www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Low Cost Sau High Cost?


Shadowfaxster
 Share

Recommended Posts

Un lucru va faceti ca nu-l intelegeti....si anume ca exista chitare destule si sub 500 de euro si poate si mai ieftine care suna foarte bine,sunt foarte comode si stau acordate cum trebuie...cele 3 caracteristici care conteaza.Si da,sunt din pacate foarte multe "scanduri" ieftine care nici n-ar trebui sa existe la vanzare,iar controlul calitatii sub 400 de euro nu e ca cel la cele peste 500...asa ca platind o suma mare pe o chitara in primul rand platesti garantia virtula si relativa de a cumpara un produs bun ,care sa-ti satisfaca asteptarile.

 

Sa va dau un exemplu...am un squier classic vibe care costa 300 de euro si care cred eu si multi altii mai experimentati ca e o chitara excelenta,suna beton si la rece,e supercomoda si o acordez poate cel mult o data pe saptamana si a venit cu un setup f.bun.Un american standard costa de 3 ori mai mult. Meirta de 3 ori mai mult? Din punctul meu de vedere ...NU!E o chitara superioara unui squier CV? Da! Este! E made in USA deci teoretic un qc mai bun ,are trem block mai bun,are pot-uri teoretic mai bune,are freturi mai trainice si poate va avea nevoie de un refret dupa 15 ani in timp ce squier-ul va necesita asta peste doar 3-5 ani...la cum o cant eu,dozele de pe clasic vibe imi plac la nebunie dar cele de pe american std chiar sunt ceva special avand un ton foarte clar/curat si echilibrat raportat la un output destul de mare.Si nu in ultimul isi pastreaza mai bine valoare la revanzare.Dar tot nu cred ca merita de 3 ori mai mult si nici nu cred ca e mai chitara.

 

Sa va dau alt exemplu...am vazut zilele trecute la mica publicitate a forumului MLP un gibson LP R9 VOS din 2009 care arata superb.Costa 4000$.Va spun sincer ,daca eram mult mai bogat decat sunt as fi luat-o.Dar nu ca as crede ca e un instrument fermecat ,superior ca ton unui epiphone upgradat...chiar nu m-as astepta sa fie obiectiv prea mult peste vintage-ul meu in care am bagat mai mult decat cu cat am luat-o.Si nici nu sunt snob sau poser...dar as fi luat-o doar asa ca... "it's a nice thing to have" si ca e de 2 ori mai ieftina decat e una noua.Un fetis similar visului meu de a avea un mustang shelby 1967.E dorinta asta pe care o avem toti,mai mult sau mai putin,de a poseda lucruri frumoase si valoroase sau legate de lucruri pe care le apreciem f. mult(jimmy page,peter green,american muscle classicetc).Dar trebuie sa fim realisti si sa nu ne imbatam cu apa rece si sa fim constienti ca in general lucrurile sunt chiar ceea ce par.Achizitionatul de chitare de peste 4000-5000$ si chiar de sute de mii e un sport pentru cei care si-l permit pt ca asta-i face pe ei fericiti desi sunt mult mai constienti ca majoritate ca de ex. un custom shop nue de 10 ori mai performant decat o chinezarie facuta bine.

Link to comment
Share on other sites

Cred ca trebuie sa citesti toata fraza:

 

Nu obișnuiesc sã citesc lucrurile pe jumãtate, spre deosebire de tine aparent, care în continuare rumegi exact aceleași lucruri despre care vorbeam mai sus:

 

Corpul este mai bine cioplit

 

Prin bine cioplit presupun cã te referi la altceva decât cioplit precis și consistent, pentru cã aparent e mare lucru sã ai chitarã handmade, chiar dacã un CNC e imens mai precis și consistent decât orice tâmplar. Nu crezi cã modelul e mai important decât omul sau robotul care-l taie dupã șablon?

 

Nu spun ca CNC-ul nu da forma precis, si nici ca o chitara scumpa este facuta neaparat manual... dar inspectia de dupa este alta finisajul final si asamblarea la fel; nu vei vedea nici lac curs nici urme de la capul de frezare astupate la repezeala cu filler si lacuite pe deasupra. Forma si unghiurile sunt la zecime de milimetru, grad etc...

lemnul nu are defecte avand o rezonanta omogena in tot volumul sau

 

Acrilicul sau fibra de sticlã, aluminiul și 100 alte materiale potrivite sunt incomparabil mai omogene decât lemnul. Chiar și adezivul e mai omogen decât cele 2—3—30 de bucãți de lemn pe care le ține împreunã.

Lemnul de calitate costa. La fel si acrilicul, sticla sau orice alt material de calitate (cateodata mai mult decat lemnul), chiar si adezivul. Totusi instrumentele se fac inca din lemn nu numai din motive estetice desi si astea sunt de luat in considerrare.

 

Vopseaua si finisajele este mult mai placuta la atingere si la miros fara sa ai senzatia de material plastic

 

Trecând peste faptul cã plãcut la atingere și la miros e o judecatã esteticã:

1. Toate chitarele sunt lãcuite cu aceleași tipuri de lac, cei de la Gibson nu bagã mir în finisajul lor.

2. Mirosul e de la solvent și dispare cu timpul.

3. Dacã n-ar fi plastic (polimer) nu și-ar mai îndeplini datoria de finisaj

Estetica este unul dintre principalele caractere ale unui instrument si are un procent foarte semnificativ in pretul final. Chiar si modul in care instrumentul imbatraneste pastrandu-si sau marindu-si calitatile estetice.

griful este mai rigid

 

V. situația cu materialele. De ce nu ne luãm toți

? Sau cu neck din aluminiu mãcar.

 

Pentru ca sunt mult mai scumpe decat cele din lemn si sunt si prea reci. Iar despre neck din aluminiu chiar am o parere cat se poate de proasta.

Vezi de curiozitate diferenta de pret si de calitate intre un neck taiat tangential (paralel) si unul taiat perpendicular (quarter-sawn).

dozele si mecanicele sunt de calitate, nu facute in vietnam

 

Poți face hardware din mãmãligã și în Germania. Conteazã unde e fãcut sau materialul și procesul tehnologic? Strungarul de la colț îți poate face un bridge excelent la o zecime din prețul pe care-l dai pe Floyd Rose original sau ce vrei.

 

De acord dar n-am vazut inca (desi poate exista) chrom-vanadiu sau titan la cele din Vietnam.

chitara are hard-case nu vine in pelerina de ploaie

 

Exact ca și cum ai spune cã obiectivele Sigma sunt mai bune decât cele Canon pentru cã vin cu parasolar. Hardcase îți iei separat dacã îți trebuie. Nu ți-l bagã pe gât precum Cola de 1L la McDonald's.

 

Hard case poti sa-l iei separat dar costa bani ca si toate cele de mai sus.

chitara are accesorii

 

Din nou, cele Steinberger au chiar și locaș onboard pentru accesorii.

 

Toate astea costa bani cum am mai zis.

dimensiunile si caracteristicile sunt fix aceleasi pe fiecare instrument

 

Vezi situația cu tâmplarul vs. CNC. Ce înseamnã fix aceleași? Care-i toleranța? 1cm? 1mm? 1Å? O lungime Plank?

 

Tolerantele pentru instrumentele muzicale se masoara in zecimi si sutimi de milimetru. Vezi LesPaul Epiphone si compara unghiul neck-ului fata de corp la 3-4 exemplare diferite. Ia si 3-4 LesPaul standard made by Gibson si spune-mi ce constati (daca nu gasesti citeste niste reviews si comparatii pe net)

Incearca si fa experimentul ca altfel nu avem subiect de discutie.

 

Deși nu zdrãngãn de mult timp natura cercurilor prin care mã învârt mi-au permis sã încerc o gamã destul de variatã de instrumente (și echipament auxiliar). Oricât de scumpã ar fi sunã la fel de prost în mâna mea :lol:. But seriously, vorba lui ggg, ceața misterului e groasã și greu de înlãturat. Dar asta n-ar trebui sã ne descurajeze.

 

Revin: incearca si experimenteaza, masoara.

Nu am vorbit de nut, de bridge, s.a.m.d.

De curiozitate: du-te la un strungar cu desenul de Floyd-Rose si intreaba-l cat costa si in cat timp este gata folosind acelaeasi materiale ca originalul.

Spune-i ca platesti oricat pentru ca altfel te refuza din prima si ridica din umeri.

Eu am incercat si nu numai cu Floyd-Rose.

De-ar fi atât de simplu...

 

 

 

 

As vrea sa subliniez ca pretul contine toate amanuntele pe care crezi ca le vei rezolva oricum mai tarziu prin upgrade-uri, setup-uri si mici reparatii. Ceea ce trebuie sa iei in consideratie este ca aceste componente si accesorii costa bani ca si manopera respectiva. Cand faci upgrade mai poti sa si ratezi mai ales daca-l faci cu mana si uneltele proprii fara sa mergi la un meserias.

 

Pe de alta parte sa fim seriosi o chitara de 1000 EURO inca nu este in categoria instrumentelor scumpe.

Dar clar este in categoria instrumentelor bune, sau mai bine zis "mai bune" decat cele de 400-500, ca sa nu mai vorbin de cele de 200-300.

 

Esti de acord?

Link to comment
Share on other sites

as fi luat-o doar asa ca... "it's a nice thing to have"

Yup, mai puțin conteazã cã e chitarã sau mașinã sau brichetã Zippo. Desigur asta n-are nici o legãturã cu calitãțile sale ca instrument.

E un aspect important. Dupã ultima repoziționare IMO Gibson fac chitare doar pentru colecționari, și eventual pentru artiști care tre' sã schimbe chitara pe scenã la fiecare piesã, sã nu se plictiseascã (ei sau publicul?).

 

Esti de acord?

Ești de acord cã existã chitare ieftine bune și scumpe slabe? Din punct de vede cât se poate de obiectiv sau sã zicem pragmatic, privind chitara strict ca unealtã, ca obiect cu anumite funcțiuni. Cã o poți mutila și sã-i pui 12 doze pe ea ulterior e altceva: asta îi poți face oricãrei chitare. Noțiunea de upgrade e o iluzie: rareori se schimbã ceva în bine, doar se schimbã. Dacã e în conformitate cu așteptãrile utilizatorului e OK.

Sau dozele SD au mai mult RAM decât dozele BDSM?

 

Da, diferența de preț e justificatã pânã la un punct. Asta e normal. Ce nu e normal e prețul umflat cu pompa de dupã acel punct, care nu mai corespunde nici cu cea mai pesimistã variantã a the law of diminishing returns.

Link to comment
Share on other sites

Cred ca trebuie sa citesti toata fraza:

 

"...ceva evident: diferenta de pret nu este degeaba..."

Hai sa intru si in discutie ca altfel nu se poate. Uite cateva cevauri pe care le cauti tu dar la care nu m-am referit eu:

- Corpul este mai bine cioplit si lemnul nu are defecte (noduri, crapaturi) avand o rezonanta omogena in tot volumul sau.

Mai bine cioplit decit ce? In plus, n-ai de unde sa stii ce se ascude sub vopsea.

Acest lucru il simti imediat daca ciocanesti usor cu degetul in diferite zone si asculti cu urechea lipita de corp. Corpul este dintr-o bucata sau din doua sau din trei nu din treizeci.

Corpul e din trei bucati si nu mi se pare cu nimic mai bun decit un corp din cinci bucati. Daca lipiturile sint solide, nici ca simti vreo diferenta.

- Vopseaua si finisajele (mai ales pentru cele in nitro sau oil) este mult mai placuta la atingere si la miros fara sa ai senzatia de material plastic

De acord, insa si nitrolacul are partile lui proaste: imbatrineste, poate sa crape la schimbarile bruste de temperatura, e mai sensibil la lovituri si zgirieturi, etc. Toate astea te fac nevoit sa ai mai multa grija de chitara. Nu ca ar fi un lucru rau, insa un finisaj din plastic e mai durabil.

- griful este mai rigid nu isi schimba pozitia in functie de pozitia chitarei si in consecinta si acordajul, este foarte rezonant si omogen pe toata lungimea lui, si acest lucru il constati similar cu procedeul de la corp

Mai rigid decit ce? Ce Dumnezeu de grif e ala de-si schimba pozitia in functie de cum tii chitara? E omogen?!

Inseamna ca am o chitara dumnezeiasca...

- dozele si mecanicele sunt de calitate, nu facute in vietnam

Deci ce e facut in Vietnam e prost, nu?

- chitara are hard-case nu vine in pelerina de ploaie

Prefer pelerina de ploaie. Tocul e mare, e greu si incomod.

- chitara are accesorii (cheite, surubelnite) pe masura, pe care chiar le poti folosi.

Adica asta e un bonus? De asta merita 1000 de euro, ca are cheite pe care chiar le poti folosi? F**k me!

- tastele sunt bine nivelate, finisate si lustruite

Chestia asta se poate face la orice chitara...

- buzunarul gatului (pentru cele bolt-on) este la fix fara nici un pic de joc

Hai ca m-am plictisit deja... iti scriu mai jos.

- dimensiunile si caracteristicile sunt fix aceleasi pe fiecare instrument (de-asta poti fara frica sa comanzi online nu risti prea mult)

- chitara chiar suna la rece, si pe orice amplificator de 200Ron mult mai bine decat orice Squire modat si upgradat cu orice doze pot-uri si mecanice.

etc... etc...

Incearca si fa experimentul ca altfel nu avem subiect de discutie.

 

Oricum vreau sa spun ca in filmul asta nu joaca prea multi din cei care-si dau cu parerea pe-aci asa ca ascultati sfaturile tuturor, si faceti cum va tine dorinta, constiinta si buzunarul.

Punct.

 

Ai dat-o in fasole rau cu postul asta... Ca si cum ai zice de o masina ca e buna datorita faptului ca are roti care se invirt, usile nu scirtiie cind le deschizi, volanul nu se blocheaza cind vrei sa iei curba si cauciucurile chiar stau umflate.

 

@cine a deschis topicul

Mare grija la Gibson, sa nu regreti dupa aia ca ti-ai luat. Ti-o spune unul patit in repetate rinduri.

Link to comment
Share on other sites

Yup, mai puțin conteazã cã e chitarã sau mașinã sau brichetã Zippo. Desigur asta n-are nici o legãturã cu calitãțile sale ca instrument.

E un aspect important. Dupã ultima repoziționare IMO Gibson fac chitare doar pentru colecționari, și eventual pentru artiști care tre' sã schimbe chitara pe scenã la fiecare piesã, sã nu se plictiseascã (ei sau publicul?).

 

 

Ești de acord cã existã chitare ieftine bune și scumpe slabe? Din punct de vede cât se poate de obiectiv sau sã zicem pragmatic, privind chitara strict ca unealtã, ca obiect cu anumite funcțiuni. Cã o poți mutila și sã-i pui 12 doze pe ea ulterior e altceva: asta îi poți face oricãrei chitare. Noțiunea de upgrade e o iluzie: rareori se schimbã ceva în bine, doar se schimbã. Dacã e în conformitate cu așteptãrile utilizatorului e OK.

Sau dozele SD au mai mult RAM decât dozele BDSM?

 

Da, diferența de preț e justificatã pânã la un punct. Asta e normal. Ce nu e normal e prețul umflat cu pompa de dupã acel punct, care nu mai corespunde nici cu cea mai pesimistã variantã a the law of diminishing returns.

 

 

 

Sunt total de acord ca exista chitare ieftine bune si foarte bune, dar depinde foarte mult de noroc si specimenul respectiv.

Nu sunt de acord ca exista chitare scumpe proaste, ci unele mai "bune" decat altele care sunt "mai putin bune" in masura in care aceste criterii sunt de fapt subiective.

 

In conditiile pietei de astazi sunt de acord ca brandul costa, dar si ca brandul care costa se intretine cu marketing dar si cu produse de calitate pentru care se face marketing. Si asta e valabil si la masini de spalat si la automobile, biciclete si rachete de tenis.

 

Am si mai scumpe si mai ieftine... Le evaluez pe fiecare in parte in stricta legatura cu pretul pe care l-am platit.

 

Am cateva ieftine foarte bune (pentru pretul lor) si cateva mai scumpe dar bune :)

Link to comment
Share on other sites

Ai dat-o in fasole rau cu postul asta... Ca si cum ai zice de o masina ca e buna datorita faptului ca are roti care se invirt, usile nu scirtiie cind le deschizi, volanul nu se blocheaza cind vrei sa iei curba si cauciucurile chiar stau umflate.

 

@cine a deschis topicul

Mare grija la Gibson, sa nu regreti dupa aia ca ti-ai luat. Ti-o spune unul patit in repetate rinduri.

 

 

 

 

NU domnule ...

O masina buna este una la care usile scartaie, volanul merge greu, cauciucurile se dezumfla... dar in rest este buna.

Sau n-ai vazut masini din astea: dai un ban dar stii ca mai dai de trei ori pe-atat dupa aia ca sa poti sa treci de RAR..

Eu am vazut si m-am ferit de ele... De chitari nu pentru ca am un hobby sa le fac de zece ori mai bune decat sunt cand ies din cutia de carton in care sunt ambalate.

Si hobby-ul asta costa ca oricare altul dar nu-i problema.

Link to comment
Share on other sites

Sunt doar cateva criterii obiective ce se urmaresc la achizitia unei chitare și care țin strict de construcție și funcționalitate. Restul depinde de gust, iar apoi de buget. Parerea mea.

 

 

Oarecum offtopic: @57 - Am cautat in ultima vreme articole despre fizica aplicata la chitara, in special electrica. Stii daca exista un studiu/articol/carte care sa trateze pe larg ce influenta au caracteristicile fizice ale instrumentului (proprietatile fizice ale lemnului, dimensiunea corpului, tipul de bridge, tipul de pragus, tipul de corzi, caracteristicile dozelor, etc.) asupra timbrului? Eu incep sa cred ca intre doze si difuzor se intampla aproape tot. Multam anticipat.

Link to comment
Share on other sites

Mi-as lua maine daca ar aduce Amazon in Romania

Music Man Axis Super Sport.

 

E cam 1700$ ceea ce e decent.

 

 

Si Jamie Humphries stie ce vorbeste. Check this out (also check his lick library tutorials).

http://www.youtube.c...u/1/ThApSwzBlKQ

----------------------

 

 

Daca suna prost la rece , nu mi-as lua. Ma rog, nici una nu suna prost la rece...dar vreau un fat strat ca sunet.

 

So ...cam trei lucruri vreau : sunet la rece bun , sa fie usor de cantat si sa stea cum trebuie in acordaj.

 

As vrea sa vad si un Suhr ca tot ma uit la guthrie govan. Si scott henderson tot Suhr are acuma.

Edited by sorin_popovici
Link to comment
Share on other sites

Mi-as lua maine daca ar aduce Amazon in Romania

Music Man Axis Super Sport.

 

E cam 1700$ ceea ce e decent.

 

 

Si Jamie Humphries stie ce vorbeste. Check this out (also check his lick library tutorials).

http://www.youtube.c...u/1/ThApSwzBlKQ

----------------------

 

 

Daca suna prost la rece , nu mi-as lua. Ma rog, nici una nu suna prost la rece...dar vreau un fat strat ca sunet.

 

So ...cam trei lucruri vreau : sunet la rece bun , sa fie usor de cantat si sa stea cum trebuie in acordaj.

 

As vrea sa vad si un Suhr ca tot ma uit la guthrie govan. Si scott henderson tot Suhr are acuma.

 

Ha? Alea trei lucruri pe care le vrei poti sa le gasesti si la o chitara de 200 de dolari. Si ce intelegi prin "sunet la rece"? Ca in afara de sustain si volum n-ai ce sa auzi. Restul se intampla dincolo de doze.

Link to comment
Share on other sites

Mi-as lua maine daca ar aduce Amazon in Romania

Music Man Axis Super Sport.

 

E cam 1700$ ceea ce e decent.

 

 

Si Jamie Humphries stie ce vorbeste. Check this out (also check his lick library tutorials).

http://www.youtube.c...u/1/ThApSwzBlKQ

----------------------

 

 

Daca suna prost la rece , nu mi-as lua. Ma rog, nici una nu suna prost la rece...dar vreau un fat strat ca sunet.

 

So ...cam trei lucruri vreau : sunet la rece bun , sa fie usor de cantat si sa stea cum trebuie in acordaj.

 

As vrea sa vad si un Suhr ca tot ma uit la guthrie govan. Si scott henderson tot Suhr are acuma.

 

 

 

 

 nu prea suna axis-ul a fat strat. in clipul demo e axis. tu vrei axis super sport. ala e mai versatil ca si combinatii de doze si nu are locking trem/nut.

 

 

poti sa iti iei axis second din europa la un pret destul de decent. din su mai dai inca 30% din pret pe taxe, plus aprox 5% pe transport, in cel mai bun caz. 

 

de sunat prost, aia se poate la orice chitara... doar ca la music man sunt mai mici sansele.

 

un lucru e trecut cu vederea la music man si anume faptul ca e nelacuit gatul si teoretic asta il face mai sensibil la schimbarile de temperatura/umiditate.

 

eu nu am avut probleme de genul asta, dar in teorie as putea sa am. de aceea un alt model de chitara aproape identica, peavey wolfgang, are acei dual graphite stabilization rods, pt a nu avea nicio bataie de cap in sensul asta.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest felix1900toamna

eu mi-as lua un gibson les paul standard:D

Edited by felix1900toamna
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.