www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Proiect Pedala Overdrive-Sfaturi Utile


 Share

Recommended Posts

Salut. Am observat pe forum cativa baieti care tot isi fac anumite pedale de drive sau alte efecte si m-am hotarat sa imi fac si eu una.

Vreau sa imi construiesc o pedala cu urmatoarele caracteristici:

 

-pedala tip overdrive, nu prea ''agresiva'', in gen okko diablo overdrive, Wampler Plexi-Drive Overdrive pedal, ceva mai smooth. Cel mai bun exemplu este sunetul pe care il scoate Gregor Hilden pe canalul de youtube (http://www.youtube.c...er/GregsGuitars , http://www.youtube.c...u/3/WFzhAUVe5no), urmaresc sunetul acela fara ''nisip'' care nu te zgarie pe creier (cu prea multe inalte).

-tipul de constructie sa fie cat mai simplu, doresc doar un pot de volum, unul de ton si unul de drive.

-componentele sa le gasesc la noi, nu vreau sa dau 30 eu pe transport.

 

Vreau si eu daca se poate, o schema ca la copiii de clasa intai (pot sa citesc o schema clasica, dar nu stiu cum sa asez acele componente pe PCB) si denumirea componentelor si numarul necesar.

In Bucuresti exista persoane care sa faca PCB-uri? Daca da, cam care este pretul?

 

De ce vreau sa fac eu pedala si nu sa cumpar una noua sau sh? Pot sa cumpar componentele cand am banii necesari/gasesc componentele, pot sa ma ocup de constructie cand am timp/chef si nu in ultimul rand, o sa invat si eu cate ceva in urma acestui ''proiect'' si poate merg mai departe, si imi mai fac si altfel de pedale (boost/distors/eq).

Eu am gasit urmatoarea schema, dar nu stiu cat de bine suna.

post-5050-0-24614500-1295729169_thumb.jpg

post-5050-0-69176700-1295729178_thumb.jpg

post-5050-0-20431600-1295729319_thumb.jpg

Edited by Les Paul 1960
Link to comment
Share on other sites

Poti sa iti faci singur PCB cu un textolit si clorura ferica. Un PCB nu e acelasi lucru cu o schema, asa ca intrebarea ta nu se pupa cu pozele atasate.

 

Stiu ce este un pcb, dar ma gandeam la o schema care sa arate ca un pcb cu piesele montate, ca sa imi dau seama ce si unde sa lipesc.

Saru'mana pentru site.

Edited by Les Paul 1960
Link to comment
Share on other sites

Pentru sunetul lui Greg Hilden in principiu iti trebuie un Okko Diablo, amplificator cu tonalitate Fender Blackface (in principiu un Vibrolux sau Vibroverb) si mult feeling. Tonul la el vine foarte mult din mana, ce-i drept si restul de scule il ajuta. Eu am un Okko Diablo si suna super bine, dar nu e doar cu gain, volum si ton. Wampler Plexi Drive nu stiu daca e chiar asa smooth cum vrei tu, in general efectele care incearca sa copieze tonul de Marshall Plexi suna ceva mai agresiv, in nici un caz foarte smooth.

Link to comment
Share on other sites

uite aici un site mai bun

 

http://www.mivarom.r...u6jfdhlqm370ru1

 

Gasesti aici toate componentele necesare la preturi foarte mici iar transportul costa aproximativ 5-6 lei la o comanda de 70 ron .

 

Pt cablaj foloseste o hartie cerata sau high gloss , nu cea clasica lucioasa photo si scoate de 4-5 ori la imprimanta imaginea suprapusa pt o textura mai solida pe cablaj.

 

Daca vrei tranzistori si amplificatori integrati da-mi un mesaj.Pe astia nu prea ii gasesti pe piata.

Edited by Dam
Link to comment
Share on other sites

Daca vrei ca la clasa intai..cauta mai bine o schema de booster (EHX boosters) sau Fuzz face pentru ca e mai simpla..are mai putine componente.. si incearca sa o faci tu pe o placuta test. asa vei pricepe ce se intampla in circuit ..apoi treci la treburi mai serioase

pe mivarom gasesti ce ai nevoie pentru schemele clasice.

 

Bafta !

Link to comment
Share on other sites

:D Cand am scos piese la donat nu le-a dorit nimeni, noah Mihai ia legatura cu mine si o sa iti dau punga in care am pus diverse chestii (piese ceva mufe... si dracu mai stie ce e pe acolo, poate cu ocazia asta ne vedem si noi la o cafea).

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Link to comment
Share on other sites

:D Cand am scos piese la donat nu le-a dorit nimeni, noah Mihai ia legatura cu mine si o sa iti dau punga in care am pus diverse chestii (piese ceva mufe... si dracu mai stie ce e pe acolo, poate cu ocazia asta ne vedem si noi la o cafea).

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

Da, multumesc foarte mult, asa am ocazia sa intreb un profesionist ''cum sta treaba''.

Sa imi lasi un mesaj pe privat te rog, cu o data in care esti mai putin ocupat si iti permite timpul sa ne vedem.

Chiar vreau sa ma ocup de un astfel de proiect.

Nu vreau sa ma ocup singur din prima de ''placa'' , chiar daca dau bani pe imprimat, macar stiu ca iese treaba bine.

Edited by Les Paul 1960
Link to comment
Share on other sites

Asta nu era topic de Minitehnicus?

 

LATER EDIT:

Ca sa vin cu ceva constructiv, daca e primul tau proiect, alege ceva mai simplu (cum zicea si @vldmlt) - un booster cu un tranzistor, un fuzz cu doi sau un overdrive cu un IC (circuit integrat) dublu ca MXR/DOD 250 Distortion sau Tube Screamer, pana iti formezi vocabularul.

Okko Diablo si Wampler Plexidrive sunt bazate pe JFETuri (tranzistoare cu efect de camp), si sunt mai complicat de pus la punct, in principal pentru ca parametrii tranzistorilor se imprastie peste tot si trebuie sa-i masori. Plus ca J201 (tranzistorul de baza pentru distorsiuni DIY capitaliste) nu vei gasi in comertul socialist. Sunt sigur ca Gabi Tudoran are, though. De fapt, si eu am. Daca vrei neaparat ceva de genul asta, incearca BSIAB2. Schema de baza e asemanatoare cu Okko Diablo, desi are mai mult gain. Uite si un link pentru Okko Diablo.

Am pus linkurile de la General Guitar Gadgets pentru ca au pdf-uri cu schema, cablaj, instructiuni, legarea sarmelor, lista de piese, etc, etc.

Edited by Masta Gi
Link to comment
Share on other sites

Multam fain tuturor. Daca imi iese proiectul cum trebuie, am in plan sa fac si un mini amp, ceva cu alimentare pe 9v, si la priza si pe baterie

Am deja doua difuzoare micute, dar care suna foarte tare si clar (magnetul este aproape cat difuzorul de mare, este foarte gros si niciodata nu am mai vazut difuzoare asa de grele la acele dimensiuni). Stiu ca nu o sa sune ''cum trebuie'' dar ca un fel de practice amp la ore inaintate, sau ca mod de amuzament la intalniri cu colegii cred ca o sa isi faca treaba.

Imi doresc foarte mult sa invat aceste lucruri esentiale pentru realizarea a cat mai multor tipuri de ''jucarii''.

Chiar acum ma apuc de cautat o carte cu explicatii/scheme detaliate/ descriere piese (care, ce, cum si unde se utilizeaza fiecare).

 

 

Later edit: am luat urmatoarele:

 

THE FIELDS OF ELECTRONICS Understanding Electronics Using Basic Physics

 

Make: Electronics

 

The Illustrated Dictionary of Electronics

 

Teach Yourself Electricity and Electronics

 

Audio Engineering

 

VALVE AND TRANSISTOR AUDIO AMPLIFIERS

 

 

Inca mai caut cateva pe partea de audio si ma apuc de citit mai spre seara (acum invat pt examene.....)

Edited by Les Paul 1960
Link to comment
Share on other sites

in legatura cu miniampu..poti incepe cu Smokey. se alimenteaza la 9v ...are o schema simpla .mai sunt si alte scheme derivate de la smokey care functioneaza tot cu LM386 (ruby, little gem , noisy cricket)

 

Difuzoarele sunt cam de marimea celor din JamVox, numai ca astea duc foarte mult si nu ''fasaie sau pacane'' la volul mare, ma gandeam sa le pun pe amandoua (alimentarea poate sa fie si la 12V, am transformator, sau pun unul intern) si sa fac un fel de mini combo, cum sunt cele aparut mai nou la MCMusic de 1W-3W, cu un eq, un volum si un gain, totul pe un singur canal.

Link to comment
Share on other sites

O sa-ti fie de mare ajutor "Electronic Projects for Musicians".

 

Gata, am cumparat cartea, ma apuc de invatat.

Am observat in unele clipuri ca anumite proiecte sunt foarte simple, am nevoie de maxim 15-20 de piese in total, pe care pot sa le lipesc pe o placuta ceramica (aceea cu gaurele).

Link to comment
Share on other sites

Daca vrei sa incerci ceva simplu iti pot recomanda schema asta. astazi am facut-o pentru a 2a oara..numai ca de data asta am modificat valorile pieselor. Schema am luat-o de pe net, dar am facut-o si in DIY Layout creator

post-14220-0-11872300-1295805618_thumb.jpg post-14220-0-16249900-1295806207_thumb.jpg post-14220-0-47839800-1295806333_thumb.jpg post-14220-0-04999400-1295806373_thumb.jpg

sample1.mp3 sample2.mp3 sample3.mp3

 

Asta caut ca schema, ce ai facut tu in DIY Layout creator, sunt sigur ca daca am o schema cu o pedla ovredrive (su orice tip) pe placul meu care sa arate asa, o sa o construies intr-o singura zi.(asta initial, pana ma descurc cu schemele clasice, azi am facut ceva progrese, am citit dim mai multe carti, si m-am lamurit cu mai multe lucruri).

Daca are cineva o schema ca in prima poza cu niste pedale pe tranzistori ce copiaza o pedala buna de drive, si vrea sa o imparta si cu mine, as fi foarte recunoscator. (ma apuc garantat de treaba cat mai repede).

Edit: m-am inscris pe freestompboxes si mai caut informatii.

Edited by Les Paul 1960
Link to comment
Share on other sites

Daca are cineva o schema ca in prima poza cu niste pedale pe tranzistori ce copiaza o pedala buna de drive, si vrea sa o imparta si cu mine, as fi foarte recunoscator.

O pedala buna pe tranzistori bagati in circuite integrate nu te coafeaza? Si daca pedala buna de drive este pe tranzistori (probabilitatea este foarte mare)? :lol:

 

Inteleg ca vrei sa faci o clona. Defineste "pedala buna de drive" ca sa stim ce-ti propunem.

 

 

Edit: m-am inscris pe freestompboxes si mai caut informatii.

Buna treaba, freestompboxes este o mina de informatii pentru construirea de clone si nu numai.

 

 

LATER EDIT: Ar fi bine sa prezinti tot lantul in care vrei sa inserezi pedala.

Edited by Masta Gi
Link to comment
Share on other sites

vreau sa foloses pedala in fata amplificatorului, fara alta pedala in lant, cu reverb aplicat din amp.

Pedala buna de drive...stiu ca o sa sune ca naiba ce o sa urmeze, dar nu stiu cum sa ma exprim:

-sunet caracteristic de overdrive (nu distors suparat, sunet fara acel ''nisip'', cat mai ''curat''), cu un sustain decent (stiu, depinde si de chitara/amp)

-caut claritate, cand iau un acord, sa sune ca unul, ''sa se simta notele'', nu ca si cand e un sunet ''singular'', un sunet cat mai apropiat de cel al lui Gregor Hilden pentru gain mai mic, Santana penru maxim gain sau in genul B.B. King, poate chiar in genul lui Clapton la unele melodii pentru intermediate gain.

 

exemple;

cu un sunet putin mai prelung ( sustain putin mai lung....cred ca intelegeti)

 

http://www.youtube.com/watch?v=-Y8QxOjuYHg (partea de drive)

 

fara alte explicatii.......

 

la fel, fara alte explicatii (cel mai frumos sunet de chitara pentru mine). daca exista pedala sa sune asa....exact asta o vreau.

 

de aici a inceput totul, am vazut/ascultat si acum vreau o pedala sa ''poata'' asa ceva, Okko Diablo Overdrive.

Macar o schema corecta si completa sa am (cat mai pe intelesul meu si cu o legenda, dar oricum inca invat asa ca o sa ma obisnuiesc si cu schemele ''clasice''), ca vad eu cum o scot la capat, mai comand o piesa cand am bani (pentru cele scumpe), mai cer un sfat intre timp....

 

Daca exista amp de putere mai mica (10w-15w pe lampi, sau 20w-30w pe tranzistori) care sa sune asa, cum ma angajez, fac rata si il cumpar. Dar pana atunci vreau sa imi fac o pedala cu un sunet cat mai apropiat de exemplele de mai sus si sa ma bucur de acel sunet.

 

Eu mai am un amplificator stricat (se aprind lampile dar nu iese semnal, poate e ceva dezlipit/ars, nu stiu), dupa ce prind ceva experienta mai cumpar un ecc si il fac eu functional, sau il demontez si fac doua pedale pe lampa din el.

Link to comment
Share on other sites

Okko Diablo este destul de complexa nu stiu daca este bine sa o iei ca un prim proiect...schema se gaseste chiar pe FSB daca nu ma inseala memoria iar in loc de j201 poti sa folosesti 2n5457 au gain ceva mai mic dar sunt ok si merg inlocuiti uneori chiar fara a modifica valoarea la rezistentele de polarizare. Dar sincer nu cred ca OKKO este ceea ce vrei :)

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Link to comment
Share on other sites

Mihai,eu cred ca te ambalezi prea tare in legatura cu pedalele.Fara un amp foarte bun tonurile din piesele date de tine ca exemplu sunt o utopie.O pedala singura indiferent cat de bine o vei realiza o sa faca fix cat o ceapa degerata.Mai bine asteapta momentul in care o sa ai bani sa ti iei amp,eu asa am facut si am Mesa Boogie :) si pe cuvant de onoare ca nu am NICI o pedala,zero,nada,niente :))

Mai da o sansa Amplitube-ului , nu e capat de tara ca nu suna fix ca un amp real :)

bafta

 

LE: si sunt momente in care nici un amp adevarat nu suna ca unu' adevarat:))

Edited by Squier
Link to comment
Share on other sites

vreau sa foloses pedala in fata amplificatorului, fara alta pedala in lant, cu reverb aplicat din amp.

Pedala buna de drive...stiu ca o sa sune ca naiba ce o sa urmeze, dar nu stiu cum sa ma exprim:

-sunet caracteristic de overdrive (nu distors suparat, sunet fara acel ''nisip'', cat mai ''curat''), cu un sustain decent (stiu, depinde si de chitara/amp)

-caut claritate, cand iau un acord, sa sune ca unul, ''sa se simta notele'', nu ca si cand e un sunet ''singular'', un sunet cat mai apropiat de cel al lui Gregor Hilden pentru gain mai mic, Santana penru maxim gain sau in genul B.B. King, poate chiar in genul lui Clapton la unele melodii pentru intermediate gain.

 

exemple;

cu un sunet putin mai prelung ( sustain putin mai lung....cred ca intelegeti)

 

http://www.youtube.c...h?v=-Y8QxOjuYHg (partea de drive)

 

fara alte explicatii.......

 

la fel, fara alte explicatii (cel mai frumos sunet de chitara pentru mine). daca exista pedala sa sune asa....exact asta o vreau.

 

de aici a inceput totul, am vazut/ascultat si acum vreau o pedala sa ''poata'' asa ceva, Okko Diablo Overdrive.

Macar o schema corecta si completa sa am (cat mai pe intelesul meu si cu o legenda, dar oricum inca invat asa ca o sa ma obisnuiesc si cu schemele ''clasice''), ca vad eu cum o scot la capat, mai comand o piesa cand am bani (pentru cele scumpe), mai cer un sfat intre timp....

 

Daca exista amp de putere mai mica (10w-15w pe lampi, sau 20w-30w pe tranzistori) care sa sune asa, cum ma angajez, fac rata si il cumpar. Dar pana atunci vreau sa imi fac o pedala cu un sunet cat mai apropiat de exemplele de mai sus si sa ma bucur de acel sunet.

 

Eu mai am un amplificator stricat (se aprind lampile dar nu iese semnal, poate e ceva dezlipit/ars, nu stiu), dupa ce prind ceva experienta mai cumpar un ecc si il fac eu functional, sau il demontez si fac doua pedale pe lampa din el.

 

Da, simplu, nici nu vrei mare lucru: o pedala care sa aiba tonurile unei duzini de monstri sacri :lol:. Si sa nu aiba nevoie de un amplificator pe tuburi si celebru dupa ea. :lol: :lol:

 

Propunerea mea e sa faci o clona de Marshall Blues Breaker, o gramada de buticari au facut pedale plecand de la schema sa. Poate sa scoata tonuri oarecum asemanatoare cu cele de la inceputul listei (depinzand si de chitara) si nu imbatranesti pana o termini. Linkuri:

 

- demo-uri:

 

http://www.youtube.com/watch?v=SNXq739pD7U

http://www.youtube.com/watch?v=6sWHc7ctY0o

 

- tot pe YouTube, cum se construieste:

 

 

- docomente pe GGG:

- instructiuni: General Build Instructions, MBB Instructions

- schema: MBB Schematic (original wiring), MBB Schematic (true bypass wiring)

- lista de piese: MBB Bill of Materials

- cablajul: MBB Ready-For-Transfer to Printed Circuit Board

- cum se leaga sarmele: MBB Layout (true bypass wiring)

 

Sanatate si virtute.

 

LATER EDIT: Sau poti sa folosesti Amplitube, cum bine zice Squier. GAS si DIY sunt boli nasoale.

Edited by Masta Gi
Link to comment
Share on other sites

Da, simplu, nici nu vrei mare lucru: o pedala care sa aiba tonurile unei duzini de monstri sacri :lol:. Si sa nu aiba nevoie de un amplificator pe tuburi si celebru dupa ea. :lol: :lol:

 

Propunerea mea e sa faci o clona de Marshall Blues Breaker, o gramada de buticari au facut pedale plecand de la schema sa. Poate sa scoata tonuri oarecum asemanatoare cu cele de la inceputul listei (depinzand si de chitara) si nu imbatranesti pana o termini. Linkuri:

 

- demo-uri:

 

http://www.youtube.com/watch?v=SNXq739pD7U

http://www.youtube.com/watch?v=6sWHc7ctY0o

 

- tot pe YouTube, cum se construieste:

 

 

- docomente pe GGG:

- instructiuni: General Build Instructions, MBB Instructions

- schema: MBB Schematic (original wiring), MBB Schematic (true bypass wiring)

- lista de piese: MBB Bill of Materials

- cablajul: MBB Ready-For-Transfer to Printed Circuit Board

- cum se leaga sarmele: MBB Layout (true bypass wiring)

 

Sanatate si virtute.

 

LATER EDIT: Sau poti sa folosesti Amplitube, cum bine zice Squier. GAS si DIY sunt boli nasoale.

 

Jur ca asta vroiam sa spun, ca o sa ma apuc de un Blues Braker (m-am uitat noaptea trecuta pe niste diy-uri si aia am ales), incepand de saptamana asta, ma duc dupa piese.

In afara de asta o sa mai fac fetzer valve deluxe (am schema de la vldmlt), o sa o postez aici, sper sa nu se supere.

 

Edit: am vazut clipurile si e o alegere perfecta pentru inceput, imi place mult sunetul.

 

Edit2: nu vreau sa mai folosesc amplitube, nu am echipamentul necesar pentru rularea optima (placa audio), asa ca ies mult mai ieftin sa imi fac o pedala pe gustul meu, pe care sa o folosesc cat mai des.

Multumesc tuturor pentru suport, o sa pun aici poze cu ceea ce o sa fac, si cel mai bine este ca un admin sa mute topicul la DIY (nu ma mai descurc asa de bine pe skinul nou, si nu am observat topicul, decat dupa ce mi-a fost atrasa atentia).

 

Inca o data, multumesc si multa sanatate, Blues Braker here i come :lol:

 

Cine se pricepe in Bucuresti sa imi faca pcb-ul ? (o adresa/nr de tel) Ca de lipit piese ma descurc, unde nu, mai intreb.:P

post-5050-0-19974100-1295870218_thumb.jpg

Edited by Les Paul 1960
Link to comment
Share on other sites

Jur ca asta vroiam sa spun, ca o sa ma apuc de un Blues Braker (m-am uitat noaptea trecuta pe niste diy-uri si aia am ales), incepand de saptamana asta, ma duc dupa piese.

In afara de asta o sa mai fac fetzer valve deluxe (am schema de la vldmlt), o sa o postez aici, sper sa nu se supere.

 

 

nu e nici o suparare :)) schemele ce ti le-am trimis si eu la randul meu tot de pe net le-am luat .mai multe detalii despre fetzer valve deluxe gasesti aici http://www.runoffgro...etzervalve.html

Bafta la construit !

Edited by vldmlt
Link to comment
Share on other sites

Nu mai credeti tot ce auziti ici colo pe inregistrari ....

 

Post recording ..se face sa sune orice "ton".

 

ca sa afli ce si suna , cum ar trebui sa ai tu toate pedalele, chitarele, amplifurile intr-o sala si sa le incerci pe aend zile intregi..

 

Apoi sa inregistrezi si sa vezi ca suna ca o ceapa degerata si cel mai bun sound obtinut de tine in sala pe o instalatie ..chit ...distors...statie .

 

in 99% din inregistrarile ce se aud pe videouri si fisiere audio sunetul este prelucrat serios postrecording.

 

Ti-se opreste mintea in loc numai sa vezi ce fac gagii cu un sunet de chitara classica inregistrata ...cate procesari sufera sunetul pana ajunge un sunet frumos ....procesari cu ultra tehnologie nici nu stiu daca ar fi scule hardware /pedale /rack care sa proceseaz in realtime.

 

Sunt articole si descrieri pe internet ,..cu modele si exemplificari sonore ...etc etc ...asa macar sa aflam de ce fac baietii cu sunetul ...ca sa si sune.

va dati seam ace de prelucrari sufera un sunet overdrive sau diostorsionat daca un sunet ukltra "clean" de chitara classica trebuie sa sufere o procesare atat de complexa.

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

:> 1-0 karpi :). Noah mihai treci pe la mine ti-am zis, iti fac cablajul iti dau cutie ... switch nu stiu daca am dar gasim ceva ceva restul iti cumperi tu (mife, potentiometrii si piese pentru montaj).

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

Sarumana, dar ca sa nu ma simt eu aiurea si daca vrei, o sa iti platesc macar cablajul. Sambata sau duminica urmatoare, am putin timp (daca ai si tu), pana atunci mai am de invatat/facut teme la cel mai greu examen de pe anul acesta.

Link to comment
Share on other sites

Drumul Taberei, dar pana in Berceni ajung cu 11 :lol::rolleyes:

 

OK, esti binevenit. Vad ca vrea sa te ajute si Gabi Tudoran, asa ca resurse ai. El este mai pe meserie, eu sunt de-al nostru din popor.

 

In alta ordine de idei, daca ai imprimanta laser poti face cablaje in debara, fara munca prea multa.

 

P.S. Te-ai ales si cu un punct de reputatie, ca n-am nimerit butonul de "quote" :lol:.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.