www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Pirateria Electronicã Este Legalã


Guest
 Share

Recommended Posts

Românii vor putea de acum descãrca liniºtiți de pe internet filmele preferate, cu condiția ca acestea sã fie folosite doar pentru uz personal ºi sã nu fie comercializate

 

Aceastã decizie a venit în urma votului acordat de forurile europene la sfârºitul lunii septembrie, în cazul unui pachet de legi care aratã cã nu se pot impune restricții asupra drepturilor utilizatorilor de internet fãrã un ordin judecãtoresc. Acest pachet afecteazã serios proiectul de lege emis de guvernul francez, care stipuleazã cã descãrcãrile ilegale de fiºiere pot fi pedepsite cu întreruperea furnizãrii de internet, proiect susținut atât de Sarkozy, dar ºi de furnizorii de servicii de internet. În acest sens, preºedintele Franței a depus o contestație împotriva amendamentului parlamentului european, cerând respingerea acestuia. Datele oficiale aratã cã 68% dintre softurile folosite pe piața româneascã sunt contrafãcute, iar pagubele aduse companiilor IT de pirateria din România se ridicã la aproximativ 3,5 milioane de euro de la începutul acestui an.

 

Cu toate acestea, autoritãțile afirmã cã nu au existat cazuri în care utilizatorii care folosesc în scop personal materialele descãrcate de pe internet sã fie puºi sub urmãrire sau chiar condamnați, aceastã acțiune îndreptându-se împotriva rețelelor de piratare care câºtigã bani de pe urma internetului.

 

 

 

 

http://www.aradon.ro/stiri/romania/articol...081010-08011460

Link to comment
Share on other sites

Ce jurnalism de 3 lei.

Ala care a scris articolul probabil ca a tradus si el si a mai inflorit sa para mai misto.

 

In franta se punea problema ca daca providerul te prinde ca folosesti retele de tip bit torrent, emule samd cu scop de a pirata, atunci antenumitul putea sa iti taie accesul la internet fara alte discutii. Chestie oarecum abuziva. In felul asta se spera ca rata pirateriei sa scada, utiliztorul fiind privat de serviciu. Chiar se urmarea o chestie extinsa prin care nici un alt furnizor de internet sa nu te mai serveasca odata ce erai prins.

 

Nu, priateria tot ilegala este, tot faci puscarie conform legilor in vigoare.

Link to comment
Share on other sites

Chiar se urmarea o chestie extinsa prin care nici un alt furnizor de internet sa nu te mai serveasca odata ce erai prins.

Salut cosu, cu tot respectu, guverne nu se baga impotriva 'stapani lumii' sa le strice afacere (cum sa nu te mai dau internet alte firme?)

In alta ordine de idei, piraterie, da, este ilegala 'moral' inainte decat legal, dar este practicata de fiecare dintre noi, si de tine presupun. Acest pentru ca preturile la tot ce se poate descarca de pe net, pe piata, este foarte umflat si esagerat. La noi in italia un CD de musica este in jurul de 30 de euro (aberante...) daca ne gandim la software, preturi ca te rupe in doua si din 2 ani in 2 ani trebuie schimbate , upgradate, ca nah, schimba astia tot sistemu si te obliga daca vrei sa lucrezi, sa te adaptezi, adica sa cheltuiesti. Fiind economie mondiala care schiopata de mai bine de un deceniu, a creat o fascie medie joasa la nivel european care nu mai poate sa da bani (bani umflati) pe produse aceste atunci e normal ca existe si piraterie. Pentru acest, guverne tot ameninta asa mai subtire fara sa actionaza evident si substantial, pentru ca stiu si ei ca este un fenomenu care daca sar interzice de tot, 1 ca nar fi simplu, 2 ca sar produce o 'nebucurie' generala pe popolatie mondiala care sar putea afecta 'elegerile' si nu numai. Niciunu vrea riscul acest aupra sa, guverne stiu ca firme de soft oricum au niste profite de 3000% (ganditiva ca platim sa descarcam un soft de pe net, care la producator nu i costa nici macar discheta sau ambalaj de carton.

Eu zic ca solutie cea mai buna dar si cea mai ipocrita ar fi ca guverne sa 'pondereze' preturile pe piata, sau eventual pe piata respectiva (de pilda in tara un cd musical este 10 euro in italia 25 de pilda). Imposibil si acest de realizat multumita 'globalizare totale'. ramane solutia sa se modereze preturile la produse respective. Sunt convins ca multi o sa cumpere originale decat fake. Si acest greu de produs, inchipuitiva guvern american care obliga microsoft sa scada preturile de software, la ce apropo, sa scada venitu la stat din rolaj mai mic al microsoft? :)

Pai, pana la urma am ajuns la conclusie ca Doamne ajuta ca exista piraterie, acest nu pentru ca poti copia ce vrei gratis a casa, dar, macar pentru a testa un software inainte sa dai mii de euro pe el, sau sa asculti un disc inainte de arunca 30 de euro (in particolar in tara unde se produce niste discuri de musica jalnice care intradevar trebuia sa ramana pe rafturi de la magazine. Asa, piraterie devine o forma de test, care implicit ajuta cei mai buni sa ramana pe piata si cei cu calitate slaba si pretul mare sa inchida fabricile si sa plece a casa. Discurs oricu este lung, si foarte adanc. Al meu este un simplu parere personala discutabila.

Ultimu lucru, multi se fac grij de piraterie ca ar baga economie in faliment al musici al software, o singura intrebare.....cine sunt cei mai puternici oameni din lume si cu ce se ocupa? stati linistiti ca firme de software nu mor de fame ei au calcule lor cu statistici batute in cuie despre vanzari de pe anul la altu, si credema cand te zic ca este calcolat in statistica respectiva pierderile din cauza piraterie care de obice nu depasesc 23% (pentru o firma alimentare ar fi enorm pentru o firma de soft sunt maruntisuri). Atunci sa ne ausim cu bine si sa speram ca pentru vitoor nu o sa mai aven nevoi sa 'descarcam' ceva pentru ca nu putem sal cumparam.

Numai bine

Link to comment
Share on other sites

Ca majoritatea costa nesimtit de mult, sunt de acord.

 

Cam asta e problema. Majoritatea costa nesimtit de mult. Uitati-va doar la diferentele enorme de pret intre softurile Apple si softurile Microsoft. Si nu sunt Apple mai umani, sunt convins ca daca ar avea monopolul pe care il are Microsoft ar fi mult mai rai decat Bill Gates. Si daca Microsoft ne fura pe fata prin monopolul pe care il detin, noi de ce nu l-am fura pe Microsoft? In lumea de azi nu mai exista principii, totul functioneaza pe principiul care pe care fura si care fura mai mult. Inclusiv in Congresul SUA se voteaza in functie de grupurile de interese, asta nu s-a inventat pe Dambovita.

 

Este un razboi intre noi cei multi si slabi si ei putini si puternici. Ei ne fura pe noi, noi incercam sa-i furam pe ei. Care pe care. Ei folosesc propaganda pe care o musca 90% din prosti. Propaganda de genul e imoral sa piratezi. Dar ce fac ei e foarte moral.

 

In alta ordine de idei, conform revistei Classic Rock, anul 2008 a fost anul cu cele mai multe concerte rock din istorie. Intr-o perioada in care pirateria a atins nivele foarte mari pe plan mondial veniturile artistilor au scazut. Acest lucru i-a obligat pe multi artisti cu greutate sa iasa in turneu mai mult decat o faceau pana acum. Rezultatul? Numai in Romania am avut anul trecut un numar record de concerte care au dus la o revigorare a rock-ului.

 

In ceea ce priveste crack-urile, au fost multi care au afirmat ca nu este ilegal sa faci un crack. Daca iti cumperi o masina de spalat e a ta, nu ai luat-o cu chirie. Deci o poti demonta, ii poti scoate motorul, ii poti inlocui carbunii, o poti face sa functioneze cu aer in loc de curent (daca esti capabil). Acest lucru nu e si nu poate fi interzis. La fel si cu softul, il poti desface in bucati si modifica asa cum crezi de cuviinta pentru ca e al tau. L-ai cumparat, nu l-ai inchiriat. Asta inseamna vanzare-cumparare. Nu il poti vinde mai departe, asta e adevarat si normal sa fie asa. Dar am citit pe un Office cumparat recent cu licenta 'este interzis sa il imprumuti prietenilor' Cum asa? Pai e al meu. L-am cumparat. Pot sa fac si pipi pe el si sa-i dau foc daca vreau.

Edited by Faust
Link to comment
Share on other sites

Daca nu ar fi fost pirateria... nu as fi avut discografia completa Hendrix, Gallagher, Hooker, Santana samd.

pe langa faptul ca nu as fi avut bani de n albume... nu as fi avut de unde sa le cumpar... asa... cand in intri in lista de dc a unui om care are aprox aceleasi gusturi muzicale... descarci ceva ce nu ai mai auzit... de curiozitate... si poate descoperi ceva ce nu stiai :) asa am facut pana acum...

 

si sunt sigur ca Hendrix, Lightnin sau Sonny Boy Williamson nu se supara ca nu dau bani pe cd-urile lor... bani care ar ajunge nu la ei... ci la sora vitrega a lui hendrix (cu care n-a avut nimic de-a face... ) sau la Stefan Grossman...

 

ps: am mai vazut pe aici cum sunt acuzati jurnalistii ca doar... "traduc"... : ASA SE FACE PESTE TOT... si nu traduc jurnalistii... ci traducatorii :) sau traducatorii-jurnalisti ...

cateodata se modifica textul.. ca nu ai cum sa-l traduci altfel :)

Link to comment
Share on other sites

Putem face o analogie intre fisiere (mp3, DVD, software) si carti. De exemplu, eu am o biblioteca plina cu carti (software) pe care o pun la dispozitia tuturor celor care ma viziteaza (P2P). Vizitatorii le imprumuta de la mine (adica le downloadeaza) si le citesc sau le copiaza (cam cum fac studentii cu cursurile - si acestea au copyright). Apoi cel ce le-a copiat de la sursa originala continua procesul de "imprumut". Copierea cartilor pentru uz personal este perfect legala.

 

Explicati-mi si mie cum poate fi asta ilegal?

 

Junkie, vezi ca RGC nu incurajeaza pirateria. Adica tu vii aici si ne spui noua ca citesti carti imprumutate pe care nu ai dat bani? :) Ia sa-ti fie vreo 5 minute rusine. Si chiar daca ai fi dat bani, ar fi frumos din partea ta sa le ascunzi sau sa le incui undeva. Daca isi arunca maica-ta vreo privire pe ele? Pai editura aia iti dai seama cati bani pierde? :)

Link to comment
Share on other sites

Salut red, eu nu am zis totusi ca firme de soft creaza cu usurinta si fara cost produsul lor, credema,, sau nu mam esprimat eu bine, sunt si eu in fenomenu imprenditorial si convietuiesc cu costuri in fiecare zii. Eu am vrut sa zic numai ca STIUT ca firma , dupa atatea eforturi si..costuri..pentru sa produca o idee geniala, il vinde pe piata la un pret esagerat de mare, care daca ar fi mai mic ar fi un stimulent, zicem asa, care o sa reduca drastic procent de piraterie. ATAT, cred ca acu suntem de acord. Oricum merci pentru ca mai tras atentie.merci si respect.ADRY

 

AH uitasem, te fac un esemplu care mi sa intamplat mie de curand, am probat guitar rig fake, mi sa parut ceva deosebit, dar cu cracku cu file de copiat nu stiu unde, functiona prost rao de tot. Aide ce dracu il cumpar original si gata, ma uit pe net cat costa.....450 de euro (sau cam asa ceva oricum ceva esagerat)!!!!! Vezi tu daca ti se pare normal sau pretul este esagerat. CIAO!

Link to comment
Share on other sites

Red, grosul banilor nu ajunge la artist. Apoi industria muzicala de pe vremea primului album Dylan si industria muzicala de azi sunt doua lucruri complet diferite. Nu mai au nici o legatura. Dupa parerea mea politica drepturilor de autor asa cum a fost aplicata ea a omorat valoarea si a omorat rock-ul. Pirateria l-a reanimat putin. Albumele care imi plac le cumpar originale fiindca mi se pare misto senzatia sa le am in mana, sa le simt coperta la mana samd. Chiar daca le fac mp3 si le ascult de pe mp3 player cand sunt in avion de exemplu. O carte imi place sa o citesc in mod traditional, nu pe ecran in pdf sau printata. Si tot asa. Pentru accesul rapid la o informatie, am insa nevoie de internet, pdf, mp3. Mi s-ar parea groaznic sa trebuiasca sa iau metroul sa merg la magazinul de CD-uri unde in mod sigur nu gasesc ce ma intereseaza (fiind in Romania) atunci cand ma intereseaza doar o piesa, sau poate chiar un fragment.

 

PS Sapt trecuta am fost in Virgin in New York. Acolo gasesti mult mai multe ca aici, dar nu orice. Si atunci ce faci?

Edited by Faust
Link to comment
Share on other sites

Guest knightwolf256
Red, grosul banilor nu ajunge la artist. Apoi industria muzicala de pe vremea primului album Dylan si industria muzicala de azi sunt doua lucruri complet diferite. Nu mai au nici o legatura. Dupa parerea mea politica drepturilor de autor asa cum a fost aplicata ea a omorat valoarea si a omorat rock-ul. Pirateria l-a reanimat putin. Albumele care imi plac le cumpar originale fiindca mi se pare misto senzatia sa le am in mana, sa le simt coperta la mana samd. Chiar daca le fac mp3 si le ascult de pe mp3 player cand sunt in avion de exemplu. O carte imi place sa o citesc in mod traditional, nu pe ecran in pdf sau printata. Si tot asa. Pentru accesul rapid la o informatie, am insa nevoie de internet, pdf, mp3. Mi s-ar parea groaznic sa trebuiasca sa iau metroul sa merg la magazinul de CD-uri unde in mod sigur nu gasesc ce ma intereseaza (fiind in Romania) atunci cand ma intereseaza doar o piesa, sau poate chiar un fragment.

 

PS Sapt trecuta am fost in Virgin in New York. Acolo gasesti mult mai multe ca aici, dar nu orice. Si atunci ce faci?

 

De acord cu tine , unii tot bat campii cu drepturile autorului , numai ca aceste drepturi ar fi adevarate numai daca toti banii ar ajunge la artist , la trupa , dar de fapt nu se intampla asa cat timp vor exista casele de discuri . Ce bine ar fi ca o parte din ele sa dispara . :) Chiar daca albumele ar fi produse complet de artisti , banii tot nu ar ajunge 100% la ei , fiindca mai exista acolo niste costuri necesare (cd-uri , carcase , curent electric , etc.).

 

Si inca ceva : atat timp cat preturile vor fi mari pirateria va continua sa existe , poate asa casele de discuri o sa-si dea si ei seama ca foamea de bani trebuie sa aiba limite .

Link to comment
Share on other sites

si sunt sigur ca Hendrix, Lightnin sau Sonny Boy Williamson nu se supara ca nu dau bani pe cd-urile lor... bani care ar ajunge nu la ei... ci la sora vitrega a lui hendrix (cu care n-a avut nimic de-a face... ) sau la Stefan Grossman...

suntem un pic offtopic da sunt de acord aici, nu numai in ceea ce priveste tipii mentionati de tine. am discografiile lu Motorhead, Judas Priest, Iron Maiden, Black Sabbath etc. si cu tot respectu cred ca au ajuns deja la un nivel de succes unde pirateria nu ii mai intereseaza (spre deosebire de Metallica)

 

si cand ma gandesc ca m-ar seca de sute de euroi toate albumele alea care nici nu se fac simtite in bugetul trupei... :)

Link to comment
Share on other sites

Guest knightwolf256
:)

 

Metallica au facut pipi contra vantului si acum au ce au meritat. Unde nu-i cap, vai de picioare.

 

Metallica mai bine se desparteau dupa Black Album , iar Lars e penibil cu actiunile lui contra pirateriei , piraterie va exista mereu , doar ca uneori va fi mai puternica alteori mai slaba . Doar viata e un fel de curba sinusoidala .

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Fondatorii site-ului de torente "The Pirate Bay" si un utilizator au fost condamnati, vineri, de un tribunal suedez, la un an de inchisoare.

 

Instanta a mai decis ca accestia sa plateasca 3,6 milioane de dolari daune pentru ca au permis descarcarea de pe Internet a materialelor protejate de copyright.

 

"The Pirate Bay" este unul din cele mai populare site-uri de sharing din lume, cu peste 3,5 milioane de utilizatori inregistrati. Aici utilizatorii pot gasi orice: filme, muzica, jocuri si programe pentru calculator.

 

Administratorii site-ului au aratat insa ca nu sunt preocupati de respectarea copyright-ului si au demonstrat, in repetate randuri, lipsa de respect fata de orice autoritate, relateaza CNN.

 

Se pare ca administratorii site-ului au publicat scrisorile pe care le primeau de la avocati ce amenintau cu procese daca se mai publica materiale protejate de copyright, impreuna cu raspunsuri bajocoritoare.

 

Cand studiourile Dreamworks au cerut ca site-ul sa nu mai permita descarcarea filmului "Shrek 2", "The Pirate Bay" a amenintat ca ii va da in judecata pentru hartuire.

 

"Opinia noastra si a avocatilor nostri este ca...sunteti idioti", spuneau administratorii site-ului, incheind raspunsul cu un limbaj mai putin ortodox.

 

In ciuda raspunsurilor batjocoritoare date autoritatilor, Magnus Eirksson, fondatorul "The Pirate Bay", spune insa ca problemele sunt serioase. El nu cred ca materialele protejate de copyright ar trebui sa fie disponibile oricui, ci ca sunt deja disponibile.

 

"Controlul asupra a ceea ce comunica oamenii nu exista si trebuie sa ne adaptam acestei situatii. Sa monitorizezi comunicatiile, sa lupti impotriva tehnologiilor digitale si sa raspandesti o cultura de teama in aceasta retea, care ar trebui sa fie una a comunicarii libere si gratuite nu este o optiune viabila", spune Eriksson.

 

Pe site-ul The Pirate Bay a fost anuntata o conferinta de presa "digitala" vineri, utilizatorii site-ului fiind invitati sa urmareasca aceasta conferinta live, prin streaming, la ora 13.00 (ora Suediei).

 

"The Pirate Bay" arata ca decizia judecatorilor nu este una definitiva si ca vor face apel daca vor pierde.

 

Pe site au fost postate peste 1.200 de mesaje din partea utilizatorilor si a vizitatorilor, majoritatea de sustinere pentru administratori.

 

 

http://www.ziare.com/Administratorii_The_P...are-723387.html

 

 

Conferinta de presa:

 

http://thepiratebay.org/special/2009epicwinanyhow.php

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Faptul ca Sarkozy e francez spune totul (nu, nu e truism in cazul de fata); inainte sa se bage francezii in piraterie sa invete engleza.

 

 

Revenind la subiect, eu sunt undeva la mijloc. Nu am bani sa cumpar tot ce vreau, asa ca imi cumpar numai lucrurile pe care le folosesc/ascult cel mai des. De asemenea am bani sa cumpar ce as vrea, dar nu se gaseste nicaieri legal, asa ca piratez. Legal s-ar cuveni sa caut, sa ma strofoc sa gasesc, dar eu consider ca nu e treaba mea sa ma chinui sa gasesc. Motiv pentru care piratez.

 

A aparut un joc de vreo 2 sapt, voiam sa il cumpar. Nu l-am gasit la Diverta, dar l-am gasit la un pret exorbitant de mare comparativ cu ce e in afara ( ~65$ vs 39$). Rezultatul: am piratat. Voi cumpara jocul cand o sa ajunga la pretul din afara cel mult.

 

In partea muzicala, imi cumpar lucrurile noi si incerc sa imi cumpar toate albumele de la chestiile pe care le ascult foarte mult si imi plac (si le gasesc convenabil - ebay pentru mine NU este convenabil).

Asta pana o sa ajungem intr-un stadiu decent si din pdv salarizare.

 

O sa adaug mai tarziu pentru ca in fond imi cumpar un microfon, dar imi iau un comp "da pa net".

Edited by Susceptor
Link to comment
Share on other sites

Revenind la subiect, eu sunt undeva la mijloc. Nu am bani sa cumpar tot ce vreau, asa ca imi cumpar numai lucrurile pe care le folosesc/ascult cel mai des.

 

Daca piratezi un album, 10 sau 1 milion tot piraterie se cheama. Asa ca nu ai cum sa fii "undeva la mijloc". Ori esti, ori nu esti. Nu poti sa incalci putin legea. :)

Link to comment
Share on other sites

Guest vladislav

niciodata nu vei putea opri pirateria , dar se pot recupera daunele pirateriei prin a se gasi un tap ispaitor care sa mai plateasca niste $ care sa contrabalanseze aceste daune ex. the pirate bay , Napster .

Edited by vladislav
Link to comment
Share on other sites

@Slow Migration: n-ai inteles unde bateam. Daca aud de la un amic de nush ce album, il cumpar, il ascult de cateva ori ca sunt curios si-l sterg pentru mine nu-i piraterie. De asemenea daca iau un album de pe net pentru ca nu am de unde sa mi-l cumapr convenabil tot asa dupa mine nu-i piraterie. Daca vreau sa vad cum e un joc nu pot sa imi fac parerea dupa un demo.

 

Da, cf legii ce fac eu e piraterie, dar in acelasi timp sunt insignifiant pentru lege prin ceea ce fac cat sa pot sa fiu deasupra ei si sa gandesc pentru mine.

Link to comment
Share on other sites

Guest szekely
Faptul ca Sarkozy e francez spune totul (nu, nu e truism in cazul de fata); inainte sa se bage francezii in piraterie sa invete engleza.

 

e de origine maghiara ... mi se pare ca so nascut in Budapest

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

The Pirate Party has won a huge victory in the Swedish elections and is marching on to Brussels. After months of campaigning against well established parties, the Pirate Party has gathered enough votes to be guaranteed a seat in the European Parliament. :)

 

http://torrentfreak.com/pirate-party-wins-...liament-090607/

 

Update: Sweden has 20 seats, but until the Lisbon treaty passes only 18 with voting rights. This means that the Pirate Party will have 2 seats.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Oricum, e cu 2 taisuri toata treaba (pirateria).

 

Da, sunt dezvoltatori mici de soft care traiesc din soft.

Romanul nostru are mentalitatea "daca e gratis de pe net, de ce sa il mai cumpar?".

Desigur, exista multe alternative bune software la cele care costa, iar utilizatorii castiga bani din reclame. Unii insa sunt mult mai lacomi, altii nu vor reclame etc.

Cockos mi se pare ca au o politica foarte buna (adoptata si de Stillwell parca). Produsul e dat fara limitari si "ar trebui" sa platesti (66$ pentru uz necomercial sau castiguri sub 20000$ anuale, sau 250$).

 

La fel si la muzica, insa cati bani ajung la muzicieni? (ma refer acum la casele mari de discuri, care pot la fel de bine sa dea faliment sau sa dispara, cred ca asta ar face un lucru bun muzicii)

Albumele vor fi produse in continuare. Artistii vor fi platiti in continuare. Studiourile de inregistrari vor fi platite in continuare pentru inregistrari si mixuri.

Cred ca cei mai afectati de piraterie sunt cei din casele de discuri. Mai ales cele mari (cu cele mici e problema... dar na, in ziua de azi necesitatea unei case de discuri a scazut drastic). Case de discuri care sunt formate din oameni lacomi interesati de bani si nu de muzica. Asa ca piraterie fericita in continuare daca luati de la casele mari :)

Si cumparati albumele daca trupa e la o casa mai mica, acolo e altfel sistemul.

Link to comment
Share on other sites

cred ca trendu pe viitor va fi ca trupele sa castige numai din concerte. parca am o viziune cum ca in 50 de ani nu vom mai cumpara piese ci ele vor fi gratis iar cei ce le vor plati nu vom fi noi ci companiile mari care le vor cumpara pt a le introduce in grila lor pay per view de pe telefoanele mobile tip g5.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.