www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Ajutor /vreau Un Difuz Pe Gustul Meu


Recommended Posts

detin un marshall mghfx100. vreau sa l folosesc. il testasem cu 2 difuz peavey din 1976 parca de pe un peavey hibrid cam din acelasi an. nestiind ca o sa plang dupa difuzoarele acelea, le am vandut cu amp ul lor peavey.

vreau sa fac un minicabinet si ma intrebam daca e vreun magazin in care ma pot duce cu cutia minicabinetului intr un magazin si cu mghfx ul sa testez niste difuzoare pe care sa le cumpar daca imi place sunetul in combinatie cu mg ul. mai precis credeti ca ma lasa sa bag la teste cate un difuzor in cutie ca sa l testez in magazin? daca da , vreau sa stiu care. merci salut! ma interesa un difuz cu ceva mai multe medii desi am auzit ca ma exprim gresit in privinta mediilor din difuzoare.

Edited by aliorneicev
Link to comment
Share on other sites

1) nu prea cred ca te vor lasa sa testezi difuzorul ... decat daca e unul foarte scump si pari foarte hotarat sa-l iei ...

2) difuzoarele nu au medii mai multe sau mai putine ... ele in general se caracterizeaza din punct de vedere al spectrului si aici ai difuzoare de banda larga (cam toata banda audibila), difuzoare bass, etc. cu diferite limite de redare. Insa "medii" asa general nu poti sa spui cum ca ar fi intr-un difuzor iar in altul nu. In primul rand ar trebui sa stii valoarea in Hz care te intereseaza aproximativ, gen in jurul lui 1000 Hz, +/-200, etc.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

decat sa iau rahat de difuzor mai bine vand head ul. asta e . trebuie sa plec din Romania. alta sansa nu am.

 

Sa inteleg ca vrei sa pleci din romania doar pentru ca nu-ti gasesti un difuzor?

Incearca asta http://www.audio1.ro/difuzor-ltc-pw-12-woofer-30cm-8-ohmi-150w-rms.html

Eu mi-am luat unul si am fost asa de multumit de el ca am mai luat inca unul si mi-am facut un cab 2x12 cu ele. Ca si constructie e copie dupa Celestion, doar ca are calota solida, nu din panza transparenta, ceea ce mie imi place mai mult. Cab-ul l-am legat tot pe un head Marshall MG100Fx si are de toate si joase, medii, inalte, armonici.. iti spun cu mana pe inima ca-s mult mai multumit de ele decat de Celestioane. Si la banii aia.. ce sa mai zic?

Edited by alinu_tau
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Sincer, nu cred ca o sa poti sa testezi difuzoare in magazin nici in strainatate.

 

Dar un lucru foarte important: difuzoarele suna diferit daca le pui in alta boxa.

 

Celestion Vintage 30 are medii puternice, insa poate sa aiba mai putine intr-o boxa cu port care intensifica basul.

Edited by Rastislav Svarog
Link to comment
Share on other sites

Incearca daca ai ocazia seria de la Eminence GB12, sunt clone facute de Eminence dupa Greenback. Fata Celestionele de acum care sunt facute in China acestea se fac inca in USA si au 50W putere. De sunat suna excelent, cald, rotund, dar si definit. Si cele Peavey ale tale cam tot in genul acesta erau parca.

 

Bafta

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nu, nu poate. Intensificarea basului nu se petrece în detrimentul altor frecvențe, cel mult poate fi o iluzie perceptivă.

Cred ca gresesti .

Prin modificarera incintei se modifica raspunsul deci va avea bas mai prezent ,cea ce este o modificare reala "sa-i zicem filtru acustic " , nu este o iluzie .Odata ce se schimba raportul de nivel intre armonice va aparea un alt sound .

Cum i-ti place si tie .cu caracterizarile ... mai "cald" , "mai "dark" ,...mai " oragnic .." mai "dulce "si alte d'astea.

Tot asa cum zic ei prin " modificarea membranei ( proiectare atenta //etc ) " se ajunge la acele "medii grase " ,sau cum scriu ei in prospecte ..si nu-i o iluzie odata ce schimbarea conditiilor modifica raspunsul in diferite moduri printre care si continutul / raportul de amplitudine ale armonicelor in diferite nivele de dinamica .

.

"Iluzie perceptiva " ar fi cu "max bass " unde simti prezenta fundamentalei inexistente in sunetul original .Sunetul "procesat" are "accentuate " unele armonici ale "fundametalei " care de fapt nu exista in sunetul respectiv. .

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Un difuzor cu SPL "MARE" sa zicem peste 90dB are basul mai "taight " din cauza "reactiei electromagnetice " ( de fapt foarte simplu explicat ar fi efectul de "current dumping" ..adica cu deplasarea bobinei in campul magnetic rezultat al curentului din amplif se produce un curent invers ce tine membrana "in loc" nu lasa emembrana sa faca "salturi mari ") mult mai pronuntate .rezultand un sunet mai definit cu basul mai "exact" .

 

Cu un dif cu SPL marer totodata pierzi din "punch"-ul rezultat din saltul mai necontrolat al membranei ce apare la difurile cu SPL mai mic .. plus si distorsiunile produse de membrana mai solicitata mecanic precum si efectul de divizare a frecventei datorita deformarilor neliniare ale membranei pe diferite frecvente ....adica pierzi exact cea ce cauta chitaristii si cea ce nu prea pot rep[roduce "cabsim-urile ".

Ce dorim noi de la un dif sa zicem de "blues " este sa aiba "reactia electromagnetica " mai mica sa ajunga in "breaking point " deunde membrana incepe sa -si faca "jocul" ce produce acel e sounduri asteptate .

 

Deci un Eminence cu SPL 103 db sau 113dB va suna foarte tare ,dar pierzi din soundul "acela" .

Un dif cu SPL mai cuminte ..97 va suna mult mai "cald"/"organic" va ajunge in acel "breaking point " fara sa "urle" prea tare bineinteles toate celelalte beneficii asupra soundului ..DAR ..pierdem din eficienta ..din putere ..trebuie sa amplificam /sa preluma, soundul cu un amplif de putere mare si pe scena ..adica un amplif "de control" de putere doar ptr chitara de putere adecvata ca sa ai control pe scena . Boxele de control de banda larga ce se utilizeaza de obicei pe scene nu dau raspuns bun ptr chitara .

 

Adica dupa necesitati ..alegi putere/eficienta mare sau sunet mai "organic" cu pierdere de putere .radiata .

 

De testat in mahgazin probabil numai daca testezi o boxa de "fabrica" , difuzoare separate sa le desfaca din ambalas sa le zgarie etc ..nu prea i-si iau raspunderea vanzatorii .Dar ?

 

SPL un plus de 3dB fata de alt dif suna de parca ai fi dublat puterea amplifului .

SPL un minus de 3dB fata de alt dif suna de parca ai fi redus puterea amplifului cu 1/2 .

 

Lucru foarte important atat din punctul de vedere al pretului /eficienta cat si transport /eficienta .

 

3dB teoretic ar fi cea mai mica schimbare de putere ce este sesizata foarte clar de ascultator .

 

+3dB Nu este dublarea tariei sunetului ..dublarea sau injumatatirea tariei sunetului percepute se face la diferenta de aprox 9dB sau 10 dB ( dupa unii chiar si 6dB ar produce acelasi lucru . aprecierile sunt facute dupa testare si statistica pe mai multi subiecti care sunt pusi sa-si dea cu parerea ce simt ce aud ).

Daca te pui sa faci comparatii vai vedea ca ai nevoie de 3-4 amplifuri ca sa ajungi la o dublare a tariei sunetului apoi pentru inca o dublare a tariei ajungi la 15-16 amplifuri ...amplifuri cu boxele -difuzoarele aferente .Mai simplu ..dublarea tariei necesita aprox de 10 ori cresterea puterii radiate .

 

Este mai eficient sa ai amplif la care sa folosesti dif cu SPL mare astfel sa transporti mai putine difuri si mai putine amplificatoare ...bani achizitie si cheltuieli de transport mai convenabil .

 

La un amplif daca utilizezi un singur dif ..au un anumit SPL "N" radiat .

Daca ( adaptat ca impedanta ) folosestio doua difuri vei avea SPL " N+3dB"

Cu patru difuri adaptate vei avea SPL "N +6dB"

 

Cu "double stack" (8difuri ) ai un castig de 9dB fata de un singur dif !! o edublare a tariei sunetului ...fara a mari puterea electrica din amplificator !!

 

etc ..

 

.... asa ceva trebuie sa iei in considerare cand cauti un dif ...

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Cred ca gresesti .

Vezi despre ce era vorba.

E.g. cu același difuzor, o cutie open-back are puțin bas pentru că interferează distructiv radiația din spate cu cea din față. Închizi cutia și ai scăpat în mare de asta, obții mai mult bas. Dacă îi faci un port acordat corect obții și mai mult bas.

Acest mai mult bas înseamnă mai puține medii? Nu, e doar ceva în plus, se extinde răspunsul. Că percepția umană interpretează asta în diverse feluri e altă poveste.

Link to comment
Share on other sites

Vezi despre ce era vorba.

E.g. cu același difuzor, o cutie open-back are puțin bas pentru că interferează distructiv radiația din spate cu cea din față. Închizi cutia și ai scăpat în mare de asta, obții mai mult bas. Dacă îi faci un port acordat corect obții și mai mult bas.

Acest mai mult bas înseamnă mai puține medii? Nu, e doar ceva în plus, se extinde răspunsul. Că percepția umană interpretează asta în diverse feluri e altă poveste.

 

Cutia inchisa ..asigura ca sa nu se intample "scurtcircuit acustic" banda de redare poate fi mai "uniforma" ..(.facem abstractie de rezonanta proiprie ..ptr dif de chitara ..)

 

Cutia "open back " poate avea basii mai pronuntati dar cu "goluri" in banda de frecvente redata ( combfilter ) , prin dimensionarea boxei se poate realiza un sound convenabil ptr chitara ce poate sa sune " mai bass" decat o incinta inchisa .

Boxele deschise ptr chitara 150-5500 HZ .Cele mai multe combo-uri chiar suna mai sus basul ..250Hz ..si este OK ptr sound de chitara .

Ptr sunetele cu distors ,,cu " punch" mai adanc ptr GiGi etc este mai ok boxa inchisa ..

 

Cred ca la boxa deschisa pusa pe podea ai chiar un castig de 3dB la frecventele ce ajung in faza pe fata ..

Neincarcarea cu sarcina , membrana difuzorului ( incarcarea cu densitatea aerului in care radiaza ) va avea "miscari " neliniare de la un wattaj electric injectat ..acest lecru face ca sa avem un bas mai ":inexact" ..bai labartat , ce ne da acel "punch" specific ..plsu alte mofidficari din cauza distorsiunilor introduse de membrana ce interactioneaza cu campul magnetic la fel neuniform in jurul a "X max".Cum stim datoreita incarcari slabe ale membranei avem deplasare mare al membranei de la wattaj mai redus decat in cazul unei incinte inchise ..ce aduce schimbare in sound ....=> diferite schimbari convenabile unor stiluri de cantat la chitara ... .

 

In legatura cu soundul ..Sigur ca da ,mediile si soundul "relativ" in functie de incinta exista dar odata cu schimbarii in dimensiuni si tipul de incinta raspunsul este altul.\Cum un dif din acesta nu se poate utiliza fara incinta ..doar cu incinta are "valoarea" /soundul . pe care apoi il percepem ..

Daca ne ducem in extrema cu teoretizarea /filosofarea fiecare difuzor reda toate frecventele dar la unele frecvente au eficienta mai mare cea ce da banda de trecere utilizabila ...

( de ex castile ce redau intre 30-25000Hz ..nu sunt OK sa radieze in spatiu liber doar in conditia utilizarii direct pe ureche redau banda de frecvente asteptata .)

In urma "acentuarii" basului prin utilizarea unei incinte adecvate mediile sunt acolo dar ( in extrema ) nu se aud .de ex. sunt mascate de basul ce acum este redat mult mai tare ,( basii erau si ei acolo doar ca nu era asigurata conditia optima de redare )...ca sa "recuperam" soundul mediilor ( culoarea).. trebuie sa utilizam de ex un EQ .In acest mod avem un al doilea sound cu "iluzie perceptiva " ? Eu zic ca percepem rezultatul interventiei asupora sistemului acustic ,si vom percepe schimbarile ...soundul fara incinta nu ne intereseaza caci nu este utilizabil cu eficienta practica .

Aici spun eu ca gresesti in evaluarea situatiei .

In cazul unei comparatii cat de cat corecte ptr soundul redat de difuzoare trebuie comparate in aceleasi conditii , acelasi amplif aceiasi incinta acustica ..acerlasi instrument .Difuzoare cu impedanta nominala identica ca sa traga aceiasi putere electrica din amplif . audierea /observarea sa se faca in aceiasi incapere ..aceleasi conditii deci .Sa nu fie timp prea lung intre schimbarea difului ...ca sa nu uite "perceptia" soundul ascultat anterior .Adiuca ar trebui un switch cu care se sachimba difurile la acelasi amplif ....

Sa nu mai amintesc de "blind test "....etc

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Cutia "open back " poate avea basii mai pronuntati dar cu "goluri" in banda de frecvente redata ( combfilter )

Doar dacă o pui (foarte) aproape de un perete. Mai pronunțați decât una închisă oricum nu.

Sub frecvența la care începe "scurtcircuitul acustic" eficiența scade proporțional cu frecvența. De asta adaugă o pierdere de 6 dB/Oct față de una închisă.

 

 

Daca ne ducem in extrema cu teoretizarea /filosofarea fiecare difuzor reda toate frecventele dar la unele frecvente au eficienta mai mare cea ce da banda de trecere utilizabila ...

Am amintit și eu aspectul ăsta. Și presupunând un difuzor cu bandă infinită, cu cât se apropie boxa de un "infinite baffle", cu atât îi va permite să redea frecvențe mai joase. Chiar și acest difuzor ideal n-ar trebui să ne surprindă când se comportă și percepe diferit în incinte de diferite tipuri.

 

 

In urma "acentuarii" basului prin utilizarea unei incinte adecvate mediile sunt acolo dar ( in extrema ) nu se aud .de ex. sunt mascate de basul ce acum este redat mult mai tare ,

Exact asta spuneam și eu. omul în loc de "poate sa aiba mai putine (medii)" putea spune cel mult "poate părea să aibă mai puține".

 

Oricum e multă vorbăraie pentru un subiect de mică importanță. Boxele de chitară sunt pline de neajunsuri și imperfecțiuni, dar precis asta le face utile.

Link to comment
Share on other sites

".....Oricum e multă vorbăraie pentru un subiect de mică importanță. Boxele de chitară sunt pline de neajunsuri și imperfecțiuni, dar precis asta le face utile...."

 

Este multa vorbarie deoarece este greu sa explici incepatorilor utilizatori ale electroacusticii despre ce este vrba , la ce sa fie atenti ca sa nu dea banii pe scule cu eficienta mica ce pana la gata ii vor costa mai mult decat un set de scule eficiente de la bun inceput .

( sa nu mai zic a cata oara se explica pe rand aceiiasi problema ..OK dar asta tine mai mult de " arhivare " pe un forum ar finevoie de un bibliotecar profesionist sa organizeze materialele ca sa fie gasite mai usor ..)

 

Sunt convins ca daca de ex. doar noi doi discutam chiar si daca ne-am exprima mai inexact stim despre ce este vorba .Ca mai sunt diferente in abordare si perceptie este normal ,deoarece nu toata lumea priveste din acekasi unghi un obiect ... fiecare va observa altceva ..asa ca prin discutii apoi se completeaza si cumva se ajunge la esenta..

 

PS.

Este mai multa vorbarie pe net cu "cablurile transparente ( acustic)" si cu " skin effect "ce chiar au importanta apropiata de Zero in cazul audiofrecventei si mai ales in cazul soundului de chitara ........

 

si se poate reincepe discutia ..hehe

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.