www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Sunt diferente uriase chiar si intre parametrii tranzistoarelor de acelasi model. Dar pe baza parametrilor din datasheet (VGS(off) = -0.3...-3V, IDSS = 1...5mA), ai putea incerca BF245A, 2N5457, 2SK246. Mai exista si analogul SMD, MMBF5484 - poti lucra cu el ca atare sau cu un adaptor de genul asta:

mfliqtxrFLsmc_jwUPPaTxw.jpg

 

Tipul de aici l-a facut cu J201. Partea buna (si importanta) este ca este alimentat la 24V si asta permite o mai mare variatie a parametrilor tranzistoarelor. In acelasi timp, 2N5484 si 2N5457 se sparg la 25V, asa ca daca le folosesti trebuie sa le alimentezi de la o sursa stabilizata.

Edited by ggedamed
Posted

Ar fi bine sa le faceti intai pe breadboard sau macar sa puneti temporar tranzistoarele si rezistorii din drena si din sursa pe socluri. Asa puteti experimenta cu ce aveti, mai ales ca daca tranzistoarele au parametri mai departati de 2N5484, vor trebui modificati rezistorii ca sa pastreze o polarizare decenta a tranzistoarelor.

La montajele astea cu JFETuri este neaparat nevoie de multimetru, iar o sonda audio ca aici sau aici sau aici prinde bine.

Posted (edited)

Salutare RGC ! Am google-uit putin dupa un preamp simplut si care sa fie decent si am ramas la cel din imagine. Problema este ca nu stiu cat de repede voi da de patru 2N5484 uri. Are cineva idee ce as putea folosi ca echivalent ?

Iata link .. la ceva scheme si documentatie gasesti din linkurile   ce apar in explicatii .. ..

Am construit cateva din aceste scheme .respectiv am si combinat   buffer+preamp+EQ...sunt OK .

De studiat ..are pe undeva articolul cu "Tubul ..inlocuit cu JFET ."

 

http://www.runoffgroove.com/articles.html

 

Dar am pus si link la GOOGLE .deoarece  vad ca site-ulnu-l mai vad ( can't finde server ??? ) inainte am avut pagina site-ului  ...poate este doar ceva temporar

 

Oricum se gasesc schemele cu GOOGLE  prin denumirile circuitelor ..

https://www.google.ro/search?q=runoffgroove&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-beta&channel=nts&gws_rd=cr&ei=bPNJVJieAqLTygPrkIKQBg

de ex. intr-unul din link-urile afistae de google ...

aici apar si  efectele circuitele "runoffgrove" 

http://tagboardeffects.blogspot.ro/2013/01/runoffgroove-umble.html

 

 

BF245 sunt OK ..dar trebuie sa selectezi  pe cele cu amplificare mare  , si cu zgomot mioc ..Primul JFET amplificator ( deci nu doar buffer repetor )  trebuie sa aiba zgomotul foarte mic .

Asta teoretic ...caci nu prea ai cu ce sa masori zgomotul acasa ..dar nu am avut problema cu zgomotul ..orice am construit fara nici o selectie a FET-urilor sau alk IC-urilor ca si zgomot sunt  mult mai calitative decat  oricare din distorsurile  de" fabrica"  din toate efectele/procesoare  cate am .

 

Coeficientul de amplificare ale  JFET-urilor , este bine sa selectezi cele cu amplificare mare  ptr. pozitiile in care efrectiv  amplifica FET-ul . Ptr repetorele pe "emitor" nu conteaza ..acestea doar adapteaza impedanta  intre etajele preampului .

 

Cum zice si @FiveseveN  ca sa "nimeresti" punctul de functionare (PSF)_ corect este bine sa ai semireglabile in "drena"  cu valoarea de 100KOhm ..cu acestea reglezi PSF-ul  ..

Pas cu pas . etaj cu etaj de la intrare catre iesire , setezi PSF-ul  ptr  functionare corecta ..cu un cablu de test  "sonda "de pe un condensator inseriat cu firul "cald" de valoarea 100nF/100V ( ca sa ai decuplare in  CC...[curent continu ] ca la firul cald al cablului  sa ajunga doar AC  ..tresa de ecranaj se leaga las masa montajului testat  )  ce il cuplezi pe rand in punctele de iesire al etajelor   monitorizezi printr-un amplif  setarea corecta .

 

...este necesar sa ai tensiune stabilizata ca sa nu "alunece" PSF-ul ... si ! .bine filtrata   .

Impedantele sunt "mari"  asa ca este necesara si o buna ecranare   ..

Edited by karpi
  • Like 1
Posted

Schema pe care ai pus-o este canalul Red din amplificatorul Randall RG100ES, aproape fara nicio modificare. Nu stiu despre ce tip de pe site e vorba, dar daca foloseste potentiometre mai mari, este alta schema. Potentiometre/rezistori mai mici inseamna zgomot mai mic. Schema de la Randall profita de faptul ca JFETurile suporta incarcari mai mari decat triodele.

In principiu, daca schimbi valorile potentiometrelor, trebuie sa schimbi proportional si valorile rezistorilor si condensatorilor care le inconjoara pentru a nu schimba caracteristica de frecventa.

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.