www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Adi M

Veteran
 • Content Count

  781
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2
 • Feedback

  100%

Adi M last won the day on June 10

Adi M had the most liked content!

Community Reputation

620 Excellent

About Adi M

 • Rank
  Veteran

Profile Information

 • Location
  Buzau sau Bucuresti

Other Information

 • Band
  N/A
 • Gear
  Cort EVL-K47BKS cu Seymour Duncan Sentient și Nazgûl

Recent Profile Visitors

10,526 profile views
 1. Adi M

  LINUX!

  Update: merge și Superior Drummer 3, chiar și standalone. Trucul? Cînd setezi calea de unde-și ia biblioteca de sunete, nu-i spune că e SSD (chiar dacă este), bifează HDD. Acum încarcă, chiar și kit-uri de aproape 4 GB, fără probleme.
 2. Adi M

  LINUX!

  Nu, mersi. După vreo 7 ani de Mac, decizia de a-l vinde astă-toamnă și a-mi cumpăra un Thinkpad cu Linux a fost cea mai bună din toate achizițiile mele tech. N-aș intra în detalii pentru că pînă la urmă e după gust. Dar am vrut să răspund ca să știi că sînt informat despre această variantă și chiar am cumpărat Logic Pro X și multe altele, deci am văzut ce poate face pentru mine, atît dpdv hardware, cît și software. Mersi, sînt multe de învățat, sînt convins. Ca regulă, funcționez cel mai bine atunci cînd învăț lucruri de care am nevoie, adică să am o motivație interioară, preferabil cu scopuri mici. Gentoo e deja ceva generic și mare, ca scop. Am luat-o ușurel, vrînd să fiu și cît mai minimalist, cu procese, structura folderelor de sistem, serverul X (ca să înțeleg mai bine i3 și să pot trece pe dwm), terminal emulator (folosesc st de la suckless) etc. Cartea o am deja, împreună cu altele. Mulțumesc oricum! Și da, cumva fix ăsta e scopul, să studiez unele distribuții și să înțeleg ce le e specific, ce modificări au făcut în kernel și cu ce vin, dpdv al configurărilor și opțiunilor, ca să-mi pot face o idee despre ce ar însemna o configurație a la carte. Eram convins că s-au mișcat băieții. Dar, cum ziceam, nu mi-am băgat nasul cînd am instalat cele de chitară decît să bag wine cu package manager-ul și apoi dublu click -> Next -> Next... O să vreau să studiez mai atent, evident. Despre kernel, am și ceva materiale mai noi și cunosc persoane cărora le-aș putea cere ajutorul. Mulțumesc mult pentru răspunsuri! Ideea de bază aici este următoarea, ca să dau și eu full disclosure și apoi să revenim la muzici: eu sînt matematician și trec spre informatică teoretică, mai precis semantica limbajelor funcționale. Partea de Linux e 100% pentru mine, am devenit foarte interesat de partea FOSS și încerc să-mi fac cît mai multe treburi acasă cu unelte pe care să le înțeleg și să le pot administra. De aceea vreau să folosesc exclusiv Linux, pe care să învăț în timp să-l configurez atent în cît mai multe privințe, apoi să-mi fac un server acasă (deja exersez închiriind un VPS pe care-mi țin un site și un cloud personal, administrat cu Nextcloud) și ce idei și nevoi mi-or mai veni pe parcurs, inclusiv muzică (de dormitor) și ceva administrare și editare foto (de concediu). Nu sînt programator și nu-mi doresc să fiu. Practic, fac și eu ce pot strict pentru necesitățile mele, asta e ideea.
 3. Adi M

  LINUX!

  Pot spune că știu ce zici, în mare măsură, fiindcă folosesc Manjaro de vreun an și am acces și la AUR. N-am avut nicio problemă de stabilitate și totul e relativ la zi, cum spui. Știu și că Debian e mult în urmă, iar despre Gentoo, cel mai mult mă entuziasmează că, ajungînd să-l folosesc, voi înțelege bine componentele GNU/Linux și relațiile dintre ele. Cît despre update-uri și compilarea lungă, am citit că e problema principală. E devreme să spun ce aș vrea să fac la modul hotărît și stabil. Cert este că vreau, cum spuneam, să învăț cît mai multe despre sistem și componente și, pe cît posibil, să lucrez în sistemul DIY, măcar să pot alege componentele și opțiunile pe care le vreau, nu vorbim despre reinventarea roții. Revenind la chitară: merg și plugin-urile Klanghelm acum; Steven Slate Drums nu merge în Reaper, dar merge în Mixbus și Ardour; Waves nu merge, nici măcar versiunea 9 Legacy, pentru că Wine se bazează pe WinXP. Fix asta e eroarea "Pare că folosești Win5.2, noi vrem minim 7." EDIT: Hmm... asta arată că trebuie o regîndire a Wine cînd suportul pentru WinXP și 7 va înceta complet, cred...
 4. Adi M

  LINUX!

  Da, e adevărat. De cînd se investește în kernel de către Google și marii producători de hardware, a cam devenit un ghiveci. Dar din fericire, este modular, cum spui. Iar compilarea pe propria mașină, cu flag-uri și opțiuni avansate sigur oferă optimizare binevenită, pentru cine are chef și-i pasă. Semestrul acesta am participat la un curs de proiectarea și securizarea SO, prezentat de un dev la kernel-ul OpenBSD, care mi s-a părut fascinant. Am învățat multe și, mai ales, m-a făcut să vreau să aflu și mai multe. De aceea chiar intenționez să trec exclusiv pe Linux și să studiez subiecte mai avansate, pentru mine, pentru administrarea propriilor sisteme.
 5. Adi M

  LINUX!

  De acord și eu, Ubuntu devine Windows-ul Linuxurilor, în mai multe feluri. Eu am ales Manjaro pentru că mi s-a părut destul de minimalist (fiind bazat pe Arch), dar totodată mă scutește de configurările manuale, pe care deocamdată nu le stăpînesc suficient ca să bag Arch sau Gentoo. Am avut KDE înainte, tot așa, ca să fac tranziția mai ușoară (fiind și DE standard de Manjaro), dar de cînd folosesc i3, nu mă mai gîndesc decît la a învăța cele necesare pentru a scădea chiar necesitățile și a instala dwm. În rest, Emacs ftw. Plus, cum ziceam, studiez intensiv pentru a instala un Gentoo a la carte, pentru toate necesitățile. În plus...
 6. Adi M

  LINUX!

  Există wrappere de Wine. De-aia și merg așa bine VST-urile pe Linux. Dar cred că problema principală, ca la orice chestie FOSS, este lipsa de bani și de utilizatori. LV2 și celelalte formate de plugin-uri cred că au capacitățile tehnice de a scoate ceva bun. Dar cine să stea să codeze și să aibă timp și profit?
 7. Adi M

  LINUX!

  Acuma s-o spunem și p-aia dreaptă: realitatea e efectele și mai ales instrumentele virtuale de Linux nu-s chiar grozave. Guitarix, Hydrogen, DrumGizmo și sound font-uri nu pot concura cu ampsim-uri și VSTi de Windows. Dar ideea principală a fost să folosesc ce am, dacă tot am băgat bani în ele. De-aia în afară de DAW nu-i nimic prea Linuxy p-acolo. Dar e perfect așa, unele plugin-uri native de Linux merg chiar mai prost (ca resurse, nu mai zic de sunet) decît alea patch-uite de Windows.
 8. Adi M

  LINUX!

  Pentru că scopul meu principal nu e chitara pe Linux. Învăț elemente de sys admin, programare de sistem și am, în general, o preferință pentru minimalism și prefer alte distribuții, din mai multe motive. De-aia folosesc și i3, de exemplu, în loc de Gnome sau KDE. De fapt chiar, scopul meu e să go full Gentoo în 1-2 ani. În plus, cum nu am chef de dual boot cu Windows, nu încape discuție nici cu AVLinux sau Ubuntu (Studio). Asta mă entuziasmează și mai tare: că a mers totul fără efort pe setup-ul actual.
 9. Salutări, Pe scurt: știam că există DAW-uri de Linux, dar de curînd, am revăzut site-ul Ardour, apoi am aflat despre Harrison Mixbus și că Reaper au făcut versiune oficială de Linux. Așa că mi-am propus următoarea provocare: să aflu cîte din plugin-urile mele de chitară merg și cît de mult pot lua în serios Linux ca mediu de înregistrare, mix, master, pentru nivelul meu, de chitarist de dormitor, fără să mă bag în cod și alte giumbușlucuri din terminal, kernel și alte prostii. Practic, am vrut să aflu ce și cum merge aproape "straight outta the box". Rezultatele sînt uimitoare! Am aflat despre LinVST, cu care descarci plugin-urile în format .dll (ca de Windows), apoi rulezi progrămelul pe fișierele .dll, el scoate o versiune .so a plugin-ului, care versiune e apoi văzută și de Reaper, și de Ardour, și de Mixbus. Asta după ce instalezi plugin-urile prin Wine (simplu, dublu click -> Next -> Next -> Next...). Iar ca hardware, am un Thinkapd E480 cu i7 8th gen, 16 GB RAM și SSD, plus Focusrite 2i4. Latența este de 5 ms, cu 256 samples și CPU n-a sărit niciodată de 30-35%. Distribuția de Linux pe care o folosesc este Manjaro i3, cu kernel 4.19.45-1 (nici măcar nu e Real Time), nimic optimizat. De atît a fost nevoie ca să meargă: Overloud TH3; Steven Slate Drums 4 și 5; Brainworx toate ampsim-urile; Poulin LePou (tot, mai puțin LeCab); Kontakt 6 (varianta free); Ignite Amps tot; TSE X50 și 808; Mercuriall tot; FabFilter ProQ2; Audio Assault tot; EZDrummer toate kit-urile; EZKeys; BFD3 demo; AmpleSound AMR2; și probabil și altele. Ce nu a mers: Addictive Drums: nu se lansează installer-ul; BIAS FX și AMP: crash după instalare; Superior Drummer 3: se instalează, merge, dar nu încarcă decît kit-uri de EZ. Bănuiala mea e că mai trebuie umblat la setări, fiindcă are kit-urile prea mari și cred că kernelul nu permite alocarea a 3GB RAM pentru un singur proces. Dar nu m-am complicat, am zis KISS deocamdată; Scuffham S-Gear: nu se poate licenția; Klanghelm: crash; Sînt extrem de entuziasmat la cît de simplu a fost și cu rezultate extraordinare! Sigur cu ceva cunoștințe avansate se poate obține mai mult. Eu, unul, mă pregătesc să șterg partiția de Windows.
 10. Vînd această interfață USB, cu o intrare de chitară, una de microfon și o ieșire de căști. Este versiunea veche, compatibilă doar cu macOS (sau cel puțin eu nu am reușit să o fac să meargă pe Windows și nici nu există suport oficial). Accept schimburi cu controller MIDI cu clape. Prefer predare personală în București. Contact PM sau email.
 11. Adi M

  Kaidun - RIIKepler

  Felicitări! Mie, unul, îmi place mult! Instrumentalul e pe gustul meu, iar vocea aia curată are ceva ce mă duce cu gîndul la Disturbed. Încă o dată bravo, mulțumim de înștiințare și la mai mare!
 12. Adi M

  Bancuri

  Eram la biserică. Ascultam atent la slujbă, cînd colo... ce văd? O babă care-și aprinde o țigară! Să scap berea din mînă, nu alta!
 13. Mersi și eu. Oricum, mi-a plăcut ce am auzit, cum spuneam, de obicei îmi plac vocile (și instrumentele) mai joase, iar cînd aud ceva ce-mi place, apreciez. Aș fi curios cum îți stă vocea pe genurile de care ai zis. M-a dus instantaneu gîndul la tipul de la Moonspell sau cel de la Tiamat, deși e evident că ești ceva mai „deschis“ ca ei la timbru. Dar într-acolo m-am gîndit. Succes și spor, mai aștept(ăm) mostre!
 14. Nu mă pricep la voce, nici să cînt, nici să recenzez, dar, cum se zice, dacă aud ceva fain, recunosc, zic eu. Iar înregistrările tale, mie, unul, îmi plac. Probabil că mai sînt finețuri tehnice ici-colo de reglat, un control mai bun pe pasaje mai delicate, dar, de exemplu, timbrul tău mie îmi place mult. În general prefer cîntăreții cu voci grave și, chiar dacă a ta nu se încadrează neapărat în zona aia, m-a dus cu gîndul la Ville Valo și Nick Cave. Nu știu dacă-ți plac și nici nu contează (nici eu nu-s mare fan), dar e un compliment. Am regăsit ceva din stilul lor "laid back", spre plictisit (în sensul bun!). Deci, mie îmi place, felicitări, la mai mare!
×

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.