www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Posted

-vezi ca din exces de zel,chitara are doua cheite in plus  :death:  :death:

-la bridge lipsesc cateva saddle-uri,cel mai ieftin e sa schimbi toata piesa aia 

-lasa dozele originale,nu o sa faci racheta din ea schimband dozele...dupa ce prinzi cateva acorduri o sa vrei alta chitara ,sau mai bine zis - o sa vrei  "o chitara"

 

have fun !

Posted

De cheitele in plus, m-am prins, e bine ca se gasesc "bridge-uri" nu-mi mai bat capul sa-l confectionez. 

Cateva acorduri stiu, am cumparat aceasta chitara pt ca inca nu sunt pregatit sa dau 1500 pe una "buna". Pentru astea de 300 lei parerile sunt prea impartite iar eu prea necunoscator ca sa pot lua o decizie. Ca atare o repar pe aceasta si dupa ce ma dumiresc mai vedem.

Chitara electrica are si o maneta, asta mai are doar gaura :)). O pot face, nu pare complicat. Merita?

Doze si corzi de care sa iau? sa schimb si potentiometrele?

Merci!

Posted

Te sfatuiesc sa nu investesti in ea prea mult,daca dozele functioneaza,nu le schimba - o doza buna costa cam cat chitara iar o doza de pe alta chitara ieftina nu o sa ii schimbe prea mult sunetul ; pe langa asta,nu o sa iti poti recupera investitia ( de obicei din hobbyuri nu iti scoti investitia ). Lasa si potentiometrii vechi,eventual curata-i cu un spray de contacte daca ai...daca nu,nu-ti bate capul cu ei. Cu maneta de tremolo nu te chinui,canta fara - e ceva mecanism destul de rudimentar care mai mult o sa te incurce. Legat de corzi,mergi la un magazin de instrumente si cere cele mai ieftine corzi de electrica ,dimensiunea .009-.042 sau apropiate - sunt corzi mai subtiri,mai usor de cantat,plus ca nu o sa "streseze" asa tare gatul. Cu corzile mai poti experimenta,pana iti gasesti dimensiunea care iti place.

Posted (edited)

Este OK asa cum este !Pare in stare buna !

Doar sa faci din plastic  cele doua piese lipsa de la bridge .

Daca dozele etc functioneaza este OK  nu inlocui nimic !

Poate trebuie sa dai cu " contact spray"  potmetrele ...sufl  prin orificiul capacului protector al potmetrului ...sau picuri cumva otzara de petrol si rotesti potmetrul sa se curete .

Comutatoarele probabil functioneaza ..sunt destul de robuste ..cam incomod de folosit /schimbat in timpul cantatului dar merge .

Demontezi cele doua chei   ce au fost montate in plus si in orificiile respective repari cu dopuri de lemn slefuite si dimensionate inainte de lipire cu Aracet  ca sa nu zgarii lacul apoi lipesti niste  buline de folie autoadeziva de culoare cat mai apropiata  cu cea a chitarei .

Montezi corzi DAddario de care vrei ca si grosime   , inveti sa reglezi inaltimea calusului ca sa nu ai "fret buzz" , vezi ca este descris si video pe zeci de locuri pe net ..." guitar string action setting " .

Ptr vibrator  incerci ce surub se potriveste ca si diametru /filet  si comanzi unui meserias sa-ti  fileteze sa sa profileze o maneta .

sau vezi daca nu gasesti la magazine ...cu filet  corespunzator .....ar trebui sa se potriveasca cele de tip de   Fender Jaguar ..

 Este o chitara OK asa cum este din fabrica ! cu piesele originale are valoare "vintage "  cu timpul vei gasi tot mai putine in starea originala cea ce ii va ridica valloarea .

 

Gatul la aceste chitare este mai " gros " /plin  dar  si este foarte stabil !Cum se vede pe imagini tastele par ok  , ptr inceput ca sa inveti este super ..nu merita sa o strici cu " upgradari " ce nu o face mai valoroasa .Sa pui alte doze nu merita ..asa cu dozele ei are tonul  ei aparte ! .

Ptr ton de Strat cumperi  cu timpul daca o sa ai nevoie si cand ai bani un Strat ptr ton de Telecaster  cumperi un Tele ..ptr GLP sau SG la fel .. 

Edited by karpi
Posted (edited)

Nu vreau sau fac din tantar armasar dar vreau sa o aduc la starea originala. Cel de la care am cumparat-o a spus ca are dozele defecte. Din discutiile cu acesta am inteles ca el a cantat mult timp cu aceasta chitara deci cred ca stie ce spune. Prin urmare cam ce doze sa cumpar? sunt diferite? Aveti idee daca suruburi cromate se gasesc?

Multumesc "Karpi"! dar si celorlalti pt sfaturi.

 

Inca ceva, dozele genereaza un semnal suficient de puternic pentru un amplificator obisnuit sau este necesar un preamplificator anume?

Edited by tranzistoras
Posted

verifici daca dozele sunt conectate corect, sunt scheme pe net, verifici practic toata instalatia.

cheile in plus sunt probabil puse pt ca 2 din randul original nu functioneaza , se roteste plasticul fara efect, ori rotitele dintate sunt duse / blocate.

cu tremolo-ul nu m-as obosi, e cel mai prost sistem existent, iar efectul e slab in caz ca functioneaza.

de inlocuit, se gasesc chei, doze, potentiometre, condensatori. 

daca am inteles bine, ai dat 300 pe ea? daca e asa, e cam mult...

estimez in jur de 200 de lei punerea in stare cat de cat de functionare, evident cu schimbarea celor mentionate anterior.

mai ramane fretbuzz-ul, daca are, fret leveling-ul, si setarea action-ului, . aici mai intervine o cheltuiala...

daca nu ai experienta, scule, ori aptitudini tehnice si electronice, trebuie dusa la cineva care a mai facut asa ceva.

am avut una la fel, de sunat suna, insa era grea, iar dozele desi erau facute pt ibanez, daca imi amintesc bine, erau slabe...

insa in combinatie cu pedale CORON, care erau must have in acele vremuri, si cu amp pe lampi doina, ori gem, iti faceai treaba :)

  • Like 1
Posted

@tranzistoras ? ..te ocupi de electronica ?

 

masori ..cu ohmetru  dozele ..trebuie sa aiba   rezistenta undeva intre  3KOhm --15KOhm ....

 

verifici cablajul , potmetrele , comutatoarele ....

 

dozele se pot rebobina ..daca ai rabdare ..( pana si refolosind   sarma originala ...daca nu sunt "potate" dozele cu ceara ).ca sa ramai cu dozerle originale ....cum am amintit daca schimbi piese nu mai are valoare !

 

Tastele nu sunt chiar " foarte  uzate "..mai canti doi trei ani  pana  se "distrug" ....tastele sunt utilizabile pana ajung la cateva zecimi de "mm"  ptr un instrument "non Studio"  merge !

Posted

Mai oameni buni ce tot aveti cu 300? am dat 127 lei. Se pare ca sunt si pareri conform carora chitara este acceptabila, oricum sunt incepator. Hai sa ma ajutati cu raspunsurile la intrebarile ramase:

Dozele specificate mai sus, sunt potrivite? am primit o oferta cat se poate de rezonabila si vreau sa rezolv problema;

Am un amplificator, obisnuit, este necesar de un preamplificator anume pentru chitara sau merge asa?

Merci!

Posted (edited)

 Ce as face io daca as avea o chitara de pus pe perete:

 

1 - dai jos corzile, pastreaza una ce o vei folosi mai incolo pt. testarea dozelor. Ai grija sa nu schimbi corzile langa priza, ai sanse mari sa-ti intre in ea!

2 - inlocuieste bridge-ul

3 - desfaci pickguard-u' ala ciudat si vezi ce ai acolo. Eventual iei un pickguard care se potriveste, asta nu cred ca era pe chitara. 

4 - verifici continuitatea dozelor cu ohm-metru, la fel potentiometrii si switch-u'.

5 - dai jos cablurile in plus (io si mor cand vad switch-uri din alea pe chitara) si refaci conexiunile cu simt de raspundere.

6 - pui pickguard-u' pe chitara fara a-l prinde in suruburi, pui coarda care am zis s-o pastrezi si ii dai un test.

7 - daca nu merge vezi punctu' 4. Verifici si mufa de iesire.

8 - daca tot nu merge ai urmatoarele optiuni:

     a) continui sa te straduiesti

     b ) stresezi un meserias care sa ti-o faca pe o bere

     c) o pui pe perete

     d) o pui pe olx cu textu' chitara vintage, 100 euro

Edited by edy_wheazel
  • Like 2
Posted

ok, deci: am verificat dozele, una este intrerupta. Am desfacut-o si nu-i mare sfaraiala dar nici chiar simpla. Lita este foarte subtire, probabil numarul spirelor este un numar cu trei cifre. Ca atare exclus bobinajul manual, am eu rabdare dar nici chiara asa, daca se mai si rupe lita dupa ce am bobinat vreo 75% din bobinaj...

Prin urmare, va rog un sfat pentru doze si daca imi trebuie sau nu preamlificator...

Merci!

Posted (edited)

Am ce am cu amplificatorul pt ca din cele pe care le am prin atelier trebuie sa aleg unul. pana vin piesele de chitara rezolv cu amplificatorul. Pentru inceput unul care o fi, daca merge treaba gasim unul pe lampi, ne mai documentam etc, dar sa nu stau sa ma uit la chitara.

Ok, inteleg ca nu are rost sa-mi bat capul cu dozele, atunci am sa accept oferta colegului "picnic" cu rugamintea sa ma rezolvi si cu un bridge, contra cost. Vedem cum facem cu transportul, in sensul ca este posibil sa gasesc pe cineva sa vina sa le ia. 

Merci!

PS

Dozele sunt identice?

Am vazut ca toate amplificatoarele de chitara au un singur difuzor, mare adica de bass, de ce nu au si de medii si inalte?

Edited by tranzistoras
Posted (edited)

Chitara  merita  refacuta in starea originala .

Am vazut ca ti-sau oferit doze de catre colegul @picnic..ptr viitor sau ptr alti useri care vor sa refaca o doza intrerupta ...

 

trebuie timp si rabdare sa dai jos  firul subtire si sa-l bobinezi pe ceva suport  fara sa-l rupi ..

Apoi la rebobinare trebuie  refacuta "iesirea" ce sa fie cu un fir  din acela multifilar  (care nu-i rigid )  ...izolat cu plastic sau fir textil ..acesta trebuie fixat binisor de carcasa bobinei ca sa nu cunva sa se rupa  ...dupa ce doza este rebobinata ...

 

In legatura cu "litza subtire "  cand se rupe iei capetele rupte le torsadezi si le sudezi la flacara unei brichete , pu rsi simplu se topeste capatul se formeaza un bulb miniscul   ...trebuie sa exersezi pana resusesti sa nu tot arzi capatul  torsadat  caci se topeste usor ..deci foarte usor treci prin flacara ...apoi continui bobinarea pe portiunea sudata pui scotch subtire ca sa fie sigur ca nu  zgarie laculizolant de pe ate spire  adica sa nu faca scurt intre fire ..

 

Daca ai  sarma CuEm noua pe mosor este mai usor , trebuie doar sa-ti fabrici un dispozitiv  sinplu ptr bobinat ..

Pe vremuri am facut din bara filetata , ce intra in doi rulmenti pe care-i fixam intr-o mica menghina , cu care doua  piulite  fixezi pozitia la extrenitatile rulmentilor ..eventual pui si saibe sa nu agatze ...la un capat montezi o maneta ..la celalat capat cu piulite ..se fixeaza cumva carcasa dozei ...astfel  poti sa bobinezi  mai usor ...

 

 

 

Amplifurile de chitara a difuri de "medii-bas"  .banda utila este de .aprox 100Hz -4500Hz

 

combo open back pot "incepe " chiar si  de pe la 250Hz ..ptr unele sounduri poti avea nevoie si de mai joase ...dar ...

 

mai joasa ai ton "buhait "

 

mai inalte ai ton tzarait .

Edited by karpi
Posted

"karpi" cand am desfacut banda izolatoare de pe bobina s-a desfacut cu tot cu lita respectiva, care s-a incurcat putin ca nu este rupta din primul strat ci de undeva din laterala mai spre interior. Nu zic ca este imposibil sa o rebobinezi cu aceeasi lita, dar efortul este considerabil. Daca ar fi sa rebobinez, m-as folosi de sarma "veche" doar pentru a numara spirele si as bobina cu sarma noua cu un sistem cat de cat automat.

 

Dupa ce primesc de la "picnic" piesele si dau un lustru la chitara, va anunt.

  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Fain!

 

Eu as incerca doza cu 5,3K la calus ( bridge ) si cea de 2,3K la "neck"( gat) 

Langa calus amplitudinea  oscilatiilor este mai mica  de obicei se apropie doza de corzi , cu 2,5K poate vei avea ton prea deschis ...( tzarait)  cu 5, K poate vei avea ton mai cu "corp" mai plin ...si amplitudine buna ..

 

Langa gat ai amplitudine mare al oscilatiei corzilor cu bass mult aici este mai OK 2,5K  ce poate suna mai deschis ..sa nu fie prea mare volumul fata de doiza bridge si sa nu "vuiasca" basii . cu doza 5 K se poate ca vei avea volum prea mare   si ton prea inchis

 

Dar trebuie testat ..

 

Gaurile ptr chei daca sunt ma largi  poate   lipsesc " bucsele din metal "  ar fi OK sa  montezi bucse ca sa nu se "gripeze" cheile ..se blocheaza in orificiul in lemn ..nu aluneca ..cum coarda trage cheia aceasta se freaca de lemn si in anumite condoiti cand nu este coaxiala tija cu orificiul se va gripa  asa mi -sau dus cateva rotite dintate pana am montat bucse ...apoi am primit chie Schaller ..si problema e rezolvata  ..

 

Un calus daca nu gasesti original ,,este ok unul de la ceva tip Gibson ,,se gasesc in magazin ..dar sunt cam scumpe ...poate are cineva ...

 

Original aveau calus din lemn  cred ca de trandafir sau ceva asemanator ..

 

calus asemanator cu cel de la aceasta chitara Archtop 

IMG_7823_zps2fb113cc.jpg

Edited by karpi
Posted (edited)

Cu doza intrerupta  ia cablul de  conexiune  ... cu ohmetru  pe rand incearca sa identifici un fir din cele rupte ,poate unul este OK   ii faci iesire  la cablul de conecxiune si este ok ..cele cateva zeci de spire  lipsa nu vor afecta prea mult doza .

 

Spirele nu are rost sa le numeri .chiar +/- 20% nu schimba prea mult tonul si volumul !

 

Se bobineaza cam la nivelul la care a fost bobina originala ...cat incape ..

 

Daca identifici filetul prin testare cu un surub ..probabil 5 , daca nu ai cu ce sa confectionezi o bara  la care sa-i filetezi capatul ,se gasesc bare gata filletate ( pe toata lungimea ) pe partea unde manevrezi tragi tub de plastic din acela izolant ce se strange la actiunea caldurii  si nu te mai "freaca " la mana  filetul ...pana nu dai de un brat mai OK ..

Edited by karpi
Posted (edited)

Acum am montat chitara asa, Voi tine cont de sfatul tau privind dozele. Acum am luat un set de corzi mai ieftine, de proba. Daca totul este ok, si dupa ce o zdranganesc nitel, am sa schimb corzile si am sa trimit placheta de metal la recromat si atunci voi incerca sa schimb si dozele intre ele. Eu ma gandeam sa bucsez tija de la cheita cu o teava de cupru. Acum imi dau seama ca la chitara acustica, am acele bucse de metal, dar parca nu le-as scoate, este un doublesix dar cu 6 corzi. Bridgeul este in faza de proiect, sper sa fie gata saptamana viitoare. Ce-mi arati tu nu are saddle-uri, care inteleg ca se regleaza... Daca asa era original, cand imi pica unul am sa-l pastrez.

 

Doza veche o pastrez. Voi face rost de sarma si o voi rebobina.

Cu bridge-ul ce sa fac, sa fac cu saddle-uri sau d'asta fix?

Edited by tranzistoras
Posted (edited)

Calusul acesta nu este fix ! se muta oblic  si ai pozitia OK ptr  intonatie , cand corzile obosesc se "intind" se muta intonatia .atunci .pur si simplu inclini din calusul fata de axul corzilor  la corzile groase mai in spate si cele subtiri mai in fata ..

 

Erau unele tipuri  ca si constructie din lemn identica dar  ce aveau calusul mai lat ce avea 4-5 fante in care se puteau muta bucatelele de taste in diferite pozitii maiin fata sau mai in spate    ce formau calusurile individuale ptr fiecare coarda .

Dar cum calusul nu este fix se poate muta in domeniu larg inclinatia si este suficient de exacta treaba ..

 

La chitara mea Reghin LP ..calusul Schaller  cu picioruse /talpi  la fe  era ptr archtop ce se poate muta la fel ..cu toate ca este reglabila si fiecare coarda ....dar  talpile plus orificiul mai larg al partii de sus cu sadle-urile  lasau culiseze si  sa se incline calusul cant trageam sau coboram mult din vibrator ...daca este prea fix calusul nu se inclina si e nasol ..se freaca /agata coarda in/de  calus .

Ar fi ideal calus cu role ...

 

Dar iata si alt tip de calus la o chitara Reghin

http://cheesyguitars.com/hora_reghin_lordbizarre.html

 

Dozele ,pickguard etc probabil sunt  Made in  Japan .

 

alta

http://gsfanatic.com/hu/hirdetes/145455/elado-hora-elektromos-gitar

 

deci se poate ca original aveau calus din metal ..tot  ceva import .

Edited by karpi

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.