MichaelGross Posted May 7, 2019 Posted May 7, 2019 Salutare! Am inceput sa lucrez la cateva scheme de efecte pe care as vrea sa le construiesc, pentru inceput inspirate din circuite cunoscute. Am mai construit efecte dar de data asta as vrea sa experimentez putin cu SMD. Componentele o sa le iau in cea mai mare parte de pe lcsc.com pentru ca ma avantajeaza transportul la pachet cu placile de pe jlcpcb. Trecand prin componente am observat ca nu prea gasesti varietate prea mare de condensatoare film ca SMD. De aici intrebarea, care e cea mai ok substitutie? Din cate stiu si am vazut la through hole ceramicele nu suna prea bine cand sunt in circuitul audio direct. E altfel la condensatoarele ceramice multilayer? O alta alternativa ar fi tantalum dar multe firme destul de mari au inceput sa evite tantalul din cauza disputelor politice si incalcarea drepturilor umane din Congo, unde se mineaza. Sa incerc cu ceramice multilayer si la valori mai mari de 1nF sau sa caut alternative pe mouser sau alte site-uri? De asemenea, m-ar ajuta orice sfat legat de trecutul pe SMD. Mersi!
karpi Posted May 7, 2019 Posted May 7, 2019 https://ez.analog.com/dsp/sigmadsp/f/q-a/67344/choosing-capacitors-for-audio-path De fapt in efecte nu ai tensiune mare asa ca " degradatia" valorii capacitatii nu este mare sa zicem 10% , si nici cu eventuala microfonie nu ai probleme poate primul condensator " de intrare " din primul etaj sa fie " film " sau electrolitic sau tantal . De fapt sunt zeci de alte probleme de nonlinearitate intr-un circuit . In cele mai multe pozitii din circuit ai pe condensator doar o fractiune din tensiunea de alimentare ( tensiunea de alimentare in cazul circuitelor integrate este intre 9 pana la si 30V) asa ca nu ajungi nici la ceio 10% de scadere a capacitatii . Poate in cazul circuitelor cu tuburi cu tensiune anodica de 300V ar fi o problema . http://sound.whsites.net/articles/capacitors.htm Discutia cu distorsiunile se refera la conditia de super HiFi ce cred ca nu este cazul la efecte ptr chitara .. 1
ratza_sb Posted May 9, 2019 Posted May 9, 2019 La valori mici, în calea de semnal: C0G/NPO. Alimentări/decuplări: X7R, MLCC.
ggg Posted May 9, 2019 Posted May 9, 2019 On 07/05/2019 at 15:23, MichaelGross said: ... Din cate stiu si am vazut la through hole ceramicele nu suna prea bine cand sunt in circuitul audio direct. ... Condensatorul ,indiferent din ce si cum este facut , poate crea probleme prin tangenta unghiului de pierdere sau factorul de calitate . Pt aplicatii de AF ,condensatorii ar trebui masurati macar la 100 Hz si 10 KHz .
karpi Posted May 11, 2019 Posted May 11, 2019 (edited) Nu trebuie sa uitam cum unele scule amplif sau efecte ( foarte multe ) au soundul specific tocmai venite din imperfectiuni . Nu cred ca la intervalul de 100-5000 Hz sa se simta mari diferente intre condensator "film " sau " ceramic " . Acea eventuala cadere de capacitate in functie de marimea tensiuni poate fi compensata montand condensatoare cu capacitate 10-15% mai mare si problema este rezolvata ..asta la cele de cuplaj intre etaje , in cazul unor filtre ar fi o problema schimbarea valorilor in functie de volum /amplitudine ,dar cred ca nu ajung pe condensatoare din circuitul filtrului tensiuni de amplitudinea care sa influenteze prea dramatic . plus nu se simte in raspunsul filtrului acea mica schimbare . In cazul unui amplif HiFi ce costa mii de $$$ nu este " fumos " sa nu fie liniar raspusul dar la chitara nu-i o problema . Edited May 11, 2019 by karpi 1
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now