www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Mie persona , notatile de tip tabulatura , imi sunt mai usor de inteles si cantat , decat cele de partitura . Dar intrebarea este .. care este mai eficient? tabulatura este usor de inteles si interpretat cu usurinta , dar este *personalizata* doar pentru chitara . Partitura trebuie sa stii ceva teorie muzicala si sa intelegi ce este peacolo , dar este si universala* . Parerea voastra ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tabulatura este usor de inteles, dar ofera foarte putina informatie - daca nu cunosti piesa si nu ai ascultat-o in prealabil, este aproape imposibil sa o canti ca in forma ei originala. Partitura ofera toata informatia necesara ca sa reproduci la perfectie ( sau foarte aproape) piesa . In partitura poti vizualiza usor relatia dintre  elemente si poti deduce sau crea armonia dupa o linie melodica data destul de logic - in tabulatura, 3-5-7-12-13-12 nu iti zic prea multe...  Daca stii sa citesti, sa intelegi si sa reproduci dupa partitura, cred ca ai ajuns la un nivel destul de avansat ; Tabulatura e la un singur nivel, si cam tot acolo ramai dpdv al cunostiintelor muzicale, desi tehnic avansezi in "folosirea" instrumentului.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Sunt deacord cu tine , dar tabulatura fiind doar un mod mai simplu de notatie, asta nu inseamna ca stagnezi la  un singur nivel , cum precizezi tu "Tabulatura e la un singur nivel, si cam tot acolo ramai dpdv al cunostiintelor muzicale" .

Pana cand ajunge un chitarist , sa inteleaga o partitura care reprezinta o melodie destul de avansata , necesita mult timp ; deci mai degraba , pentru vremurile noastre unde totul este la un click distanta ,  respectiv-ul/a asculta melodia respectiva , "prinzandui mersul " , si apoi poate sa invete notele necesare pentru cantarea melodiei la chitara "asezand " el notele , pana cand "prinde mersul original " al melodiei . (Eu , personal , asa procedez ) Deasemenea notatia TAB , intre note , contine spatii , permitandui chitaristului sa inteleaga , cum si cand trebuie cantata nota respectiva .

Edited by Cristi M_145

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca iti zic ca ai 3 # in armura pe fretul 3 coarda 2 , unul pe coarda 4 fretul 1 si unul pe coarda 1 fretul 2 ..... ce intelegi din asta? sau te pun sa faci un solfegiu pe tabulatura ? :lol: Sau dai partitura ta unui violonist sau pianist.... ce face baiatu cela? 

Nu zic - nu stiu nici eu sa cant dupa partitura, dar la un moment dat ajunsesem sa inteleg unele treburi din partitura si ghici ce - chiar aveau sens ! :))  daca imi scriu piesele pe tabulatura, is sanse mari ca dupa jumate de an sa nu le mai stiu canta nici eu, dapai altul care nu a auzit piesa

La fel ca la tab, si la partitura recunosti acordurile dupa simbolistica grafica dupa un pic de exercitiu; trust me, nu se compara - imagineaza-ti ca toti muzicienii mari sa-si fi scris piesele cu " clapa 1, rapid clapa 2 si iarasi clapa 1, fugit pe clape 3,5,7, clapa neagra 5" 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand vine vorbe de : "pe fretul 3 coarda 2 , unul pe coarda 4 fretul 1 si unul pe coarda 1 fretul 2" , asta chiar e adevarata Prostie , eu nu ma refeream la asta , ci la asta :Medieval Guitar.pdf . Si cum am mai zis , vorbesc aici doar pentru chitaristi , momentan , unde este vorba despre un asnsamblu , este cu totu altceva . Eu ma refer la Tab , pentru "uzul personal " e mai practic decat partitura , dar acu , fiecare cu ce vrea :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.