www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Cabinet 2X12. Intrebare Despre Ohmi Si Switch-Ul Mono/stereo!


istrategie
 Share

Recommended Posts

Salut. Mi-am luat un cabinet Harley Benton 2x12 si am o nelamurire. La spate are doua intrari si un switch pentru 8 si 16 ohmi. Scrie pe el left - mono si right - stereo, pe fiecare iesire in parte. In ce pozitie functioneaza cel mai bine? Si cum trebuie cablat ca sa fie stereo: un cablu si intrarea din dreapta si setat amp-ul pe 16 ohmi sau doua cabluri scoase din ambele iesiri de la amp si bagate in ambele iesiri din cabinet? Amp-ul e un Peavey 5150 II cu switch de 4/8/16 ohmi. Intrebari de n00b, dar e prima data cand am sculele astea pe mana.

Link to comment
Share on other sites

Ptr Stereo ai nevoie de doua statii identice , sau una stereo, ca sa-ti redea sunetul stereo in cazul :efectele ambientale stereo ale procesorului .,,, chorus D , chorus stereo ,Ping Pong delay , sau alte efecte panoramate pe cele doua canale. de ex , L octaver ...Center Normal ...R delay of Center ...etc dupa ce combinatii poti face din efectele tale ..sou din procesor

Aceste efecte folosite mono suna rau de tot sau nici nu le poti realiza .

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

daca esti setat pe modul mono, la intrarea de 8 ohmi a boxei iti merg ambele difuzoare, in vreme ce la intrarea din boxa de 16 ohmi iti merge doar unul singur (cel din stanga). daca, in schimb, esti setat pe stereo, atunci la ambele intrari de boxa ai 16 ohmi si fiecare difuzor actioneaza independent. de aia in acest caz iti trebuie un canal de stanga sau un canal de drepta. ar fi bine in acest caz sa te conectezi la iesirea de 16 ohmi a ampului stereo, cum in cazul unui amp mono, cum e al tau, te conectezi la iesirea de 8ohmi si setezi boxa pe mono.

ca sa intelegi mai simplu, in boxa ai doua difuri de 16 ohmi. cand il pui pe mono difurile sunt legate in paralel si ai 8 ohmi, cand pui pe stereo, difurile nu mai sunt legate si fiecare merge independent la 16 ohmi.

nu se intampla nimic daca legi ampul tau mono pe modul stereo, numai ca atunci o sa auzi doar intr-un singur difuzor, cel la care te-ai bransat, ceea ce poate avea sens daca vrei sa te auzi mai incet, in loc sa mergi cu amandoua in plin.

si ca o alta regula in general trebuie sa conectezi impedantele sa se potriveasca, adica iesirea de la amp sa fie de aceiasi ohmi cu intrarea de la boxe. se poate cupla si pe impedante diferite, dar intotdeauna iesirea din amp trebuie sa fie mai mica decat intrarea la boxa. de exemplu, poti sa iesi cu 8 ohmi din amp si sa cuplezi la 16 ohmi, dar o sa ai o pierdere de putere. ca atare, ampul tau se auzi cel mai incet (se poate sa ai nevoie si de asa ceva in apartament), daca il cuplezi cu o iesire de 8 ohmi pe o intrare de 16 ohmi a boxei...

ma rog, eu ti-am dat un soi de abc dedus si de mine din practica, dar probabil ca vor fi specialisti care iti vor explica mult mai clar de atat.

Link to comment
Share on other sites

Daca cele doua difuzoare legate impreuna au puterea insumata de 120Watt statia sa nu debiteze mai mult de 120W pe iesire la maxim..

 

Cu 120W boxa esti cam la limita daca statia poate debita clean /sinus 120W .( adica pui o lumanare la biserica inaintea unui concert si traiesti cu speranta sa reziste difurl la peste 200W ce poate scoate statia la maxim ).

 

Daca un singur dif suporta 60W si statia debiteaza 120W este cam nasol sa legi un singur dif , se poate distruge diful la solicitarii la putrea maxima debitata de statie.

 

Daca statia are putere mai mica decat diful nu este nici o problema.

 

Deci daca statia debiteaza mai mult de 60W se poate arde difuzorul .

 

Deci la statie peste 60W este bine sa cuplezi ambele difuzoare ca sa reziste la 120W .

 

Cum statia ta pare -se ca poate debita 120 W in veselie , un singur dif ce rezista la max 60W este in pericol de distrugere .

 

distractia nu se trermina cu arderea difului !!

 

...Dupa arderea difului este statia in pericol !Fara difuzor adica fara sarcina pe iesire se strapunge traful de iesire .,,si ce se mai poate pe acolo ..etc..

 

Staie pe tuburi cu transformator de isire nu ai voie sa o lasi fara sarcina ( fara difuzor cuplat pe iesire ) !!

Intotdeauna se verifica daca functioneaza difuzorul .Asculti daca fasaie/bazaie usor la pornirea statiei ..cu volumul pe intrare la "0" cat si la chitara volumul inchis .Dupa ce te convingi ca difyul functioneaza dai prima data usor semnal ..apoi daca vezi ca functioneaza incepi reglajele si poti utiliza ampliful la putere .

 

Daca nu auzi sunet in difuzor cand vrei sa canti .prima data .verifici daca se aude ceva in difuzor .cum am descrius ...cu urechea "in dif" asculti daca se aude un usor fasait sau un usor brum. ...ceva zgomot de fond...nu dai volumele la maxim ci verifici daca se aude ceva .sunet la nive sonor redus.

 

Nu se aude nimic .,..verifici cablul de difuzor ...

 

.Mai poti sa incerci si cu volumul la minim ..de la intrare si la master volume ..cu chitara de la ZERO volum asculti daca se aude sunet de chitara ....sau ceva zgomot scartait ,brum, fasait .

.

NU dai volumele ..butoanele la maxim si plesnesti corzile deoarece daca este intrerupt difuzorul ...sau cablul de difuzor , contact inbtrerupt la jack...cupla ...poate duce la arderea statiei .!!!

 

Cand te ai convins ca difuzorul este in functiune doar dupa asta incepi sa tragi de jackuri la chotara , efecte , pedale .,,surse ...ca sa vezi ed ce nu ai sunet ..

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

apropos de ce a explicat karpi mai devreme si are dreptate vizavi de puteri.

as dori sa ne spuna cineva cu experienta in domeniu, daca am o statie pe lampi stereo si dintr-un anumit motiv doar un canal il cuplez la boxa, iar pe celalalt il las necuplat dar cu volumul dat la zero, se poate intampla ceva nasol pe acel canal, adica sa duca la arderea trafului etc. banuiesc ca si traful final e unul singur pentru ambele canale?

Link to comment
Share on other sites

Traful final este cite unul pentru fiecare canal, puterile stereo sint efectiv 2 puteri independente intr-o singura incinta.

Teoretic se pot intimpla lucruri neplacute si cu volumul la minim, cel mai bine este sa scoti lampile din final pe canalul pe care nu il folosesti. Poti sa mai confectionezi, foarte ieftin, un fel de load box cu o rezistenta de 8 ohmi de putere (50W), pe care sa il legi la iesirea canalului neutilizat.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.