita impedantei mai mari a acestei doze). hendrix canta curent pe 5 arcuri chiar si cu talpica vibratorului ridicata. acum se realizeaza greu acest lucru cu 5 arcuri si se recurge la 3 arcuri, pentru ca pe vremea aceea arcurile erau mult mai moi si mai elastice. modelele vintage custom shop de tip time machine (pe astea le stiu eu, dar or mai fi si altele) mai sunt echipate cu astfel de arcuri. am o intreaga colectie de cantari si materiale cu hendrix si cam peste tot canta cu 5 arcuri. in rest, nimic de obiectat, ma raliez neconditionat celor spuse de karpi. inr-adevar, modelele de la inceputuri pana inainte de `70 sunt cele mai apreciate.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.