www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Cum Alegem Puterea Si Cabinetul Potrivit?


Recommended Posts

Posted

Cum pot stii daca o putere este potrivita pentru un cabinet anume . Stiu ca ohmii trebuie neaaparat sa coincida pentru a da un attack bun , dar am inteles ca daca sunt w mai multi in putere , se compenseaza lipsa de ohmi . De exeplu cum stiu daca Peavy ipr 1600 http://www.peavey.com/assets/literature/manuals/03001260_8659.pdf poate suna bine cu un marshall de 16 ohmi la 300 W

http://www.magazinuldemuzica.ro/MARSHALL-M412B-_-51192.html sau ce putere as avea nevoie pentru un astfel de cabinet ?

Posted

Salut. Ai facut inca electrica la fizica?

Stiu ca ohmii trebuie neaaparat sa coincida pentru a da un attack bun

Nu, trebuie sa coincida pentru transfer optim de putere. Sau, mai general, trebuie sa nu conectezi o sarcina de impedanta prea mica (mai putini ohmi) la amplificator pentru ca ar "suge" prea multa putere si astfel se arde amplificatorul si/sau difuzoarele. V. legea lui Ohm.

 

am inteles ca daca sunt w mai multi in putere , se compenseaza lipsa de ohmi

Ai inteles foarte, foarte prost.

Puterea scrisa pe un difuzor sau cab reprezinta puterea maxima pe care o poti baga in el. Nu se intampla nimic rau daca conectezi un amplificator de 1 W la o boxa de 1000 W.

Apoi trebuie sa tii minte ca acestea sunt puteri nominale, masurate sau prezise in conditii obscure. Deci doar cu rol orientativ dar regula generala ramane mereu variabila: nu conecta cab-uri cu "mai putini" W sau Ohm decat scrie pe amp. Egal da, in special in cazul impedantei, dar nu mai mici.

  • Like 1
Posted (edited)

Cea mai buna intrebare pe anul asta de pe RGC.

Si eu o sa am un amp pe lampi custom de 5w facut de Gabi si ma lovesc de aceeasi problema, ce tip de cabinet si difuzor am nevoie pentru aceasta putere pentri a avea un sunet ''corect''.

Ptr chitara un dif de cel putin 12W daca se poate 12" si sa aiba impedanta egala cu cea al iesirii statiei.

In cazul statiilor pe tuburi cu traf de iesire daca nu ai impedanta corecta apar distorsiuni si pierderi in transfer de putere .Plus alte treburi ce se "reflecta" catre tub prin reflectarea impedantei din secundar catre primarul trafului deci catre rezistenta de sarcina a tubului ce duce la schimbari in functionarea proiectata...etc

 

In cazul trafului daca nu ai sarcina cuplata pe iesire adica statia nu are difuzorul cuplat se poate arde traful de iesire , se strapunge izolatia dintre spire se strapunge soclul tubului ....

 

La chitara nu se foloseste intotdeauna "sunetul corect" , asa ca se mai pun impedante duble pe iesire ca sa aiba distorsiuni ...."un ton mai organic " adica sa nu sune prea "sec" si prea "clean" ,,,etc...Traful de iesire si tubul de obicei rezista la impedanta de doua ori mai mare nu se distruge finalul.

 

Se accepta pierderea de putere ca sa aiba soundul dorit....

Edited by karpi
Posted

Ok mersi mult :respect:, am inteles cate ceva ,dar tot ma comfrunt cu o problema.Nu am gasit pe nici un site un power amp care sa scoata 16 ohmi , impedanta care ar fi ideala pentru cabinetul meu , nici macar daca exista bridge .

Cum Alegem Puterea Si Cabinetul Potrivit?= cu grije ...

 

16 ohm erau difuri ptr traf de iesire ..

 

Exista si statii pe tranzistoare cu traf de iesire .Dar si fara traf de iesire exista scheme ce au impedanta mare pe iesire un fel de generator de curent ..iesire pe colectoarele tranzistoarelor finale .Mai ales statii proiectater ptr chitara cu Traf de iesire sau iesire pe Colector ce dau cam aceiasi putere si la 4 ohmi si la 16 ohmi .

 

Ptr cjhitara este ok sa ai dif de 16 ohmi ca sa nu ai "current dumping " mare deci sa sara diful sa sune mai labartat cu "punch " in joase .....

Posted (edited)
Nu am gasit pe nici un site un power amp care sa scoata 16 ohmi

Impedanța nu e ceva ce se "scoate", e ceea ce împiedică (au aceeași rădăcină: lat. impedire, "a încătușa") să "scoată".

Amplificatoarele pe lămpi și cele SS cu transformator de ieșire, amintite de Arpi mai sus, au de obicei mai multe înfășurări cu impedanțe de ieșire diferite: 4, 8 și 16 Ohm. Prin natura lor e mai eficient să funcționeze în impedanță adaptată și devine periculos dacă conectezi o sarcină nepotrivită (chiar și mai mare, dacă e prea mare).

Cele SS (solid-state, i.e. pe tranzistori) la care probabil te-ai uitat nu funcționează în același regim ci au doar o impedanță minimă pe care o poți conecta (de obicei 2 sau 4 Ohm). Nu se întâmplă nimic rău dacă conectezi cab de 16 Ohm la astfel de ieșire dar vei antrena puțină putere, din nou conform legii lui Ohm. De obicei scrie pe amplificator sau în manual puterea echivaletă, e.g. 2x 90W în 4Ohm și 2x 60W în 8 Ohm. Se poate "conecta" inclusiv o sarcină infinită fără probleme, adică să lași ieșirea în aer, să n-o conectezi la nimic, ceea ce pt. un amplificator pe lampă ar fi dezastruos. Însă nu e bine să bagi și scoți jack-urile de ieșire și intrare cât e amplificatorul pornit.

S-ar putea totuși ca boxa ta să ofere și ieșiri separate de 8 Ohm sau să poți lega difuzoarele în paralel, pt. 4 Ohm.

Mai multe informații: http://www.prestonel...o/Impedance.htm http://www.gollihurm...ERSPECTIVE.html etc.

PS: un articol de la Peavey Tech Notes: How Much Power for My Speakers (PDF). Nu e despre boxe/difuzoare de chitară ci în general dar e concis și util.

Edited by FiveseveN
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.