www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Ce carti mai citim ...


Cosu

Recommended Posts

Pe langa muzica presupun ca unii intre noi isi cultiva spiritul si altfel. Cartea este unul dintre mijloace...

Prin urmare ce mai cititi ? Ce ne recomandati ?

 

 

Fac eu primul pas ca sa nu se simta altcineva stingherit.

 

Ultima carte terminata de mine a fost "Alice in wonderland" versiunea in lb engleza scoasa de o editura obscura (o gasiti la Cora si costa pana in 100.000). Fata de varianta in limba romana , editia originala e mult mai delicioasa. Apar jocuri de cuvinte, expresii, imagini ce te misca in cu totul si cu totul alt fel decat in varianta tradusa. Deja vad ca jumatate din forum moare de ras vazand titlul. Aparent e o carte pentru copii(ilustratii, subiect) insa doar aparent. Cartea este mult mai profunda decat atat.

Link to comment
Share on other sites

Guest Raskolnikov

Mai nou nu citesc carti ci ascult audio books.

Acum ascult seria Fundatiei de Isaac Asimov.

Am citit volumele acu' vreo 10 ani, insa stiti cum e,

o carte buna trebuie recitita (ascultata).

Link to comment
Share on other sites

Am terminat de recitit "Eu,robotul" de Asimov.Carte slabuta,dar dupa ce am vazut filmul (o mare porcarie) am zis sa o recitesc.

De Asimov va recomand "Soarele gol".

Alte carti care mi-au placut si pe care vi le recomand: "Quo Vadis" -Henry Sienkiewicz, "De ce fierbe copilul in mamaliga" -Aglaja Veterany,"Nostalgia"-Cartarescu,"Dialogurile" lui Platon (super tare cum pune problema homosexualitatii),"Florile raului" (poezii) - Charles Baudlaire,"Poeme erotice" - Verlaine,"Scrieri alese" de Edgar Allen Poe,"Un veac de singuratate" de Marquez,"Jurnalul unui geniu" de Salvador Dali.

Va mai spun si altele cand imi mai aduc aminte.

Link to comment
Share on other sites

cred ca scopul threadului nu era sa insire fiecare x autori si lucrarile aferente. unui necunoscator asta nu-i spune absolut nimic. o recomandare nu vine de obicei argumentata?

un mic review, o impresie proprie ar ajuta...altfel eu pot sa zic ca nici nu ati pus mana pe cartile alea.

 

 

eye of the beholder tm

Link to comment
Share on other sites

loool! intr-adevar,in Banchetul (care se mai numeste "despre dragoste" vorbeste mai pe fata de asta,dar apare si in celelalte (in Charmides,Phaidon),dar mult mai subtil.citeste mai cu atentie.Remarcabil!

lucrul care ma enerveaza cel mai tare (si pentru asta nu ar fi trebuit sa ma implic in discutie) e ca majoritatea se da desteapta cand vine vorba de carti.

Totusi,pt. ca Jules cere,voi spune si 2-3 vorbe despre cartile enumerate.

"Eu,robotul" - 9 povestioare cu roboti,ce se invart in jurul celor 3 legi fundamentale ale acestor masinarii.

"Soarele gol" - un detectiv este trimis pe o colonie sa investigheze o crima.Lucrurile se complica atunci cand observa ciudatele obiceiuri ale acestor oameni.De ex.: nu se puteau vedea sau atinge.

"Quo Vadis" - actiunea se petrece in timpul domniei lui Nero.Este vorba de intrarea crestinismului in roma antica,de dragostea dintre doi oameni,incendierea Romei,etc.

"De ce fierbe copilul in mamaliga" - viata unei fetite de circari.Disfunctionalitatile acestei familii,saracia,pericolul ce o pandea pe mama sa (statea legata de par de cupola circului) determina schimbari majore in comportamentul sau.

"Nostalgia" - serie de povestiri cu iz fantastic.Nu imi mai aduc aminte toate titlurile.Stiu ca REM mi-a placut cel mai mult.

"Florile raului" - poezii simboliste.Baudlaire este cel mai mare reprezentant al simbolismului.De citit poezia "Un hoit" :) Si de observat coincidentele ce apar intre poeziile sale si cele ale lui Bacovia...

"Poeme erotice" - serie de poezii cu caracter erotic,tot in maniera simbolista.

"Scrieri alese" - Volumul acopera mare parte din opera lui Poe.din pacate,traducerea pe care o am eu e f. slaba,mai ales la poezii.Volumul contine si povestiri celebre ale acestuia: Inima care-si spune taina,Carabusul de aur,Tu esti ucigasul,Regele ciuma.Daca gasiti opera in engleza,cititi-o pe aia.e mult mai savuroasa.

"Jurnalul unui geniu" - jurnalul lui Salvador Dali,tinut pe o perioada destul de scurta.e foarte tare.am ras mult.tipul asta a fost intr-adevar un geniu,dar nu al literaturii :)

"Dialogurile" o voi lasa spre comentariu lui Red

Link to comment
Share on other sites

In legatura cu Platon, am acitit acum ceva vreme un pasaj in care vorbea despre filozofie. "Singurii care nu filozofeaza sunt idiotii si inteleptii", asta e un lucru bun sa-l spui cuiva care se ia de tine ca esti visator sau ca faci filozofie de doi bani.

Link to comment
Share on other sites

acu citesc spuma zilelor :)

 

dupaia o sa ma intorc la dragostea in vremea holerei de marquez (cred :)) si dupaia o sa citesc ce vreau eu cu adevarat, adica George R. R. Matin — A Song of Ice and Fire.

 

cine vrea descrieri, gugal is your friend :)

 

ps. dap asimov rulz, am citit tot cand eram mic.

ps2. cosu imi imprumuti si mie alice ? :(

Link to comment
Share on other sites

Hai sa fac si eu 3 recomandari,pe 3 "categorii" sa zic asa... :)

1)Andre Gide-"Falsificatorii de bani"

O carte care mie mi-a placut foarte mult,datorita stilului in care scrie Gide!Imi place modul in care reuseste sa capteze atentia cititorului inserand un jurnal al personajului!Este o carte ft reusita si eu cred ca merita citita intr-un moment in care esti linistit si vrei sa te afunzi in lectura :) !

2)Nikos Kazantzakis-"Alexis Zorba"

Aceasta carte m-a emotionat profund,am ras si am plans la ea si a reusit sa ma faca sa ma duc pe taramul Greciei si sa imi doresc sa raman acolo :) !"Cata vreme traim o fericire,o simtim cu greutate.Abia dupa ce a trecut simtim deodata cat de fericiti am fost"-citatul meu preferat :PAceasta carte merita citita intr-un moment in care vrei sa visezi!

3)Haruki Murakami-"Padurea Norvegiana"

Hmm,despre aceasta carte pot sa spun ca am citit-o usor si o recomand daca vrei sa te distrezi,caci eu asta am facut citind-o!

Link to comment
Share on other sites

Recomand aici o carte citita de mine pe la varsta de 16-17 ani ... revin mereu cu placere asupra ei. Recomand de citit biografia acestui om deoarece a avut o viata foarte tumultoasa .... deceptii, droguri ... din nefericire nu am gasit pe net traducerea ei in limba romana asa ca ... Khalil Gibran cu "Profetul".

Pare un poem religios dar nu este ... este doar o haina care imbraca mult mai bine idei care se regasesc pe alocuri si in cartea de mai jos. Sub titulatura razboiului, fie si a luminii, nu prea au ce sa caute invatamintele gasite in cartea "Razboinicul luminii" (stinse) al lui Coelho ... sincer nu mi-a placut ... si de aceea am recomandat Profetul. Nu am mai citit altceva scris de Coelho asa ca ma abtin de la comentarii.

 

http://leb.net/gibran/

http://leb.net/gibran/works/prophet/prophet.html

http://www.kahlil.org/bio.html

http://ro.altermedia.info/index.php?p=1076

Link to comment
Share on other sites

Guest fluffyone

Nu recomand Coelho decat daca esti o gospodina plictisita sau daca plangi de emotie cand vezi un catelus pe strada.. Intalnirile mele cu cartile lui au fost scurte si sper sa nu se mai repete.

Link to comment
Share on other sites

Guest Johnny I

Constantin Noica- "rugati-va pt fratele alexandru" cartea mea favorita

Victor Hugo-"ultima zi a unui condamnat" alta carte marfa pr care o recomand

Link to comment
Share on other sites

Guest m_vanghelie

pai eu as zice ca baietzii mai cu flacari la gura de pe forum sa incerce sa digereze "Arta Conversatiei" de madam Ileana Vulpescu (sar'na doamna!).... poate de la SF-uri li se trage aprinderea la plamani???

ma mai gindesc si va mai spun... sa mai beau un paharel... de inspiratie (cu Stelica)... lol

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest marina

Pot sa va mai recomanad o carte???

Stiu ca despre aceasta carte s-au spus o multime de lucruri urate,dar eu am citit-o si cred ca s-a exagerat mult de tot!!

E vb de carte lui Ovidiu Verdes-"Muzici si faze"!

Eu spun ca daca o prindeti sa o incercati si veti vedea ca este interesanta!

Link to comment
Share on other sites

Am terminat de recitit "Eu,robotul" de Asimov.Carte slabuta,dar dupa ce am vazut filmul (o mare porcarie) am zis sa o recitesc.

Cum sa fie slabuta? Trebuie citita cu celelalte din "Robot Series": The Complete Robot, Robots and Empire, Robot Dreams, etc. Nu l-am vazut, dar din trailer mi-am dat seama ca filmul n-are nimic de-a face cu cartea. Complete bullsh*t. Deci e clar ca nici o carte de-a lui Asimov nu poate fi pusa pe pelicula de film.

 

Pentru amatorii de "Fundatia", luati-o in ordinea asta: Robot series - Empire series - Foundation series. Sariti peste "Prelude to Foundation", totul e tras de par din cauza ca e scrisa dupa "Foundation".

 

Un singur lucru ma irita: de ce l-a facut si pe Elijah Baley jidan???

Link to comment
Share on other sites

parerea mea proprie si personala e ca a incercat sa creeze un erou cu care mai mult sau mai putin sa se identifice, pe care el sa-l simta 'aproape', avand multe trasaturi comune, dar si lipsindu-i unele neajunsuri. ma rog, am citit cartile de mult, dar cu asta am ramas. mi se pare ca spune si el asa ceva prin vro prefata sau prin autobiografie, nu stiu.

 

si da, i robot cartea >>>>>>>> will smith >> i robot filmu :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

"portetul lui dorian gray" de oscar wilde. mi s-a paut o carte extrem de intriganta.plus ca dupa parerea mea oscar wilde e genial!

nu am vazut, dar am inteles ca filmul "the league of extraordinary gentlemen" are cat de cat legatura cu cartea, dar e o ecranizare fooooarte proasta. :)

usor offtopic, piesa a fost jucata la odeon, nu stiu daca se mai joaca, insa merita vazuta. e excelenta! dar recomand sa cititi intai cartea, ca sunt multe chestii care merita comparate. plus ca e un alt stil de teatru decat cel clasic.

Link to comment
Share on other sites

filmul il are doar ca personaj pe dorian. in rest n-are nici o treaba cu cartea. cartea e zuper.

 

iti recomand sa citesti huysmanss - in raspar, e cartea care l-a determinat pe oscar wilde sa scrie portretul...

 

merci, o sa o citesc.. pare interesant. am citit si varianta preliminara a cartii, e foarte scurta, vreo 50 de pagini, nu mai stiu exact cum se numea. ceva de genul portetul unui domn. nu imi mai aduc aminte.. oricum, merita da vazut cum a evoluat cartea, ce a decis pana la urma sa includa si ce nu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest 9_lives_of_innocence

Pe langa muzica presupun ca unii intre noi isi cultiva spiritul si altfel. Cartea este unul dintre mijloace...

Prin urmare ce mai cititi ? Ce ne recomandati ?

Fac eu primul pas ca sa nu se simta altcineva stingherit.

 

Ultima carte terminata de mine a fost "Alice in wonderland" versiunea in lb engleza scoasa de o editura obscura (o gasiti la Cora si costa pana in 100.000). Fata de varianta in limba romana , editia originala e mult mai delicioasa. Apar jocuri de cuvinte, expresii, imagini ce te misca in cu totul si cu totul alt fel decat in varianta tradusa. Deja vad ca jumatate din forum moare de ras vazand titlul. Aparent e o carte pentru copii(ilustratii, subiect) insa doar aparent. Cartea este mult mai profunda decat atat.

 

eu tocmai am terminat de citit miercurea cenusii de ethan hawke

cine e fan al genului j.d. salinger nu va regreta sa fi citit si aceasta carte

Edited by 9_lives_of_innocence
Link to comment
Share on other sites

Guest Ameretat

Eu am cam intrat in febra japonismelor. Dupa Shogunu' lui Geims Clavel am cautat in draci chestii despre Japonia secolelor 16-17. Am gasit "Musashi" a lui Eiji Yoshikawa si momentan ma distrez cu Taiko de acelasi autor. Daca mai stie careva carti de genu, sau, extins, orice carti scrise de japonezi, let me know.

Link to comment
Share on other sites

arkady si boris strugatki - picnic la marginea drumului -- foarte bine scrisa, idee originala pentru un sf

aleksandr soljenitan - arhipelagul gulag -- da' tre sa ai ceva rabdare s-o termini

vladimir nabokov - lolita -- parca mentiunea asta e cam redundanta, ca deja e prea populara cartea asta , da va zic ca merita citita

de la asimov - zeii insisi e cea mai buna , e un pic diferita de stilu lui obisnuit , ceva mai experimentala ; si robotii de pe aurora , si celelalte povesti cu elijah bailey , bineinteles

arthur c clarke- sfarsitul copilariei -- e profunda si-ti naste niste sentimente , te rascoleste un pic

philip k dick - the man in the high castle in primu rand . am mai citit cateva de-ale lui da sincer nu se compara nici una din ele cu asta

 

nu cititi hitchiker's guide of the galaxy de douglas adams. nu stiu nici eu de ce am dus-o pana la capat . parca e un episod interminabil din bugs bunny.. fara partile pozitive ale lu bugs bunny ( care or fi alea )

 

tre sa citesc mai multe chestii care nu sunt sf-uri :) portretul lui dorian gray rulz :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.