www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Montarea de doze la acustica


Negro
 Share

Recommended Posts

Salutare,

In principiu ce anume se obtine/urmareste prin  montarea la o chitara acustica a unei doze de genul  https://www.thomann.de/ro/seymour_duncan_woody_sc_westernpickup.htm ?

In calitate de necunoscator  banuiesc ca in principal ar fi pentru inregistrari si eventual concerte. 

Dar totusi ma intreb daca poate fi o solutie de compromis prin care acustica ar deveni un fel de electrica ?   Adica daca ar fi sa conectez chestia la un pc cu software de amp ar exista sanse sa functioneze ca alternativa mai ieftina decit o electrica entry level ?    

 

Link to comment
Share on other sites

Un fel de electrică, da, mai exact cea mai proastă, că nu ai nici unul din avantajele electricii (imunitate la feedback, ergonomie, corzi mai moi etc.). Nu e o alternativă mai ieftină atâta timp cât găsești chitare mai ieftine decât doza aia, care ar fi mai autentice și utile decât o acustică sub acoperire.

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, leopold said:

Daca era fainosag, ar fi fost o solutie mult mai populara. S-o zic altfel. Cu cel mai ieftin squier bullet poti canta electric mult mai bine, mai fun si mai comod decat cu o acustica de patru mii de coco plus doza aia. 

Pai acustica nu ma costa nimic pentru ca o am deja. 

 

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, FiveseveN said:

miss-the-point.png

Mda , hai sa fim ironici  .   

Sint constient ca varianta despre care ziceam este o improvizatie discutabila.  Am deschis topicul ca sa aflu niste avantaje si dezavantaje concrete  , nu doar salt direct la concluzia ca ar fi preferabil altceva.   ( daca intrebarea plictiseste pe cineva,  e liber sa nu raspunda   ca oricum e sectiunea pentru incepatori unde presupune ca e voie sa intrebi chiar si  prostii)

Uite de exemplu ai mentionat "feedback" . Bun deci ceva de genul ca acustica ar prelua sunetul din boxe si exista riscuri sa rezoneze aiurea  ... ok, asta am inteles, de acord ca e o problema  .

Dar n-am inteles de ce afirmi ca doza aia e mai scumpa decit o electrica. Ar trebui sa fie de 100-200 lei ca sa fie mai ieftina. 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Negro said:

ok, asta am inteles, de acord ca e o problema

Fiind bazata pe amplificare, electrica iti permite corzi mai subtiri si tensiuni mai mici decat acustica. Asta ar fi un motiv pentru care bendurile pe acustica nu-s musai tehnica cea mai raspandita. Practic pastrezi toate dezavantajele acusticei. Daca te apuci sa schimbi corzile cu unele de electrica, probabil intri in cheltuieli sub forma de setup si nut nou. Feedbackul ramane, forma nefavorabila ramane, accesul greu pe tastele superioare ramane. Ca vorbim de tastele superioare, e posibil sa fie mai putine.  Cum iti spuneam, cu cel mai ieftin squier faci treaba mai buna decat cu cea mai scumpa acustica + doza aia. Plus tremolo-ul :)

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Negro said:

Ar trebui sa fie de 100-200 lei ca sa fie mai ieftina. 

Pe ultima chitară am dat 100. Pe celelalte, mai puțin. Ideea e că soluții se găsesc, inclusiv doze mai ieftine decât cele Seymour Duncan. Hell, poți găsi un motoraș la gunoi și să-ți bobinezi una dacă ești lefter.

Tocmai pentru că e secțiunea Pentru Începători am sărit direct la concluzie, că lucrurile nu sunt clar delimitate, și nu te obligă nimeni să folosești echipamentul în felul în care a decretat majoritatea că e "corect". De exemplu există chitare semi-hollow, care totuși păstrează o bună parte la sensibilitatea la feedback, și totuși sunt preferate de unii (inclusiv în rolul unei electrice). De exemplu ai putea să-ți umpli chitara cu burete, spumă, ciment. Ai putea să-i tai corpul pentru a obține acces la tastele superioare, ai putea să-l tai de tot cum a făcut Les Paul:

waukesha1.png

Dacă ai o acustică și spre zero bani și trebuie să devină o electrică, bineînțeles că se poate, pentru anumite valori ale o electrică. Pentru un începător, în general, ți se pare un răspuns mai util decât "Ți-ar fi mai folositoare chiar și cea mai penală electrică."?

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, FiveseveN said:

Pe ultima chitară am dat 100. Pe celelalte, mai puțin. Ideea e că soluții se găsesc, inclusiv doze mai ieftine decât cele Seymour Duncan. Hell, poți găsi un motoraș la gunoi și să-ți bobinezi una dacă ești lefter.

Tocmai pentru că e secțiunea Pentru Începători am sărit direct la concluzie, că lucrurile nu sunt clar delimitate, și nu te obligă nimeni să folosești echipamentul în felul în care a decretat majoritatea că e "corect". De exemplu există chitare semi-hollow, care totuși păstrează o bună parte la sensibilitatea la feedback, și totuși sunt preferate de unii (inclusiv în rolul unei electrice). De exemplu ai putea să-ți umpli chitara cu burete, spumă, ciment. Ai putea să-i tai corpul pentru a obține acces la tastele superioare, ai putea să-l tai de tot cum a făcut Les Paul.

Dacă ai o acustică și spre zero bani și trebuie să devină o electrică, bineînțeles că se poate, pentru anumite valori ale o electrică. Pentru un începător, în general, ți se pare un răspuns mai util decât "Ți-ar fi mai folositoare chiar și cea mai penală electrică."     ?

Da  , gasesc ca este mai interesant un raspuns din care sa aflu pareri despre ce ar fi bun si ce ar fi naspa la acustica "sub acoperire" .  

Cred ca fie stii unde sa cauti  fie nu stiu eu unde sa caut  ,  dar nu am vazut chilipiruri sub 100  pe olx, publi, rgc .  Totusi nu as lua ceva ce a stat citiva ani prin vreun pod cu :spidey::drac::spidey:

 

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, SKU said:

Care sunt scenariile in care ai folosi doza asta? De sunat ca o electrica probabil n-o sa sune. E 60 euro, poti sa o cumperi si daca nu-i ce trebe o returnezi.

Este posibil ca undeva prin aprilie-mai sa am buget pentru o chitara electrica .  Dar pina atunci marea intrebare este daca reusesc sa imi fac timp pt chitara in mod regulat. 

(Scenariul 1)  Cred ca in principal din nerabdare am ajuns sa ma uit la varianta asta cu upgradarea acusticii folosind acea doza :  ma gindeam ca poate ar fi interesant sa experimentez,   as putea sa vad cum e cu inregistrarea pe pc ,   sa incerc cum e cu aplicatiile de genul GuitarRig.  Nu ar suna nemaipomenit dar ma astept ca oricum ar suna "altfel" decit suna acustica solo ,  ceea ce ar putea fi suficient sa mi se para ceva cool.   Mi-as face o idee daca imi este ok sa folosesc pc-ul  sau daca vreau amp. 

(Scenariul 2) inregistrarea a ceea ce cint la acustica ,  in scop didactic de a auzi cum imi iese .  

In urma reactiilor lui leopold si Fiveseven m-am lamurit ca exista sanse reduse ca upgradarea acusticei cu doza sa ma multumeasca pe post de electrica low-cost. 

Acuma intrebarea ar fi daca o doza de genul acela ar fi utila pentru "scenariul 2"  ?  

 

      

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pentru live /scena se monteaza in orificiul de rezonanta al cutiei o placa  " obturator " ce va reduce din intrarea in rezonanta .Pe youtube se gasesc videouri cu explicatii.

Calusul va trebui sa-l slefuiesti ca caci va fi ridicat cu grosimea dozei piezo si vei avea "actiune " prea mare .Pe o suprafata dura si perfect plana se pune hartie abraziva si slefuiest partea inferioara pana la " inaltimea optima " .Cu un creion tragi o linie pe partea inferioara  cu putin sub grosimea dozei  , dupa slefuire la " cota " montezi ..pui corzile acodezi chitara si controlezi " actiunea " .

Calusul trebuie sa se " culce " perfect pe doza ca sa preieie vibratiile de la toate corzile .

Dupa montare si cuplare la un amplif  verifici daca fiecare coarda da semnal bun , daca una din corzi nu suna destul de tare fata de celelalte acolo nu se culca pe doza ..deci trebuie cumva sa profilezi calucsul ca sa fie OK .

Se poate adauga "plastic" daca este nevoie in portiunea unde nu " apasa suficient " .." backing soda +superglue "  ce apoi il slefuiesti cu hartie abraziva ..probabil este necesara o crestere cu cativa zecimi de milimetru ..

De fapt este bine sa verifici cum se culca pe doza piezo  cu doza nemontata ..verifici suprapunand plasticul /calusul  pe doza si te uiti catre o sursa de lumina  astfelk vezi unde nu se atinge .

Poti sa utilizezi orice efect ca si la o chitara electrica ..dar este bine sa nu cobori sub  0,1  in grosimea corzilor .Corzile prea subtiri nu mai dau aceasi amplitudinr , corzile subtiri vor produce semnal mai slab .

Si distors functioneaza , de fapt este chitara electrica odata ce ai o doza " traductor " ..ce furnizeaza semnal electric pe iesire .

Live nu stiu cum functioneaza cu distors ( nu am incercat )   dar acasa cu casti ptr inregistrare este OK . 

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.